Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ και e service

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ και e service"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ και e service

2 Άρθρο 134 ΚΠολΔ ΑΠ 862/2015 (Τ.Ν.Π. ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ): δικονομικό διεθνές δίκαιο – επιδόσεις στην αλλοδαπή – άρθρο 134 ΚπολΔ – επίδοση σε πρόσωπο στην αλλοδαπή από τον Εισαγελέα του δικαστηρίου και αποστολή του εγγράφου στον Υπουργό Εξωτερικών – η έκθεση του δημόσιου οργάνου της αλλοδαπής ως δημόσιο έγγραφο που προσβάλλεται μόνο ως πλαστό

3 διεΥθυνση κατοικΙασ 45/2017 Εφετείο Πάτρας
είναι έγκυρη η επίδοση της οριστικής απόφασης στη του διαδίκου, που αυτός αναφέρει στα δικόγραφα τις δίκης, επί της οποίας εκδόθηκε η επιδιδόμενη απόφαση, ακόμη και αν αυτός δεν κατοικεί πλέον εκεί, εφόσον αυτός δεν είχε δηλώσει κατά τον ως άνω περιοριστικώς οριζόμενο τρόπο μεταβολή της κατοικίας του.

4 Έρευνα δικαστικού επιμελητή
Έρευνα δικαστικού επιμελητή 260 του 15 Εφετείο Πειραιά τα δικόγραφα που αφορούν εκκρεμή δίκη νομίμως επιδίδονται στην κατοικία που αναγράφεται στα δικόγραφα από τον διάδικο ως προς τον οποίο γίνεται η επίδοση ακόμη και αν δεν είχε πια εκεί την κατοικία του, εκτός αν αυτός είχε δηλώσει νόμιμα την μεταβολή της κατοικίας του. Στα δικόγραφα αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται η έφεση. Ο δικαστικός επιμελητής ανεξάρτητα από την διεύθυνση που αναγράφεται στο προς επίδοση δικόγραφο πρέπει να ερευνήσει αν όντως ο διάδικος κατοικεί εκεί. Την συζήτηση της κρινόμενης εφέσεως επιμελήθηκε ο εκκαλών. Η έφεση επιδόθηκε στην αναγραφόμενη προσωρινή κατοικία του εφεσιβλήτου χωρίς όπως προέκυψε ο δικαστικός επιμελητής να ερεύνησε αν πράγματι ο προς ον η επίδοση κατοικεί στη διεύθυνση αυτή. Κηρύσσεται απαράδεκτη η συζήτηση της κρινόμενης εφέσεως

5 θυροκόλληση 372 του 2016 ΑΠ Επίδοση με θυροκόλληση της κλήσης για τη συζήτηση της αναίρεσης λόγω απουσίας του πληρεξουσίου δικηγόρου του ασκήσαντος την αναίρεση και των συνεργατών, υπαλλήλων ή υπηρετών του. Διατυπώσεις. Σε περίπτωση που το αντίγραφο του θυροκολληθέντος εγγράφου παραδοθεί σε αστυφύλακα του αστυνομικού τμήματος της περιφέρειας του γραφείου του πληρεξουσίου δικηγόρου, χωρίς να βεβαιώνεται στην απόδειξη, ότι αυτός εκτελούσε χρέη προϊσταμένου ή λόγω απουσίας του τελευταίου εκτελούσε χρέη αξιωματικού ή υπαξιωματικού υπηρεσίας ή σκοπού, τότε η επίδοση είναι άκυρη. Κηρύσσει απαράδεκτη τη συζήτηση της αίτησης για αναίρεση της υπ’ αριθ /2009 απόφασης του Εφετείου Θεσσαλονίκης.

6 Σύνοικοσ 733/2015 ΕφΠειρ Νόμιμη και παραδεκτή η επίδοση του δικογράφου στο σύνοικο της εκκαλούσης στο κατάστημα που διατηρεί αυτή κατά την απουσία της και όχι στην διεύθυνση που αναγραφόταν στο δικόγραφο. Η επίδοση στην διεύθυνση κατοικίας του παραλήπτη, δεν αποτελεί το μοναδικό νόμιμο τρόπο επίδοσης, μπορεί να γίνει νόμιμα οπουδήποτε βρεθεί το πρόσωπο προς το οποίο πρόκειται να γίνει όπως και στην κρινόμενη περίπτωση στο κατάστημα που έχει το πρόσωπο αυτό στον τόπο όπου πρόκειται να γίνει η επίδοση, κατά τις διατυπώσεις του άρθρ.128 Κ.Πολ.Δ.

7 Σύνοικοσ 978/2008 Επίδοση στην κατοικία. Αν δεν βρεθεί ο ίδιος ο καθού, τότε το έγγραφο παραδίδεται σε έναν από τους συγγενείς ή υπηρέτες που συνοικούν μαζί του. Σύνοικοι θεωρούνται εκείνοι που διαμένουν στο ίδιο διαμέρισμα, οι θυρωροί των πολυκατοικιών και τα μέλη των οικογενειών τους, που συνοικούν μαζί τους, όχι όμως οι ένοικοι άλλου διαμερίσματος ή δωματίου της ίδιας κατοικίας. Εννοια της κατοικίας

8 άρνηση του συνοίκου 352 του 2016 εφετείο πειραιά
Ανακοπή ερημοδικίας. Θυροκόλληση εγγράφου λόγω άρνησης του συνοίκου να παραλάβει το προς επίδοση έγγραφο. Αμφισβήτηση από τον ανακόπτοντα του νομότυπου της κλήτευσής του, λόγω ακυρότητα αυτής, καθόσον, δεν υφίστατο το αναγραφόμενο στην έκθεση επιδόσεως ως σύνοικος του ανακόπτοντα, πρόσωπο. Ο δικαστικός επιμελητής ενήργησε νομότυπη επίδοση, κατά της οποίας δεν ανταποδείχθηκε από τον ανακόπτοντα που έφερε το βάρος ανταπόδειξης ότι το πρόσωπο που αρνήθηκε να παραλάβει το έγγραφο δεν ήταν σύνοικός του, αλλά άλλο τρίτο και άγνωστο προς αυτόν πρόσωπο. Απορρίπτει την ανακοπή ερημοδικίας.

9 Μη νόμιμη κλήτευση 545/2017 ΕφΠατρ
Επίδοση δικογράφου. Έγκυρη η επίδοση στη διεύθυνση κατοικίας του παραλήπτη του επιδιδόμενου εγγράφου την οποία αυτός δήλωσε είτε αρχικά είτε μετά τη νόμιμη γνωστοποίηση μεταβολής της κατοικίας του, ακόμα και αν πραγματικά δεν κατοικεί εκεί (πλασματική κατοικία). Έννοια «εκκρεμούς δίκης». Η διενεργηθείσα από το εφεσίβλητο επίδοση δεν ήταν έγκυρη καθώς έπρεπε να λάβει χώρα στη διεύθυνση που δήλωσε ο εκκαλών στο εφετήριο δικόγραφό του, καθώς η επίδοση δικογράφου σε εκείνον προς τον οποίο απευθύνεται πρέπει να γίνεται σε περίπτωση γνωστοποίησης της πραγματικής του κατοικίας στη νέα διεύθυνση που γνωστοποίησε στον επιδίδοντα αντίδικό του δια της αναγραφής της στο δικόγραφο που κατέθεσε στο δικαστήριο ενώπιον του οποίου εκκρεμεί η υπόθεση. Μη νόμιμη η κλήτευση του απόντος εκκαλούντος. Κηρύσσει απαράδεκτη τη συζήτηση της έφεσης.

10 Σε ποια διεύθυνση; 327/2015 ΕφΠειρ
Νόμιμα επιδόθηκε η έφεση που επισπεύδεται από τον εφεσίβλητο σε σύνοικο συγγενή του εκκαλούντος λόγω απουσίας του τελευταίου από την κατοικία του. Το ότι στην έφεση αναγράφει διαφορετική διεύθυνση από αυτή που επιδόθηκε δεν καθιστά μη νόμιμη την επίδοση αφού η επίδοση στην αρχικώς δηλωθείσα ή μετά την γνωστοποίηση μεταβολής κατοικία του παραλήπτη, δεν αποτελεί τον μοναδικό νόμιμο τρόπο επίδοσης. Νομίμως γίνεται και στη διεύθυνση της πραγματικής κατοικίας του παραλήπτη, όπως αυτό βεβαιώνεται από το δικαστικό επιμελητή, σύμφωνα με το άρθρο 128 ΚΠολΔ. Ερημοδικία εκκαλούντος. Απορρίπτει έφεση κατά της υπ’ αριθμ /2013 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιώς.

11 μόνη γνωστή διεύθυνση 259/2016 Προσβολή προσωπικότητας. Αιφνιδιαστική ματαίωση του προγραμματισθέντος γάμου μεταξύ των διαδίκων κατά την ημέρα τέλεσης του μυστηρίου από τον εναγόμενο και ενώ ο τελευταίος γνώριζε ότι η ενάγουσα κυοφορούσε το τέκνο τους. Συμπεριφορά αδιαφορίας του εναγόμενου έναντι της ενάγουσας. Επιδίκαση εις βάρος του εναγόμενου του ποσού των ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης. Αβάσιμος ο ισχυρισμός του εναγόμενου περί τοπικής αναρμοδιότητας του δικάζοντος δικαστηρίου, για το λόγο ότι η αγωγή κοινοποιήθηκε στη μόνη γνωστή διεύθυνση που γνώριζε η ενάγουσα δηλαδή αυτήν του τόπου εργασίας του εναγόμενου, ο οποίος περιλαμβάνεται στους νομίμους τόπους επίδοσης της αγωγής. Δέχεται την έφεση. Δέχεται εν μέρει την αγωγή.

12 Πλημμέλειες 150/2012 ΕφΛαρ Πρωτόκολλο αποζημίωσης λόγω αυθαίρετης χρήσης δημοσίων κτημάτων. Ανακοπή κατά τη διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων εντός μηνός στο Μονομελές Πρωτοδικείο, για την οποία αρκεί κοινοποίηση στον προϊστάμενο της Κτηματικής Υπηρεσίας, όχι δε και στον Υπουργό Οικονομικών, ενώ η απόφαση υπόκειται σε έφεση και αναίρεση. Για τη νομιμότητα θυροκόλλησης απαιτείται μνεία στην έκθεση επίδοσης του ονοματεπωνύμου του αρνηθέντος να παραλάβει το έγγραφο ή του αρνηθέντος ή μη δυνηθέντος να την υπογράψει. Επί πλημμελειών της έκθεσης επίδοσης ως προς τα αναγκαία στοιχεία της, αλλά και για την παραβίαση του 128 παρ. 4 ΚΠολΔ ως προς την τηρητέα διαδικασία θυροκόλλησης, ακυρότητα μόνο επί αθεράπευτης βλάβης, που δεν λαμβάνεται αυτεπάγγελτα και τεκμαίρεται επί μη παράστασης του διαδίκου στη συζήτηση ή επί εκπρόθεσμης άσκησης διαδικαστικής πράξης. Ακυρότητα επίδοσης με θυροκόλληση στο κατάστημα του ανακόπτοντος που δεν λειτουργούσε στο διάστημα της επίδοσης, καθόσον η θυροκόλληση στην πραγματικότητα έγινε γιατί ουδείς βρέθηκε στο κατάστημα, χωρίς όμως να γίνεται σχετική μνεία τούτου στην έκθεση, ενώ δεν τηρήθηκε η διαδικασία θυροκόλλησης κατά το 128 παρ. 4 ΚΠολΔ.

13 298/2007 ΕφΠατρ Αναγκαστική εκτέλεση. Η έναρξη της προϋποθέτει επίδοση προς τον καθού η εκτέλεση αντιγράφου του απογράφου με επιταγή για εκτέλεση αλλιώς η εκτέλεση είναι άκυρη και χωρίς βλάβη του καθού. Επίδοση. Αν δεν έγινε σύμφωνα με το νόμο( ΚΠολΔ), επέρχεται ακυρότητα μόνο σε συνδυασμό με το στοιχείο της βλάβης. Τα ίδια ισχύουν και στην περίπτωση ακυρότητας της επίδοσης της έκθεσης αναγκαστικής κατάσχεσης και της έκθεσης του αναγκαστικού πλειστηριασμού. Περίπτωση που θυροκολλήθηκαν τα πιο πάνω έγγραφα σε κατάστημα που όμως δεν είναι τόπος της επαγγελματικής δραστηριότητας του καθού. Επίδοση σύμφωνα με τα άρθρα ΚΠολΔ. Αν δεν είναι νόμιμη η επίδοση, έχουμε ακυρότητα μόνο σε περίπτωση βλάβης. Γι αυτό ο ενδιαφερόμενος πρέπει να επικαλείται τα πραγματικά περιστατικά που συνιστούν τη βλάβη, αλλιώς απορρίπτεται ως αόριστος ο ισχυρισμός. Περιστατικά.

14 Επίδοση εγγράφου σε νομικό πρόσωπο
1151 του 16 Εφετείο Πειραιά . Για τη νομότυπη επίδοση κρίσιμο στοιχείο αποτελεί όχι ο τόπος ο οποίος κατά το καταστατικό φέρεται ως έδρα της εταιρίας, αλλά ο τόπος της εργασίας ή της κατοικίας του εκπροσωπούντος το νομικό πρόσωπο φυσικού προσώπου που δεν είναι κατά νόμο απαραίτητο να βρίσκεται στον τόπο της κατά το καταστατικό έδρας της εταιρίας. Μόνη η αναγραφόμενη στο προς επίδοση έγγραφο διεύθυνση κατοικίας ή έδρας του προσώπου, στο οποίο απευθύνεται αυτό, δε δεσμεύει το δικαστικό επιμελητή. Τα νομικά πρόσωπα διέπονται ως προς την ίδρυση, τη νομική προσωπικότητα και την ικανότητα δικαίου από το δίκαιο της χώρας, όπου υφίσταται η πραγματική έδρα. Αλλοδαπές εταιρίες, οι οποίες έχουν ως πραγματική έδρα την Ελλάδα, δεν έχουν, όμως, συσταθεί συμφώνως προς τις διατάξεις του ελληνικού δικαίου, πάσχουν από ακυρότητα και λειτουργούν ως ομόρρυθμες εταιρίες «εν τοις πράγμασι» και οι εταίροι αυτών ευθύνονται απεριορίστως και εις ολόκληρον μετά της εταιρίας. Στις προσωπικές εταιρίες, η εξουσία διαχειρίσεως είναι συνδεδεμένη με την εταιρική ιδιότητα και δεν μπορεί η διαχείριση να ανατεθεί με το καταστατικό ή μεταγενέστερη απόφαση των εταίρων σε τρίτο. Λήψη ένορκης βεβαίωσης. Συνέπειες από την παράλειψη τήρησης των διατυπώσεων για τη λήψη τους. Απορρίπτει την έφεση.

15 641/2007 ΑΠ Επίδοση εγγράφου σε νομικό πρόσωπο
641/2007 ΑΠ Επίδοση εγγράφου σε νομικό πρόσωπο. Νομιμοποιούμενοι στην παραλαβή του προς επίδοση εγγράφου αν δε βρεθεί ο νόμιμος ή κατά το καταστατικό νόμιμος εκπρόσωπος, είτε στην κατοικία του, είτε στο κατάστημα, γραφείο ή εργαστήριο του νομικού προσώπου. Στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται μεν η αναγραφή στην έκθεση του ονόματος του νόμιμου εκπροσώπου, πρέπει, όμως, να αναφέρεται σ’ αυτή το γεγονός της μη ανεύρεσης και το ονοματεπώνυμο και η ιδιότητα του προσώπου, στο οποίο έγινε η παράδοση του εγγράφου. Αποδεικτική ισχύς της έκθεσης επίδοσης. Αναίρεση. Λόγοι. Ερημοδικία του διαδίκου λόγω της παραβίασης των σχετικών με την επίδοση διατάξεων. Με το σχετικό αναιρετικό λόγο προσβάλλεται η απόφαση, με την οποία δικάσθηκε ερήμην ο διάδικος, όχι όμως και η απόφαση που εκδόθηκε κατ’ αντιμωλία των διαδίκων, όταν η άκυρη ερημοδικία έλαβε χώρα σε προηγούμενη συζήτηση στον πρώτο ή στον δεύτερο βαθμό. Αμφισβήτηση κυριότητας επί ακινήτου. Βάσιμος ο αναιρετικός λόγος, με τον οποίο αποδίδεται στο εφετείο η αιτίαση ότι παρά το νόμο απέρριψε τον ισχυρισμό της αναιρεσείουσας περί αοριστίας της ένδικης αγωγής, ως προς τη βάση της περί κτήσης κυριότητας του αναιρεσίβλητου στο επίδικο ακίνητο με έκτακτη χρησικτησία. Αναιρεί την 54/2014 απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Δωδεκανήσου. Κρατεί την υπόθεση και δικάζει

16 14/2014  Νόμιμη η επίδοση στην ήδη γνωστή έδρα της εταιρείας με θυροκόλληση, εφόσον μέχρι το χρόνο επιδόσεως δεν είχε δημοσιευτεί στο Πρωτοδικείο αλλαγή της διεύθυνσης της έδρας της και η έκθεση επιδόσεως περιέχει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία επί περιπτώσεως θυροκόλλησης. Επίσης νόμιμη η επίδοση, η οποία έγινε στο γραφείο της εταιρείας, που εξακολουθούσε να διατηρεί και μετά την μεταφορά της έδρας της, εφόσον στο γραφείο αυτό βρέθηκε υπάλληλός της, η οποία δήλωσε ότι ήταν εντεταλμένη για την παραλαβή δικογράφων.

17 279/2015ΜονΕφΠειρ Έκθεση επίδοσης. Στοιχεία αυτής. Στην έκθεση επίδοσης πρέπει να προκύπτει χωρίς αμφιβολία ο τόπος επιδόσεως. Στην κρινόμενη έκθεση επίδοσης αναγράφεται τόσο η κατοικία όσο και το γραφείο του εφεσιβλήτου χωρίς να προκύπτει σε ποιο τόπο επέδωσε τελικά ο εκκαλών. Κρίθηκε ότι ο εφεσίβλητος δεν κλητεύθηκε νομίμως. Ερημοδικία του εφεσιβλήτου. Η συζήτηση της εφέσεως κηρύσσεται απαράδεκτη.

18 197/2011 ΕφΠατρ Απουσία διαδίκου. Το δικαστήριο οφείλει αυτεπάγγελτα να εξετάσει αν έχει κλητευθεί νόμιμα και εμπρόθεσμα. Διάδικος σε φυλακή ή νοσοκομείο. Αν δεν είναι δυνατή η επι­κοινωνία μαζί του σύμφωνα με βεβαίωση του διευθυντή της φυλακής ή του νοσοκο­μείου, η επίδοση μπορεί να γίνει στο διευθυντή του νοσοκομείου ή της φυλακής (131 ΚΠολΔ). Το ίδιο ισχύει και σε νοσηλευόμενο σε κλινική. Επίδοση σε κλινική. Παράλει­ψη στην έκθεση επίδοσης προς τον αρμόδιο για την παραλαβή δικογράφων.

19 688/2008 ΑΠ Επίδοση δικογράφου σε κρατούμενο φυλακής. Αν αυτός λείπει με άδεια, τότε δεν είναι έγκυρη η επίδοση στο διευθυντή της φυλακής.

20 196/2015 ΕφΠειρ Με κλήση επαναφέρεται έφεση του εκκαλούντος από τον εφεσίβλητο όμως ενώ η έφεση απευθύνεται προς το Μονομελές Εφετείο και στην παραγγελία προς επίδοση και στην έκθεση επίδοσης καλείται ο εκκαλών να παραστεί στο Μονομελές Εφετείο η υπόθεση προσδιορίστηκε στο ακροατήριο του παρόντος Τριμελούς Εφετείου . Κηρύσσει απαράδεκτη την συζήτηση λόγω μη νόμιμης κλητεύσεως.

21 630/2016 Ο εκκαλών δεν είχε απολέσει την κατοικία του στην Ελλάδα ούτε και την εκ περιτροπής εντός αυτής διαμονή του, αφού η οικογενειακή του στέγη εξακολουθούσε να βρίσκεται εκεί, όπως και το ακίνητο, που αποτέλεσε το αντικείμενο της παρούσας δίκης. Η ιδιότητα του εκκαλούντα ως ναυτικού δεν σήμαινε ότι αυτός δεν είχε μόνιμη κατοικία στην ημεδαπή για τη συντέλεση των επιδόσεων

22 Καν. (ΕΚ) 1393/2007 ΑΠ 643/2015 (ΝΟΜΟΣ και ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ): Αναίρεση- Επίδοση δικογράφου στην αλλοδαπή – Διάδικοι γνωστής διαμονής σε κράτος μέλος της ΕΕ (Μ. Βρετανία)- Καν. (ΕΚ) 1393/2007- Ερημοδικία αναιρεσιβλήτων- Δεν προκύπτει πραγματική επίδοση της αίτησης αναίρεσης στους απολειπόμενους αναιρεσιβλήτους- Μη νόμιμες οι πλασματικές επιδόσεις στον Αντιεισαγγελέα ΑΠ- Απαράδεκτη η συζήτηση ως προς εκείνους των αναιρεσιβλήτων, που δεν κλητεύτηκαν νομότυπα- Άρθρο 28 ΑΚ-Ερμηνεία διαθήκης βάσει του αγγλικού δικαίου, ως του δικαίου της ιθαγένειας της κληρονομουμένης που διέπει τις κληρονομικές σχέσεις

23 Καν. (ΕΚ) 1393/2007 ΑΠ 263/2013: επίδοση δικαστικών και εξώδικων πράξεων σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις – Κανονισμός (ΕΚ) 1393/2007 – επί απολειπόμενου διαδίκου στην αρχική δικάσιμο απαιτείται η πραγματική επίδοση της αίτησης αναίρεσης με κλήση για συζήτηση μετ’ αναβολής – ανεπαρκής η κατ’ άρθρα 134 και 136 ΚΠολΔ πλασματική επίδοση στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

24 Καν. (ΕΚ) 1393/2007 ΜονΠρωτΘεσσ 1082/2014 Άρ. 20, 22 ΑΚ - Επίδοση δικογράφου στην αλλοδαπή-πότε είναι νόµιµη κατά τα οριζόµενα στον Καν. (ΕΚ) 1393/2007, που υπερισχύει των διµερών ή πολυµερών συµβάσεων - Νοµότυπη κλήτευση - Αναγνωριστική της ύπαρξης ή µη της έννοµης σχέσης γονέα και τέκνου αγωγή - Άσκηση αγωγής από το φερόµενο εξώγαµο πατέρα µε αίτηµα να βεβαιωθεί το ανυπόστατο της πατρότητας. ΕφΛαρ 585/2013 : Καν. 1393/2007, επιδόσεις δικαστικών και εξώδικων πράξεων σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις – άρθ – αναστολή απόφασης επί ερημοδικίας διαδίκου – διαπίστωση πραγματικής και έγκαιρης επίδοσης στην αλλοδαπή

25 Καν. (ΕΚ) 1393/2007 ΜονΠρωτΘεσσ 1082/2014 Άρ. 20, 22 ΑΚ - Επίδοση δικογράφου στην αλλοδαπή-πότε είναι νόµιµη κατά τα οριζόµενα στον Καν. (ΕΚ) 1393/2007, που υπερισχύει των διµερών ή πολυµερών συµβάσεων - Νοµότυπη κλήτευση - Αναγνωριστική της ύπαρξης ή µη της έννοµης σχέσης γονέα και τέκνου αγωγή - Άσκηση αγωγής από το φερόµενο εξώγαµο πατέρα µε αίτηµα να βεβαιωθεί το ανυπόστατο της πατρότητας. ΕφΛαρ 585/2013 : Καν. 1393/2007, επιδόσεις δικαστικών και εξώδικων πράξεων σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις – άρθ – αναστολή απόφασης επί ερημοδικίας διαδίκου – διαπίστωση πραγματικής και έγκαιρης επίδοσης στην αλλοδαπή

26 Ταχυδρομική επίδοση ΠολΠρΠειρ 5292/2013 (Νόμος): Επίδοση δικαστικής πράξης – Καν. 1393/2007 – ρυθμίσεις γερμανικού δικαίου – ταχυδρομική επίδοση – έκθεση επίδοσης – δημόσιο έγγραφο

27 Ποια είναι η έννοια της εξώδικης πράξης κατά τον κανονισμό ;
C-223/14 (Tecom Mican και Arias Domínguez), 11/11/2015: Επίδοση και κοινοποίηση δικαστικών και εξώδικων πράξεων – Έννοια της “εξώδικης πράξεως” – Ιδιωτική πράξη – Διασυνοριακή διάσταση – Λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.

28 Τρόπος κλήτευσης διαδίκων
ΑΠ 239/2015: Επίδοση αίτησης αναίρεσης με κλήση για συζήτηση σε αλλοδαπό διάδικο, γνωστής διαμονής σε κράτος μέλος της ΕΕ (Κύπρος)- Καν. (ΕΚ) 1393/ Ερημοδικία αναιρεσιβλήτων- Απαιτείται πραγματική επίδοση του δικογράφου στον αναιρεσίβλητο, αποδεικνυόμενη με την κατά το άρθρο 19 του Καν. βεβαίωση και δεν αρκεί ηκατά τα άρθρα 134 και 136 Κ.Πολ.Δ. πλασματική επίδοση στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου-Η συζήτηση προχωρεί σαν να ήταν παρόντες όλοι οι διάδικοι. Βεβαίωση πει ελλείψεως γνωστής βεβαίωσης .Αρκεί η πλασματική επίδοση

29 Τι γίνεται αν αρνηθεί κάποιος να παραλάβει την πράξη ;
Τι γίνεται αν παραληφθεί η μετάφραση ενός εγγράφου; C-519/13 (Alpha Bank Cyprus), 16/09/2015: Επίδοση και κοινοποίηση δικαστικών και εξώδικων πράξεων —Άρθρο 8 — Άρνηση παραλαβής της πράξεως — Παράλειψη μεταφράσεως ενός εκ των διαβιβαζόμενων εγγράφων — Παράλειψη χρήσεως του τυποποιημένου εντύπου του παραρτήματος ΙI του εν λόγω κανονισμού — Συνέπειες

30 εφαρμόζεται ο κανονισμός στις περιπτώσεις που ο καθ ου είναι αγνώστου διαμονής ;
ΑΠ 890/2015 (Τ.Ν.Π. ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ): δικονομικό διεθνές δίκαιο – επίδοση σε πρόσωπα αγνώστου διαμονής – άρθρο 134 και 136 ΚπολΔ – επίδοση στον Εισαγγελέα του δικαστηρίου και περίληψη επιδοθέντος δικογράφου σε δύο ημερήσιες εφημερίδες – ολοκλήρωση επίδοσης με την δημοσίευση της περίληψης ΠολΠρΡοδ 27/2013 (ΝΟΜΟΣ): επίδοση αστικών και εξωδίκων πράξεων σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις – Κανονισμός (ΕΚ) 1393/2007 – διαδικασία επίδοσης – ο Κανονισμός δεν εφαρμόζεται επί επιδόσεως σε πρόσωπο άγνωστης διαμονής – επίδοση κατ’ άρθρο 134 παρ. 1 ΚΠολΔ.

31 Αγνώστου ΜονΠρΘεσσαλ 9454/2015 (Τ.Ν.Π. ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ): δικονομικό διεθνές δίκαιο – επίδοση σε πρόσωπα αγνώστου διαμονής – άρθρα 134 και 135 ΚπολΔ – δημοσίευση περίληψης δικογράφου σε δύο ημερήσιες εφημερίδας στην Αθήνα και στην έδρα του δικαστηρίου καθ'υπόδειξη του Εισαγγελέα

32 Εξετάζεται αυτεπαγγέλτως η κλήτευση του αντιδίκου;
ΑΠ 1103/2015 (Τ.Ν.Π. «ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ»): Δικονομικό Διεθνές Δίκαιο - Αναιρετική δίκη – Επίδοση στο εξωτερικό –Αυτεπάγγελτη εξέταση νομότυπης κλήτευσης του αντιδίκου του επισπεύδοντος τη συζήτηση - Πραγματική επίδοση – Κανονισμός 1393/2007, ο οποίος υπαγορεύει πραγματική επίδοση - Εκπρόθεσμη επίδοση σε πρόσωπο που διαμένει σε κράτος μέλος της ΕΕ είναι κατά τον κανονισμό μη νόμιμη. ΑΠ 28/2015 (Τ.Ν.Π. ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ): δικονομικό διεθνές δίκαιο – επιδόσεις – άρθρο ΚπολΔ – νόμιμη πλασματική κλήτευση του διαδίκου διαμονής ή έδρας στην αλλοδαπή με επίδοση στον Εισαγγελέα του δικαστηρίου

33 ΑΠ 990/2014 : Άρ. 134 ΚΠολΔ - Διάδικο μέρος που διαμένει στο εξωτερικό - Πλασματική
επίδοση - Διμερής Σύμβαση Ελλάδας Γιουγκοσλαβίας - Αναγκαία η πραγματική επίδοση κατά τους όρους διεθνής σύμβασης- άρ. 16 της διμερούς Σύμβασης- Πράξεις που βεβαιώνουν την εκτέλεση της επίδοσης

34 Ελληνοαλβανική σύμβαση
ΑΠ 864/2013: αναγνώριση και εκτέλεση αποφάσεων αλβανικών δικαστηρίων - ελληνοαλβανική Σύμβασης δικαστική αρωγής σε αστικές και ποινικές υποθέσεις (ν. 2311/1995) – προσήκουσα κλήτευση ερημοδικασθέντος διαδίκου ως προϋπόθεση αναγνώρισης και εκτέλεσης της απόφασης – οι εσωτερικοί κανόνες δικαίου εφαρμόζονται μόνο στο βαθμό που δεν εφαρμόζεται η Σύμβαση. [17]  ΑΠ 865/2013: αναγνώριση και εκτέλεση αποφάσεων αλβανικών δικαστηρίων - ελληνοαλβανική Σύμβασης δικαστική αρωγής σε αστικές και ποινικές υποθέσεις (ν /1995) – προσήκουσα κλήτευση ερημοδικασθέντος διαδίκου ως προϋπόθεση αναγνώρισης και εκτέλεσης της απόφασης – οι εσωτερικοί κανόνες δικαίου εφαρμόζονται μόνο στο βαθμό που δεν εφαρμόζεται η Σύμβαση – δεν αρκεί η πλασματική επίδοση του άρθρου 136 ΚΠολΔ

35 Ελληνοαλβανική σύμβαση
ΑΠ 2264/2014: Αίτηση κήρυξης εκτελεστής αλλοδαπής απόφασης στην Ελλάδα - Πλασµατική επίδοση απόφασης του Πρωτοδικείου Τιράνων - Εκπρόθεσµη υποβολή αντιρρήσεων εκ µέρους των αντιδίκων - Διµερής Σύµβαση µεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας δικαστικής αρωγής επί αστικών και ποινικών υποθέσεων - Σύµβαση της Χάγης - Αρχή της πραγµατικής περιελεύσεως του επιδοτέου εγγράφου στον παραλήπτη - Μη σύννοµη κοινοποίηση αλλοδαπής απόφασης - Έρευνα νόµιµης και εµπρόθεσµης κλήτευσης του ερηµοδικασθέντα διαδίκου στα δικαστήρια του κράτους προέλευσης - Η έρευνα της κλήτευσης του διαδίκου στο αλλοδαπό δικαστήριο δεν συνιστά ανεπίτρεπτο έλεγχο της ουσιαστικής κρίσης του αλλοδαπού δικαστηρίου από το ηµεδαπό.

36 Διεθνής Σύμβαση Χάγης πλασματική επίδοση του άρθρου 136 ΚΠολΔ
Επίδοση σύμφωνα με τη σύμβαση της Χάγης ΑΠ 112/2015 (NOMOΣ): Δικονομικό διεθνές δίκαιο - επίδοση περίληψης κατακυρωτικής έκθεσης στην αλλοδαπή (Ελβετία) - άρ. 15 της από Συμβάσεως της Χάγης που κυρώθηκε με τον Ν. 1334/ άρ. 27 της Συμβάσεως του Λουγκάνο, άρ.134 ΚΠολΔ, άρ.136 ΚΠολΔ - Διμερής Σύμβαση «περί διακανονισμού της αμοιβαίας δικαστικής αγωγής επί αστικών και εμπορικών υποθέσεων μεταξύ της Ελλάδος και της Ελβετίας» - Σύμβαση της Χάγης, Πραγματική επίδοση του εγγράφου - πλασματική επίδοση - περίληψη κατασχετήριας έκθεσης - Απόρριψη αναίρεσης ΑΠ 501/2014 : Σύμβαση της Χάγης της 15ης Αναγκαία η πραγματική επίδοση εγγράφων και απόδειξη περί αυτών (ΗΠΑ)

37 Διεθνής Σύμβαση Χάγης ΜονΠρωτΑθ 7508/2014 Άρ. 3, 134 παρ. 1 και 3, 136 παρ. 1 ΚΠολΔ - Διεθνής Σύµβαση της Χάγης της 15ης Νοεµβρίου 1965 που κυρώθηκε µε το Ν / Eπίδοση σε πρόσωπο γνωστής διαµονής στην αλλοδαπή (Ουκρανία) - Διεθνής δικαιοδοσία επί τραπεζικής ενέγγυας πίστωσης - Απλή επίδοση του εγγράφου της δίκης ή άλλου ισοδυνάµου δικογράφου στον εισαγγελέα - Δε θεωρείται η επίδοση πλασµατικώς ολοκληρωθείσα, πρέπει να έχει παραληφθεί από το πρόσωπο στο οποίο απευθύνεται (πραγµατική επίδοση) – Εγκυρότητα της επίδοσης - Ερηµοδικία εναγοµένης - Δωσιδικία του τόπου κατάρτισης της σύµβασης και του τόπου εκπλήρωσης της παροχής - Αρµόδια τα δικαστήρια τα ελληνικά δικαστήρια

38 Διεθνής Σύμβαση Χάγης MoνΠρΘεσσ 7484/2014. Αρχή της πραγματικής επίδοσης - Επίδοση αγωγής σε διάδικο γνωστής διαμονής σε κράτος μέλος ΕΕ - Αφορά μόνο στο παραδεκτό της συζήτησης και της αγωγής – Για την επέλευση των δικονομικών και ουσιαστικών συνεπειών άσκησης αγωγής αρκεί η πλασματική επίδοση

39 ηλεκτρονικη επιδοση 122 ΚΠολΔ Τα δικόγραφα είναι
  ηλεκτρονικη επιδοση 122 ΚΠολΔ Τα δικόγραφα είναι δυνατόν να επιδίδονται και με ηλεκτρονικά μέσα, εφόσον φέρουν προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή, κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 1 του προεδρικού διατάγματος 150/2001. Το δικόγραφο που έχει επιδοθεί με ηλεκτρονικά μέσα θεωρείται ότι επιδόθηκε, εφόσον επιστραφεί στον αποστολέα του εγγράφου από τον παραλήπτη ηλεκτρονική απόδειξη, που θα φέρει προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή, κατά την άνω έννοια και θα ισχύει ως έκθεση επίδοσης. Η διάταξη αυτή θα τεθεί σε εφαρμογή με προεδρικό διάταγμα, που θα εκδοθεί με πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, στο οποίο θα ορίζονται οι ειδικότερες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται»

40 καν. 1348/2000, ο οποίος αντικαταστάθηκε
με τον καν. 1393/2007, για τις διασυνοριακές επιδόσεις. Στα άρθρα 4 και 7 γίνεται αναφορά στη δυνατότητα χρήσης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στο πλαίσιο της διαβίβασης των δικογράφων μεταξύ των αρχών διαβίβασης και παραλαβής. Άμεση επίδοση δικογράφων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κρίθηκε παράτολμη, εφόσον δεν επιλυθούν τα βασικά ζητήματα που σχετίζονται με την αξιόπιστη πιστοποίηση της περιέλευσης του δικογράφου στον αποδέκτη του

41 καν. 805/2004 για τη θέσπιση ευρωπαϊκού εκτελεστού τίτλου. Στα άρθρα 13 § 1 δ΄ και 14 § 1 στ΄ γίνεται πλέον λόγος για επίδοση με ηλεκτρονικά μέσα. καν. 1896/2006 (άρθρα 13 περ. δ΄ και 14 στ΄) και 861/2007 (άρθρα 3 § 1 και 13), για την ευρωπαϊκή διαταγή πληρωμής και την ευρωπαϊκή διαδικασία μικροδιαφορών αντίστοιχα

42 Α. Γερμανία Β. Ελβετία Γ. Ηνωμένο Βασίλειο Δ. Ισπανία

43 Α. Επίδοση σε ηλεκτρονική διεύθυνση
Β. Επίδοση σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης

44 άρθρο 33 ν. 4141/2013, με αντικείμενο την τροποποίηση διατάξεων του Κ.Ε.Δ.Ε.

45

46 Σασ ευχαριστώ


Κατέβασμα ppt "ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ και e service"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google