Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

πως γράφουμε τη βιβλιογραφία στην εργασία μας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "πως γράφουμε τη βιβλιογραφία στην εργασία μας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 πως γράφουμε τη βιβλιογραφία στην εργασία μας
Βιβλιογραφία πως γράφουμε τη βιβλιογραφία στην εργασία μας

2 Γιατί να γράψω Βιβλιογραφία

3 η βιβλιογραφία είναι απαραίτητη
Για τη συγγραφή μιας ερευνητικής εργασίας είναι αναγκαίο να χρησιμοποιούνται πληροφορίες και να παρατίθενται αποσπάσματα έργων άλλων δημιουργών, προκειμένου το πρόσωπο που γράφει την εργασία να υποστηρίξει τις ιδέες του αλλά και να τεκμηριώσει τα λεγόμενά του.

4 αναφορά των πηγών μας Επίσης, είναι απαραίτητο να αναφερθούν οι πηγές που ο συγγραφέας έχει μελετήσει προκειμένου να αντλήσει πληροφορίες. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγει τη λογοκλοπή και επιπλέον επιτρέπει στον αναγνώστη να ανατρέξει άμεσα στην αρχική πηγή ώστε να επαληθεύσει ή και να αντιπαραβάλει τα όσα έγραψε σε σχέση με την πηγή.

5 Μεταξύ άλλων, η χρήση παραπομπών/βιβλιογραφικών αναφορών προσδίδει αναγνώριση στο δημιουργό, καθώς βεβαιώνει την αυθεντικότητα και τη νομιμότητα των ιδεών και αντιλήψεών του.

6 Επομένως προκειμένου να εξασφαλιστούν τα πνευματικά δικαιώματα του αρχικού δημιουργού, κρίνεται δια νόμου απαραίτητο ότι η χρήση ή παράθεση ιδεών ή αποσπάσματος του έργου του, πρέπει να συνοδεύεται από την αναφορά της πηγής με τις απαραίτητες βιβλιογραφικές πληροφορίες.

7 Πως να γράψω τη Βιβλιογραφία

8 Είναι πολύ σημαντικό η παρουσίαση της βιβλιογραφίας να γίνεται συστηματικά και οργανωμένα, με μία και μόνη μέθοδο. Η ύπαρξη σταθερού συστήματος παρουσίασης της βιβλιογραφίας εξυπηρετεί τόσο τον αναγνώστη της εργασίας όσο και τον μαθητή κατά την αναζήτηση των κειμένων που θα χρησιμοποιήσει.

9 Είναι λοιπόν σημαντικό να γνωρίζουμε να γράφουμε βιβλιογραφίες, αλλά και να διαβάζουμε βιβλιογραφίες που βρίσκουμε σε κείμενα άλλων.

10 υπάρχουν 2 σημεία που αναφέρουμε τις πηγές μας
στη βιβλιογραφία στο τέλος της εργασίας σε ξεχωριστή σελίδα στις παραπομπές κατά τη διάρκεια της εργασίας

11 Βιβλιογραφία στο τέλος της εργασίας

12 1. Παραπομπή σε βιβλίο Όταν παραπέμπουμε σε βιβλίο γράφουμε:
το όνομα του συγγραφέα ή των συγγραφέων το έτος δημοσίευσης του βιβλίου τον τίτλο του βιβλίου τον τόπο όπου δημοσιεύτηκε το βιβλίο και τον εκδοτικό οίκο Παράδειγμα Robinson, An., 2004, Ο άνθρωπος που αποκρυπτογράφησε τη Γραμμική Β, Αθήνα, Πατάκης

13 1. Παραπομπή σε βιβλίο Παράδειγμα Robinson, An., 2004,
Ο άνθρωπος που αποκρυπτογράφησε .. , Αθήνα, Πατάκης έτος τόπος έκδοσης συγγραφέας τίτλος βιβλίου εκδοτικός οίκος

14 1. Παραπομπή σε βιβλίο Παράδειγμα
Robinson, An., 2004, Ο άνθρωπος που αποκρυπτογράφησε τη Γραμμική Β, Αθήνα, Πατάκης Ο τίτλος του βιβλίου πρέπει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα στοιχεία. Στο παραπάνω παράδειγμα έχει γραφεί με πλάγια γράμματα, μπορεί όμως να γραφεί και με τονισμένα μαύρα (bold, δηλαδή) ή να υπογραμμιστεί. Οι κύριες λέξεις του τίτλου μπορούν να ξεκινούν με κεφαλαία γράμματα.

15 2. Παραπομπή σε άρθρο περιοδικού
Όταν παραπέμπουμε σε άρθρο περιοδικού γράφουμε: το όνομα του συγγραφέα ή των συγγραφέων τον τίτλο του άρθρου τον τίτλο του περιοδικού και τον τόμο το έτος δημοσίευσης του άρθρου τις σελίδες Παράδειγμα Αλεξάνδρου, Ι., Το κίνημα του Εξπρεσιονισμού στην Ευρώπη, Τέχνες και Πολιτισμός, 34, Απρίλιος 2009, 22-24

16 2. Παραπομπή σε άρθρο περιοδικού
Παράδειγμα Αλεξάνδρου, Ι., Το κίνημα του Εξπρεσιονισμού στην Ευρώπη, Τέχνες και Πολιτισμός, 34, Απρίλιος 2009, 22-24 Αλεξάνδρου, Ι., Το κίνημα του Εξπρεσιονισμού στην Ευρώπη, Τέχνες και Πολιτισμός , 34 Απρίλιος 2009 22-24 σελίδες Τίτλος άρθρου τόμος- τεύχος συγγραφέας Όνομα περιοδικού ημ/νία έκδοσης

17 3. Παραπομπή σε άρθρο στο Internet
Όταν παραπέμπουμε σε άρθρο περιοδικού γράφουμε: το όνομα του συγγραφέα ή των συγγραφέων τον τίτλο του άρθρου την ημερομηνία του άρθρου το πλήρες url την ημερομηνία τελευταίας επίσκεψης Παράδειγμα Cullman, Dorothy, MoMA Studio: Common Senses, Σεπτέμβριος τελευταία επίσκεψη 4/11/2012.

18 3. Παραπομπή σε άρθρο στο Internet
Παράδειγμα Cullman, Dorothy, MoMA Studio: Common Senses, Σεπτέμβριος 2012, τελευταία επίσκεψη 4/11/2012. Cullman, Dorothy MoMA Studio: Common Senses, Σεπτέμβριος 2012, τελευταία επίσκεψη 4/11/2012 συγγραφέας τίτλος άρθρου ημ/νία έκδοσης URL ημ/νία τελευταίας επίσκεψης

19 παραπομπές κατά τη διάρκεια της εργασίας

20 Πάντοτε όταν αναφερόμαστε στις απόψεις κάποιου άλλου αναγνωρίζουμε την προέλευση με τη χρήση μιας παραπομπής. Μπορεί να : παραθέσουμε μια ολόκληρη φράση με τα λόγια ακριβώς που χρησιμοποιούνται σε ένα κείμενο. Στην περίπτωση αυτή βάζουμε τη φράση εντός εισαγωγικών. μπορούμε να γράψουμε την ιδέα που διαβάσαμε κάπου με δικά μας λόγια. Και πάλι στην περίπτωση αυτή πρέπει να αναφερθούμε στην πηγή μας.

21 Πως το κάνουμε αυτό: 1. Με τη χρήση ενός αριθμού-δείκτη στο τέλος της πρότασης που έχουμε γράψει. Ο αριθμός αυτός μας οδηγεί σε υποσημείωση (footnote) στο κάτω τμήμα της σελίδας του κειμένου μας ή σε σημειώσεις στο τέλος της εργασίας μας (σημειώσεις τέλους). Στην περίπτωση αυτή στην υποσημείωση γράφουμε τα πλήρη στοιχεία της πηγής μας, ίσως και συμπληρωματική βιβλιογραφία, ίσως και κάποιο σχόλιο.

22 Πως το κάνουμε αυτό: 2. ή αμέσως μετά τα εισαγωγικά στην περίπτωση που έχουμε παραθέσει ακριβώς τα λόγια κάποιου. Τότε γράφουμε εντός παρένθεσης το επώνυμο της πηγής μας και δίπλα την ημερομηνία έκδοσης του έργου. Παράδειγμα: «….» [Walter Benjamin, 1936]


Κατέβασμα ppt "πως γράφουμε τη βιβλιογραφία στην εργασία μας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google