Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γ1.5 Γ1.5 Που είναι κτισμένες οι μεγάλες πόλεις του πλανήτη; Οι πολύ μεγάλες πόλεις δεν μπορούν να κτιστούν οπουδήποτε, αλλά μόνο σε περιοχές που μπορούν.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γ1.5 Γ1.5 Που είναι κτισμένες οι μεγάλες πόλεις του πλανήτη; Οι πολύ μεγάλες πόλεις δεν μπορούν να κτιστούν οπουδήποτε, αλλά μόνο σε περιοχές που μπορούν."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γ1.5 Γ1.5 Που είναι κτισμένες οι μεγάλες πόλεις του πλανήτη; Οι πολύ μεγάλες πόλεις δεν μπορούν να κτιστούν οπουδήποτε, αλλά μόνο σε περιοχές που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των εκατομμυρίων κατοίκων τους. Ο πληθυσμός μιας χώρας συγκεντρώνεται σε ορισμένες περιοχές της, γεγονός που εξαρτάται από φυσικούς, ιστορικούς και οικονομικούς παράγοντες.

2 Σε ποια όρια γεωγραφικού πλάτους είναι συγκεντρωμένες οι περισσότερες μεγάλες πόλεις του πλανήτη; Μπορείς να εξηγήσεις γιατί; Οι περισσότερες μεγάλες πόλεις του πλανήτη βρίσκονται ανάμεσα 40 ο Β.παράλληλο και στον 40 ο Ν.παράλληλο λόγω του κλίματος Ποιες από αυτές τις πόλεις είναι χτισμένες κοντά στις ακτές; ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ ΒΑΝΚΟΥΒΕΡ ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΙΡΕΣ ΛΟΝΔΙΝΟ Α.ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΛΑΓΚΟΣ ΚΑΡΑΤΣΙ ΒΟΜΑΗ ΣΑΓΚΑΗ ΤΟΚΙΟ ΤΖΑΚΑΡΤΑ ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ

3 Γ1.5 Γ1.5 Που είναι κτισμένες οι μεγάλες πόλεις του πλανήτη; ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΙΡΕΣ ΛΟΝΔΙΝΟ Α.ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΛΑΓΚΟΣ ΚΑΡΑΤΣΙ ΒΟΜΑΗ ΣΑΓΚΑΗ ΤΟΚΙΟ Ποιες πολύ μεγάλες πόλεις βρίσκονται σε μεγάλες πεδιάδες; ΣΙΚΑΓΟ ΝΤΑΚΑ ΕΣΕΝ ΠΑΡΙΣΙ ΜΟΣΧΑ ΚΑΙΡΟ ΠΕΚΙΝΟ ΚΑΛΚΟΥΤΑ

4 Γ1.5 Γ1.5 Που είναι κτισμένες οι μεγάλες πόλεις του πλανήτη; ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΙΡΕΣ ΛΟΝΔΙΝΟ ΛΑΓΚΟΣ ΚΑΡΑΤΣΙ ΣΑΓΚΑΗ ΣΙΚΑΓΟ ΝΤΑΚΑ ΕΣΕΝ ΠΑΡΙΣΙ ΜΟΣΧΑ ΚΑΙΡΟ ΠΕΚΙΝΟ ΚΑΛΚΟΥΤΑ Ποιες μεγάλες πόλεις είναι κοντά σε ποτάμια ή λίμνες;

5 Γ1.5 Γ1.5 Που είναι κτισμένες οι μεγάλες πόλεις του πλανήτη; Μέσα από τον πίνακα και τον χάρτη βλέπουμε ότι μεγάλες πόλεις υπάρχουν τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο ημισφαίριο. Γενικότερα όμως μπορούμε να τις χωρίσουμε σε: Αυτές που βρίσκονται στις αναπτυγμένες χώρες (π.χ. το Παρίσι, το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, το Τόκυο). Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα οικονομικά, πολιτιστικά και πνευματικά κέντρα του κόσμου. Ο πληθυσμός τους σήμερα είναι σχεδόν σταθερός. Αυτές που βρίσκονται στις αναπτυσσόμενες χώρες (π.χ. Σαγκάη, Καλκούτα, Βομβάη, Μέξικο Σίτι). Δεν έχουν την υποδομή να στηρίξουν τον συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό τους. Συχνό φαινόμενο στις πόλεις αυτές είναι η ανάπτυξη παραγκουπόλεων γύρω τους, δηλαδή περιοχών στις οποίες οι άνθρωποι ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες.

6 Γ1.5 Γ1.5 Το μοντέλο μιας πόλης Εισροές νερού για Ύδρευση Οι κάτοικοι της πόλης έχουν ανάγκη από νερό. Αυτό έρχεται στην πόλη από ταμιευτήρες νερού Εισροές Τροφών Η πόλη εξαρτάται απόλυτα από τις γύρω από αυτήν αγροτικές περιοχές, καθώς εισάγει τα τρόφιμα της από αυτές. Εισροές Καύσιμων για ενέργεια Απαραίτητα για τη θέρμανση, την κίνηση των αυτοκινήτων, την ηλεκτροδότηση Εισροές Πρώτων υλών: Πρόκειται για ύλες, όπως το ξύλο, τα μέταλλα, το μάρμαρο, το μαλλί, το δέρμα, απαραίτητες στη βιοτεχνία για την παραγωγή προϊόντων. Κοντά στην πόλη υπάρχουν συνήθως βιομηχανικές μονάδες που τροφοδοτούν με τα προϊόντα τους τους κατοίκους της και ταυτόχρονα χρησιμοποιούντα δίκτυα της (π.χ. οδικό δίκτυο) για την προώθηση αυτών των προϊόντων. Εκροές Απόβλητων Πρόκειται για τα στερεά απόβλητα της πόλης, που μεταφέρονται στις χωματερές, τα υγρά απόβλητα και τους ατμοσφαιρικούς ρύπους που παρασύρονται από τους ανέμους. Εκροή Πολιτισμού Η πόλη δημιουργεί πολιτισμό (θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, εκθέσεις κτλ.) και τον προωθεί στις γύρω περιοχές. Εκροές Υπηρεσιών Οι πόλεις διαθέτουν σχολεία, πανεπιστήμια, γυμναστήρια, αθλητικά κέντρα που εξυπηρετούν τις γύρω περιοχές. Εκροές Βιομηχανικών και βιοτεχνικών προϊόντων Οι παραγωγικές μονάδες της πόλης παράγουν προϊόντα που τα διαθέτουν σε κοντινές και μακρινές περιοχές

7 Η πράσινη πόλη των Σουηδών, η οποία «συμβιώνει» αρμονικά με κάθε μορφή ανακύκλωσης για έναν και μοναδικό σκοπό: την ενεργειακή της ανεξαρτησία! Προωθώντας μια ολιστική, αειφόρο, αλλά πάνω απ΄ όλα λειτουργική αστική ανάπτυξη, η SymbioCity στοχεύει στη συγχώνευση πολλαπλών αστικών εφαρμογών, εκτοξεύοντας έτσι την αποτελεσματικότητα και την εξοικονόμηση στα ύψη.

8 Οι «πράσινες ταράτσες» σε μια περιοχή ενός εκατομμυρίου κατοίκων μπορούν να απορροφήσουν 55 χιλιάδες τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως!

9 Μια μητρόπολη που επιπλέει στο νερό μπορεί να γίνει η λύση για πόλεις που απειλούνται από ακραίες καιρικές συνθήκες Με κτίρια που υψώνονται εκατοντάδες μέτρα πάνω από την επιφάνεια του νερού, η πόλη θα εκτείνεται σε 30 εκατ. τετραγωνικά και θα μπορεί να φιλοξενήσει 40.000 κατοίκους και τις ανάγκες τους - θα υπάρχουν σχολεία, εκκλησίες, νοσοκομεία, μαγαζιά, ακόμη και καζίνο. Οι σχεδιαστές εμπνεύστηκαν από τον καταστροφικό τυφώνα Κατρίνα που χτύπησε την Νέα Ορλεάνη το 2005.

10 Θα πλέουν κοντά στον Ισημερινό και θα μπορούν να στεγάσουν 10.000 έως 50.000 ανθρώπους. Θα παράγουν μηδενικά απόβλητα, καθώς έχει προβλεφθεί η μετατροπή των σκουπιδιών σε ενέργεια Οι κάτοικοι των «πράσινων» αυτών φουτουριστικών πλωτών πόλεων, που πιθανότατα θα είναι έτοιμες σε 15 χρόνια από σήμερα, θα κατοικούν σε γιγάντιους ουρανοξύστες που θα έχουν ύψος ενός χιλιομέτρου και ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα.

11 Γ1.5 Γ1.5 Προβλήματα στις μεγάλες πόλεις

12

13

14 ΚΑΛΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ http://www.visitorsguide.is/resources/Images/visitorsguide.is/articles/world_rel_8 03005AI_2003.jpg


Κατέβασμα ppt "Γ1.5 Γ1.5 Που είναι κτισμένες οι μεγάλες πόλεις του πλανήτη; Οι πολύ μεγάλες πόλεις δεν μπορούν να κτιστούν οπουδήποτε, αλλά μόνο σε περιοχές που μπορούν."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google