Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ανάλυση του διατροφικού μοντέλου της προβατοτροφίας στη Λέσβο και τρόποι βελτίωσης της αποδοτικότητας και οικονομικότητας του Μαστρανεστάσης A.Ιωάννης.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ανάλυση του διατροφικού μοντέλου της προβατοτροφίας στη Λέσβο και τρόποι βελτίωσης της αποδοτικότητας και οικονομικότητας του Μαστρανεστάσης A.Ιωάννης."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ανάλυση του διατροφικού μοντέλου της προβατοτροφίας στη Λέσβο και τρόποι βελτίωσης της αποδοτικότητας και οικονομικότητας του Μαστρανεστάσης A.Ιωάννης MSc

2 ΙΣΟΡΡΟΠΟ ΣΙΤΗΡΕΣΙΟ

3 ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΝΟΣ ΙΣΟΡΡΟΠΟΥ- ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΣΙΤΗΡΕΣΙΟΥ  Παραγωγική περίοδος: 1) Γαλακτοπαραγωγή (Κιλά) 1) Γαλακτοπαραγωγή (Κιλά) 2) Προετοιμασία τοκετού (πολυδυμία) 2) Προετοιμασία τοκετού (πολυδυμία) 3) Συντήρηση (Σωματικό βάρος) 3) Συντήρηση (Σωματικό βάρος)  Τη βοσκοϊκανότητα του βοσκοτόπου, την εποχή και τα είδη των φυτών που περιλαμβάνει (αγρωστώδη ή ψυχανθή)  Τις ιδιοπαραγόμενες τροφές και τη χορήγηση χονδροειδών τροφών  Υπόλοιπο προς κάλυψη από τις πιο οικονομικά συμφέρουσες συμπυκνωμένες τροφές

4 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ ΤΥΠΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ ΕΙΔΟΣ ΤΡΟΦΗΣ€/Kg ΑΜ/ Kg Αξία 1000 ΑΜ (€) Αξία 1000 ΑΜ (ΔΡΧ) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΕΣΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΕΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΟΥΧΕΣ ΚΑΡΠΟΙ -70% (1-3) ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ 0, , ΚΡΙΘΑΡΙ0, , ΣΙΤΑΡΙ0, ,0000 ΒΡΩΜΗ0, ,0000 ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ -30% ΠΙΤΥΡΑ ΣΤΑΡΙΟΥ 0, , ΖΑΧΑΡΟΠΙΤΑ0, , ΗΛΙΟΠΙΤΑ0, , ΒΗΤΕΣ ΣΤΑΡΙΟΥ 0, ,0000 ΠΡΩΤΕΪΝΟΥΧΕΣ ΥΠΟΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΠΟΡΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΑΣ -15% ΣΟΓΙΑΛΕΥΡΟ ΕΚΧΥΛΙΣΗΣ 0, , ΜΗΔΙΚΗ ΠΕΛΕΤΣ 0, , ΗΛΙΟΠΙΤΑ0, , ΒΑΜΒΑΚΟΠΙΤΑ0, , ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΑΛΑΤΑ ΑΛΑΤΙ0,5-1,0% ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΦΩΣΦΟΡΙΚΟ ΔΙΑΣΒΕΣΤΙΟ 1,0% ΜΑΡΜΑΡΟΣΚΟΝΗ1,5% ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ & ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ2,0%

5 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ  Ανάγκες συντήρησης  Ανάγκες γαλακτοπαραγωγής  Ανάγκες κυοφορίας /προ τοκετού  Ανάγκες ανάπτυξης αμνών

6 ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΒΑΤΩΝ ΦΥΛΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ Ζων Βάρος 50 (Kg) Ξ.Ο (Kg) Π.Α.Ο (gr) ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΑΜ) Ca (gr) P (gr) 11, ,53,1 ΑΝΑΓΚΕΣ ΓΑΛ/ΓΗΣ Λιπ/τα % (7) & (1Kg γάλα)0,50, ,506,50 ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ1,52, ,6

7 ΒΟΣΚΗΣΗ ΞΗΡΟΥ ΧΟΡΤΟΥ ΒΟΣΚΩΝ ΠΡΟΣ ΚΑΛΥΨΗ ΑΝΑΓΚΩΝ ΧΟΝΤΡΟΕΙΔΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ Ξ.Ο (Kg) ΑΠΟ : ΕΩΣ : Π.Α.Ο (gr) ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΑΜ) Ca (gr) P (gr) ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ11, ,34,4 ΑΝΑΓΚΕΣ 2 ΜΗΝΩΝ ΠΡΟ ΤΟΚΕΤΟΥ0,20, ,202,5 ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ1, ,56,9 ΠΟΣΟΤΗΤΑ1 Kg ΞΗΡΟΥ ΧΟΡΤΟΥ ΒΟΣΚΩΝ 0, ,9 ΠΟΣΟΤΗΤΑ 0,7 Kg ΞΗΡΟΥ ΧΟΡΤΟΥ ΒΟΣΚΩΝ 0, ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΡΟΣ ΚΑΛΥΨΗ0,7721,

8 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΙΤΗΡΕΣΙΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΟ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΙΤΗΡΕΣΙΟ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕ ΧΟΡΗΓΗΣΗ 800 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΣΑΝΟ ΜΗΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΑΡΧΙΚΟ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 1,8 ΚΙΛΑ ΓΑΛΑ Α/Α ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΛΟΓΙΑΣ ΕΙΔΟΣΞΗΡΗ ΟΥΣΙΑ (g/Kg) Π.Α.Ο (g/Kg) ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΑΜ/Kg) 145,0%ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ394,2 30,15346,5 210,0%ΚΡΙΘΑΡΙ85,9 7,173,2 310,0%ΖΑΧΑΡΟΠΙΤΑ90 5,564,4 45,0%ΗΛΙΟΠΙΤΑ45,4 8, ,0% ΠΙΤΟΥΡΑ ΣΤΑΡΙΟΥ 87,9 12, ,0%ΜΗΔΙΚΗ ΠΕΛΕΤΣ91 10,542 75,0%ΒΑΜΒΑΚΟΠΙΤΑ44,6 8,2521,5 85,0% ΣΟΓΙΑΛΕΥΡΟ ΕΚΧΥΛΙΣΗΣ 44,3 21,532,5 100,0% 883,3 103,95656,1 ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΡΟΣ ΚΑΛΥΨΗ : 1209,61889,6139,6953 ΔΙΑΦΟΡΑ : -326,3-1006,3-35,65-296,9 ΑΠΟΚΛΗΣΗ : -26,98-53,25-25,54-31,15 ΗΜΕΡ.ΠΟΣΟΤHTA:1,4 1236,62 145,53918,54 ΔΙΑΦΟΡΑ : 27,02-652,985,93-34,46 ΑΠΟΚΛΗΣΗ : 2,2-34,64,2-3,6

9 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ  Βόσκηση κατά βούληση και συμπληρωματικά χορήγηση καλαμποκιού, ζαχαροπίτας και βαμβακόπιτας (πριν αρκετές δεκαετίες)  Βόσκηση κατά βούληση, αύξηση χονδροειδών ζωοτροφών και μιγμάτων συμπυκνωμένων τροφών ιδιοπαραγόμενα ή βιομηχανιών (τελευταίες δεκαετίες)  Ανάγκη διαφοροποίησης του διατροφικού μοντέλου- λόγω δυσαναλογίας τιμών ζωοτρόφων και πώλησης γάλακτος (σήμερα)

10 ΑΛΛΑΓΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ  Η σταδιακή αύξηση του κόστους παραγωγής (διατροφή 80-90%) και η σταθερή τιμή πώλησης των προϊόντων (γάλα και κρέας) είχαν συνέπεια την ελαχιστοποίηση του κέρδους.  Μείωση του κόστους διατροφής:  1) Ισορροπία σιτηρεσίου σε συνάρτηση με την ποσότητα.  2) Ομαδοποίηση ζώων σύμφωνα με την παραγωγικότητα τους.  3) Μείωση στης αγοράς των χονδροειδών ζωοτροφών:  -Καλλιέργεια με στόχο την δεματοποίηση (αγρωστωδών ή ψυχανθών)  -Περιτροπική βόσκηση με στόχο την κάλυψη αναγκών για μεγαλύτερο διάστημα  -Ενδεχόμενη μείωση ζωικού κεφαλαίου για αποφυγή διάβρωσης (υποβάθμιση βοσκοτόπου)  -Εκμετάλλευση της ελαιοκαλλιέργειας ως χονδροειδής ζωοτροφή.

11 14/11/2012 ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΣΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!


Κατέβασμα ppt "Ανάλυση του διατροφικού μοντέλου της προβατοτροφίας στη Λέσβο και τρόποι βελτίωσης της αποδοτικότητας και οικονομικότητας του Μαστρανεστάσης A.Ιωάννης."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google