Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Λονδίνο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Λονδίνο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Λονδίνο

2 Big Ben Το big Ben είναι ψευδώνυμο του ρολογιού που βρίσκεται στο βόρειο άκρο του παλατιού του Westminster στο Λονδίνο και συνήθως αναφέρονται σ’ αυτό με την ονομασία ρολόι ή πύργος του ρολογιού. Είναι το μεγαλύτερο τεσσάρων όψεων chiming ρολόι και ο πύργος του ρολογιού είναι ο τρίτος ψηλότερος στον κόσμο. Η ανέγερση του πύργου ολοκληρώθηκε τις 10 Απριλίου 1858. Ο πύργος του ρολογιού έχει γίνει ένα από τα πιο γνωστά σύμβολα τόσο του Λονδίνου όσο και της Αγγλίας. Παρά το γεγονός ότι ένα από τα πιο διάσημα τουριστικά αξιοθέατα του κόσμου, το εσωτερικό του πύργου δεν είναι ανοιχτό σε επισκέπτες από το εξωτερικό, αν και εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι σε θέση να οργανώσει εκδρομές (και εκ των προτέρων) μέσω των μελών τους από το Κοινοβούλιο. Ωστόσο, ο πύργος δεν διαθέτει ανελκυστήρα, έτσι ώστε αυτές με συνοδεία πρέπει να ανεβείτε τα 334 σκαλοπάτια από ασβεστόλιθο στην κορυφή.

3 Ο πύργος του Λονδίνου (The tower of London)
Το Βασιλικό Παλάτι και Φρούριο της Αυτής Μεγαλειότητας, πιο κοινώς γνωστό ως Πύργος του Λονδίνου, είναι ιστορικό κάστρο στη βόρεια όχθη του Τάμεση στο κεντρικό Λονδίνο, στην Αγγλία. Βρίσκεται μέσα στο διαμέρισμα tower hamlets του Λονδίνου, χωριζόμενο από την αριστερή όχθη της πόλης του Λονδίνου, με τον ανοιχτό χώρο που είναι γνωστός ως Tower Hill. Ιδρύθηκε προς το τέλος του 1066 ως μέρος της Νορμανδικής Κατάκτησης της Αγγλίας. Αρχικά κατασκευάστηκε ως φρούριο από τον Γουλιέλμο τον Κατακτητή για να εδραιώσει την εισβολή του το Αργότερα διάφοροι Βασιλείς το επέκτειναν και το οχύρωσαν με πύργους για να διατελέσει ως ένα ασφαλές κάστρο για τη διαμονή τους και για να φυλακίζουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Σήμερα είναι γνωστό ως τόπος φύλαξης των κοσμημάτων της Βασιλείας. Οι φύλακές του φορούν έως και σήμερα τις παραδοσιακές στολές και επιπλέον ξεναγούν τους τουρίστες στο εσωτερικό του. Διάσημα πρόσωπα της Βρετανικής ιστορίας "φιλοξενήθηκαν" στα κελιά των πύργων του και μερικοί είχαν τραγικό θάνατο. Στον πύργο επίσης μπορείτε να δείτε το προσωπικό οπλοστάσιο των βασιλέων και συχνά γίνονται αναπαραστάσεις σημαντικών γεγονότων. Ο πύργος του Λονδίνου (The tower of London)

4 Διοίκηση Καθεστώς ως πρωτεύουσας
Το συνολικό οικιστικό σύμπλεγμα του Λονδίνου δεν αναπτύχθηκε αυτόνομα, αλλά είναι αποτέλεσμα συνένωσης διαφόρων οικιστικών οντοτήτων στη διάρκεια του χρόνου. Αυτό το οικιστικό σύμπλεγμα εκτείνεται σε περίπου 45 χιλιόμετρα από Βορρά προς Νότο και άλλα τόσα από Ανατολή προς Δύση. Πρόκειται για την περιοχή που , έπειτα από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος το 1998, αποτέλεσε τη Μητροπολιτική Περιοχή του «Μείζονος Λονδίνου», με κατοίκους. Το Μείζον Λονδίνο περιλαμβάνει 33 περιφέρειες, οι οποίες αποτελούν δήμους που συνενώθηκαν το 2000, διατηρώντας αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, ώστε να συσταθεί ο ευρύτερος αυτός φορέας αυτοδιοίκησης. Καθεστώς ως πρωτεύουσας Από το 1880 ως το 1986 η πόλη ήταν οργανωμένη σε κομητεία με την ονομασία μητροπολιτικό Λονδίνο. Αυτό συγκροτήθηκε από παλαιές κομητείες και συγκεκριμένα αυτές του Μίντλσεξ, του Κεντ, του Χερτφορντσάιρ, του Σάρεϊ και του Έσσεξ. Σε αντίθεση με τις περισσότερες πρωτεύουσες του υπόλοιπου κόσμου, το καθεστώς του Λονδίνου ως πρωτεύουσας του Ηνωμένου Βασιλείου ποτέ

5 δεν παραχωρήθηκε ή κατοχυρώθηκε επίσημα-με διάταγμα ή γραπτώς
δεν παραχωρήθηκε ή κατοχυρώθηκε επίσημα-με διάταγμα ή γραπτώς.Η θέση του ως πρωτεύουσας προήλθε με συνταγματική σύμβαση, με βάση την οποία είναι ντε φάκτο πρωτεύουσα ως μέρος του μη γραπτού Συντάγματος του Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με τον ορισμό της έδρας της κυβέρνησης στο βρετανικό λεξικό του Κόλινς, το Λονδίνο αποτελεί πρωτεύουσα της Αγγλίας, καθώς η Αγγλία δεν έχει δική της κυβέρνηση. Ωστόσο, στο λεξικό της Οξφόρδης (Oxford English Reference dictionary) για την 'πιο σημαντική πόλη...' και σε πολλές άλλες αρχές, το Λονδίνο αναφέρεται ορθώς ως πρωτεύουσα της Αγγλίας. Περιφέρειες Οι 33 περιφέρειες υπήρξαν δήμοι στο παρελθόν και λειτουργούσαν με βάση τις μεταπολεμικές μεταρρυθμίσεις. Το 2000 συνενώθηκαν. Από αυτές, οι εσωτερικές περιφέρειες είναι 13, ενώ 19 είναι οι εξωτερικές. Ο ιστορικός πυρήνας της πόλης, το Λόντον Σίτι, κατέχει ιδιαίτερη θέση στο διοικητικό καθεστώς του Μείζονος Λονδίνου. Πρόκειται για το κέντρο της πόλης, το γνωστό Σίτι, το οποίο κατοικείται μόνο από κατοίκους, ωστόσο σε καθημερινή βάση εργάζονται περισσότεροι από άνθρωποι σε όλους τους τομείς. Το Σίτι απολαμβάνει κάποιων αυτοδιοικητικών προνομίων, τα οποία ανάγονται στο Μεσαίωνα και βασίζεται στην ψήφο των επαγγελματικών συντεχνιών παρά σε καθολική ψηφοφορία. Από αυτές γίνεται και η ανάδειξη των εκάστοτε εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης του Σίτι.

6 Το μάτι του Λονδίνου (London Eye)
Με ύψος 135 και δίπλα στον Τάμεση αυτή η τεράστια ρόδα προσφέρει μία καταπληκτική θέα όλης της περιοχής του Λονδίνου. Η ρόδα παρατηρητήριο κατασκευάστηκε για το millennium έπειτα από πρωτοβουλία της British Airways. Η διάρκεια της βόλτας κρατάει μισή ώρα και με μικρές στάσεις θα σας δώσει όλο το χρόνο να απολαύσετε την πανοραμική θέα που με καθαρό καιρό σας επιτρέπει να δείτε μέχρι και 40 χιλιόμετρα μακριά. Το βράδυ που δεν έχει πολλούς επισκέπτες και με την πόλη φωταγωγημένη, το θέαμα είναι εκπληκτικό.

7 Ο καθεδρικός ναός του Αγ.Παύλου (St. Paul's cathedral)
O Καθεδρικός ναός του Αγίου Παύλου (St. Paul’s Cathedral) είναι η μητροπολιτική εκκλησία του Λονδίνου και αποτελεί το αριστούργημα του μεγάλου Άγγλου αρχιτέκτονα σερ Κρίστοφερ Ρεν. Αποτελεί εξαίσιο και μοναδικό δείγμα ναού μπαρόκ ρυθμού στην Αγγλία. Εδώ έγιναν οι κηδείες του δούκα Ουέλλινγκτον, του λόρδου Νέλσον, του Ουίνστον Τσώρτσιλ και πιο πρόσφατα της λαίδης Νταϊάνα Σπένσερ, όπως και ο γάμος της με τον πρίγκιπα και διάδοχο του αγγλικού θρόνου Κάρολο. Στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου κυριαρχεί ο τεράστιος τρούλος (dome), που φτάνει σε ύψος τα 111 μ. και ζυγίζει τόνους. Ο τρούλος στον Άγιο Παύλο χρωστά πολλά στον αναγεννησιακό τρούλο (1564 – 1589) του Μιχαήλ Αγγέλου στον Άγιο Πέτρο στη Ρώμη, αλλά το αρχέτυπό του είναι δίχως άλλο το Πάνθεον της Ρώμης. Ο εξωτερικός θόλος, μια ξύλινη κατασκευή καλυμμένη με μολυβένιο περίβλημα, στηρίζεται σ’ ένα αθέατο κώνο από τούβλο. Ο κώνος αυτός σηκώνει το βάρος του πέτρινου φανόπυργου (lantern). Ένας «πέτρινος εξώστης» (Stone Gallery) περιζώνει εξωτερικά τον τρούλο, ακουμπισμένος σε μια υπέροχη ροτόντα από κίονες. Ακόμη πιο ψηλά, εκεί που ο τρούλος συναντά το φανόπυργο, ένας «χρυσός εξώστης» (Golden Gallery) χαρίζει μια θαυμαστή θέα από το απέραντο Λονδίνο. Οι τοιχογραφίες με τις οκτώ σκηνές από τη ζωή του Αποστόλου Παύλου ( ), που φιλοτέχνησε ο Τζέιμς Θόρνχιλ (Thornhill, 1675 – 1734), προσδίδουν ξεχωριστή ευγένεια στην κατασκευή. Κάτω από τα παράθυρα του θόλου, είναι ο «Εξώστης των Ψιθύρων» (Whispering Gallery), περίφημος για την ακουστική του.

8 Hyde Park Το Hyde Park είναι ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στο κεντρικό Λονδίνο, και ένα από τα βασιλικά πάρκα του Λονδίνου, γνωστό για Γωνιά ομιλητών της ». Το πάρκο χωρίζεται σε δύο από την Serpentine. Το πάρκο είναι συνεχόμενο με τους Κήπους του Κένσινγκτον. Αν και συχνά εξακολουθεί να θεωρείται ότι είναι μέρος του Χάιντ Παρκ, τους κήπους του Kensington είναι τεχνικά ξεχωριστό από το 1728, όταν η ΒασίλισσαCaroline έκανε ένα διαχωρισμός μεταξύ των δύο. Το Hyde Park καλύπτει 142 εκτάρια (350στρέμματα) και τους Κήπους του Κένσινγκτον καλύπτει 111 εκτάρια (275 στρέμματα), δίνοντας μια συνολική έκταση 253 εκταρίων του (625 στρέμματα), με αποτέλεσμα η συνδυασμένη έκταση μεγαλύτερη από το Πριγκιπάτο του Μονακό (196 ha/484 στρέμματα),αν και μικρότερες από της Κεντρικής Νέας Υόρκης Πάρκο (341 ha/843 στρέμματα). Στα νοτιοανατολικά, έξω από το πάρκο, είναι το Hyde Park Corner. Παρά το γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα δύο πάρκα συγχωνεύονται άψογα το ένα στο άλλο, οι Κήποι του Κένσινγκτον κλείνουν κατά το σούρουπο, αλλά το Hyde Park παραμένει ανοιχτό όλο το χρόνο από τις 5 π.μ. έως τα μεσάνυχτα.

9 Το πάρκο ήταν η περιοχή της Μεγάλης Έκθεση του 1851, για την οποία Το Crystal Palaceσχεδιάστηκε από τον Joseph Paxton. Το πάρκο έχει γίνει ένα παραδοσιακό μέρος γιαμαζικές διαδηλώσεις. Οι σχεδιαστές γραφημάτων, η μεταρρύθμιση Λιγκ, οι σουφραζέτεςκαι η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο όλοι οι διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκε στο πάρκο. Πολλοί διαδηλωτές για την Ελευθερία και τον βιοπορισμό Μάρτιο του 2002ξεκίνησαν την πορεία τους από το Χάιντ Παρκ. Στις 20 Ιουλίου 1982 στο Hyde Park και το πάρκο Regents βομβιστικές επιθέσεις, δύο βόμβες που συνδέονται με την προσωρινή Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού προκάλεσετο θάνατο οκτώ μελών του Ιππικού νοικοκυριών και των Βασιλικών πράσινο μπουφάν και επτά άλογα.

10 Το βρετανικό μουσείο (The Britain Museum)
Το Βρετανικό Μουσείο ιδρύθηκε με διάταγμα του Κοινοβουλίου το 1753 και εγκαινιάστηκε στις 15 Ιανουαρίου ήταν το πρώτο μουσείο στον κόσμο που ήταν ανοιχτό στο κοινό, χωρίς κοινωνικές ή οικονομικές διακρίσεις. Οι συλλογές του έπρεπε να είναι προσιτές «σε όλους τους μελετητές και τους περίεργους […] ώστε να αποκομίσουν οφέλη από τα έργα των τεχνών, των επιστημών και ολόκληρης της ανθρωπότητας». Η είσοδος ήταν, και εξακολουθεί να είναι μέχρι σήμερα, ελεύθερη.

11 Ιδρυτικός πυρήνας του Βρετανικού Μουσείου υπήρξε η μεγάλη αλλά ετερόκλητη συλλογή του σερ Hans Sloane. Στους τρεις αιώνες ζωής του, το μουσείο εμπλουτίστηκε χάρη σε δωρεές, αγορές και ανασκαφικές αποστολές, με αποτέλεσμα σήμερα να περιλαμβάνει ευρήματα και έργα τέχνης που προέρχονται απ’ όλον τον κόσμο, από τη Νεολιθική εποχή ως τις μέρες μας. Το κτήριο που σχεδιάστηκε από τον Robert Smirke, ανακαινίστηκε ριζικά το Έτσι, σήμερα, πίσω από την επιβλητική νεοκλασική του πρόσοψη, βρίσκεται το μνημειακό αίθριο, η Great Court, την οποία σχεδίασε ο σερ Norman Foster. Το Βρετανικό Μουσείο, που είναι ανοιχτό στο κοινό επτά ημέρες την εβδομάδα υποδέχεται κάθε χρόνο περισσότερους από επισκέπτες. Το κτίριο που στεγάζει το Βρετανικό μουσείο είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα Ελληνικής αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής, με 44 στήλες Ιονικού ρυθμού, ύψους 45 μέτρων. Ανάμεσα στα εκθέματα του βρετανικού μουσείου βρίσκονται και τα πολυσυζητημένα μάρμαρα του Παρθενώνα τα οποία αφαίρεσε ο Λόρδος Έλγιν κατά την τουρκοκρατία. 


Κατέβασμα ppt "Λονδίνο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google