Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟ

3 Οι ανακαλύψεις πολλών περιοχών μακριά από την Ευρώπη,μετά από μακρινά ταξίδια στους ωκεανούς. Χρησιμοποιήθηκε η επιστήμη της Γεωγραφίας και διάφορες εφευρέσεις (μαγνητική πυξίδα) για να χαραχτούν νέοι εμπορικοί δρόμοι.

4 Ο Βαρθολομαίος Ντιάζ (1450-1500) ήταν Πορτογάλος θαλασσοπόρος. Το 1488 έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος που ανακάλυψε το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας (νότια Αφρική), πραγματοποιώντας τον περίπλου της Αφρικής. Πνίγηκε σε ναυάγιο ανοιχτά των ακτών του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας στις 29 Μαΐου του1500.

5 Ο διάσημος Πορτογάλος θαλασσοπόρος και εξερευνητής Βάσκο ντε Γκάμα (1469-1524), γεννήθηκε στη μικρή ναυτική πόλη της Πορτογαλίας Σίννες στα 1469. Στα 1497 ο βασιλιάς Ιωάννης τον διάλεξε να συνεχίσει το εξερευνητικό έργο και τις ανακαλύψεις του Βαρθολομαίου Ντιάζ στις Ινδίες. Ξεκίνησε έτσι στις 8 Ιουλίου από τη Λισσαβόνα με 4 πλοία και, αφού πέρασε στις 22 Νοεμβρίου το ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, έφθασε στη Μοζαμβίκη στις 1 Μαρτίου του επόμενου χρόνου. Στις 20 Μαρτίου έφθασε στην Καλκούτα, όπου συνάντησε πολλές δυσκολίες και μεγάλα εμπόδια, αλλά τελικά κατόρθωσε να επιβάλλει τη θέλησή του στον ηγεμόνα της χώρας. Όταν μετά από 2 χρόνια, το Σεπτέμβριο του 1949, γύρισε στη Λισσαβόνα, έγινε δεκτός με θερμότατη υποδοχή.

6 Ο Φερδινάρδος Μαγγελάνος (1480-1551) ηγήθηκε της αποστολής εκείνης, που πέτυχε τον πρώτο περίπλου της Γης. Δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ταξίδι του προς τα Δυτικά, καθώς σκοτώθηκε στις 27 Απριλίου του 1521 από ιθαγενείς στρατιώτες του φύλαρχου Λάπου Λάπου στη μάχη του Μακτάν στο Μακτάν των Φιλιππίνων. Παρόλα αυτά, έγινε ένας από τους πρώτους ανθρώπους που διέσχισε όλους τους μεσημβρινούς της Γης. Έγινε επίσης ο πρώτος που ηγήθηκε μιας ευρωπαϊκής αποστολής προς τα δυτικά της Ευρώπης και την Ασία, και που διέσχισε τον Ειρηνικό Ωκεανό. Ο Χουάν Σεμπαστιάν Ελκάνο συνέχισε το ταξίδι του Μαγγελάνου και ολοκλήρωσε το γύρο της γης το Σεπτέμβριο του 1522.

7 Ο Χριστόφορος Κολόμβος (1451 – 20 Μαΐου 1506) ήταν ένας θαλασσοπόρος εξερευνητής, χαρτογράφος, ναύαρχος και αντιβασιλιάς, διάσημος επειδή πραγματοποίησε την ξακουστή ανακάλυψη της Αμερικής το 1492.

8  Νέα είδη διατροφής και πολύτιμα μέταλλα έφτασαν στην Ευρώπη  Ανάπτυξη του εμπορίου  Ίδρυση αποικιών από τους Ευρωπαίους στις νέες περιοχές  Εκμετάλλευση και δουλεία των ιθαγενών Γενικά: κυριαρχία της Ευρώπης στην Αμερική και επέκταση των οικονομικών δυνατοτήτων της Ευρώπης,που οδήγησαν στον….

9 Οικονομικό σύστημα –κυρίαρχο ως τις μέρες μας-που βασίζεται στην ανεμπόδιστη λειτουργία της αγοράς,χωρίς παρεμβολές από το κράτος. Στον καπιταλισμό οι συναλλαγές γίνονται με χρήματα και όχι με ανταλλαγές προϊόντων. Δεύτερο χαρακτηριστικό του αποτελεί η συσσώρευση κεφαλαίου. Τρίτο γνώρισμα του καπιταλισμού αποτελούν οι μετοχικές εταιρείες. Τέταρτο και τελευταίο κοινά αποδεκτό χαρακτηριστικό του καπιταλισμού είναι η επανεπένδυση του κέρδους στην επιχείρηση, με στόχο τη διαρκή ανάπτυξή της.

10 Ιδρύθηκαν νέες τράπεζες καθώς και βιοτεχνικές επιχειρήσεις που ανταγωνίζονταν μεταξύ τους. Στη γεωργία χρησιμοποιήθηκαν νέες τεχνικές,όπως το άνοιγμα αυλακιών για τη σπορά και το λίπασμα. Εισήχθη από το Νέο Κόσμο η καλλιέργεια του καλαμποκιού και της πατάτας. Οι Ευρωπαίοι αποκτούν νέες συνήθειες,όπως η χρήση του καπνού και του καφέ.

11

12 Το σπουδαιότερο πνευματικό κίνημα στην Ευρώπη του 18 ου αιώνα υπήρξε αναμφίβολα ο Διαφωτισμός.Ξεκίνησε από την Αγγλία,καλλιεργήθηκε όμως στη Γαλλία. Οι ιδέες του επηρέασαν και εξακολουθούν να διαμορφώνουν τις κυρίαρχες ιδεολογικές τάσεις της εποχής μας. Αμφισβητήθηκαν οι προλήψεις και οι δεισιδαιμονίες. Έμφαση στην παιδεία του ανθρώπου,ώστε να κατανοήσει τα δικαιώματά του. Εναντίωση στη θανατική ποινή,στα βασανιστήρια,στη δουλεία και τον πόλεμο. Ανάπτυξη των φυσικών επιστημών και ανανέωση μορφών της τέχνης (λογοτεχνία,μουσική).

13 Ο Βολταίρος (1694-1778 μ.Χ.) ήταν ένας από τους πλέον διάσημους εκπροσώπους του Διαφωτισμού. Προσωπικός φίλος καλλιεργημένων μοναρχών της εποχής του, υπήρξε ο ιδεολογικός υποστηρικτής των ατομικών ελευθεριών και του φιλελευθερισμού.

14 Ο Ρουσσώ (1712-1778 μ.Χ.) στάθηκε ένας από τους κορυφαίους φιλοσόφους του Διαφωτισμού. Η σκέψη του μπορεί να χαρακτηριστεί επαναστατική και ιδιαίτερα πρωτότυπη. Υποστήριξε πως ανάμεσα στους άρχοντες και στο λαό υφίσταται ένα κοινωνικό συμβόλαιο, του οποίου τους όρους(με κυριότερο τη χρηστή διοίκηση και την εξασφάλιση της ευημερίας) οι άρχοντες πρέπει να εφαρμόζουν. Σε διαφορετική περίπτωση, ο λαός μπορεί να μην τους υπακούει.

15 Ο Λοκ (1632-1704 μ.Χ.) Σε αντίθεση με τον Βολταίρο, το Ρουσσώ και τον Μοντεσκιέ που ήταν Γάλλοι, ο Δοκ γεννήθηκε στην Αγγλία. Θεωρείται πατέρας του εμπειρισμού, θεωρία που πρέσβευε πως οι άνθρωποι γεννιούνται χωρίς κάποια έμφυτη γνώση και οι γνώσεις τους προέρχονται από την εμπειρία και τις αισθήσεις. Καταπιάστηκε κι αυτός με πολιτικά ζητήματα, αναζητώντας την ιδανική διακυβέρνηση. Βασικές ιδέες που εισήγαγε ήταν το δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την ιδιοκτησία καθώς και η διακυβέρνηση του κράτους με τη συγκατάθεση των κυβερνωμένων, στις οποίες βασίζονται οι κεντρικές ιδέες του Διαφωτισμού αλλά και η Αμερικανική και η Γαλλική Επανάσταση.

16 Κάρολος Μοντεσκιέ (1689 - 1755) Όμοια με τον Λοκ θεωρούσε ο Μοντεσκιέ ότι η ελευθερία του πολίτη εξασφαλίζεται με την υποδιαίρεση της κρατικής δύναμης σε ανεξάρτητες εξουσίες και συγκεκριμένα μία νομοθετική, μία εκτελεστική και μία δικαστική εξουσία. Το βιβλίο και οι ιδέες του Μοντεσκιέ ενέπνευσαν τους συντάκτες του συντάγματος των ΗΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών δημοκρατιών που ακολούθησαν το 19ο αιώνα. Ο Μοντεσκιέ ήταν ανάμεσα στους διανοητές του 18ου αιώνα που εισήγαγαν τον όρο «Βυζαντινή Αυτοκρατορία» για το ανατολικό ρωμαϊκό κράτος. Με την εισαγωγή αυτού του όρου ήθελε να διαχωρίσει τον υψηλό (αρχαίο) ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό από τους αιώνες της παρακμής του Μεσαίωνα.

17 Αλεσάντρο Βόλτα Ισαάκ Νεύτων Ιταλός φυσικός, ο οποίος έγινε κυρίως γνωστός για την ανακάλυψη της ηλεκτρικής μπαταρίας το 1800. Φυσικός, Μαθηματικός, Αστρονόμος, Φιλόσοφος, Αλχημιστής και Θεολόγος. Θεωρείται πατέρας της Κλασικής Φυσικής, καθώς διατύπωσε το «νόμο της βαρύτητας» (που ο θρύλος αναφέρει πως αναζήτησε μετά από πτώση μήλου από μια μηλιά). Μεγάλης ιστορικής σημασίας υπήρξαν ακόμη οι μελέτες του σχετικά με τη φύση του φωτός,ενώ καθοριστική ήταν η συμβολή του στη θεμελίωση των σύγχρονων μαθηματικών.

18 Το εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης του βιβλίου του Ουίλιαμ Ντεφόε «Ροβινσώνας Κρούσος»

19 Το εξώφυλλο της πρώτης αγγλικής εκδόσεως του βιβλίου του Τζόναθαν Σουίφτ «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ»

20 Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ


Κατέβασμα ppt "2 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google