Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΠΟΛΛΩΝ 13: ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΠΟΛΛΩΝ 13: ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΑΠΟΛΛΩΝ 13: ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ
(οι χρόνοι είναι σε ώρα Χιούστον) Σάββατο, 11 Απριλίου * 1:13 μμ. Ο «Απόλλων 13» εκτοξεύεται από το Κανάβεραλ. Ο κεντρικός κινητήρας του δευτέρου ορόφου σβήνει 132‹‹’’ πριν τον προκαθορισμένο χρόνο, αλλά οι υπόλοιποι 4 κινητήρες ωθούν το διαστημόπλοιο, λειτουργώντας 34‹‹’’ περισσότερο. * 3:48 μμ. Ο τρίτος όροφος (S-IVB) πυροδοτεί τον κινητήρα του επί 5 λεπτά και 50‹‹, ωθώντας τον «Απόλλωνα 13» σε πορεία προς τη Σελήνη (TLI). * 5:14 μμ. Το όχημα διακυβέρνησης «Οδύσσεια» συνδέεται με τη σεληνάκατο «Υδροχόος». Ο τρίτος όροφος απορρίπτεται.

3

4 Κυριακή 12 Απριλίου * 7:53 μμ. Πραγματοποιείται η πρώτη διόρθωση της πορείας προς τη Σελήνη. Δευτέρα 13 Απριλίου * 8:24 μμ. Γίνεται η τέταρτη (και τελευταία) τηλεοπτική μετάδοση από το διαστημόπλοιο. Ο Λόβελ κλείνει την εκπομπή ευχόμενος «καληνύχτα» στους τηλεθεατές. * 9:07 μμ. Ο «Απόλλων 13» απέχει κάπου χλμ. από τη Γη, όταν η δεξαμενή οξυγόνου Νο 2 εκρήγνυται. Το οξυγόνο ξεφεύγει στο διάστημα και η πίεση στις κυψέλες καυσίμων πέφτει στο μηδέν. * 9:08 μμ. Ο Τζακ Σουάιγκερτ μεταδίδει «Χιούστον, έχουμε πρόβλημα». * 10:50 μμ. Το πλήρωμα εγκαταλείπει την «Οδύσσεια» και εγκαθίσταται στον «Υδροχόο» ο οποίος αποφασίζεται ότι θα χρησιμοποιηθεί ως σωσίβια λέμβος για την επιστροφή στη Γη.

5 Τρίτη 14 Απριλίου * 2:42 πμ. Ο κινητήρας του «Υδροχόου» πυροδοτείται επί 30,4‹‹ για να θέσει το σκάφος σε τροχιά επιστροφής στη Γη. * 6:15 μμ. Ο «Απόλλωνας 13» εξαφανίζεται πίσω από τη Σελήνη, περνώντας 200 χλμ. πάνω από τη σεληνιακή επιφάνεια. * 6:49 μμ. Το διαστημόπλοιο επανεμφανίζεται και αρχίζει το ταξίδι της επιστροφής. * 7:10 μμ. Ο τρίτος όροφος του Κρόνου 5 συντρίβεται στη Σελήνη. * 8:40 μμ. Ο κινητήρας του «Υδροχόου» πυροδοτείται επί 4 λεπτά και 23,4‹‹ για να επιταχύνει το ταξίδι της επιστροφής.

6 Τετάρτη 15 Απριλίου. * 3:38 πμ. Το πλήρωμα εγκαθιστά τους αυτοσχέδιους ηθμούς για να καθαρίσει την ατμόσφαιρα του σκάφους από το διοξείδιο του άνθρακα. * 7:38 πμ. Το σκάφος μπαίνει στη σφαίρα βαρυτικής επιρροής της Γης. * 2:23 μμ. Ο συσσωρευτής Νο 2 στον όροφο καθόδου του «Υδροχόου» εκρήγνυται, προκαλώντας στιγμιαία απώλεια ισχύος. * 10:31 μμ. Ο κινητήρας του «Υδροχόου» πυροδοτείται επί 15,4‹‹ για να γίνει διόρθωση στην πορεία.

7 Παρασκευή 17 Απριλίου * 6:52 πμ. Ο «Υδροχόος» πυροδοτεί τους κινητήρες-βερνιέρους για διορθώσεις ακριβείας. * 7:14 πμ. Απορρίπτεται το υπηρεσιακό όχημα και οι αστροναύτες μπορούν να το δουν και να το φωτογραφίσουν, λίγο πριν την είσοδο στη γήινη ατμόσφαιρα. * 10:43 πμ. Ο «Υδροχόος» απορρίπτεται και καίγεται στην ατμόσφαιρα. * 11:53 πμ. Αρχίζει η επάνοδος του θαλαμίσκου διακυβέρνησης. * 12:07 μμ. Η «Οδύσσεια» προσθαλασσώνεται με επιτυχία στον Ειρηνικό Ωκεανό,142 ώρες, 54 λεπτά και 41 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση.

8 ΠΩΣ ΓΥΡΙΣΤΗΚΕ Η ΤΑΙΝΙΑ Το γύρισμα της ταινίας ήταν ιδιαίτερα απαιτητικό. Ο 41χρονος σκηνοθέτης αντιμετώπισε το εκνευριστικό πρόβλημα της δημιουργίας συνθηκών μηδενικής βαρύτητας για τις σκηνές στο θαλαμίσκο του Απόλλωνα. Αρχικά απορρίφθηκαν ορισμένες λύσεις, όπως το κρέμασμα των αστροναυτών από καλώδιο ή η κινηματογράφησή τους σε αργή κίνηση και επιλέχθηκε το γύρισμα με τους ηθοποιούς κρεμασμένους ανάποδα. Ορισμένες από αυτές τις σκηνές υπάρχουν και στην τελική μορφή, αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολο να παίζει κανείς με το αίμα να κατεβαίνει στο κεφάλι του. Ο Χάουαρντ σκέφθηκε κάτι καλύτερο. Η NASA εκπαιδεύει τους αστροναύτες της σε συνθήκες πραγματικής, πλην όμως πλαστής, έλλειψης βαρύτητας μέσα σε ειδικά διακευασμένα αεροσκάφη KC-135 (με την ονομασία Vomit Comet). Τα αεροσκάφη αυτά πραγματοποιούν παραβολικές πτήσεις και στη διάρκεια της απότομης καθόδου, δημιουργούνται συνθήκες ελεύθερης πτώσης που ταυτίζονται με τις συνθήκες που επικρατούν στο εσωτερικό ενός διαστημοπλοίου. Είναι γεγονός βέβαια πως η «έλλειψη βαρύτητας» κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας παραβολικής πτήσης διαρκεί μόνο 25 δευτερόλεπτα. Ολόκληρο το στούντιο έπρεπε να τοποθετηθεί στο KC-135 και οι ηθοποιοί είχαν ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή τους για να γυρίσουν επιτυχημένα τις σκηνές. Χρειάστηκαν περίπου 600 τέτοιες πτήσεις ώστε να γυριστούν όλες οι σχετικές σκηνές.

9

10 ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ περιγράψαμε την κίνηση κάποιου σώματος το οποίο εκτελεί ελεύθερη πτώση. Εάν αγνοήσουμε την αντίσταση του αέρα, η κίνηση είναι ομαλά επιταχυνόμενη με επιτάχυνση g = 9.8 m/ s 2. H επιτάχυνση έχει κατακόρυφη διεύθυνση (κάθετη στην επιφάνεια της γης) και φορά προς τα κάτω. G → επιτάχυνση της βαρύτητας. Οι εξισώσεις της κίνησης είναι οι ακόλουθες: U= U (0 ) + g t y = U (0 ) + ½ g t 2 όπου U (0) η ταχύτητα τη χρονική στιγμή t=0

11 Ομολογουμένως, οι ηθοποιοί-πλήρωμα του κινηματογραφικού «Απόλλων13» εκπαιδεύτηκαν σκληρότερα και από πραγματικούς αστροναύτες. Πολλές φορές το καστ πετούσε με το KC-135 πέντε ή και έξι μέρες στη σειρά. «Εμείς ποτέ δεν πετούσαμε περισσότερες από δύο μέρες στη σειρά!», είπε εντυπωσιασμένος ο Ντέιβιντ Σκοτ, κυβερνήτης του «Απόλλωνα 16» ο οποίος εργάστηκε ως τεχνικός σύμβουλος στην ταινία. Όταν τα γυρίσματα στο KC-135 τελείωσαν, ηθοποιοί και τεχνικοί είχαν συμπληρώσει τέσσερις ώρες εμπειρίας σε έλλειψη βαρύτητας, κατά τη διάρκεια δεκάδων πτήσεων, δουλεύοντας από τις 6 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα. Άλλωστε ο ίδιος ο Τομ Χανκς εκπλήρωνε ένα παιδικό του όνειρο, παίζοντας στην ταινία.

12

13 ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΕΦΕ Η προσομοίωση της μηδενικής βαρύτητας δημιούργησε και ένα άλλο πρόβλημα. Ένα μεγάλο μέρος του κοινού θα είχε ζωηρές αναμνήσεις από το πραγματικό γεγονός. Ο Χάουαρντ και ο κινηματογραφιστής Ντιν Κάντεϊ αποφάσισαν ότι δεν ήθελαν να μοιάζει η ταινία με κάποιο φιλμ-ντοκιμαντέρ και ότι τα αποτελέσματα δεν έπρεπε να είναι «αυθεντικά άσχημα», όσο τα γεμάτα χιόνια ερασιτεχνικά φιλμάκια που γύριζαν οι ίδιοι οι αστροναύτες στο εσωτερικό των διαστημοπλοίων για να μεταδοθούν στις ειδήσεις. Αντί γι' αυτό, αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί ολόκληρη η δύναμη της μεγάλης οθόνης, για να μεταφερθεί η αίσθηση της κλειστοφοβίας στον στενόχωρο θαλαμίσκο Απόλλων.

14

15 Ένα ακριβές αντίγραφο σε φυσικό μέγεθος του «Απόλλωνα 13» κατασκευάστηκε με φροντίδα από την KCSC Space Works, μια εταιρία με έδρα το Κάνσας, η οποία ειδικεύεται στην επισκευή και το «φρεσκάρισμα» διαστημικού εξοπλισμού σε μουσεία. Εκτός από τα ακριβή αντίγραφα του «Υδροχόου» και της «Οδύσσειας» που συναρμολογήθηκαν στο αεροσκάφος KC-135, άλλες δύο ρέπλικες στήθηκαν στα στούντιο της Universal. Σε ορισμένες σκηνές, ο θαλαμίσκος ψύχθηκε πραγματικά σε θερμοκρασία που πλησίαζε το μηδέν για να δώσει την πραγματική εντύπωση του ψύχους που επικρατούσε στον πραγματικό «Απόλλωνα 13»!

16

17 Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν η αναπαράσταση της μεγαλειώδους εκτόξευσης του «Κρόνου-5». Η χρήση αυθεντικών φιλμ, θεωρήθηκε ότι θα υποβάθμιζε την εντύπωση που θα προκαλούσε η τελική κόπια και έτσι αποφασίστηκε να αναπαρασταθεί το γεγονός με τη χρήση των τελειότερων γραφικών κομπιούτερ . Στα γυρίσματα χρησιμοποιήθηκε ένα μοντέλο 1:20 του Κρόνου και πλάνα από τις εγκαταστάσεις του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι. Οι εικόνες συντέθηκαν και υπέστησαν έντονη επεξεργασία από κομπιούτερ για να «σβηστούν» σύγχρονα κατασκευάσματα όπως η εξέδρα εκτόξευσης του διαστημικού λεωφορείου, ενώ χρησιμοποιήθηκαν αέρια, φλόγες και πάγοι για την ομολογουμένως εντυπωσιακότατη σκηνή της εκτόξευσης του μεγαλύτερου πυραύλου που κατασκεύασε ποτέ ο άνθρωπος.

18 Για τη σκηνή της έκρηξης στο υπηρεσιακό όχημα, η ομάδα του Λεγκάτο χρησιμοποίησε ένα φυσικής κλίμακας μοντέλο του οχήματος και έναν υδραυλικό κριό για να αναπαραστήσει τη βιαιότητα της έκρηξης. Για την αναπαράσταση του αερίου που ξεχυνόταν στο διάστημα, χρησιμοποιήθηκαν πυροσβεστήρες. Για τις σεκάνς της επανόδου στην ατμόσφαιρα, χρησιμοποιήθηκε ένα φυσικής κλίμακας μοντέλο του οχήματος διακυβέρνησης το οποίο τυλίχτηκε στις φλόγες και κινηματογραφήθηκε με ρυθμό τεσσάρων καρέ το δευτερόλεπτο για να αποδοθεί σωστά η οπτική εντύπωση του ομιχλώδους «θυλάκου πλάσματος» που περιτύλιγε το θαλαμίσκο καθώς αυτός έπεφτε με ταχύτητα μερικών χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο στη γήινη ατμόσφαιρα.

19

20 ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑː κ. ΤΣΑΓΚΑΡΗ


Κατέβασμα ppt "ΑΠΟΛΛΩΝ 13: ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google