Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μια εργασία για την ευρωπαϊκή χώρα Εσθονία στο μάθημα της Γεωγραφίας.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μια εργασία για την ευρωπαϊκή χώρα Εσθονία στο μάθημα της Γεωγραφίας."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μια εργασία για την ευρωπαϊκή χώρα Εσθονία στο μάθημα της Γεωγραφίας.

2 Πρωτεύουσα της Εσθονίας είναι το Ταλίν. Το Ταλίν με πληθυσμό 412.341 κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή του 2010. Αποτελεί επίσης μεγάλο εμπορικό λιμάνι και απέχει 80 km από το Ελσίνκι. Βρίσκεται στη νότια πλευρά του κόλπου της Φινλανδίας.

3 Όποιος επισκεφθεί το Ταλίν θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην θαυμάσει τον Λόφο του Τοόμπεα ή την Ρεκόγια Πλάτς. Αξιοσημείωτο επίσης είναι το Παλάτι Κάντριοργκ και ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας

4 Στα αριστερά βλέπουμε το παλάτι Κάντριοργκ ενώ στα αριστερά παρατηρούμε τον λόφο Τοόμπεα

5 Η έκταση της Εσθονίας εκτείνεται στα 45.226 km2. Επιπλέον ο πληθυσμός της φτάνει τους 1.294.455 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

6 Η Εσθονία είναι πεδινή χώρα, με ομαλή γεωμορφολογία, κυριότερος παράγοντας για τη διαμόρφωση της οποίας υπήρξαν οι παγετώνες. Το μέσο υψόμετρό της είναι 50 μέτρα. Στο νότιο και το κεντρικό της τμήμα σχηματίζονται επιμήκεις λόφοι, με κατεύθυνση από το νότο προς το βορρά. Η ψηλότερη κορυφή της χώρας βρίσκεται στο λόφο Σούουρ Μουνομάγκι, στο νοτιοανατολικό της άκρο, που έχει μέγιστο ύψος 318 μ. Οι ακτές της χώρας είναι απότομες προς τον Φινικό κόλπο και αμμώδεις και ομαλές προς τη Βαλτική και τον κόλπο της Ρίγας. Απέναντι από τις δυτικές ακτές της χώρας σχηματίζεται ένα σύνολο 1.520 νησιών, τα μεγαλύτερα από τα οποία είναι τα νησιά Σάρεμα, Χιούμα και Μούχου.

7 ΠΟΛΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ Ταλίν 411980 Τάρτου 103284 Νάρβα 65881 Κόχτλα - Γιέβρε 44492 Πάρνου 44083 Βίλγιαλντι 19963 Ρέκβερε 16580 Μάαρντου 16529 Σίλαμαε 16187 Κουρέσααρε 14977

8 Τα αξιοθέατα της Εσθονίας είναι πανομοιότυπα με αυτά του Ταλίν. Στα αριστερά παρατηρούμε την Ρεκόγια Πλατς.

9 Ο λαός της Εσθονίας είναι φινικής καταγωγής και αναφέρεται για πρώτη φορά σε κείμενα του Ρωμαίου ιστορικού Τάκιτου. Το 1219 οι βόρειες περιοχές της χώρας κατακτήθηκαν από τους Δανούς. Έπειτα από πολλές εξεγέρσεις των κατοίκων της πουλήθηκε το 1345 στους Γερμανούς Τεύτονες ιππότες, οι οποίοι κυριάρχησαν στη χώρα μέχρι το 1561. Στη συνέχεια η περιοχή κατακτήθηκε από τους Πολωνούς και τους Σουηδούς μέχρι το 1721 που παραχωρήθηκε στους Ρώσους. Το 1918, μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, ο Λένιν αναγκάστηκε να παραχωρήσει, με τη Συνθήκη Μπρεστ Λιτόφσκ την Εσθονία στους Γερμανούς, όμως μετά την κατάρρευση της Γερμανίας η Εσθονία αυτοανακηρύχθηκε ανεξάρτητη δημοκρατία (1921). Τον Ιούνιο του 1940, όταν πια η Γερμανία είχε εισβάλει στη Σοβιετική Ένωση, σαν πράξη αυτοάμυνας, η Σοβιετική Ένωση παραβιάζοντας την από το 1938 Διακήρυξη περί Εσθονικής Ουδετερότητας και το δεκαετές, από το 1939, Σύμφωνο Μη Επιθέσεως των στην Εσθονία σταθμευμένων σοβιετικών στρατευμάτων προέβη στην ένοπλη κατοχή της χώρας. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους η Εσθονία προσαρτήθηκε τυπικά ως Εσθονική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία. Κατά την μετέπειτα Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα του γερμανικού στρατού ενάντια στη Σοβιετική Ένωση υποχρεώθηκαν να στρατολογηθούν, ως σοβιετικοί, περίπου 35.000 Εσθονοί. Αυτό οδήγησε σε γερμανική επίθεση κατά της Εσθονίας και κατάληψη της από τον Ιούλιο του 1941 ως τμήματος της Γερμανικής Διοίκησης της Οστλάνδης (Östland). Ο ερυθρός στρατός ανακατέλαβε τη χώρα το φθινόπωρο του 1944 ωθώντας πάνω από 120.000 Εσθονούς να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές του εστίες ως πρόσφυγες κυρίως προς την Σουηδία, την Φινλανδία και τη Γερμανία. Με την λήξη του Πολέμου το 1945 η Εσθονία προσαρτήθηκε και πάλι ως σοβιετική σοσιαλιστική δημοκρατία ενώ το ανατολικό της τμήμα μεταφέρθηκε στην επικυριαρχία της Ρωσικής Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας και εξακολουθεί να αποτελεί μέχρι και σήμερα μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

10 Αυτό οδήγησε σε γερμανική επίθεση κατά της Εσθονίας και κατάληψη της από τον Ιούλιο του 1941 ως τμήματος της Γερμανικής Διοίκησης της Οστλάνδης (Östland). Ο ερυθρός στρατός ανακατέλαβε τη χώρα το φθινόπωρο του 1944 ωθώντας πάνω από 120.000 Εσθονούς να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές του εστίες ως πρόσφυγες κυρίως προς την Σουηδία, την Φινλανδία και τη Γερμανία. Με την λήξη του Πολέμου το 1945 η Εσθονία προσαρτήθηκε και πάλι ως σοβιετική σοσιαλιστική δημοκρατία ενώ το ανατολικό της τμήμα μεταφέρθηκε στην επικυριαρχία της Ρωσικής Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας και εξακολουθεί να αποτελεί μέχρι και σήμερα μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το 1991, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η Εσθονία ανακηρύχθηκε ανεξάρτητη δημοκρατία. Το 1992 έγιναν οι πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές και το ίδιο έτος άλλαξε το νόμισμα της Εσθονίας από ρούβλι σε Κορόνα Εσθονίας. Το 1995 υποβλήθηκε αίτηση για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Απρίλιο του 2003 υπογράφηκε στην Αθήνα η συμφωνία ένταξής της. Από τον Μάιο του 2004 η Εσθονία είναι επίσημα

11 Επίσημη γλώσσα της χώρας είναι η εσθονική, που ανήκει στην οικογένεια των ουγγροφινικών γλωσσών. Στη γραφή της εσθονικής χρησιμοποιούνται λατινικοί χαρακτήρες. Ευρέως χρησιμοποιείται και η ρωσική, όχι μόνο από τους κατοίκους ρωσικής καταγωγής, αλλά και από τους Εσθονούς, αφού διδασκόταν στη δημόσια εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της σοβιετικής διακυβέρνησης.

12 Η Εσθονία είναι μία από τις πρώτες δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ που προσπάθησε να εφαρμόσει τις αρχές της οικονομίας της αγοράς. Η οικονομία της Εσθονίας βασίζεται κατά κύριο λόγο στη βιομηχανία. Μετά την ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε αρχικά κατά 40%, ενώ η ανεργία και ο πληθωρισμός αυξήθηκαν ραγδαία. Σήμερα όμως, ύστερα από μερικά χρόνια εφαρμογής των αλλαγών, η οικονομία της χώρας γνωρίζει σταθερότητα. Η προσέλκυση ξένων επενδυτών, οι ιδιωτικοποιήσεις όλων των επιχειρήσεων, η ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν ως αποτέλεσμα στα τέλη του 1997 η βιομηχανική παραγωγή να σημειώσει αύξηση κατά 15,9%, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ να αγγίζει το 11,4%, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 58% και οι εξαγωγές κατά 62%. Σε επίπεδο αριθμών, το ΑΕΠ του 2002 ήταν 15,2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και το κατά κεφαλή Α. Ε. Π. της ίδιας χρονιάς 10.900 δολάρια. Ο προϋπολογισμός του 2002 αναλυόταν σε έξοδα ύψους 1,89 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και έσοδα ύψους 1,89 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 3,7% και η ανεργία στο 12,4% (2002). Νομισματική μονάδα της χώρας είναι η κορόνα Εσθονίας, η ισοτιμία της οποίας με το δολάριο ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2002 ήταν 17,518 κορόνες = 1 δολάριο.

13 Ο πρωτογενής τομέας συμβάλλει κατά 6% στο σχηματισμό του ΑΕΠ απασχολώντας το 11% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Κύρια γεωργικά προϊόντα είναι τα σιτηρά, οι πατάτες, τα φυτά που προορίζονται για ζωοτροφή, και διάφορα φρούτα και λαχανικά. Στην Εσθονία εκτρέφονται βοοειδή, χοίροι και πλήθος πουλερικών. Αξιόλογα είναι τα έσοδα που προκύπτουν από την εκμετάλλευση των δασών, η αλόγιστη όμως υλοτομία έχει οδηγήσει στην αποψίλωση μεγάλων δασικών εκτάσεων.

14 Το υπέδαφος της Εσθονίας είναι πλούσιο σε βιτουμενιούχο σχιστόλιθο, που αποτελεί καύσιμη ύλη με πολλές βιομηχανικές χρήσεις, καθώς και σε τύρφη, δολομίτη και φωσφορίτη.

15 Η βιομηχανία της Εσθονίας αναπτύχθηκε ταχύτατα όταν η χώρα ήταν μέλος της ΕΣΣΔ. Οι βιομηχανικές της μονάδες είναι συγκεντρωμένες στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας και γύρω από την πρωτεύουσα Ταλίν. Ο δευτερογενής τομέας παράγει το 29% του ΑΕΠ της χώρας, απασχολώντας το 20% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Λειτουργούν μονάδες επεξεργασίας προϊόντων του πρωτογενούς τομέα ( τροφίμων, ξυλείας, χαρτιού, βυρσοδεψίας, υφαντουργίας κ. ά.), μονάδες παραγωγής χημικών προϊόντων, κατασκευής μηχανών και ηλεκτρικών συσκευών κ. ά. Σημαντικότατος είναι ο τομέας παραγωγής ενέργειας. Η βιομηχανία της Εσθονίας, με την επεξεργασία των βιτουμενιούχων σχιστόλιθων, παράγει μεγάλες ποσότητες συνθετικού αερίου, το 75% της συνολικής παραγωγής της πρώην ΕΣΣΔ, με το οποίο τροφοδοτείται όχι μόνο η Εσθονία, αλλά και οι υπόλοιπες χώρες της Βαλτικής και τμήμα της Ρωσίας. Όσον αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το 2000 παρήχθησαν 7,056 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες.

16 Ο τριτογενής τομέας συμμετέχει κατά 66% στη διαμόρφωση του ΑΕΠ. Το ισοζύγιο του εξωτερικού εμπορίου της χώρας το 2002 ήταν παθητικό, με εξαγωγές αξίας 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και εισαγωγές ύψους 4,4 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Εξάγονται κυρίως υφάσματα, τρόφιμα, μηχανήματα και μέταλλα και εισάγονται καύσιμα, οχήματα και άλλα προϊόντα του πρωτογενούς και του βιομηχανικού τομέα. Εμπορικοί εταίροι της Εσθονίας είναι κυρίως η Φιλανδία, η Ρωσία, η Γερμανία και η Σουηδία.

17 Η Εσθονία διαθέτει αναπτυγμένο δίκτυο μεταφορών. Το οδικό της δίκτυο έχει μήκος 30.300 χιλιόμετρα, από τα οποία γύρω στα 29.200 είναι ασφαλτοστρωμένα, και το σιδηροδρομικό της δίκτυο έχει μήκος 968 χιλιόμετρα (2001). Το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας είναι το Ταλίν, στο οποίο βρίσκεται και το διεθνές αεροδρόμιό της. Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες συνδέουν την Εσθονία με τη Φινλανδία, τη Σουηδία και τη Γερμανία. Όσον αφορά τις επικοινωνίες, αναλογεί 1 τηλεόραση ανά 2,34 κατοίκους και 1 τηλέφωνο ανά 2,82 κατοίκους και 1 ραδιόφωνο ανά 1,4 κατοίκους (2000).

18 Το πολίτευμα της Εσθονίας είναι προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία, σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1992, που εγκρίθηκε με δημοψήφισμα. Αρχηγός του κράτους είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, που εκλέγεται από το Κοινοβούλιο για 5 ετή θητεία. Φορέας της εκτελεστικής εξουσίας είναι η κυβέρνηση, της οποίας προΐσταται ο πρωθυπουργός. Τα 101 μέλη του Κοινοβουλίου εκλέγονται με γενικές εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια. Δικαίωμα ψήφου έχουν οι πολίτες άνω των 18 χρονών.

19 Το αγαπημένο φαγητό των Εσθονών στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι ψητό χοιρινό, μαύρη αιματιά ( αλλαντικά από έντερο του χοίρου ) και το σοκρούτ, ξινολάχανο δηλαδή. Ενώ το παραδοσιακό γλύκισμα είναι τα ανθρωπάκια φτιαγμένα από μελόψωμο ( ψωμί με μπαχαρικά ) και πασπαλισμένα με ζάχαρη.

20 Στις 24 Ιουνίου, ημέρα του Αγίου Ιωάννη, επειδή η νύχτα στην Εσθονία κρατά μόνο λίγες ώρες οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές γύρω από τις οποίες χορεύουν και τραγουδούν.

21 Ευχαριστώ που παρακολουθήσατε !!! Τσιόκα Δανάη Β 4 ΄


Κατέβασμα ppt "Μια εργασία για την ευρωπαϊκή χώρα Εσθονία στο μάθημα της Γεωγραφίας."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google