Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ Κίνηση Ενεργών Πολιτών Σταγείρων-Ακάνθου

2 ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

3 ΔΗΜΟΣ Μ.ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΑΡΝΑΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΣΤΑΓΕΙΡΩΝ-ΑΚΑΝΘΟΥ ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΟΡΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

4 ανάπτυξη βεβαιωμένων κοιτασμάτων περαιτέρω έρευνα κοιτασμάτων κύριες δράσεις ανάπτυξης μεταλλείων

5

6

7 ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

8

9 ΜΑΔΕΜ ΛΑΚΚΟΣ

10

11 ΣΤΡΑΤΩΝΙ ΣΗΜΕΡΑ

12

13 ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΣΚΟΥΡΙΩΝ πηγή: ιστοσελίδα EUROPEAN GOLDFIELDS, LTD. υπόγεια εξόρυξη επιφάνεια θάλασσας 70 μ. επιφανειακή εξόρυξη 300-450 μ.

14 ΠΛΑΝΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΣΚΟΥΡΙΩΝ πηγή: ιστοσελίδα EUROPEAN GOLDFIELDS, LTD. επιφανειακή εξόρυξη διάμετρος εκσκαφής 1200 - με μέγιστο όριο 2400 μ. Εργοστάσιο απόληψης και εμπλουτισμού χαλκού / χρυσού Το συμπύκνωμα θα μεταφέρεται με φορτηγά μέσα από το δάσος του Κακκάβου και τελικά μέσω της δημόσιας οδού Θεσ/κης-Ουρανούπολης στο Στρατώνι

15 Λίμνη τελμάτων ΦΡΑΓΜΑΤΑ απόθεσης αποβλήτων στα ρέματα ΚΑΡΑΤΖΑ και ΛΟΤΣΑΝΙΚΟΥ συνολικής επιφάνειας αποβλήτων 1100 στρεμμάτων.

16 Παράδειγμα από ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΗΓΑΔΙ εξόρυξης ΣΤΗ ΧΙΛΗ

17 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010: Η εταιρεία European Goldfields ανακοινώνει την έγκριση αδειών για γεωτρήσεις 3 κύριων στόχων αποθεμάτων στις τοποθεσίες – ΠΙΑΒΙΤΣΑ – ΦΙΣΟΚΑ – ΤΣΙΚΑΡΑ Χάρτες που δείχνουν τα εν δυνάμει αποθέματα των 3 στόχων – ΠΗΓΗ: ιστοσελίδα EUROPEAN GOLDFIELDS, LTD.

18

19 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΟΙ ΔΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ μπορεί να είναι:  Στο έδαφος και την χρήση γης.(λίμνες και φράγματα αποβλήτων με τεράστιους όγκους επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων, εργοστάσια, χώροι αποθήκευσης κλπ)  Στο ατμοσφαιρικό περιβάλλον (σκόνη από τις εργασίες εξόρυξης, από την κίνηση των μηχανημάτων και καυσαέρια)  Ακουστικό περιβάλλον στις περιοχής γύρω από τις δραστηριότητες.

20  Μείωση των απορροών και αλλαγή στα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του νερού των επιφανειακών υδατικών συστημάτων.  Μείωση των υδατικών αποθεμάτων των υδροφορέων με τους οποίους συνδέεται άμεσα η έμμεσα η περιοχή του έργου.  Επιβάρυνση της ποιότητας των επιφανειακών και υπογείων νερών από ενδεχόμενες διαρροές από τους χώρους απόθεσης και τυχαίες διαρροές των γραμμών μεταφοράς. ΓΙΑ τους ΥΔΑΤΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ παραθέτουμε αυτολεξεί όσα επισημαίνει η πρόταση της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ:

21 Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ Στην περιοχή θα προστεθούν αρκετά χιλιόμετρα στοών σε αυτά που ήδη υπάρχουν με απρόβλεπτες συνέπειες •για τα νερά της περιοχής, •τα δάση, •την πανίδα και χλωρίδα •και γενικότερα στο περιβάλλον.

22 Ειδικά για τα νερά επισημαίνεται: Η υλοποίηση του σχεδίου θα σημάνει τη μη αναστρέψιμη βλάβη της περιοχής μας που όπως είναι γνωστό υδροδοτείται και σήμερα από την περιοχή όπου χωροθετούνται οι δραστηριότητες, χωρίς να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για το μέλλον. Τα νερά των στοών θα στραγγίζουν συνεχώς τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής μας.

23 Έχοντας υποστεί χημική αλλοίωση από την επαφή τους με τα μέταλλα και το οξυγόνο, τα νερά γίνονται όξινα και απαιτούν συνεχή εξουδετέρωση και επεξεργασία πριν επανέρθουν στην επιφάνεια. Η διαδικασία αυτή είναι πάντα τρωτή σε ατυχήματα, με επιπτώσεις στα υπόγεια και επιφανειακά νερά και τη θάλασσα. Τυχόν διαρροές από τους χώρους απόθεσης θα δημιουργούν όξινη απορροή με τα γνωστά αποτελέσματα.

24 ΑΤΥΧΗΜΑ 2002

25

26 ΚΟKKΙΝΟΛΑΚΑΣ 2002

27 ΠΛΗΜΜΥΡΑ ΣΤΡΑΤΩΝΙ 2010

28

29

30

31

32 Η δημιουργία των εργοστασίων και των χώρων αποβλήτων θα στερήσουν την περιοχή εκατοντάδες η και χιλιάδες στρεμμάτων παρθένων δασών.

33 Η κίνηση των ποικίλων οχημάτων για την μεταφορά του τεραστίου όγκου υλικών (υλικά κατασκευών, στείρα, μεταλλεύματα ) θα επιβαρύνουν το ατμοσφαιρικό περιβάλλον. Η λιθογόμωση των στοών με τα υπολείμματα της επεξεργασίας, με τα διάφορα χημικά αντιδραστήρια δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε βάθος χρόνου γιατί ουδείς μπορεί να εγγυηθεί την σταθερότητα του μείγματος στο μέλλον.

34 Οι περαιτέρω έρευνες για άλλα κοιτάσματα προϊδεάζουν για μια ακόμη μεγαλύτερη μεταλλευτική δραστηριότητα. Η ύπαρξη των εργοστασίων στην περιοχή δίνουν μελλοντικά την δυνατότητα για μεταφορά και επεξεργασία μεταλλευμάτων από γειτονικές χώρες.

35 Επειδή: Ο τόπος μας είναι πυκνοκατοικημένος και πολύ μικρός για να χωρέσει όλη αυτήν την δραστηριότητα.

36 Οι όποιες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν πείθουν ότι θα προστατέψουν τις ζωές μας στο μέλλον. Έχουμε τα παραδείγματα: της μη τήρησης των όσων προβλέπονταν στις άδειες των Μαύρων Πετρών και της διερευνητικής- αποστραγγιστικής στοάς των Σκουριών, καθώς επίσης και την απαλλαγή της TVX Hellas και τα μέλη των Διοικητικών της Συμβουλίων αντίστοιχα για τυχόν παραβιάσεις της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος κατά την αποχώρησή της, με νόμο.

37 Είμαστε πεπεισμένοι ότι η εκτέλεση του αναπτυξιακού σχεδίου της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, με τα όποια οφέλη για την τοπική και εθνική οικονομία, έστω κι αν εφαρμοστούν οι περιβαλλοντικοί όροι που καταθέτει προς αδειοδότηση η εταιρία, θα υποβαθμίσει για πάντα το ανθρώπινο, οικονομικό και φυσικό περιβάλλον του τόπου μας και θα μας βλάψει ανεπανόρθωτα. Θεωρούμε το σχέδιο αυτό ως μη-βιώσιμη ανάπτυξη για τον τόπο μας.

38 Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε σκέψη για ανάπτυξη των μεταλλευτικών εργασιών στην περιοχή και ζητούμε την άμεση και έμπρακτη αποκατάσταση της περιβαλλοντολογικής βλάβης που έχουν δημιουργήσει οι μέχρι τώρα μεταλλευτικές δραστηριότητες στην περιοχή μας.


Κατέβασμα ppt "ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google