Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

BLOGS ΚΑΙ WIKIS Εργαλεία WEB 2.0. Blogs  Το Βlog λέξη είναι η συντομευμένη εκδοχή του weblog.  Blog είναι το είδος της ιστοσελίδας, που συνήθως συντηρείται.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "BLOGS ΚΑΙ WIKIS Εργαλεία WEB 2.0. Blogs  Το Βlog λέξη είναι η συντομευμένη εκδοχή του weblog.  Blog είναι το είδος της ιστοσελίδας, που συνήθως συντηρείται."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 BLOGS ΚΑΙ WIKIS Εργαλεία WEB 2.0

2 Blogs  Το Βlog λέξη είναι η συντομευμένη εκδοχή του weblog.  Blog είναι το είδος της ιστοσελίδας, που συνήθως συντηρείται από ένα άτομο με τακτικές εγγραφές σχολιασμού, περιγραφές των γεγονότων, ή άλλο υλικό όπως γραφικά ή βίντεο.  Οι εγγραφές εμφανίζονται συχνά σε αντίστροφη χρονολογική σειρά.  Πολλά blogs παρέχουν σχολιασμoύς ή ειδήσεις σχετικά με ένα συγκεκριμένο θέμα.  Άλλα λειτουργούν ως πιο προσωπικά ημερολόγια σε απευθείας σύνδεση.

3 Blog & Εκπαίδευση  Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί ένα εκπαιδευτικό ιστολόγιο να ενισχύσει το μαθησιακό ενδιαφέρον μιας τάξης εξαρτάται από τον καθένα μας αλλά και από τις ιδιαιτερότητες της τάξης μας.

4 Blogs - Παραδείγματα

5 Blogs v Forum Διαφορά ανάμεσα σε blog και φόρουμ  Το blog είναι μία αμφίδρομη υπόθεση, με τον συγγραφέα / ιδιοκτήτη στην κορυφή που ελέγχει την κατεύθυνση της συνομιλίας, αφού στο δικό του χώρο δημοσιεύτηκε το αρχικό άρθρο.  Ένα φόρουμ, αντίθετα, είναι μια υπόθεση στρογγυλής τραπέζης, όπου οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να ξεκινήσουν το δικό τους θέμα ή την απάντησή τους σε κάθε ένα από τα δεκάδες άλλα θέματα.

6 Wikis – τι είναι?  http://www.youtube.com/watch?v=- dnL00TdmLY&feature=player_embedded http://www.youtube.com/watch?v=- dnL00TdmLY&feature=player_embedded  Ένα Wiki είναι συνήθως μία ιστοσελίδα που επιτρέπει στους χρήστες της να προσθέσουν, να αφαιρέσουν, ή να επεξεργαστούν το περιεχόμενό της, πολύ γρήγορα και εύκολα, μέσω ενός web browser, χωρίς να έχουν κάνει υποχρεωτικά εγγραφή. Έτσι, διευκολύνεται η συνεργασία πολλών ατόμων για τη συγγραφή ενός έργου  Ένα wiki είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για τη διατήρηση:  ενός εγχειριδίου  αρχείων βοήθειας,  μιας εγκυκλοπαίδειας,  εγγράφου συνεργασίας που θα αναπτύσσεται και θα εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου.

7 Wikis – δομή και οργάνωση  Τα wikis σπάνια οργανώνονται με βάση τη χρονολογία (όπως συμβαίνει με τα Blogs).  Τα wikis έχουν ιεραρχική δομή που επιτρέπει την αναζήτηση δεδομένων και τη πρόσβαση σε άλλες ιστοσελίδες μέσω ενσωματωμένων συνδέσμων.  Η απλότητα της επεξεργασίας και της χρήσης επιτρέπουν την εύκολη χρήση  Η πατρότητα και η ιδιοκτησία έχουν διαφορετική έννοια λόγω της συνεισφοράς από πολλούς.

8 Wikis  Χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία συνεργατικών δικτυακών τόπων (collaborative websites), κοινωτήτων (community websites), σε εταιρικά δίκτυα και σε συστήματα διαχείρισης γνώσης (knowledge management systems).  Οι χρήστες ενός wiki μπορεί να χρησιμοποιούν τα συντακτικά τους δικαιώματα για να αφαιρέσουν υλικό που θεωρείται «off topic”. Παράδειγμα η συνεργατική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia.  Τα wikis ανοικτού σκοπού δέχονται περιεχόμενο χωρίς αυστηρούς κανόνες.

9 Wikis’ … backstage  Τα wikis συνήθως αναπτύσσονται με open source λογισμικό (wiki software). Η δομή και η μορφοποίηση των σελίδων τους καθορίζονται από μια απλουστευμένη γλώσσα σήμανσης γνωστή ως wikitext.  Υποστηρίζονται περιορισμένα HTML tags, Cascading Style Sheets ( CSS) στυλ και επεξεργασία WYSIWYG.  Αποθηκεύονται συνήθως σε σχεσιακή βάση δεδομένων που τρέχει σε ένα ή περισσότερους web servers.

10 Wikis και συνεργασία  Υπηρεσίες, που συνεργάζονται με το περιβάλλον του wiki, και που επιτρέπουν τη συνεργασία με άλλους χρήστες πάνω σε ένα κοινό έγγραφο.  SocialText  MediaWiki  Google Docs

11 Εργαλεία ανάπτυξης wiki  Wikispaces, http://wikispaces.com/http://wikispaces.com/  Foswiki, http://foswiki.org/http://foswiki.org/

12 Το wiki ως εκπαιδευτικό εργαλείο Χρήση του wiki ως χώρου:  Επικοινωνίας  Συνεργασίας  Ανταλλαγής  Διαμοιρασμού  Οικοδόμησης γνώσης

13 Wikis - Παραδείγματα  Το πιο γνωστό wiki είναι η Wikipedia, η online εγκυκλοπαίδεια. http://wiki.ubuntu-gr.org/  Εργασίες μαθητών 2 ου ΕΠΑΛ Αμαρουσίου http://gram2epalamarous.wikispaces.com/  Εργασίες φοιτητών «Πληροφορική & Εκπαίδευση» 2009-2010: Wikis+Webquests  http://computer-memory-and-brain-memory.wikispaces.com/ http://computer-memory-and-brain-memory.wikispaces.com/  http://programminglanguagec.wikispaces.com/ http://programminglanguagec.wikispaces.com/  http://cloud-computing-and-education.wikispaces.com/ http://cloud-computing-and-education.wikispaces.com/  http://mathface.wikispaces.com/ http://mathface.wikispaces.com/


Κατέβασμα ppt "BLOGS ΚΑΙ WIKIS Εργαλεία WEB 2.0. Blogs  Το Βlog λέξη είναι η συντομευμένη εκδοχή του weblog.  Blog είναι το είδος της ιστοσελίδας, που συνήθως συντηρείται."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google