Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΡΑΦΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΡΑΦΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΡΑΦΗΣ
Κάθε σύμβολο παριστάνει ένα ξεχωριστό γράμμα της λέξης.

2 ΤΟ ΦΟΙΝΙΚΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ

3 Το πλεονέκτημά του Συμφωνογραφικό αλφάβητο με 22 γράμματα.
Συμφωνογραφικό αλφάβητο με 22 γράμματα. Χρησιμοποιήθηκε στο Λίβανο, την Παλαιστίνη και τη Συρία από τον 11ο μέχρι τον 5ο αιώνα π.Χ. στα γραπτά κείμενα της Φοινικικής, Αραμαϊκής, Εβραϊκής και άλλων Σημιτικών γλωσσών. Το παλαιότερο γραπτό δείγμα είναι μια επιγραφή στη σαρκοφάγο του βασιλιά Αχιράμ της πόλης Βύβλου  το 1000 π.Χ. Το μεγάλο πλεονέκτημα του ήταν ότι το κάθε σύμβολο απέδιδε έναν ήχο .

4 ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ

5 Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ Το φοινικικό αλφάβητο που παρέλαβαν οι Έλληνες ήταν συμφωνογραφικό και δεν δήλωνε τα φωνήεντα. Αυτό δημιουργούσε πρόβλημα στην ελληνική γλώσσα, αφού ο μικρότερος φωνολογικός συνδυασμός, δηλαδή η συλλαβή, είχε ως βάση το φωνήεν. Οι Έλληνες χρησιμοποίησαν 5 από τα φοινικικά στοιχεία για να αποδώσουν 5 φωνήεντα (α, ε, ο, ι, υ). Μετέτρεψαν το φοινικικό αλφάβητο σε φωνολογικό αλφάβητο: δηλαδή κάθε σύμβολο -γράμμα παριστάνει έναν και μόνο φθόγγο – φωνή. Η μορφή των γραμμάτων είναι εξελιγμένη μορφή των γραμμάτων του φοινικικού αλφάβητου. Τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου διατήρησαν τα φοινικικά τους ονόματα, αν και τα ονόματα αυτά δεν σήμαιναν τίποτα στα ελληνικά. Τα ονόματα των ελληνικών γραμμάτων ετυμολογούνται από την φοινικική: Aleph = Άλφα = βους, beth =βήτα = οικία, gimel= γάμμα = καμήλα

6 ΦΟΡΑ ΓΡΑΦΗΣ Η στήλη του Φανοδίκου Επί τα λαιά και βουστροφηδόν
Αρχικά έγραφαν επί τα λαιά, δηλαδή από τα δεξιά προς τα αριστερά. Αργότερα έγραψαν βουστροφηδόν: έγραψαν δηλαδή από τα αριστερά προς τα δεξιά και από τα δεξιά προς τα αριστερά, κάνοντας μια κίνηση όμοια με εκείνη του βοδιού όταν σέρνει το αλέτρι, όπως φαίνεται στην εικόνα.

7 Η αρχαιοελληνική γραφή είναι κεφαλαιογράμματη γραφή.
ΦΟΡΑ ΓΡΑΦΗΣ Τέλος χρησιμοποιήθηκε η ες ευθύ γραφή, δηλαδή η γραφή με κατεύθυνση από τα αριστερά προς τα δεξιά. Η αρχαιοελληνική γραφή είναι κεφαλαιογράμματη γραφή. Είναι συνεχής χωρίς διακοπή λέξεων ή φράσεων.

8 ΟΙΝΟΧΟΗ ΤΟΥ ΔΙΠΥΛΟΥ Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΓΡΑΦΗ
ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΓΡΑΦΗΣ Η ΟΙΝΟΧΟΗ ΤΟΥ ΔΙΠΥΛΟΥ 1. ΗΟΣ ΝΥΝ ΟΡΧΕΣΤΟΝ ΠΑΝΤΟΝ ΑΤΑΛΟΤΑΤΑ ΠΑΙΖΕΙ 2α. ΤΟ ΤΟΔΕ Κ ΑΝ ΜΙΝ [ίδης {πολλ' αγόρευ' αγαθά}] ή2β. ΤΟΤΟ ΔΕΚ ΑΝ ΜΙΝ [ {χαίρειν κέλευσον }]. Ερμηνεία: 1.Όποιος από τους ορχηστές χορεύει πιο ανάλαφρα απ' όλους 2α. σε αυτόν ανήκει τούτο (το αγγείο) και αν τον [δείς, ευχήσου του κάθε ευτυχία]. Ή2β.αυτός να το πάρει (το αγγείο).

9 ΤΟ ΛΑΤΙΝΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ Από την Ελλάδα… στην Ιταλία
το ελληνικό αλφάβητο ταξίδεψε στη Μεσόγειο και έφτασε στην Ιταλία Ευβοείς άποικοι που ίδρυσαν την Κύμη το έφεραν στην ιταλική χερσόνησο, οι κάτοικοι της οποίας μιλούσαν πολλές διαλέκτους με σπουδαιότερη τη λατινική.

10 Οι Ρωμαίοι υιοθέτησαν τον 8ο αιπ. Χ
Οι Ρωμαίοι υιοθέτησαν τον 8ο αιπ.Χ. μια παραλλαγή του ελληνικού δυτικού αλφάβητου. Έτσι δημιουργήθηκε το λατινικό αλφάβητο και οι γλώσσες που μιλιόντουσαν στην ιταλική χερσόνησο απέκτησαν και γραπτή έκφραση.

11 ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΓΡΑΦΗΣ Κύλινδροι παπύρου.
Πένες φτιαγμένες από καλάμι με τις οποίες έγραφαν (calamus). Aπλές πινακίδες αλειμμένες με κερί (tabellae, pugillares). Χάρασσαν τα γράμματα με ένα μυτερό εργαλείο φτιαγμένο από σίδερο ή ορείχαλκο στο σχήμα και στο μέγεθος, όχι πολύ διαφορετικό από μια σημερινή ατσάλινη βελόνα πλεξίματος(stilus) . Φλοιοί δέντρων ή λινό ύφασμα. Με το πέρασμα του χρόνου γεννήθηκε και στην Ιταλία μια κανονική βιοτεχνία του βιβλίου, όπως υπήρχε και στην Ελλάδα. Τα έργα που ήταν αγαπητά στο κοινό καταγράφονταν από επαγγελματίες αντιγραφείς σε κυλίνδρους παπύρου όπου οι Ιταλοί τους ονόμασαν Limbri ή Volumina.

12 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Το Φοινικικό αλφάβητο: Φέρτης Θεμιστοκλής Το ελληνικό αλφάβητο: Σωτηροπούλου Αφροδίτη Το λατινικό αλφάβητο: Παπαζωγράφου Αγάπη ΕΝΤΥΠΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Η γραφή, CHARLES HIGOUNET”,εκδόσεις ΔΑΙΔΑΛΟΣ. “Ιστορία του Αρχαίου κόσμου” Α’ Λυκείου, Αντώνη Μαστραπά,ε κδόσεις ΙΤΥΕ,ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ.  ΦΟΙΝΙΚΕΣ: Η Mεσόγειος πριν από την Ρωμαϊκή κυριαρχία. Συνοπτική Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας, -Γεωργίου Μπαμπινιώτη Ιστορία της Λατινικής λογοτεχνίας’, H.J. Rose , εκδόσεις MIET Σειρά, Μεγάλοι Πολιτισμοί ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ  ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ wikipedia frang. blogspot.com Ramnousia.com Hellinon.net  citizengr.wordpress.com


Κατέβασμα ppt "ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΡΑΦΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google