Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

 Είναι τεκμηριωμένο το περιεχόμενο του βιβλίου ή του άρθρου περιοδικού με σχετική βιβλιογραφία;  Ημερομηνία έκδοσης; Ανάλογα με το θέμα που πραγματεύεται,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: " Είναι τεκμηριωμένο το περιεχόμενο του βιβλίου ή του άρθρου περιοδικού με σχετική βιβλιογραφία;  Ημερομηνία έκδοσης; Ανάλογα με το θέμα που πραγματεύεται,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2  Είναι τεκμηριωμένο το περιεχόμενο του βιβλίου ή του άρθρου περιοδικού με σχετική βιβλιογραφία;  Ημερομηνία έκδοσης; Ανάλογα με το θέμα που πραγματεύεται, θεωρείται επίκαιρο ή παρωχημένο;  Είναι η πρώτη έκδοση; Αν όχι, είναι εμφανείς οι αλλαγές, βελτιώσεις ή και προσθήκες που έχουν γίνει;  Ποιος είναι ο εκδότης; Είναι αναγνωρισμένος στο χώρο; Εξειδικεύεται στη συγκεκριμένη θεματολογία;  Οι απαντήσεις που θα δώσετε στα παραπάνω ερωτήματα, θα καθορίσουν και την απόφασή σας να χρησιμοποιήσετε την υπό αξιολόγηση πηγή στην εργασία.

3 Η αξιολόγηση των πηγών του Διαδικτύου και γενικότερα των πληροφοριών που είναι διαθέσιμες μέσω του παγκόσμιου ιστού είναι ιδιαιτέρως σημαντική, γιατί όπως έχει ήδη αναφερθεί, το περιεχόμενο των ιστοσελίδων δεν υπάγεται σε μηχανισμούς αξιολόγησης. Οι πηγές που είναι διαθέσιμες από τη Βιβλιοθήκη, έχουν αξιολογηθεί με συγκεκριμένα και τυπικά κριτήρια μέχρι να φτάσουν στα χέρια σας. Επομένως, τελικά θα επιλέξετε το υλικό που θα υποστηρίξει την εργασία σας με κριτήριο το συγγραφέα, τη χρονολογία δημοσίευσης, το επιστημονικό αντικείμενο, την ύπαρξη βιβλιογραφίας, κ.ο.κ. Αντίθετα, ενώ το διαδίκτυο παρέχει πρόσβαση σε πληθώρα πληροφοριών για πολλές από αυτές τις πληροφορίες δεν έχει ακολουθηθεί η τυπική διαδικασία αξιολόγησης που ακολουθείται για τις έντυπες πηγές δημοσίευσης, με αποτέλεσμα το περιεχόμενο αυτών των ιστοσελίδων να μην είναι πάντα έγκυρο και αξιόπιστο.

4  Επομένως, όταν πραγματοποιείτε μια έρευνα στο διαδίκτυο μέσω μηχανών ή και μετά-μηχανών αναζήτησης, θα πρέπει, πριν χρησιμοποιήσετε τα ανακτώμενα αποτελέσματα, να τα αξιολογήσετε σύμφωνα με κάποια κριτήρια. Προκειμένου να διαπιστώσετε αν μία πληροφορία είναι η κατάλληλη για εσάς, θα πρέπει να ανταποκρίνεται στα εξής: Είναι σχετική με το θέμα σας  Είναι επικαιροποιημένη  Είναι αξιόπιστη  Παρέχει ολοκληρωμένη πληροφόρηση

5 Το Διαδίκτυο δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους χρήστες του να συνδιαμορφώσουν το περιεχόμενό του. Έτσι, παραγωγός της διαδικτυακής πληροφορίας μπορεί να είναι κάποιος επιστήμονας, αλλά και κάποιος που θεωρεί τον εαυτό του «επιστήμονα» δίχως όμως να έχει την απαιτούμενη γνώση, ή ακόμα κάποιος που επιχειρεί για διάφορους λόγους να διαδώσει παραπλανητικές πληροφορίες. Επομένως οι πληροφορίες στο Διαδίκτυο ενδέχεται να μην είναι πάντα ακριβείς. Στο νέο αυτό τρόπο αναζήτησης και πρόσβασης στην πληροφορία έχουν προσαρμοστεί τα παιδιά που πλέον ανατρέχουν στο Διαδίκτυο για να αντλήσουν υλικό, όχι μόνο για τις εργασίες τους αλλά και για να βρουν απαντήσεις ακόμη και στις πιο απλοϊκές απορίες τους. Αρκεί απλά να το «googlάρουν» - όπως χαρακτηριστικά λένε - και θα έχουν μπροστά τους εκατομμύρια εναλλακτικές σελίδες, τις οποίες τείνουν να εμπιστεύονται.

6  Στα παραπάνω πρέπει να συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι στο ευρύτατο φάσμα πληροφοριών που προσφέρονται μέσω του Διαδικτύου οι αναζητήσεις μας πρέπει να είναι εξαιρετικά εύστοχες, ώστε να μας οδηγούν στα σωστά αποτελέσματα. Για να σας βοηθήσουμε να διδάξετε στο παιδί σας να ελέγχει πάντα την αξιοπιστία μιας πληροφορίας στο Διαδίκτυο σας παραθέτουμε παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές. Σας προτρέπουμε επίσης να διαβάσετε μερικά «κόλπα» για να κάνετε τις αναζητήσεις σας πιο εύστοχες.«κόλπα» για να κάνετε τις αναζητήσεις σας πιο εύστοχες


Κατέβασμα ppt " Είναι τεκμηριωμένο το περιεχόμενο του βιβλίου ή του άρθρου περιοδικού με σχετική βιβλιογραφία;  Ημερομηνία έκδοσης; Ανάλογα με το θέμα που πραγματεύεται,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google