Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΡΑΨΩΔΙΑ α: ΠΡΟΟΙΜΙΟ (στ. 1-25)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΡΑΨΩΔΙΑ α: ΠΡΟΟΙΜΙΟ (στ. 1-25)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΡΑΨΩΔΙΑ α: ΠΡΟΟΙΜΙΟ (στ. 1-25)
ΡΑΨΩΔΙΑ α: ΠΡΟΟΙΜΙΟ (στ. 1-25) ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ

2 ΠΡΟΟΙΜΙΟ, α 1-25 Προοίμιο ★ είναι η εισαγωγή ενός έργου λογοτεχνικού ή άλλου Η Οδύσσεια έχει δύο προοίμια το προοίμιο του ποιητή (στ. α ) το προοίμιο της Μούσας (στ. α ).

3

4 ΠΡΟΟΙΜΙΟ, α 1-25 Προοίμιο ποιητή ★ επίκληση στη Μούσα Καλλιόπη, προστάτιδα της επικής ποίησης και κόρη της Μνημοσύνης (θεόπνευστο και δύσκολο το έργο του αοιδού-ραψωδού, βασισμένο στην απομνημόνευση και στην έμπνευση, εξασφάλιση αποδοχής της αρχής in medias res) ★ παρουσίαση του πρωταγωνιστή: ιδιότητες ★ χώρος - χρόνος έναρξης του μύθου (ορισμός) ★ απουσία του ονόματος του Οδυσσέα, ο οποίος μας συστήνεται με τη δεικτική αιτιατική ἄνδρα και παρουσιάζεται μέσα από τις ιδιότητές του. ★ προβολή της ηθικής αρχής Οδύσσειας: ευθύνη του ανθρώπου για τις συμφορές του (παράδειγμα συντρόφων του Οδυσσέα που δεν σεβάστηκαν τα βόδια του θεού Ήλιου, εξόργισαν τους θεούς και πλήρωσαν γι’ αυτό: «ύβρις» → «νέμεσις» → «τίσις»).

5

6 ΠΡΟΟΙΜΙΟ: χώρος και χρόνος
Χώρος - Χρόνος Χώρος: ο Οδυσσέας βρίσκεται στην Ωγυγία, το νησί της Καλυψώς Χρόνος: τα γεγονότα της Οδύσσειας διαρκούν 10 χρόνια, αλλά ο Όμηρος μας παρουσιάζει τις τελευταίες 41 ημέρες (σελ , εισαγωγή σχολικού βιβλίου)

7

8 ΠΡΟΟΙΜΙΟ: Οδυσσέας - σύντροφοι και άλλοι πολεμιστές
(ζωντανός – δεν έχει ακόμη επιστρέψει στην Ιθάκη) σύντροφοι πολύτροπος κοσμογυρισμένος καστροκατακτητής πολύπειρος πολύπαθος φιλέταιρος πιστός σύζυγος και καλός οικογενειάρχης θεϊκός νήπιοι και μωροί ασεβείς ανυπάκουοι τιμωρήθηκαν επειδή διέπραξαν «ύβρη» άλλοι πολεμιστές βρήκαν ηρωικό θάνατο στην Τροία επέστρεψαν στα σπίτια τους

9 Μορφή προοιμίου: αφηγηματικές τεχνικές - σχήματα λόγου
★ αφηγηματική τεχνική in media res ★ μεταφορές (στ. 6, 11, 24) ★ αντιθέσεις (Οδυσσέας - σύντροφοι, Οδυσσέας - άλλοι ήρωες του Τρωικού πολέμου, Ποσειδώνας - άλλοι Θεοί) ★ σχήμα κύκλου (στ. 1 και )

10 ΠΡΟΟΙΜΙΟ: 3 μεγαθέματα του έπους
ΠΡΟΟΙΜΙΟ: 3 μεγαθέματα του έπους Θέμα του πολέμου Θέμα του νόστου (η επιστροφή στην πατρίδα -αποκατάσταση της τάξης μετά το τέλος ενός ανατρεπτικού πολέμου) Θέμα του οἴκου (υπαινικτικά) Ένα ακόμη πολύ βασικό θέμα της Οδύσσειας θίγεται είναι το θέμα της θείας δικαιοσύνης. Υποδηλώνονται επίσης οι αξιακές μετατοπίσεις που καθιστούν το ηρωικό ήθος της Οδύσσειας και βεβαίως του Οδυσσέα διαφορετικό απ’ ότι στην Ιλιάδα. Προτάσσεται η επιβίωση του ήρωα και η επιστροφή στην πατρίδα του, όχι η τιμή και το κλέος, που επεδίωκαν οι ήρωες στην Ιλιάδα.

11


Κατέβασμα ppt "ΡΑΨΩΔΙΑ α: ΠΡΟΟΙΜΙΟ (στ. 1-25)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google