Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

20 χρόνια κοροϊδίας…. …με στόχο να καταργήσουν την Κοινωνική Ασφάλιση…

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "20 χρόνια κοροϊδίας…. …με στόχο να καταργήσουν την Κοινωνική Ασφάλιση…"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 20 χρόνια κοροϊδίας…

2 …με στόχο να καταργήσουν την Κοινωνική Ασφάλιση…

3 …μετατρέποντάς την σε «φιλανθρωπικό βοήθημα»…

4 …δίνοντας «συντάξεις» έως και 80% μικρότερες από τις σημερινές!!!

5 γιατί με το νέο σύστημα…

6 ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΞΕΡΑΤΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ!!!

7 Η κυβέρνηση κάνει πράξη το σύστημα των τριών πυλώνων, ένα σύστημα που έχει εμπνευστεί το ΔΝΤ και εφάρμοσε για πρώτη φορά στη Χιλή της χούντας του Πινοσέτ.

8 Ο πρώτος πυλώνας είναι μια σύνταξη προνοιακού τύπου, που την ονομάζουν βασική, η οποία θα δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια, όπως ρητά αναφέρεται στο Μνημόνιο με την γνωστή τρόικα (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ)

9 Στην καταβολή αυτής και μόνο της σύνταξης εξαντλείται η ευθύνη του κράτους έναντι της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ακόμα και η κοινωνικά άδικη αρχή της τριμερούς χρηματοδότησης, που είχε θεσπιστεί το 1951 (και εφαρμόστηκε κουτσουρεμένη μόλις το 1992), πετιέται στα σκουπίδια.

10 Το κράτος θα παρέχει μόνο «προνοιακές παροχές» σε όσους δεν έχουν… στον ήλιο μοίρα.

11 …μιλάμε για… πολλά λεφτά της τάξης των: 360 € το μήνα! (που όπως είπαμε θα δίνονται με «εισοδηματικά κριτήρια» δηλαδή αν έχεις ένα σπίτι στο χωριό ή ίσως κι ένα αυτοκίνητο, μάλλον ξέχασέ το…)

12 Ο δεύτερος πυλώνας είναι μια αναλογική σύνταξη, η οποία θα υπολογίζεται βάσει των κανόνων της ιδιωτικής ασφάλισης. Χωρίς καμιά κρατική εγγύηση, από Ταμεία καταληστευμένα, χωρίς αποθεματικά, σε συνθήκες που καλπάζει η ανεργία, η υποαπασχόληση και οι «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις, ενώ αναμένεται να πολλαπλασιαστούν τα φέσια προς την Ασφάλιση. Χωρίς ίχνος κοινωνικής αλληλεγγύης και στο εσωτερικό του συστήματος, αλλά με την επικράτηση της λογικής «τα λεφτά πάνε στα λεφτά». Μια αναλογική σύνταξη που θα υπολογίζεται με καθαρά ληστρικό τρόπο και θα κινείται σε επίπεδα που κανένας δε μπορεί να διανοηθεί (ούτε στο ένα τέταρτο μιας σημερινής σύνταξης).

13 Ο τρίτος πυλώνας έχει ήδη θεσπιστεί με το νόμο Ρέππα και είναι τα περιβόητα επαγγελματικά ταμεία, καθαρή μορφή ιδιωτικής ασφάλισης, που δεν είναι υποχρεωτική.

14 Ας κάνουμε λοιπόν μια σύγκριση…

15 …μεταξύ των δύο συστημάτων…

16 Κι ας θεωρήσουμε τρεις κατηγορίες εργαζόμενων που πληρώνονται με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ανύπαντρος χωρίς τριετίες, ανύπαντρος με πέντε τριετίες, παντρεμένος, χωρίς παιδί, με πέντε τριετίες) με 16 χρόνια ασφάλισης (4800 ένσημα).

17 ΠΟΣΟ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ;

18 …φρικάρατε;;;

19 Ή μήπως θέλετε μερικά ακόμα στοιχεία;

20 Ας δούμε λίγο τι συμβαίνει με την αναλογική σύνταξη…

21 Η αναλογική σύνταξη (δεύτερος πυλώνας), δηλαδή αυτή που θα παίρνει ένας εργαζόμενος (εκτός από την βασική των 360€ που θα παίρνουν στα σίγουρα μόνο οι πλέον εξαθλιωμένοι) υπολογίζεται από το γινόμενο δύο παραγόντων…

22 Αναλογική Σύνταξη = Συντάξιμες Αποδοχές Χ Ποσοστό αναπλήρωσης

23 Με το ισχύον σύστημα, οι συντάξιμες αποδοχές έχουν σαν βάση υπολογισμού την τελευταία πενταετία. Συγκεκριμένα, παίρνεται ο μέσος όρος των αποδοχών της τελευταίας πενταετίας, αφού πρώτα οι αποδοχές κάθε έτους αναπροσαρμοστούν με ένα ορισμένο συντελεστή.

24 Με το νέο σύστημα οι συντάξιμες αποδοχές θα υπολογίζονται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών όχι της τελευταίας πενταετίας, αλλά όλου του εργάσιμου βίου! (π.χ. 30ετίας, 35ετίας κτλ). (κάποτε οι συντάξιμες αποδοχές ήταν ο τελευταίος μισθός, μετά έγιναν ο μέσος όρος της τελευταίας διετίας, μετά ο μέσος όρος της τελευταίας πενταετίας και τώρα όλου του εργάσιμου βίου!)

25 Και για να ρίξουν ακόμα πιο κάτω τις συντάξιμες αποδοχές, μειώσανε και τον συντελεστή με τον οποίο αναπροσαρμόζονται οι ετήσιες αποδοχές!!! (επομένως έτσι πέφτει κι ο μέσος όρος τους)

26 Τι γίνεται όμως με το ποσοστό αναπλήρωσης;

27 Το ποσοστό αναπλήρωσης είναι το ποσοστό της σύνταξης που προκύπτει σε σχέση με τις συντάξιμες αποδοχές (π.χ. για συντάξιμες αποδοχές 1000€ και ποσοστό αναπλήρωσης 70%, η σύνταξη θα είναι 700€)

28 Το ποσοστό αναπλήρωσης καθορίζεται ανάλογα με τις ασφαλιστικές κλάσεις (δηλαδή ανάλογα με το πόσα λεφτά είναι οι συντάξιμες αποδοχές) και τα χρόνια ασφάλισης...

29 Για να μειώσουν δραματικά τις συντάξεις… …καρατόμησαν τα ποσοστά αναπλήρωσης!

30 Ρίξτε μια ματιά στον παρακάτω πίνακα καλύτερα:

31 Τα ποσοστά αναπλήρωσης πέφτουν ακόμα και στο ένα τρίτο!!! Π.χ. για συντάξιμες αποδοχές 850€ και 35 χρόνια δουλειάς, το ποσοστό αναπλήρωσης πέφτει από 72% στο 26.04%, δηλαδή θα είναι ίσο με το 36% του ισχύοντος!!!

32 Δηλαδή πέφτουν και οι συντάξιμες αποδοχές (που θα υπολογίζονται πλέον με χαμηλότερους συντελεστές για κάθε χρόνο και για το σύνολο του εργάσιμου βίου αντί της τελευταίας πενταετίας) και τα ποσοστά αναπλήρωσης!!!!

33 Κι ύστερα έχουν το θράσος να μιλούν για κοινωνική δικαιοσύνη;;;;

34 Ας δούμε όμως πώς στήθηκε η ιστορία…

35 … κι ας π άμε 20 χρόνια π ίσω …

36 Νόμος Γιαννάκου-Σουφλιά (1902/90) Αφού αναφερθεί στην περιβόητη «γήρανση του πληθυσμού», κινδυνολογώντας ότι οι συνταξιούχοι θα φτάσουν «μέσα στα επόμενα 50 χρόνια το 34%» του ενεργού πληθυσμού, η εισηγητική έκθεση διακηρύσσει το στόχο του νομοσχέδιου: «Στόχος της Κυβέρνησης είναι με το παρόν Νομοσχέδιο να δώσει λύση στο οικονομικό αδιέξοδο και, ταυτόχρονα να εξυγιάνει και εκλογικεύσει το ασφαλιστικό σύστημα». Αφήνει δε ανοιχτό το δρόμο για την επόμενη αντιασφαλιστική παρέμβαση: «Αμβλύνει τις υπάρχουσες σήμερα αδυναμίες και θέτει τις βάσεις για μετάβαση σε ένα δίκαιο και οικονομικά βιώσιμο σύστημα, το οποίο στην τελική του φάση θα εξασφαλίζει σ’ όλους τους Ελληνες…».

37 Νόμος Σιούφα (2084/92) Η ώρα της «τελικής φάσης» έρχεται δυο χρόνια μετά, με την ψήφιση νέου αντιασφαλιστικού νόμου, του 2084/92, που έμεινε γνωστός ως «νόμος Σιούφα». Είχε προηγηθεί το λεγόμενο «μίνι ασφαλιστικό» (νόμος 1976/91), με το οποίο άλλαξαν προς το χειρότερο κάποιες διατάξεις του 1902/90. Στην εισηγητική έκθεση του νόμου 2084/92 διαβάζουμε: «Με το παρόν νομοσχέδιο επιχειρείται η δεύτερη και τελική φάση της εξυγίανσης του συστήματος, όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί κατά την ψήφιση του Ν. 1902/90, και στα πλαίσια αυτά είχε συσταθεί και η Επιτροπή υπό τον καθηγητή Φακιολά για να μελετήσει το Ασφαλιστικό σύστημα».

38 Το «έλυσε», λοιπόν, η ΝΔ το Ασφαλιστικό για… τα επόμενα 50 χρόνια!

39 …δεν πέρασαν όμως πάνω από 10 χρόνια, για να έρθει μια ακόμα αντιασφαλιστική λαίλαπα… αυτή τη φορά από τους «σοσιαλιστές»!

40 Νόμος Ρέππα (3029/2002) Το ΠΑΣΟΚ, που υποσχόταν ότι θα καταργήσει τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ, τους άφησε άθιχτους. Δέκα χρόνια αργότερα, επιχείρησε τη δική του αντιασφαλιστική ανατροπή με το «νόμο Ρέππα» (μετά την αποτυχημένη αντιασφαλιστική ανατροπή του Γιαννίτση). Στην εισηγητική έκθεση του νομοσχέδιου διαβάζουμε αρχικά ότι αυτό «είναι αποτέλεσμα της ευρύτατης συμφωνίας, που επιτεύχθηκε στη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου, ανάμεσα στην Κυβέρνηση, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργοδοτικούς φορείς». Στη συνέχεια, η εισηγητική έκθεση δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας. Με το γνώριμο αλαζονικό πασοκικό ύφος γράφει: «Διαμορφώνονται κανόνες κρατικής χρηματοδότησης, που εγγυώνται την πλεονασματική οικονομική λειτουργία του ΙΚΑ μέχρι το 2030»

41 Νόμος Πετραλιά (3655/2008) Εξι χρόνια μετά το νόμο Ρέππα, που «έλυσε» το Ασφαλιστικό (που «δεν είχε λύσει ο νόμος Σιούφα), ξαναήρθε η σειρά της ΝΔ, με το νόμο Πετραλιά, στην εισηγητική έκθεση του οποίου διαβάζουμε: «Βασικός σκοπός του παρόντος σχεδίου νόμου είναι η μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με στόχο την οικοδόμηση ενός συστήματος σύγχρονου, ορθολογικού, κοινωνικά δίκαιου, βιώσιμου, σύμφωνου με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και με μακροχρόνια προοπτική». Οι συντάκτες αυτού του νομοσχέδιου δεν έβαλαν χρονικό ορίζοντα, όμως «έλυσαν» κι αυτοί το ασφαλιστικό… μακροχρόνια.

42 Τότε ο… Γιωργάκης έβγαινε στους δρόμους και… διαδήλωνε!

43 …σηκώνοντας μάλιστα και τη… γροθιά του!

44 Συνέντευξη Τύπου Ευ. Χριστοφιλοπούλου, Χρ. Χαϊδου και Μ. Τιμοσίδη για την απασχόληση, τη κοινωνική ασφάλιση και τον προϋπολογισμό 18/12/2008 •Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται ότι κατ' αρχήν θα καταργήσει τις άδικες και αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις του Νόμου Πετραλιά με πρώτη προτεραιότητα αυτή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Το 2009 ένας άνθρωπος ο οποίος παραδείγματος χάριν λόγω κρίσης θα χάσει τη δουλειά του και θα έχει θεμελιώσει δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης, θα υφίσταται αυξημένη ποινή στη σύνταξη που θα πάρει, τη μειωμένη σύνταξη. Ποινή 6%, ενώ μέχρι φέτος είναι 4,5% η ποινή. Είναι ιδιαίτερα άδικο και σκληρό, ιδιαίτερα μάλιστα ενόψει πιθανών εξελίξεων στην απασχόληση αν γίνουν απολύσεις, λόγω της επερχόμενης κρίσης. •Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να καταργήσει αυτές τις ρυθμίσεις, και για τις ποινές στις πρόωρες συντάξεις και για τον περιορισμό των επικουρικών συντάξεων και για την αύξηση ορίων ηλικίας και ιδιαίτερα ορίων ηλικίας στις γυναίκες. (http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/e0755318-3ad1-4c09- 91b2-86163eca0151)

45 Το δούλεμα συνεχίστηκε αφού βγήκαν στην κυβέρνηση… «Την κατάργηση των ρυθμίσεων Πετραλιά για την αύξηση των ορίων ηλικίας και τη μείωση των συντάξεων ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδος, ο οποίος εγγυήθηκε την καταβολή των συντάξεων και του δώρου στους συνταξιούχους.» (Εθνος, 19/10/2009)

46 Ισχύουν απολύτως «τα τρία ΔΕΝ» (δεν αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης - δεν αυξάνονται οι εισφορές - δεν μειώνονται οι συντάξεις). Ανδρέας Λοβέρδος, ΝΕΤ, Δευτέρα, 1.2.2010

47 Αν αδιαφορήσουμε σήμερα λέγοντας ότι «δεν θα πάρουμε ποτέ σύνταξη» ας σκεφτούμε…

48 …θα δεχτούμε να… αυτοκτονήσουμε στα 65;

49 …θα δεχτούμε να… πουλήσουμε τα παιδιά μας;

50 ΑΝ ΔΕΝ ΕΞΕΓΕΡΘΟΥΜΕ… … ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ;;;


Κατέβασμα ppt "20 χρόνια κοροϊδίας…. …με στόχο να καταργήσουν την Κοινωνική Ασφάλιση…"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google