Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

4º ΓΕ.Λ. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α’ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "4º ΓΕ.Λ. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α’ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 4º ΓΕ.Λ. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α’ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ
ΣΧ. ΕΤΟΣ ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α’ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΘΕΜΑ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ

2 ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΩΣ ΝΑΟΣ
ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΩΣ ΝΑΟΣ Το μνημείο ως ο κορυφαίος ναός της Ακρόπολης, ήταν αφιερωμένος στην παρθένο Αθηνά,από τους πολίτες της Αθήνας, οι οποίοι δείχνουν με αυτόν τον τρόπο την ευγνωμοσύνη τους προς την πολιούχο θεά τους.

3 ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΩΣ ΝΑΟΣ
ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΩΣ ΝΑΟΣ Το μνημείο υπενθυμίζει την νίκη της ενάντια στον Ποσειδώνα με αποτέλεσμα το δώρο της Αθηνάς να είναι η ελιά που συμβολίζει την ειρήνη και κατ’επέκτασιν τον πλούτο, μιας και παρείχε στην πόλη τροφή και χρήματα από το εμπόριο του ελαιολάδου.

4 ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ Μια από τις σπουδαιότερες γιορτές των Αθηναίων, και ίσως η λαμπρότερη, ήταν τα μεγάλα Παναθήναια που γιορτάζονται κάθε 4 χρόνια. Κρατούσαν 8 ημέρες.

5 Πέπλο Επίσης με την μεγάλη γιορτή των Παναθηναίων, μεταφερόταν στον Παρθενώνα, για να το αφιερώσουν στην θεά, το ιερό πέπλο που ύφαιναν όλο τον προηγούμενο χρόνο οι παρθένες της Αθήνας.

6 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
Ο Παρθενώνας κατέχει δεσπόζουσα θέση στην ακρόπολη των Αθηνών. Είναι το κεντρικό κτήριο. Φημίζεται για τις αρχιτεκτονικές λεπτότητες του που παρατηρηθήκαν και μελετήθηκαν από τον περασμένο αιώνα .

7 Εσωτερική Αρχιτεκτονική
Στο εσωτερικό του Παρθενώνα υπήρχε το περίφημο άγαλμα της θεάς Αθηνάς, έργο του Φειδία. Ήταν ένα κολοσσιαίο, χρυσελεφάντινο άγαλμα φτιαγμένο από ελεφαντοστό που μαζί με την βάση είχε ύψος 12μ. περίπου.

8 Εσωτερική Αρχιτεκτονική
Όπως είναι γνωστό οι αρχαίοι ελληνικοί ναοί κατατάσσονται σε δύο ρυθμούς: τον Ιωνικό και το Δωρικό. Ο Παρθενώνας συνδυάζει και τους δύο ρυθμούς. Εξωτερικά μοιάζει με δωρικό όμως γύρω από το σηκό υπάρχει ζωφόρος που είναι χαρακτηριστικό του ιωνικού ρυθμού.

9 ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ

10 ΠΕΡΙΚΛΗΣ Στη διάρκεια του 5ου αιώνα η Αθήνα θεωρούνταν «Σχολείον όλης της Ελλάδος» με πρωτεργάτη τον Περικλή, οποίος ήταν ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης.

11 ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ
Βρισκόμαστε στην χρυσή εποχή της Ελλάδας! Ένα μοναδικό παράθυρο του χρόνου όπου γεννήθηκαν τα δυτικά ιδανικά της ομορφιάς, της επιστήμης και της τέχνης.

12 ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ
Για να κρατήσουν αυτές τις ιδέες αθάνατες οι Έλληνες έχτισαν το κατ’ εξοχήν σύμβολο του Δυτικού πολιτισμού, τον Παρθενώνα. Αποτελούσε την φυσική ενσάρκωση των αξιών τους, των πεποιθήσεων τους, των μύθων τους, της ιδεολογίας τους.

13

14 ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
Η σημασία του είναι μεγάλη.Από τη στιγμή που η Δυτική σκέψη επιχείρησε μια συνολική ερμηνεία της πορείας της ανθρωπότητας,η Ελλάδα των κλασικών χρόνων κατάκτησε μια ξεχωριστή θέση λόγω του πολιτισμικού και κοινωνικού επιπέδου της.

15 ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Η πρώτη καταστροφή του ναού έγινε το 267 μ.Χ. από τους Έρουλους (ένα λαό σκανδιναβικής προέλευσης), οι οποίοι κατέλαβαν την Αθήνα και πυρπόλησαν τον Παρθενώνα. Καταστράφηκε η αρχική στέγη, ολόκληρη η εσωτερική κιονοστοιχία, ενώ έπαθαν σοβαρές ζημιές οι τοίχοι του σηκού.

16 ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Το 529 μ.Χ. ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουστινιανός διατάζει το κλείσιμο των φιλοσοφικών σχολών. Οι φιλόσοφοι εγκαταλείπουν την Αθήνα η οποία μετατρέπεται σε ασήμαντη επαρχιακή κωμόπολη. Ο Χριστιανισμός επιβάλλεται και ο Παρθενώνας γίνεται εκκλησία της του Θεού Σοφίας.

17 ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Το 1205 μ.Χ. οι Φράγκοι καταλαμβάνουν την Αθήνα και ο Παρθενώνας γίνεται ο καθεδρικός ναός τους. Το 1456 μ.Χ. ο Τούρκος Ομάρ Τουραχάν, στρατηγός του Μωάμεθ, κυριεύει την Αθήνα και ο Παρθενώνας μετατρέπεται σε τζαμί.

18 ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Το 1687 ο βενετσιάνικος στρατός με το Μοροζίνι πολιορκεί τους Τούρκους που βρίσκονταν στην Ακρόπολη. Μια οβίδα έπεσε στον Παρθενώνα, που χρησιμοποιούταν ως πυριτιδαποθήκη και προκάλεσε έκρηξη με αποτέλεσμα την ανατίναξη του κτιρίου.

19 ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Το 1801 μ.Χ. ο κόμης του Έλγιν, πρεσβευτής της Αγγλίας στην Υψηλή Πύλη, κατάφερε να αποσπάσει από το Σουλτάνο φιρμάνι με το οποίο του δινόταν η άδεια να αφαιρέσει από τις χώρες που βρίσκονταν στη δικαιοδοσία του σουλτάνου, ό,τι αρχαιότητα ήθελε.

20

21 ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Τέλος,στις αρχές της γερμανικής Κατοχής, στην Ελλάδα, το 1941, μια ηρωική αντιστασιακή πράξη που φαινεται να συνέβη στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, σκόρπισε ρίγη εθνικής υπερηφάνειας στους Έλληνες, ενώ έδειξε και την σημαντικότητα του μνημείου της ακρόπολης.

22 Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ.

23 Οι αναζητήσεις της Αναγέννησης έφεραν στο προσκήνιο τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και τις αξίες του. Ο Παρθενώνας από την αρχή της ιστορίας του αποτελούσε την φυσική ενσάρκωση των αξιών, των πεποιθήσεων, των μύθων και της ιδεολογίας των Ελλήνων.

24 Ως σύμβολο της Αθηναϊκής δημοκρατίας, αντιπροσωπεύει την τέχνη του Κλασικού Ελληνικού πολιτισμού στο αποκορύφωμά της, την τεχνολογία, τι ανθρώπινες αξίες και τα ιδανικά μιας ολόκληρης εποχής

25 Ο ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ ΣΗΜΕΡΑ Ο Παρθενώνας συμβολίζει το πνευματικό απόθεμα που κληροδότησε στην ανθρωπότητα ο αθηναϊκός 5ος π.Χ. αιώνας. Ξεχωρίζει γιατί μεταστοιχειώνει τις υλικές προϋποθέσεις σε πνευματικές αρετές.

26 Ο ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ ΣΗΜΕΡΑ Ο Παρθενώνας πάντα αποτελούσε κάτι ξεχωριστό για την Αθήνα και συνεχίζει ακόμα και σήμερα να παραμένει το έμβλημα της πόλης των Αθηνών και το σύμβολο της Ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας.

27 Ο ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ ΣΗΜΕΡΑ Ο Παρθενώνας σήμερα είναι πόλος έλξης για πολλούς τουρίστες παγκοσμίως. Ως υλικό εγχείρημα είναι η πλέον αξιόπιστη μαρτυρία ενός προηγμένου τεχνολογικά και αισθητικά πολιτισμού,που έχει επηρεάσει σημαντικά την ανάπτυξη του σύγχρονου κόσμου.

28 Η σημαντικότητα του μνημείου διαφαίνεται επίσης από το γεγονός ότι έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς από τις 11 Σεπτεμβρίου του 1987. Ως υλικό ωστόσο εγχείρημα είναι η πλέον αξιόπιστη μαρτυρία ενός προηγμένου τεχνολογικά και αισθητικά πολιτισμού , που λίγο-πολύ έχει επηρεάσει σημαντικά την ανάπτυξη του σύγχρονου -"δυτικού", όπως αποκαλείται κόσμου.

29 BRING THEM BACK! Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια, έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για την επιστροφή των περίφημων μαρμάρων του Παρθενώνα. Η Επιστροφή των μαρμάρων είναι ζήτημα της Ελλάδας από την Ανεξαρτησία της

30 Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΟΥΜΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
ΖΩΓΡΑΦΙΔΗΣ ΖΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΝΙΩΡΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΝΤΑΡΓΥΡΗ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΚΟΥΛΟΝΙΤΣΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΜΙΔΟΥ ΖΩΗ ΚΟΥΤΣΟΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΡΦΟΥΛΑ ΜΑΡΙΑ ΝΤΙΒΑΝΗΣ ΓΑΪΤΑΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΤΑΦΙΔΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΤΣΕΡΚΕΖΩΦ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΥΛΑΚΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΨΩΜΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

31 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "4º ΓΕ.Λ. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α’ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google