Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ Μάριος Καρέλης.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ Μάριος Καρέλης."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ Μάριος Καρέλης

2 ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ

3 ΕΚΤΑΣΗ – ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ Πληθυσμός: (Απογραφή 2011) Έκταση: km2

4 ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ - ΚΛΙΜΑ
Το Μαυροβούνιο έχει κλίμα γενικά ορεινό. Στα ψηλά ανάγλυφα μπορεί να χαρακτηριστεί ηπειρωτικό ή και αλπικό. Η μέση ετήσια θερμοκρασία κυμαίνεται από -1,4οC τον Ιανουάριο ως 27οC τον Ιούλιο. Στα ορεινά οι βροχές είναι άφθονες αλλά τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει ξηρασία. Στις παραθαλάσσιες περιοχές οι βροχές είναι περισσότερες το φθινόπωρο και το χειμώνα.

5 ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ – ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ
Ποντγκόριτσα (Πρωτεύουσα, ) Νίκσιτς (58.212) Πλιέβλια (21.377) Μπιέλο Πόλιε (15.883) Κετίγνη (15.137). Μπαρ (13.719) Χέρτσεγκ Νόβι (12.739) Μπεράνε (11.776)

6 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ 1 Στα αξιοθέατα στη χώρα συμπεριλαμβάνονται πολλά μοναστήρια που χρονολογούνται κυρίως από την εποχή του Μεσαίωνα, χριστιανικοί ναοί και παλαιές πόλεις. Μονές Από αρχιτεκτονική άποψη σημαντικά είναι τα μοναστήρια που χρονολογούνται από την πρωτοχριστιανική εποχή και βρίσκονται σε μέρη κοντά στη λίμνη Σκόδρα. Η Μονή του Μόρατσα έχει τοιχογραφίες, όπως αυτές που αναφέρονται στο βίο του Προφήτη Ηλία. Η μονή αυτή, όπως και η Μονή της Αγίας Τριάδας στην Πλιέβλια, η Μονή του Όστρογκ και άλλες, χρονολογούνται από το 13ο αιώνα .

7 Το νησάκι του Αγίου Στεφάνου

8 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ 2 Ναοί Στο Κότορ βρίσκεται ο καθεδρικός Ναός του Αγίου Τρύφωνα, του 12ου αιώνα, ο Πύργος του Ρολογιού (από τον 17ο αιώνα), ο Ναός του Αγίου Λουκά (τέλη 12ου αιώνα), καθώς επίσης και διάφορα μέγαρα του 16ου και 17ου αιώνα. Το 1979 το Κότορ ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Στον κόλπο του βρίσκεται και η εκκλησία Κυρία των Βράχων, σε ρυθμό μπαρόκ. Ο αρχικός ναός οικοδομήθηκε το 1452, ενώ αυτός που κατασκευάστηκε σήμερα στην ίδια θέση χρονολογείται από το 1632 και επεκτάθηκε το 18ο αιώνα. Η νησίδα σύμφωνα με το θρύλο, που δικαιολογεί και την ονομασία της εκκλησίας, δημιουργήθηκε από τους ντόπιους ναυτικούς, που έριχναν και έναν βράχο στην είσοδο του Κόλπου του Κότορ.

9 Κοτόρ

10 ΙΣΤΟΡΙΑ 1 Αρχαία Ιστορία:
Τα πρώτα ευρήματα που πιστοποιούν την ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή ανάγονται στην παλαιολιθική εποχή. Στην περιοχή της κωμόπολης Κότορ στον ομώνυμο κόλπο εγκαταστάθηκαν τον 3ο αιώνα π.Χ. Έλληνες.

11 ΙΣΤΟΡΙΑ 2 Από την εγκατάσταση των Σλάβων στα Βαλκάνια ως την οθωμανική κυριαρχία (7ος αι.-1499) Αποτελώντας μέρος της ρωμαϊκής επαρχίας Praevalis το σημερινό Μαυροβούνιο, στους Βυζαντινούς χρόνους θα ονομαστεί Διόκλεια από την ομώνυμη πόλη της περιοχής. Οι Σέρβοι θα εγκατασταθούν στην περιοχή τον 7ο αιώνα. Η Διόκλεια θα αποτελέσει έναν από τους δύο πυρήνες συγκρότησης του μεσαιωνικού Σερβικού κράτους. Ο 11ος αιώνας ήταν η περίοδος ακμής του και γνώρισε εδαφική επέκταση. Η εμφάνιση του Τουρκικού κινδύνου στην Βαλκανική θα τους κάνει να προσεγγίσουν τη Βενετία και να τους παραχωρήσουν το Δυρράχιο και τα Σκόδρα.

12 ΙΣΤΟΡΙΑ 3 Το Μαυροβούνιο υπό Οθωμανική κατοχή
Η γεωγραφική απομόνωση και το ορεινό ανάγλυφό της, ήταν οι δύο κύριες αιτίες για την αδυναμία επιβολής άμεσου ελέγχου εκ μέρους της Οθωμανικής εξουσίας. Υπαγόμενο στον πασά της Σκόρδας δεν του παρείχε τις προϋποθέσεις για οικονομική εκμετάλλευση: έχοντας πρωτόγονη οικονομική (ασχολούνταν με την κτηνοτροφία, το κυνήγι και τις ληστείες), αλλά και κοινωνική οργάνωση ήταν μια επαρχία αρκετά φτωχή. Οι δεσμοί οι οποίοι ένωναν τους κατοίκους ήταν βασισμένοι στις γενιές και τα φύλα. Οι προεστοί που εκλέγονταν από τους ίδιους ρύθμιζαν θέματα κληρονομιών και δικαιοσύνης.

13 ΙΣΤΟΡΙΑ 4 Στην διάρκεια του 18ου αιώνα θα προσεγγίσει ευρωπαϊκές δυνάμεις όπως την Αυστρία και τη Ρωσία. Το 1788 με 1791 στα πλαίσια του Αυστροτουρκικού πολέμου λαμβάνει το μέρος της Αυστρίας προσδοκώντας οφέλη: την αναγνώριση της πολιτικής ανεξαρτησίας από τους Αυστριακούς. Όμως στη Αυστροτουρκική συνθήκη που ακολούθησε του πολέμου δόθηκε στους Μαυροβούνιους μόνο αμνηστία για τη συμμετοχή τους. Το 1796 κερδίζουν τους Τούρκους και κατορθώνουν να επεκτείνουν τα σύνορά τους βορειοανατολικά και βόρεια. Η νίκη αυτή σήμανε το τέλος της τουρκικής επικυριαρχίας στο Μαυροβούνιο. Ο αναβαθμισμένος ρόλος του Μαυροβουνίου στις εξελίξεις της εποχής αποτυπώνεται στην εμπλοκή του στους Ναπολεόντειους Πολέμους παίρνοντας το μέρος των Άγγλων και των Ρώσων κατά των Γάλλων.

14 ΙΣΤΟΡΙΑ 5 Από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τη συνθήκη του Βερολίνου
Το Μαυροβούνιο αρχίζει να εξελίσσεται σε ένα δεύτερο κέντρο των Σέρβων. Οι Μεγάλες Δυνάμεις καθόρισαν τα σύνορα του κράτους αναγνωρίζοντας έμμεσα τη χώρα ως ξεχωριστή πολιτική υπόσταση. Προς τη συνθήκη του Βερολίνου Η ηγεμονία του Μαυροβουνίου απέκτησε την ανεξαρτησία της, τριπλασιάζοντας την έκτασή του και αποκτώντας διέξοδο στην Αδριατική θάλασσα, με τρεις παράλιες πόλεις. Όμως δεν ικανοποίησε τις επιθυμίες του για Μεγάλο Μαυροβούνιο η Συνθήκη του Βερολίνου (1878).Τελικά η έκταση του κράτους ήταν τετραγωνικά χιλιόμετρα και ο πληθυσμός κάτοικοι.

15 ΙΣΤΟΡΙΑ 6 Από τη συνθήκη του Βερολίνου μέχρι τον Α παγκόσμιο πόλεμο
Ο προοδευτικός εξαστισμός της χώρας, η ανάπτυξη του εμπορίου και του οδικού δικτύου ανέπτυξε οικονομικά τη χώρα. Νέες κοινωνικές ομάδες αναδύονται και πάβει η κοινωνία να είναι αποκλειστικά αγροτική. Η ανάπτυξη της διοικητικής γραφειοκρατίας και του στρατού απαίτησε νέα μορφωμένα στελέχη και οδήγησε στην διάδοση και οργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος. Κυρίως οι πιο εύποροι νεόι σπούδαζαν στο Βελιγράδι. Το Μαυροβούνιο στην διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου Μετά την κατάληψη του Βελιγραδίου από τα γερμανικά στρατεύματα στις 11 Απριλίου του 1941, ο βασιλιάς και η κυβέρνηση θα αποσυρθούν για λίγο στο Μαυροβούνιο κι έπειτα θα εγκαταλείψουν τη χώρα. Γερμανοί και Ιταλοί θα μοιραστούν τα Γιουγκοσλαβικά εδάφη, ενώ οι Ιταλοί θα λάβουν μεταξύ άλλων σαν μερίδιο το Μαυροβούνιο. Ο Μουσσολίνι θα αποπειραθεί να ανασυστήσει το ανεξάρτητο βασίλειο του Μαυροβουνίου. Μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας, τον Σεπτέμβριο του 1943 απελευθερώθηκε.

16 ΙΣΤΟΡΙΑ 7 Το Μαυροβούνιο στο πλαίσιο της σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας
Θα ανακηρυχθεί μεταπολεμικά ομόσπονδη Δημοκρατία με πρωτεύουσα το Τίτογκραντ (πριν το 1946 και σήμερα ονομάζεται Ποντγκόριτσα). Η εκπροσώπηση των Μαυροβουνίων στα πολιτικά και οικονομικά πράγματα της Γιουγκοσλαβίας θα είναι έντονη. Το Μαυροβούνιο μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας Στις 4 Φεβρουαρίου του 2003 αποτέλεσε τμήμα ενός Ομοσπονδιακού Κράτους, με την ονομασία Σερβία και Μαυροβούνιο. Το Μαυροβούνιο έγινε ανεξάρτητο κράτος στις 3 Ιουνίου του 2006.

17 ΕΠΙΣΗΜΗ ΓΛΩΣΣΑ Μαυροβουνιακά:
Η Μαυροβουνιακή γλώσσα είναι μια τυποποιημένη εκδοχή της σερβοκροατικής γλώσσας και ομιλείται από τους Μαυροβούνιους. Από το 2007 είναι επίσημη γλώσσα του Μαυροβουνίου. Έχει σαν βάση (όπως και τα σερβικά, τα κροατικά και τα βοσνιακά), τη στοκαβική διάλεκτο της σερβοκροατικής της οποίας και αποτελεί συστατικό στοιχείο. Η γλώσσα του Μαυροβουνίου ιστορικά και παραδοσιακά ονομαζόταν σερβική.

18 ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ Χριστιανοί Ορθόδοξοι.

19 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Γενικά, η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, καθώς με την ανεξαρτησία της σήμανε και ο τερματισμός του ελέγχου από την ομοσπονδία. Παλιά η κύρια ασχολία ήταν η κτηνοτροφία (αιγοπρόβατα) και η γεωργία (κριθάρι, καπνός, σίκαλη). Τις τελευταίες δεκαετίες αναπτύχθηκε και η βιομηχανία. Νομισματική πολιτική Η χώρα χρησιμοποιεί από το 2000, σαν νόμισμα, το Ευρώ. Από το 1999, αν και αποτελούσε μέλος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (και αργότερα της ομοσπονδίας Σερβίας και Μαυροβουνίου), χρησιμοποιούσε το Γερμανικό Μάρκο. Παλαιότερα, όντας μέλος της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας είχε ως νόμισμα το Δηνάριο Γιουγκοσλαβίας. Έχει επίσης Κεντρική Τράπεζα, η οποία είναι αρμόδια για τα νομισματικά θέματα. Το 2004 ο πληθωρισμός ήταν της τάξης του 3,4% και η ανεργία το 2005 ήταν πάνω από 27%. Το 2005 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν δολάρια ΗΠΑ το χρόνο. Περισσότερο από το 12% (με βάση στοιχεία του 2003) ζει υπό το όριο της φτώχειας.

20 Προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία
ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ Προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία

21 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Ο πολιτισμός του Μαυροβουνίου αποτελεί κράμα που προήλθε από την επίδραση ποικίλων πολιτισμών, τόσο από την Ανατολή όσο και από τη Δύση.

22 ΕΘΙΜΑ Στο Μαυροβούνιο τα Χριστούγεννα κόβουν ένα ψωμί με νόμισμα που ονομάζεται «τσέσνιτσα» και όποιος τύχει το φλουρί έχει καλοτυχία για τη νέα χρονιά. Στο τραπέζι σκορπούν άχυρα για να υπάρχει υγεία. Την παραμονή των Χριστουγέννων αγοράζουν μια βελανιδιά για να την κάψουν στο τζάκι, ώστε να φέρει τύχη.

23 ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΙΑ

24 Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας


Κατέβασμα ppt "ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ Μάριος Καρέλης."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google