Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

T. Κολιαδήμου: Οργάνωση και σχεδιασμός του μαθήματος της γλώσσας για εφήβους και ενήλικες  Το αναλυτικό πρόγραμμα  Βιβλία και έντυπο υλικό  Τα ηλεκτρονικά.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "T. Κολιαδήμου: Οργάνωση και σχεδιασμός του μαθήματος της γλώσσας για εφήβους και ενήλικες  Το αναλυτικό πρόγραμμα  Βιβλία και έντυπο υλικό  Τα ηλεκτρονικά."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 T. Κολιαδήμου: Οργάνωση και σχεδιασμός του μαθήματος της γλώσσας για εφήβους και ενήλικες  Το αναλυτικό πρόγραμμα  Βιβλία και έντυπο υλικό  Τα ηλεκτρονικά εργαλεία και το διαδίκτυο

2  Aναζητήστε το αναλυτικό πρόγραμμα για κάθε επίπεδο ή τους πίνακες γραμματικής στην ιστοσελίδα του ΚΕΓ  Με βάση το γραμματικό φαινόμενο που θέλετε να διδάξετε αναζητήστε το υλικό σας σε βιβλία, μεθόδους διδασκαλίας σε έντυπη μορφή ή στο διαδίκτυο (δείτε για παράδειγμα το blog της συναδέλφου Μαρίας Πουρνάρα   ή το blog του ΤΕΓ Genk που διαμόρφωσε και διαχειρίζεται η συνάδελφος Ιωάννα Τσότσου  και οργανώστε το μάθημά σας ανάλογα με το επίπεδο στο οποίο διδάσκετε.

3 Επίπεδα Πιστοποίησης Γλωσσομάθειας της Ελληνικής Ονοματικό σύστημα-Ουσιαστικά-Μορφολογία

4 Ονοματικό σύστημα-Επίθετα-Μορφολογία

5 Ρηματικό σύστημα-Εγκλίσεις-Χρόνοι-Τρόπος ενέργειας του ρήματος-Ιδιαίτερες χρήσεις

6 Μια διδακτική πρόταση  Επίπεδο: Μέσο / Β1  Ομάδα-Στόχος: Έφηβοι μαθητές  Θεματικό περιεχόμενο: Τρώτε μεσογειακά;  Διδακτικός στόχος: Κλίση σύνθετων ισοσύλλαβων και ανισοσύλλαβων ονομάτων  Απαιτούμενος χρόνος: 2 διδακτικές ώρες (90 λεπτά)  Υλικό: Φωτοτυπία με κείμενο και ασκήσεις, Η/Υ και σύνδεση με διαδίκτυο, DVD της ταινίας «Πολίτικη Κουζίνα»  Εμπλεκόμενες δραστηριότητες: Κατανόηση γραπτού λόγου Παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου  Τι χρειάζεται να ξέρουν οι μαθητές από πριν: Α. Στοιχειώδεις γνώσεις για τη σύνθεση Β. Τα γένη των ουσιαστικών και τις καταλήξεις ενικού και πληθυντικού

7  Εξηγούμε ότι οι ανισοσύλλαβες λέξεις έχουν μια παραπάνω συλλαβή στον πληθυντικό.  Αναζητούμε στο διαδίκτυο συνταγές μαγειρικής  (http://www.enet.gr/?i=nostimies.el)  Καθώς οι μαθητές μας διαβάζουν τις συνταγές προφέρουμε δυνατότερα τις ανισοσύλλαβες λέξεις ή τις καταγράφουμε στον πίνακα.  Διαφορετικά μπορούμε να δώσουμε στους μαθητές έτοιμες φωτοτυπίες στις οποίες έχουμε υπογραμμίσει κάποιες ανισοσύλλαβες λέξεις

8 ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΓΙΑ ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΟ ΚΡΕΑΣ  Παραδοσιακή ντοματόσουπα  Η ΣΥΝΤΑΓΗ αυτή γεννήθηκε ως πιάτο των φτωχών (οι κάτοικοι της Σαντορίνης ήταν νοικοκύρηδες γεωργοί, αγρότες και ψαράδες). Οι μεγαλοκτηματίες ήταν λίγοι ενώ οι σπιτονοικοκυράδες είχαν λίγα υλικά και έτσι ήταν αναγκασμένες να αξιοποιούν το μπαγιάτικο ψωμί που περίσσευε. Σήμερα το πιάτο αυτό σερβίρεται ακόμη και στα πιο πολυσύχναστα εστιατόρια, ενώ η τιμή του είναι υπερβολικά υψηλή σε σχέση με το πραγματικό κόστος του πιάτου.

9  ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα  -500γρ. ώριμες ψιλοκομμένες ντομάτες. Οι ντομάτες χρειάζονται καλό πλύσιμο και προσεκτικό κόψιμο -1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο -50γρ. ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 καρότα και 1 πράσο και 1 πατάτα καλοπλυμένα και χοντροκομμένα για το ζωμό λαχανικών -4 πράσινα φρέσκα κρεμμυδάκια, μαζί με το κοτσάνι, ψιλοκομμένα -2 σκελίδες σκόρδο -4 φλιτζάνια νερό -1/2 κουταλάκι αλάτι -λίγο μαύρο πιπέρι -1 κουταλιά της σούπας φρέσκος ψιλοκομμένος βασιλικός  Το σκόρδο και τα κρεμμύδια χρειάζονται κόψιμο, το πιπέρι τρίψιμο στο μίξερ

10  ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις δύο σκελίδες σκόρδο. Μόλις το σκόρδο αρχίσει να ροδίζει προσθέτουμε τις ντομάτες, τις οποίες προηγουμένως έχουμε ξεφλουδίσει και ψιλοκόψει, και αρκετό βασιλικό. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το ζωμό λαχανικών και στη συνέχεια, όσο είναι ακόμη ζεστός, τον προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Κόβουμε το ψωμί σε χοντροκομμένα κομμάτια και το προσθέτουμε στη σούπα. Αφήνουμε για 10 λεπτά ακόμη σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια σβήνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε τη σούπα στην κατσαρόλα για λεπτά να σιγοβράσει και στη συνέχεια ανακατεύουμε καλά και τη σερβίρουμε προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο σε κάθε πιάτο.

11  Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης  Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης Η γιαγιά μου και οι φιλενάδες της τους έλεγαν ψευτοκεφτέδες γιατί δε γίνονται με κιμά. Η ίδια συνταγή γίνεται και με ρεβίθια (ρεβιθοκεφτέδες). Για την προετοιμασία τους χρειάζονται: Η γιαγιά μου και οι φιλενάδες της τους έλεγαν ψευτοκεφτέδες γιατί δε γίνονται με κιμά. Η ίδια συνταγή γίνεται και με ρεβίθια (ρεβιθοκεφτέδες). Για την προετοιμασία τους χρειάζονται:  2-3 χοντροκομμένα κρεμμύδια 1 κιλό ντοματάκια (Σαντορινιά), χοντροκομμένα φρέσκος δυόσμος  1 ποτήρι μπύρα 5-6 κουταλιές αλεύρι αλατοπίπερο αλατοπίπερο  Ανακατεύετε τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να κάνετε ένα μαλακό μείγμα Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνετε μπόλικο ελαιόλαδο και βάζετε κουταλιά κουταλιά το μείγμα. Γυρίζετε σταδιακά μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές προσέχοντας να μη σας κολλήσουν. Μόλις ξεροτηγανιστούν τους βγάζετε από το τηγάνι και τους ακουμπάτε πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Τους σερβίρετε ζεστούς.

12  Ζητούμε από τους μαθητές μας να κατατάξουν κατά γένη τις υπογραμμισμένες ανισοσύλλαβες λέξεις (σύνθετες και μη)  Έτσι προκύπτει ο κανόνας σχηματισμού του πληθυντικού των ανισοσύλλαβων καθώς και οι καταλήξεις τους  Γράφουμε στον πίνακα τις καταλήξεις  Επιμένουμε ιδιαίτερα στο σχηματισμό της γενικής του ουδετέρου

13 ΑΝΙΣΟΣΥΛΛΑΒΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ  ΑΡΣΕΝΙΚΑ: Ενικός Πληθυντικός  -ας -αδες  -ης-ήδες  -ούς-ούδες  -ές-έδες  ΘΗΛΥΚΑ: Ενικός Πληθυντικός  -α -αδες  -ού-ούδες  ΟΥΔΕΤΕΡΑ: Ενικός Πληθυντικός  -ας -ατος-ατα  -μα-ματος-ματα  -ιμο-ιματος-ιματα

14 ΑΣΚΗΣΕΙΣ  1. Έβαλε μια αλοιφή στο τραύμα του (κάψιμο) που έπαθε όταν τηγάνιζε πατάτες.  2. Τα μεγάλα ώριμα ροδάκινα λέγονται (γιαρμάς).  3. Οι Έλληνες αγαπούν πολύ τους (λαχανοντολμάς) τα Χριστούγεννα.  4. Ο χασάπης μου έδωσε κάτι (παλιοκρέας).  5. Η πολίτικη κουζίνα έχει πολλούς (μεζές).  6. Πώς θα φας (παστουρμάς) με τόση ζέστη;  7. Η γεύση του (μπακλαβάς) αλλάζει όταν βάζεις φιστίκια αντί για καρύδια.  Τα καλοκαιριάτικα απογεύματα οι (κυρά) κάθονταν στις σκιερές αυλές.

15 Φτιάξτε σύνθετες λέξεις και φαγητά. Ξεχωρίστε τα ανισοσύλλαβα ουσιαστικά. Ντομάτα + σούπα, πίττα, σαλάτα, κεφτές, ντολμάς κολοκύθι τυρί λάχανο κρέας πράσο σπανάκι πατάτα αγγούρι ψάρι

16 Παρατηρήστε την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής. Φτιάξτε ένα εβδομαδιαίο μενού υγιεινής διατροφής

17 Το πρόγραμμα της εβδομάδας ΔευτέραΤρίτηΤετάρτηΠέμπτηΠαρασκΣάββατοΚυριακή ΠρωινόΚαφές Δημητρι- ακἀ Μεση- μεριανό ΦακέςΝτομάταΨωμίΦρούτα Βραδινό Αστακο- μακαρο- νάδα Φρούτα

18 Επικοινωνιακή δραστηριότητα  Δείτε την ταινία «Πολίτικη Κουζίνα»  Χωριστείτε σε δύο ομάδες Η πρώτη ομάδα θα κάνει για το επόμενο μάθημα μια παρουσίαση της υπόθεσης του έργου και η δεύτερη θα μας παρουσιάσει συνταγές μαγειρικής από το ἐργο

19 Παιχνίδι ρόλων  Βγαίνετε για φαγητό με ένα φίλο/μια φίλη σας. Εκείνος/η είναι χορτοφάγος και εσάς σας αρέσει η πλούσια κουζίνα.  Καθώς είστε στο τραπέζι συζητάτε για το τι θα φάτε και διαφωνείτε παρουσιάζοντας τη μεσογειακή και τη γαλλική κουζίνα.

20 Εναλλακτικές προτάσεις  Επισκεφτείτε τον ιστότοπο του Σπουδαστηρίου Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΑΠΘ   _id=12&page=anthology _id=12&page=anthology _id=12&page=anthology  και επιλέξτε το κείμενό σας


Κατέβασμα ppt "T. Κολιαδήμου: Οργάνωση και σχεδιασμός του μαθήματος της γλώσσας για εφήβους και ενήλικες  Το αναλυτικό πρόγραμμα  Βιβλία και έντυπο υλικό  Τα ηλεκτρονικά."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google