Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

TO ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "TO ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 TO ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ

2 Ο άνθρωπος από την ημέρα της δημιουργίας του άρχισε να εξελίσσεται , συνεχώς. Προσπαθεί να ανακαλύψει καινούργια πράγματα , τα οποία θα τον βοηθήσουν να πορευθεί πιο εύκολα στη ζωή του. Κατάφερε λοιπόν να ανακαλύψει μηχανήματα , μεταφορικά μέσα , οικοδομήματα κι άλλους τρόπους πετυχαίνοντας έτσι την τέλεια εξέλιξή του .

3 Η βιομηχανική επανάσταση και η τεχνολογική υπερανάπτυξη με όλα τα συνεπακόλουθα προβλήματα οδήγησαν τον άνθρωπο να μην αντιστέκεται σε κανέναν υλικό πειρασμό . Αντιμετωπίζει , έτσι , και τη φύση σαν μηχανή και τη θεωρεί ως άψυχη ύλη . Εξάλλου , το πρόβλημα παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις , εξαιτίας του χρησιμοθηρικού πνεύματος της εποχής του υπερκαταναλωτισμού και της απληστίας του σύγχρονου άνθρώπου .

4 ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ Έτσι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η παρουσία στην ατμόσφαιρα ουσιών ξένων προς τα φυσιολογικά συστήματά της ή και η αλλοίωση της σύστασής της σε διάρκεια τόση και συγκέντρωση τέτοια που να μπορεί να βλάψει την ανθρώπινη υγεία , τους ζωντανούς οργανισμούς καθώς το υλικό και το πολιτισμικό περιβάλλον του ανθρώπου .

5 Η ραδιενεργός ρύπανση Τα πυρηνικά ατυχήματα σε όλα τα στάδια των πυρηνικών εφαρμογών έχουν ήδηδημιουργήσει σοβαρές καταστάσεις ρύπανσης, ενώ η αποθήκευση των ραδιενεργών αποβλήτων απειλεί μελλοντικάμε εκτεταμένη ραδιενεργό ρύπανση τη Βιόσφαιρα. Τα ραδιενεργά στοιχεία μεταφέρονται με τον άνεμο, τη βροχή, τα ποτάμια, τα θαλάσσια ρεύματα, κ.λπ. και εισχωρούν στους βιογεωχημικούς κύκλους και στο εσωτερικό των ζωντανών γανισμών. Η μεταπήδησή τους στις τροφικές αλυσίδες και η συγκέντρωσή τους (και μάλιστα επιλεκτική) με τη διαδικασία της βιολογικής συσσώρευσης αποτελούν μεγάλη απειλή για κάθε είδους ζωή και, κυρίως, για τα ανώτερα ζώα και τον άνθρωπο. Οι συνέπειες της έκθεσης στη ραδιενέργεια, ακόμα και σε χαμηλές δόσεις, είναι πολύ επικίνδυνες,(καρκίνοι, γενετικές μεταλλάξεις κ.λπ.).Ειδικότερα, το πρόβλημα διάθεσης των πυρηνικών αποβλήτων παραμένει, ίσως, το σημαντικότερο «αγκάθι» της πυρηνικής βιομηχανίας με εύλογες προεκτάσεις στο περιβάλλον και την ποιότητα της ανθρώπινης ζωής..

6 Όξινα Μετεωρικά Κατακρημνίσματα (όξινη βροχή
Η όξινη βροχή δημιουργείται από την αντίδραση του διοξειδίου του θείου (SO2) και των οξειδίων του αζώτου με τους υδρογονάνθρακες στα σύννεφα. Η αντίδραση αυτή δημιουργεί θειικό και νιτρικό οξύ. Το διοξείδιο του θείου βγαίνει από τις καύσεις των καμίνων παραγωγής μετάλλων, των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής, και των οχημάτων ντίζελ, ενώ τα οξείδια του αζώτου βγαίνουν από τις ίδιες πηγές και τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα. Η όξινη βροχή προσβάλλει: α) Τα μάρμαρα, τους ασβεστόλιθους, τον βασάλτη και άλλα πετρώματα, β) Τα δάση της Κεντρικής Ευρώπης, γ) Το δέρμα και τους πνεύμονες του ανθρώπου, δ) Τα ψάρια σε λίμνες και ποτάμια., ε) Την Γεωργία κ.λ.π. Ο Παρθενώνας επιβίωσε περισσότερο από 2000 χρόνια. Υπέστη σεισμούς και βορβαδισμούς, από πάνω του πέρασαν κατακτητές και ο άνεμος και η βροχή τον χτύπησαν επανειλημμένα. Δεν έπαθε όμως διάβρωση ούτε μεγάλες κακώσεις. Μέσα στις τελευταίες δεκαετίες έγιναν πολύ περισσότερα από ό,τι σε δύο χιλιετίες. Η όξινη βροχή του κατατρώγει τα μάρμαρα. Οι Καρυάτιδες ήδη είναι στο μουσείο για να προστατευτούν. Σε μερικά χρόνια ο Παρθενώνας θα έχει γίνει άμορφος και τα μάρμαρά του θα γίνονται σκόνη.

7

8 Φαινόμενο Του Θερμοκηπίου
Στο φαινόμενο του θερμοκηπίου , ορισμένοι ρύποι π.χ το διοξείδιο του άνθρακα , ενεργούν όπως τα τζάμια σε ένα θερμοκήπιο . Επιτρέπουν δηλαδή την είσοδο των ηλιακών ακτινών στην γήινη ατμόσφαιρα , αλλά εμποδίζουν την έξοδο της θερμότητας . Το θερμικό αυτό «φράγμα» θεωρείται ότι έχει αυξήσει τη μέση θερμοκρασία της Γης και παράλληλα έχει μεταβάλλει και το κλίμα της .

9 Επιπτώσεις Από Το Φαινόμενο Του Θερμοκηπίου
Η μέση θερμοκρασία της Γης έχει ανέβει τον τελευταίο αιώνα κατά 0,6 C και κατά εννέα πιο θερμά έτη παρατηρήθηκαν από το 1980 και μετά. Η μεταβολή αυτή της θερμοκρασίας της επιφάνειας της Γης επηρεάζει θετικά ( ανυψώνει ) τη θαλάσσια στάθμη σε παγκόσμιο επίπεδο τόσο με τη διαστολή των υγρών μαζών των ωκεανών όσο και με το λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική , στο Βόρειο πόλο και στη Γροιλανδία .

10 Η Ελάττωση Του Στρατοσφαιρικού Όζοντος ( η τρύπα του όζοντος
Το όζον είναι αέριο , μία μορφή « εμπλουτισμένου οξυγόνου » επικίνδυνη στην εισπνοή . Το όζον που βρίσκεται στη στρατόσφαιρα και αποτελεί ένα στρώμα της ατμόσφαιρας της Γης που εκτείνεται περίπου από 17 – 26 km πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη . Χωρίς την παρουσία του δεν ήταν δυνατή ύπαρξη ζωής στη Γη , γιατί οι υπεριώδεις ακτινοβολίες του ηλίου κατέστρεφαν τους ζωικούς ιστούς . Ήταν ο καλύτερος « φίλος » μέχρι πριν από 20 χρόνια . Προστάτευε πολύ αποτελεσματικά από τη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία του Ήλιου όλους τους ζωντανούς οργανισμούς. Όμως ο τρόπος ζωής του ανθρώπου και η ποικίλες ανθρώπινες δραστηριότητες , άλλοτε από αδιαφορία και άλλοτε από υπερεκτίμηση των ικανοτήτων του , κατάφεραν να διαταράξουν το στρατοσφαιρικό όζον σε βαθμό που έγινε εχθρός των βιοτικών συστατικών του πλανήτη . Οι επιπτώσεις από μία απώλεια όζοντος γύρω στο 10% θεωρείται ότι μπορεί να είναι ολέθριες στην ανθρώπινη υγεία , με αύξηση κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος κατά ασθενείς και των κρουσμάτων καταρράκτη ( ασθένεια του ματιού ) κατά σε παγκόσμιο επίπεδο

11 ΡΥΠΑΝΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ Η ρύπανση του εδάφους δημιουργήται βασικά από την χρήση ορισμένων τεχνικών μέσων της σύγχρονης γεωργίας , όπως τα χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα . Τα χημικά λιπάσματα αυξάνουν την παραγωγή σε μεγάλο βαθμό , αλλά περιέχουν ίχνη από τοξικά μέταλλα τα οποία παραμένουν στο έδαφος και συσσωρεύονται στους επιφανειακούς υπόγειους , ιδιαίτερα στις περιοχές με ρίζες δένδρων κοντά . Ακόμα τα εδάφη είναι εκτεθειμένα σε ρύπους που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα και οι οποίοι καταλήγουν σε βροχές . Στην συνέχεια οι ρύποι που δημιουργούνται στο έδαφος ή απλά διέρχονται από αυτό , καταλήγουν αργά ή γρήγορα στην υδατόσφαιρα μέσω των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων στις θάλασσες . Έτσι λοιπόν η ρύπανση του εδάφους είναι στενά συνδεδεμένη με την ρύπανση των χερσαίων υδάτων των θαλασσών

12

13 Καταστροφή των Δασών Τα δάση είναι ¨οι πνεύμονες της ζωής ¨.
Καθαρίζουν την ατμόσφαιρα από τη μόλυνση. Συγκρατούν τα νερά και δημιουργούν τις πηγές και τα υπόγεια νερά. Εμποδίζουν τη διάβρωση του εδάφους και δημιουργούν το εύφορο έδαφος. Προσφέρουν στον άνθρωπο το οξυγόνο , δηλαδή την ίδια τη ζωή. Τα τελευταία χρόνια ο άνθρωπος έχει βαλθεί με μανία να εξολοθρεύσει τα δάση από το πρόσωπο της Γης . Η Ελλάδα όπως είναι γνωστό , πρωτοστατεί σε αυτό το έργο . Μέσα στα τελευταία 40 χρόνια , κατάφερε να καταστρέψει το 50% των τροπικών δασών . Αυτή τη στιγμή οι δήμιοι και εκμεταλλευτές του δάσους καταστρέφουν ανενόχλητοι ακόμη και το τελευταίο τροπικό δάσος , αυτό του Αμαζονίου στη Βραζιλία . Ήδη το οξυγόνο που παράγουν τα δάση δεν καλύπτει τις ανθρώπινες ανάγκες . Η συνέχιση αυτής της πολιτικής ισοδυναμεί με τις συνέπειες ενός πυρηνικού πολέμου .

14

15 Μόλυνση Του Νερού Οι πηγές , τα ρυάκια που τρέχουν στην εξοχή και τα ποτάμια είναι μολυσμένα από τα λιπάσματα , τα φυτοφάρμακα , τα απορρυπαντικά , τα λύματα ανθρώπινων και ζώων και τα βιομηχανικά απόβλητα , αντί να ποτίζουν τη Γη και τα πλάσματα , τα φαρμακώνουν .

16 Τα Παράκτια Νερά Τα παράκτια νερά χρησιμοποιούνται για αλιεία , αναψυχή και τουρισμό . Στην πράξη , το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας και των οικονομικών δραστηριοτήτων βρίσκεται κατά μήκος των ακτών της . Οι συγκεντρώσεις της πολεοδομικής και τουριστικής ανάπτυξης δημιουργούν προβλήματα θαλάσσιας ρύπανσης , που επιδεινώνονται κυρίως από τη διάθεσης μεγάλων ποσοτήτων αστικών και βιομηχανικών ρύπων , παράλληλα με την αύξηση του πληθυσμού και των άλλων δραστηριοτήτων .

17

18 Η απώλεια της βιοποικιλότητας
Η βιοποικιλότητα είναι το σύνολο των ζωντανών οργανισμών, ειδών και οικοσυστημάτων που αποτελούν τη ζωή στη Γη, δηλαδή τα ζώα, τα πουλιά, τα ψάρια και τα φυτά (πανίδα και χλωρίδα). Πολλά είδη αναμένεται να εξαφανιστούν από τις περιοχές οι οποίες θα επηρεαστούν άμεσα από τις αλλαγές του κλίματος σ’ ολόκληρο τον πλανήτη. Ζώα των οποίων το φυσικό περιβάλλον διαβίωσης βρίσκεται στους πόλους της Γης ή γενικά σε ψυχρά κλίματα, όπως για παράδειγμα οι πολικές αρκούδες, οι φώκιες και οι πιγκουίνοι θα επηρεαστούν ανεπανόρθωτα από την άνοδο της θερμοκρασίας και το λιώσιμο των πά- γων. Επίσης, πτηνά θα αναγκαστούν να αποδημήσουν σε διαφορετικές περιοχές από αυτές στις οποίες ζούσαν μέχρι σήμερα. Τα τροπικά και άλλα δάση στις νότιες περιοχές θα οδηγηθούν σε αφανισμό και ένα ποσοστό της τάξης του 60% των ειδών που υπάρχουν σε ορεινές περιοχές, θα εξαφανιστούν. Στον αντίκτυπο αυτόν της κλιματικής αλλαγής στη βιοποικιλότητα, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει άμεσα ο ίδιος ο άνθρωπος, καθώς η πρόοδος και ο υπερπληθυσμός επιβάλλουν την επέκταση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων σε ολοένα και μεγαλύτερες εκτάσεις Γης. Με τον τρόπο αυτό, δάση εξαφανίζονται και παρθένες εκτάσεις γεμίζουν κτίρια. Τα ζώα που διέμεναν στα δάση αυτά είναι εξαναγκασμένα να αναζητήσουν φωλιά σε άλλο χώρο, που θα πρέπει να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Ως εκ τούτου, μεγάλος αριθμός ζώων, φυτών, δέντρων κ.λπ. απειλούνται με αφανισμό. Παράλληλα, αναμένεται να επεκταθεί η περίοδος ξηρασίας και να αυξηθεί ο κίνδυνος πυρκαγιών. Στη Μεσόγειο θάλασσα, όπου η θερμοκρασία του νερού προβλέπεται να αυξηθεί, θα εισβάλουν νέα είδη ψαριών, τα οποία θα επηρεάσουν τη δραστηριότητα των επαγγελματιών στον τομέα της αλιείας.

19

20 Τα προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία
Η κλιματική αλλαγή καθιστά το κλίμα της Ευρώπης ρισσότερο ζεστό και υγρό, γεγονός το οποίο θα επιφέρει επιδημίες και ασθένειες, που θα προκαλούνται από kούπια, άλλα έντομα και τρωκτικά. Η διάδοση ασθενειών όπως ο δάγκειος πυρετός, η εγκεφαλίτιδα, η ελονοσία ή ο κίτρινος πυρετός θα είναι, κατά συνέπεια, πιο εύκολη. Επιπλέον, η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να προκαλέσει την αύξηση μικροβίων και βακτηριδίων που δυ νατόν να οδηγήσουν σε αύξηση των λοιμώξεων.

21

22 ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Η εκμετάλλευση της ενέργειας του ανέμου από τον άνθρωπο αποτελεί μία πρακτική που βρίσκει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας είναι τα ιστιοφόρα και οι ανεμόμυλοι. Σήμερα, για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας χρησιμοποιούμε τις ανεμογεννήτριες . Οι ανεμογεννήτριες είναι μηχανές οι οποίες μετατρέπουν την κινητική ενέργεια του ανέμου σε ηλεκτρική ενέργεια. Η μετατροπή αυτή γίνεται σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο, μέσω της πτερωτής, έχουμε την μετατροπή της κινητικής ενέργειας του ανέμου σε μηχανική ενέργεια με την μορφή περιστροφής του άξονα της πτερωτής και στο δεύτερο στάδιο, μέσω της γεννήτριας, επιτυγχάνουμε την μετατροπή της μηχανικής ενέργειας σε ηλεκτρική.

23 ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ Με τον όρο Ηλιακή Ενέργεια χαρακτηρίζουμε το σύνολο των διαφόρων μορφών ενέργειας που προέρχονται από τον Ήλιο. Το φώς και η θερμότητα που ακτινοβολούνται, απορροφούνται από στοιχεία και ενώσεις στη Γη και μετατρέπονται σε άλλες μορφές ενέργειας. Η τεχνολογία σήμερα αξιοποιεί ένα μηδαμινό ποσοστό της καταφθάνουσας στην επιφάνεια του πλανήτη μας ηλιακής ενέργειας με τριών ειδών συστήματα: τα θερμικά ηλιακά, τα παθητικά ηλιακά και τα φωτοβολταϊκά συστήματα.

24 ΒΙΟΜΑΖΑ ΒΙΟΜΑΖΑ Βιομάζα είναι το βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα των προϊόντων, αποβλήτων και υπολειμμάτων που προέρχονται από τη γεωργία, (συμπεριλαμβανομένων των φυτικών και των ζωικών ουσιών), τη δασοκομία και τις συναφείς βιομηχανίες, καθώς και το βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα των βιομηχανικών και αστικών αποβλήτων

25 ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ Η γεωθερμία είναι μια ήπια και πρακτικά ανεξάντλητη ενεργειακή πηγή, που μπορεί με τις σημερινές τεχνολογικές δυνατότητες να καλύψει ανάγκες θέρμανσης και ψύξης, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις να παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Η γεωθερμία προσφέρει ενέργεια χαμηλού κόστους, ενώ δεν επιβαρύνει το περιβάλλον με εκπομπές βλαβερών ρύπων. Η θερμοκρασία του γεωθερμικού ρευστού ή ατμού, ποικίλει από περιοχή σε περιοχή, ενώ συνήθως κυμαίνεται από 25ο C μέχρι 360ο C. Στις περιπτώσεις που τα γεωθερμικά ρευστά έχουν υψηλή θερμοκρασία (πάνω από 150ο C), η γεωθερμική ενέργεια χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

26 ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Η Υδροηλεκτρική Ενέργεια (Υ/Ε) είναι η ενέργεια η οποία στηρίζεται στην εκμετάλλευση και τη μετατροπή της δυναμικής ενέργειας του νερού των λιμνών και της κινητικής ενέργειας του νερού των ποταμών σε ηλεκτρική ενέργεια. Η μετατροπή αυτή γίνεται σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο, μέσω της πτερωτής του στροβίλου, έχουμε την μετατροπή της κινητικής ενέργειας του νερού σε μηχανική ενέργεια με την μορφή περιστροφής του άξονα της πτερωτής και στο δεύτερο στάδιο, μέσω της γεννήτριας, επιτυγχάνουμε τη μετατροπή της μηχανικής ενέργειας σε ηλεκτρική. Το σύνολο των έργων και εξοπλισμού μέσω των οποίων γίνεται η μετατροπή της υδραυλικής ενέργειας σε ηλεκτρική, ονομάζεται Υδροηλεκτρικό Έργο

27 Πλεονεκτήματα Είναι πολύ φιλικές προς το περιβάλλον, έχοντας ουσιαστικά μηδενικά κατάλοιπα και απόβλητα. Δεν πρόκειται να εξαντληθούν ποτέ, σε αντίθεση με τα ορυκτά καύσιμα. Μπορούν να βοηθήσουν την ενεργειακή αυτάρκεια μικρών και αναπτυσσόμενων χωρών, καθώς και να αποτελέσουν την εναλλακτική πρόταση σε σχέση με την οικονομία του πετρελαίου. Είναι ευέλικτες εφαρμογές που μπορούν να παράγουν ενέργεια ανάλογη με τις ανάγκες του επί τόπου πληθυσμού, καταργώντας την ανάγκη για τεράστιες μονάδες παραγωγής ενέργειας (καταρχήν για την ύπαιθρο) αλλά και για μεταφορά της ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις. Ο εξοπλισμός είναι απλός στην κατασκευή και τη συντήρηση και έχει μεγάλο χρόνο ζωής.

28 Μειονεκτήματα Έχουν αρκετά μικρό συντελεστή απόδοσης, της τάξης του 30% ή και χαμηλότερο. Συνεπώς απαιτείται αρκετά μεγάλο αρχικό κόστος εφαρμογής σε μεγάλη επιφάνεια γης. Γι' αυτό το λόγο μέχρι τώρα χρησιμοποιούνται σαν συμπληρωματικές πηγές ενέργειας. Για τον παραπάνω λόγο προς το παρόν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών μεγάλων αστικών κέντρων. Η παροχή και απόδοση της αιολικής, υδροηλεκτρικής και ηλιακής ενέργειας εξαρτάται από την εποχή του έτους αλλά και από το γεωγραφικό πλάτος και το κλίμα της περιοχής στην οποία εγκαθίστανται. Για τις αιολικές μηχανές υπάρχει η άποψη ότι δεν είναι κομψές από αισθητική άποψη κι ότι προκαλούν θόρυβο και θανάτους πουλιών. Με την εξέλιξη όμως της τεχνολογίας τους και την προσεκτικότερη επιλογή χώρων εγκτάστασης (π.χ. σε πλατφόρμες στην ανοιχτή θάλασσα) αυτά τα προβλήματα έχουν σχεδόν λυθεί. Για τα υδροηλεκτρικά έργα λέγεται ότι προκαλούν έκλυση μεθανίου από την αποσύνθεση των φυτών που βρίσκονται κάτω απ' το νερό κι έτσι συντελούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου

29


Κατέβασμα ppt "TO ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google