Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ανάλυση του διατροφικού μοντέλου της προβατοτροφίας στη Λέσβο και τρόποι βελτίωσης της αποδοτικότητας και οικονομικότητας του Μαστρανεστάσης A.Ιωάννης.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ανάλυση του διατροφικού μοντέλου της προβατοτροφίας στη Λέσβο και τρόποι βελτίωσης της αποδοτικότητας και οικονομικότητας του Μαστρανεστάσης A.Ιωάννης."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ανάλυση του διατροφικού μοντέλου της προβατοτροφίας στη Λέσβο και τρόποι βελτίωσης της αποδοτικότητας και οικονομικότητας του Μαστρανεστάσης A.Ιωάννης MSc

2 ΙΣΟΡΡΟΠΟ ΣΙΤΗΡΕΣΙΟ

3 ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΝΟΣ ΙΣΟΡΡΟΠΟΥ- ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΣΙΤΗΡΕΣΙΟΥ
Παραγωγική περίοδος: 1) Γαλακτοπαραγωγή (Κιλά) 2) Προετοιμασία τοκετού (πολυδυμία) 3) Συντήρηση (Σωματικό βάρος) Τη βοσκοϊκανότητα του βοσκοτόπου, την εποχή και τα είδη των φυτών που περιλαμβάνει (αγρωστώδη ή ψυχανθή) Τις ιδιοπαραγόμενες τροφές και τη χορήγηση χονδροειδών τροφών Υπόλοιπο προς κάλυψη από τις πιο οικονομικά συμφέρουσες συμπυκνωμένες τροφές

4 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ ΤΥΠΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ ΕΙΔΟΣ ΤΡΟΦΗΣ €/Kg ΑΜ/ Kg Αξία 1000 ΑΜ (€) Αξία 1000 ΑΜ (ΔΡΧ) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΕΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΟΥΧΕΣ ΚΑΡΠΟΙ -70% (1-3) ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ 0,3250 770 0,422 144 1 ΚΡΙΘΑΡΙ 0,3700 732 0,505 172 2 ΣΙΤΑΡΙ 0,0000 719 0,000 ΒΡΩΜΗ 593 ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ -30% ΠΙΤΥΡΑ ΣΤΑΡΙΟΥ 0,2450 520 0,471 161 ΖΑΧΑΡΟΠΙΤΑ 644 ΗΛΙΟΠΙΤΑ 0,3500 480 0,729 248 3 ΒΗΤΕΣ ΣΤΑΡΙΟΥ 737 ΠΡΩΤΕΪΝΟΥΧΕΣ ΥΠΟΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΠΟΡΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΑΣ -15% ΣΟΓΙΑΛΕΥΡΟ ΕΚΧΥΛΙΣΗΣ 0,6900 650 1,062 362 4 ΜΗΔΙΚΗ ΠΕΛΕΤΣ 0,3950 420 0,940 320 ΒΑΜΒΑΚΟΠΙΤΑ 0,3000 430 0,698 238 ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΑΛΑΤΑ ΑΛΑΤΙ 0,5-1,0% ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΦΩΣΦΟΡΙΚΟ ΔΙΑΣΒΕΣΤΙΟ 1,0% ΜΑΡΜΑΡΟΣΚΟΝΗ 1,5% ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ & ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ 2,0%

5 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Ανάγκες συντήρησης Ανάγκες γαλακτοπαραγωγής
Ανάγκες κυοφορίας /προ τοκετού Ανάγκες ανάπτυξης αμνών

6 ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΒΑΤΩΝ ΦΥΛΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Ζων Βάρος 50 (Kg) Ξ.Ο (Kg) Π.Α.Ο (gr) ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΑΜ) Ca (gr) P (gr) 1 1,5 60 460 4,5 3,1 ΑΝΑΓΚΕΣ ΓΑΛ/ΓΗΣ Λιπ/τα % (7) & (1Kg γάλα) 0,5 0,6 80 375 8,50 6,50 ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ 2,1 140 835 13 9,6

7 ΒΟΣΚΗΣΗ ΞΗΡΟΥ ΧΟΡΤΟΥ ΒΟΣΚΩΝ ΠΡΟΣ ΚΑΛΥΨΗ ΑΝΑΓΚΩΝ ΧΟΝΤΡΟΕΙΔΩΝ ΤΡΟΦΩΝ
ΒΟΣΚΗΣΗ ΞΗΡΟΥ ΧΟΡΤΟΥ ΒΟΣΚΩΝ ΠΡΟΣ ΚΑΛΥΨΗ ΑΝΑΓΚΩΝ ΧΟΝΤΡΟΕΙΔΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ Ξ.Ο (Kg) ΑΠΟ : ΕΩΣ : Π.Α.Ο (gr) ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΑΜ) Ca (gr) P (gr) ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ 1 1,5 70 530 5,3 4,4 ΑΝΑΓΚΕΣ 2 ΜΗΝΩΝ ΠΡΟ ΤΟΚΕΤΟΥ 0,2 0,50 50 300 5,20 2,5 ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ 1,2 2 120 830 10,5 6,9 ΠΟΣΟΤΗΤΑ1 Kg ΞΗΡΟΥ ΧΟΡΤΟΥ ΒΟΣΚΩΝ 0,857 34 184 3 1,9 ΠΟΣΟΤΗΤΑ 0,7 Kg ΞΗΡΟΥ ΧΟΡΤΟΥ ΒΟΣΚΩΝ 0,429 17 92 ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΡΟΣ ΚΑΛΥΨΗ 0,772 1,572 103 738 9 6

8 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΙΤΗΡΕΣΙΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΙΣΟΡΡΟΠΟ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΙΤΗΡΕΣΙΟ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕ ΧΟΡΗΓΗΣΗ 800 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΣΑΝΟ ΜΗΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΑΡΧΙΚΟ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 1,8 ΚΙΛΑ ΓΑΛΑ Α/Α ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΛΟΓΙΑΣ ΕΙΔΟΣ ΞΗΡΗ ΟΥΣΙΑ (g/Kg) Π.Α.Ο (g/Kg) ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΑΜ/Kg) 1 45,0% ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ 394,2 30,15 346,5 2 10,0% ΚΡΙΘΑΡΙ 85,9 7,1 73,2 3 ΖΑΧΑΡΟΠΙΤΑ 90 5,5 64,4 4 5,0% ΗΛΙΟΠΙΤΑ 45,4 8,35 24 5 ΠΙΤΟΥΡΑ ΣΤΑΡΙΟΥ 87,9 12,6 52 6 ΜΗΔΙΚΗ ΠΕΛΕΤΣ 91 10,5 42 7 ΒΑΜΒΑΚΟΠΙΤΑ 44,6 8,25 21,5 8 ΣΟΓΙΑΛΕΥΡΟ ΕΚΧΥΛΙΣΗΣ 44,3 32,5 100,0% 883,3 103,95 656,1 ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΡΟΣ ΚΑΛΥΨΗ : 1209,6 1889,6 139,6 953 ΔΙΑΦΟΡΑ : -326,3 -1006,3 -35,65 -296,9 ΑΠΟΚΛΗΣΗ : -26,98 -53,25 -25,54 -31,15 ΗΜΕΡ.ΠΟΣΟΤHTA: 1,4 1236,62 145,53 918,54 27,02 -652,98 5,93 -34,46 2,2 -34,6 4,2 -3,6

9 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ
Βόσκηση κατά βούληση και συμπληρωματικά χορήγηση καλαμποκιού, ζαχαροπίτας και βαμβακόπιτας (πριν αρκετές δεκαετίες) Βόσκηση κατά βούληση, αύξηση χονδροειδών ζωοτροφών και μιγμάτων συμπυκνωμένων τροφών ιδιοπαραγόμενα ή βιομηχανιών (τελευταίες δεκαετίες) Ανάγκη διαφοροποίησης του διατροφικού μοντέλου-λόγω δυσαναλογίας τιμών ζωοτρόφων και πώλησης γάλακτος (σήμερα)

10 ΑΛΛΑΓΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ
Η σταδιακή αύξηση του κόστους παραγωγής (διατροφή 80-90%) και η σταθερή τιμή πώλησης των προϊόντων (γάλα και κρέας) είχαν συνέπεια την ελαχιστοποίηση του κέρδους. Μείωση του κόστους διατροφής: 1) Ισορροπία σιτηρεσίου σε συνάρτηση με την ποσότητα. 2) Ομαδοποίηση ζώων σύμφωνα με την παραγωγικότητα τους. 3) Μείωση στης αγοράς των χονδροειδών ζωοτροφών: -Καλλιέργεια με στόχο την δεματοποίηση (αγρωστωδών ή ψυχανθών) -Περιτροπική βόσκηση με στόχο την κάλυψη αναγκών για μεγαλύτερο διάστημα -Ενδεχόμενη μείωση ζωικού κεφαλαίου για αποφυγή διάβρωσης (υποβάθμιση βοσκοτόπου) -Εκμετάλλευση της ελαιοκαλλιέργειας ως χονδροειδής ζωοτροφή.

11 14/11/2012 ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΣΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ
14/11/2012 ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΣΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!


Κατέβασμα ppt "Ανάλυση του διατροφικού μοντέλου της προβατοτροφίας στη Λέσβο και τρόποι βελτίωσης της αποδοτικότητας και οικονομικότητας του Μαστρανεστάσης A.Ιωάννης."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google