Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Νορβηγία Εργασία στο μάθημα της Γεωγραφίας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Νορβηγία Εργασία στο μάθημα της Γεωγραφίας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Νορβηγία Εργασία στο μάθημα της Γεωγραφίας
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαλάμου Κων/να Αλεξάνδρα Βράνου Α΄1

2 Σημαία της Νορβηγίας:

3 Βασικά Στοιχεία: Έκταση: km2 Πληθυσμός: κάτοικοι (16 κατ./km2) Επίσημη Γλώσσα: Νορβηγική ( επίσης Λαπωνική και Φινλανδική) Επίσημο Νόμισμα: Νορβηγική Κορώνα (krone) Επίσημο Πολίτευμα: Βασιλευ- όμενη Βουλευτική Δημοκρατία Πρωτεύουσα: Όσλο

4 Ιστορία της Νορβηγίας Εποχή των Βίκινγκ:
Την εποχή που εμφανίστηκαν τα πρώτα ιστορικά αρχεία της Σκανδιναβίας, τον 8ο αιώνα, υπήρχαν στη Νορβηγία 29 μικρά βασίλεια. Ένας αριθμός κοινοτήτων ενώθηκαν σε μεγαλύτερους σχηματισμούς και το 872 οι κάτοικοι ασπάστηκαν το Χριστιανισμό, ενώ το1262 η εξουσία των βασιλέων της Νορβηγίας επεκτάθηκε στην Ισλανδία και την Γροιλανδία. Ένωση με Δανία και Σουηδία: Η Νορβηγία ήταν επαρχία της Δανίας μέχρι το 1814 όπου και έγινε επαρχία της Σουηδίας μετά από ήττα της σε πόλεμο με τους Σουηδούς. Η ένωση Νορβηγίας-Σουηδίας διαλύθηκε το 1905 και η Νορβηγία απέκτησε πλήρη ανεξαρτησία.

5 Μορφολογία Εδάφους Το νορβηγικό τοπίο είναι σε γενικές γραμμές ορεινό. Το ψηλότερο σημείο της χώρας είναι η κορυφή του όρους Γκαλντεπίγκεν, στα 2.469 μέτρα. Στις κορυφές των βουνώνυπάρχουν μόνιμοι παγετώνες ενώ το βασικό χαρακτηριστικό της εκτεταμένης ακτογραμμής (με μήκος χιλιόμετρα) είναι τα φιορντ και τα πολλά μικρά ή μεγαλύτερα νησιά.

6 Φιόρντ Τα φιορντ είναι κόλποι με απότομες ακτές, που εισέρχονται στη στεριά σε βάθος, συνήθως, μερικών δεκάδων χιλιομέτρων. Οι διαμορφώσεις αυτές είναι προϊόν διάβρωσης του εδάφους από παγετώνες προηγούμενων Γεωλογικών περιόδων. Τα φιορντ είναι διεθνώς από τα πιο αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά της χώρας και θεωρούνται από πολλούς σήμα κατατεθέν της Νορβηγίας, αν και βρίσκονται και σε άλλες περιοχές του βορρά (π.χ. Σκοτία, Ισλανδία, Καναδάς)

7 Πρωτεύουσα της Νορβηγίας
Όσλο Πρωτεύουσα της Νορβηγίας

8 Το Όσλο είναι η πρωτεύουσα της Νορβηγίας
Το Όσλο είναι η πρωτεύουσα της Νορβηγίας. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της χώρας και είναι η μεγαλύτερη πόλη της, με πληθυσμό κατοίκους. το Όσλο περιβάλλεται από πράσινους λόφους και βουνά κι επίσης από το Marka, ένα άγριο δάσος εύκολα προσβάσιμο από την πόλη. Γύρω από την πόλη υπάρχουν 40 νησιά και 343 λίμνες, εκ των οποίων η πιο μεγάλη έχει μήκος 3,91 km². Το ψηλότερο σημείο της πόλης είναι το βρίσκεται σε υψόμετρο 629 μέτρων.

9 Αξιοθέατα Το Μουσείο Πλοίων Των Βίκινγκ Το μουσείο των Βίκινγκ είναι μέρος του μουσείου Κουλτούρας και Πολιτισμού στο Όσλο. Τα εκθέματά του αποτελούνται κυρίως από πλοία των Βίκινγκ που έχουν συντηρηθεί μέχρι σήμερα καθώς και έλκηθρα, κρεβάτια, άμαξες με άλογα και αναθήματα.

10 Φρούριο Άκερσους Το φρούριο Άκερσους χρησιμοποιούταν τον 12ο αιώνα, όχι μόνο ως φρούριο, αλλά και ως φυλακή. Σήμερα φιλοξενεί μουσείο.

11 Βασιλικό Ανάκτορο Το βασιλικό ανάκτορο της Νορβηγίας χτίστηκε στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα και ήταν η βασική κατοικία του βασιλιά Κάρολου του Τρίτου, Τώρα, κατοικεί εκεί ο τωρινός μονάρχης της Νορβηγίας.

12 Το Κτήριο Της Όπερας Το κτήριο της όπερας στεγάζει την εθνική σκηνή θεάτρου, μπαλέτου και όπερας στο Όσλο.

13 Πολιτισμός Μερικοί διάσημοι Νορβηγοί είναι ο θεατρικός συγγραφέας Ερρίκος Ίψεν, ο εξπρεσιονιστής ζωγράφος Έντβαρτ Μουνκ, ο ρομαντικός συνθέτης Έντβαρτ Γκριγκ και οι συγγραφείς Μπιέρνστιερνε Μπιέρνσον, Κνουτ Χάμσουν και Σίγκριντ Ούντσετ.

14


Κατέβασμα ppt "Νορβηγία Εργασία στο μάθημα της Γεωγραφίας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google