Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ 1ο ΕΠΑΛ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ 1ο ΕΠΑΛ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ 1ο ΕΠΑΛ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013

2 ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ Με αλλαγή κουφωμάτων Με αλλαγή κουφωμάτων Με θερμομόνωση Με θερμομόνωση Με εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης Με εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης Με χρήση ηλιακής και αιολικής ενέργειας Με χρήση ηλιακής και αιολικής ενέργειας Με καθημερινές επιλογές εξοικονόμησης Με καθημερινές επιλογές εξοικονόμησης

3 ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΜΑΔΑΣ Καραγιαννάκης Διονύσης Καραγιαννάκης Διονύσης Κανελλόπουλος Βασίλης Κανελλόπουλος Βασίλης

4 Είδη Ενέργειας: 1. Μηχανική ενέργεια, που συνδυάζει την κινητική και τη δυναμική. 1. Μηχανική ενέργεια, που συνδυάζει την κινητική και τη δυναμική. 2.Ηλεκτρομαγνητική ενέργεια, που συνδυάζει την ηλεκτρική και τη φωτεινή ή ενέργεια ακτινοβολίας, 2.Ηλεκτρομαγνητική ενέργεια, που συνδυάζει την ηλεκτρική και τη φωτεινή ή ενέργεια ακτινοβολίας, 3.Πυρηνική ενέργεια 3.Πυρηνική ενέργεια 4.Θερμική ενέργεια 4.Θερμική ενέργεια 5.Χημική ενέργεια 5.Χημική ενέργεια

5 ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ Ηλιακή ενεργεία Ηλιακή ενεργεία Ενέργεια του ανέμου με την χρήση ανεμογεννήτριων Ενέργεια του ανέμου με την χρήση ανεμογεννήτριων Τρεχούμενο νερό με την χρήση υδατογεννήτριας Τρεχούμενο νερό με την χρήση υδατογεννήτριας Καύση βιομάζας ζεσταίνει σπίτι και νερό Καύση βιομάζας ζεσταίνει σπίτι και νερό Γεωθερμική ενέργεια θέρμανση και νερό Γεωθερμική ενέργεια θέρμανση και νερό

6 ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ Σύμφωνα με μελέτες, τα θερμομονωτικά κουφώματα αλουμινίου μπορούν να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση ενέργειας στα νοικοκυριά έως και 10%, ενώ με την εφαρμογή συνδυαστικών θερμομονωτικών παρεμβάσεων στα κτίρια, όπως η δώματος, στέγης και εξωτερικών τοίχων, καθώς και η ενεργειακή αναβάθμιση των συστημάτων (θέρμανσης, κλιματισμού, φωτισμού κτλ.) η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να φτάσει στο 50%. Σύμφωνα με μελέτες, τα θερμομονωτικά κουφώματα αλουμινίου μπορούν να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση ενέργειας στα νοικοκυριά έως και 10%, ενώ με την εφαρμογή συνδυαστικών θερμομονωτικών παρεμβάσεων στα κτίρια, όπως η δώματος, στέγης και εξωτερικών τοίχων, καθώς και η ενεργειακή αναβάθμιση των συστημάτων (θέρμανσης, κλιματισμού, φωτισμού κτλ.) η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να φτάσει στο 50%.

7 Ενεργειακοί υαλοπίνακες

8 . Οι διπλοί ή πολλαπλοί υαλοπίνακες, που αποτελούνται από δύο ή περισσότερα τζάμια με ενδιάμεσο στρώμα ακίνητου ξηρού αέρα μεταξύ τους από 6 έως 12 χιλιοστά, εξασφαλίζουν πλήρη θερμομόνωση, ώστε να παραμένει ο αέρας μέσα στα κενά, καθώς και τα νέα σύγχρονα υαλοστάσια αλουμινίου με θερμοδιακοπή (ελαστικό θερμομονωτικό στοιχείο) αποκλείουν τη δημιουργία θερμογέφυρας και μεταφοράς της εξωτερικής θερμοκρασίας στον εσωτερικό χώρο μέσω του πλαισίου.. Οι διπλοί ή πολλαπλοί υαλοπίνακες, που αποτελούνται από δύο ή περισσότερα τζάμια με ενδιάμεσο στρώμα ακίνητου ξηρού αέρα μεταξύ τους από 6 έως 12 χιλιοστά, εξασφαλίζουν πλήρη θερμομόνωση, ώστε να παραμένει ο αέρας μέσα στα κενά, καθώς και τα νέα σύγχρονα υαλοστάσια αλουμινίου με θερμοδιακοπή (ελαστικό θερμομονωτικό στοιχείο) αποκλείουν τη δημιουργία θερμογέφυρας και μεταφοράς της εξωτερικής θερμοκρασίας στον εσωτερικό χώρο μέσω του πλαισίου.

9 Η αντικατάσταση των υαλοπινάκων µε ενεργειακούς είναι η αμεσότερη, απλούστερη και πιο αποδοτική παρέμβαση που μπορεί να γίνει σε ένα υφιστάμενο κτίριο προκειμένου να αναβαθμιστεί ενεργειακά. Έχει μικρό κόστος που αποσβένεται σε 2-3 χρόνια. Η αντικατάσταση των υαλοπινάκων µε ενεργειακούς είναι η αμεσότερη, απλούστερη και πιο αποδοτική παρέμβαση που μπορεί να γίνει σε ένα υφιστάμενο κτίριο προκειμένου να αναβαθμιστεί ενεργειακά. Έχει μικρό κόστος που αποσβένεται σε 2-3 χρόνια. Η διαφορά που προκύπτει στην εξοικονόμηση ενέργειας από έναν κοινό διπλό υαλοπίνακα µε έναν ενεργειακό ΞΕΠΕΡΝΑΕΙ το 200%. Η διαφορά που προκύπτει στην εξοικονόμηση ενέργειας από έναν κοινό διπλό υαλοπίνακα µε έναν ενεργειακό ΞΕΠΕΡΝΑΕΙ το 200%.

10 ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΜΑΔΑΣ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΑΝΓΚΕΛΟΒ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΑΝΓΚΕΛΟΒ ΠΑΝΑΓΟΣ ΝΑΣΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΕΛΗΣ

11 ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ Η Θερμομόνωση μας διδάσκει, όχι μόνο να θερμομονώνουμε τα σπίτια, αλλά και να τα προσανατολίζουμε σωστά σε σχέση με τον ήλιο και με τους επικρατούντες ανέμους

12 Πως δημιουργούνται οι απώλειες θερμότητας μιας κατοικίας.

13 Η σωστή θερμομόνωση σε συνδυασμό με ένα ικανοποιητικό σύστημα κλιματισμού, εξασφαλίζει την άνετη διαμονή μέσα στην κατοικία. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα προστατεύει τον εσωτερικό χώρο από το κρύο και κατά το καλοκαίρι από την υπερβολική ζέστη. Εξασφαλίζει οικονομία στην αρχική δαπάνη εγκατάστασης και στις δαπάνες λειτουργίας της θέρμανσης, μειώνοντας τις ανταλλαγές θερμοκρασία με το εξωτερικό περιβάλλον ή με χώρους που έχουν διαφορετικές θερμοκρασίες. Η σωστή θερμομόνωση σε συνδυασμό με ένα ικανοποιητικό σύστημα κλιματισμού, εξασφαλίζει την άνετη διαμονή μέσα στην κατοικία. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα προστατεύει τον εσωτερικό χώρο από το κρύο και κατά το καλοκαίρι από την υπερβολική ζέστη. Εξασφαλίζει οικονομία στην αρχική δαπάνη εγκατάστασης και στις δαπάνες λειτουργίας της θέρμανσης, μειώνοντας τις ανταλλαγές θερμοκρασία με το εξωτερικό περιβάλλον ή με χώρους που έχουν διαφορετικές θερμοκρασίες.

14

15 Τα οικολογικά θερμομονωτικά υλικά Τα οικολογικά θερμομονωτικά υλικά Καταρχάς οικολογικά θεωρούνται εκείνα τα θερμομονωτικά υλικά, που καλύπτουν τα εξής κριτήρια: Καταρχάς οικολογικά θεωρούνται εκείνα τα θερμομονωτικά υλικά, που καλύπτουν τα εξής κριτήρια: α) Δεν απαιτούν μεγάλη ενέργεια για την παραγωγή τους. α) Δεν απαιτούν μεγάλη ενέργεια για την παραγωγή τους. β) Είναι ανακυκλώσιμα β) Είναι ανακυκλώσιμα γ) Δεν μολύνουν το περιβάλλον κατά τη διάρκεια παραγωγής τους. γ) Δεν μολύνουν το περιβάλλον κατά τη διάρκεια παραγωγής τους. δ) Δεν περιέχουν τοξικούς / καρκινογόνους ρύπους, επικίνδυνους για την υγεία του ανθρώπου και δεν εκλύουν τέτοιους ρύπους κατά τη διάρκεια εφαρμογής τους και μέχρι την καταστροφή τους. δ) Δεν περιέχουν τοξικούς / καρκινογόνους ρύπους, επικίνδυνους για την υγεία του ανθρώπου και δεν εκλύουν τέτοιους ρύπους κατά τη διάρκεια εφαρμογής τους και μέχρι την καταστροφή τους.

16 ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ Γεωθερμία ή Γεωθερμική ενέργεια ονομάζουμε τη φυσική θερμική ενέργεια της Γης που διαρρέει από το θερμό εσωτερικό του πλανήτη προς την επιφάνεια. Γεωθερμία ή Γεωθερμική ενέργεια ονομάζουμε τη φυσική θερμική ενέργεια της Γης που διαρρέει από το θερμό εσωτερικό του πλανήτη προς την επιφάνεια. Μεγάλη σημασία για τον άνθρωπο έχει η αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας για την κάλυψη αναγκών του, καθώς είναι μια πρακτικά ανεξάντλητη πηγή ενέργειας. Μεγάλη σημασία για τον άνθρωπο έχει η αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας για την κάλυψη αναγκών του, καθώς είναι μια πρακτικά ανεξάντλητη πηγή ενέργειας.

17 Εναλλάκτης Ανοικτού Κυκλώματος Χαρακτηριστικό του συστήματος είναι η άντληση και επαναφορά υδάτων –υπογείων ή επιφανειακών- και η θερμική εκμετάλλευση τους. Χαρακτηριστικό του συστήματος είναι η άντληση και επαναφορά υδάτων –υπογείων ή επιφανειακών- και η θερμική εκμετάλλευση τους.

18 Κατακόρυφο κλειστό γεωθερμικό σύστημα Ο κάθετος γεωεναλλάκτης κλειστού κυκλώματος εφαρμόζεται σε εγκαταστάσεις με περιορισμένο περιβάλλοντα χώρο και σε περιοχές με αδυναμία πρόσληψης νερού από τον υδροφόρο ορίζοντα. Ο κάθετος γεωεναλλάκτης κλειστού κυκλώματος εφαρμόζεται σε εγκαταστάσεις με περιορισμένο περιβάλλοντα χώρο και σε περιοχές με αδυναμία πρόσληψης νερού από τον υδροφόρο ορίζοντα.

19 Οριζόντιο κλειστό γεωθερμικό σύστημα Ο οριζόντιος γεωεναλλάκτης κατασκευάζεται σε σκάμμα ορισμένης επιφάνειας στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου σε βάθος 1,0- 2,5m και με πυκνότητα σωληνώσεων 0,5-0,8m.

20 ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΜΑΔΑΣ ΜΠΙΣΜΠΙΚΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΠΙΣΜΠΙΚΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

21 Ενεργειακά Τζάκια Η εστία των ενεργειακών τζακιών είναι κατασκευασμένη από πυράντοχα υλικά, όπως μαντέμι και πυρότουβλο, ενώ το σημείο της φλόγας καλύπτεται από ειδικό πυρίμαχο τζάμι. Κλείνοντας την εστία γίνεται έλεγχος του ποσοστού οξυγόνου που διοχετεύεται στη φλόγα με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται μέγιστος βαθμός απόδοσης του καυσίμου σε ποσοστό 70% με 75%. Με τη χρήση ενεργειακού τζακιού μπορούμε να θερμάνουμε πολλά τετραγωνικά, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε άλλη θέρμανση, παρά μόνο με τη χρήση ενός βεντιλατέρ που διοχετεύει ομοιόμορφα θερμό αέρα σε περισσότερους χώρους. Μ' αυτό τον τρόπο εξοικονομούνται σημαντικά ποσά θερμικής ενέργειας και κατά συνέπεια χρημάτων. Η εστία των ενεργειακών τζακιών είναι κατασκευασμένη από πυράντοχα υλικά, όπως μαντέμι και πυρότουβλο, ενώ το σημείο της φλόγας καλύπτεται από ειδικό πυρίμαχο τζάμι. Κλείνοντας την εστία γίνεται έλεγχος του ποσοστού οξυγόνου που διοχετεύεται στη φλόγα με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται μέγιστος βαθμός απόδοσης του καυσίμου σε ποσοστό 70% με 75%. Με τη χρήση ενεργειακού τζακιού μπορούμε να θερμάνουμε πολλά τετραγωνικά, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε άλλη θέρμανση, παρά μόνο με τη χρήση ενός βεντιλατέρ που διοχετεύει ομοιόμορφα θερμό αέρα σε περισσότερους χώρους. Μ' αυτό τον τρόπο εξοικονομούνται σημαντικά ποσά θερμικής ενέργειας και κατά συνέπεια χρημάτων.

22

23 Πλεονεκτήματα Ενεργειακού Τζακιού Υψηλή θερμική απόδοση (έως και 83 %). Υψηλή θερμική απόδοση (έως και 83 %). Οικονομία στην κατανάλωση ξύλου (έως και 2 Kg/h). Οικονομία στην κατανάλωση ξύλου (έως και 2 Kg/h). Πολύ περιορισμένη εκπομπή καυσαερίων. Πολύ περιορισμένη εκπομπή καυσαερίων. Δυνατότητα ελέγχου του επιπέδου καύσης ανάλογα με την επιθυμητή θερμοκρασία. Δυνατότητα ελέγχου του επιπέδου καύσης ανάλογα με την επιθυμητή θερμοκρασία. Μεγάλη ασφάλεια λόγω της πόρτας. Μεγάλη ασφάλεια λόγω της πόρτας. Δυνατότητα μετάδοσης της θερμότητας στον χώρο με μηχανική ή φυσική ροή. Δυνατότητα μετάδοσης της θερμότητας στον χώρο με μηχανική ή φυσική ροή. Αποφυγή οσμών και καπνού στο χώρο μας. Αποφυγή οσμών και καπνού στο χώρο μας.

24 ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΡΙΝΑΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΑΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ

25 Bιομάζα Με τον όρο βιομάζα αποκαλείται οποιοδήποτε υλικό παράγεται από ζωντανούς οργανισμούς (όπως είναι το ξύλο και άλλα προϊόντα του δάσους, υπολείμματα καλλιεργειών, κτηνοτροφικά απόβλητα, απόβλητα βιομηχανιών τροφίμων κ.λπ.) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για παραγωγή ενέργειας. Το καύσιμο βιομάζας είναι γνωστό στην Ελλάδα κι ως πέλλετ. καύσιμο Μια μορφή βιομάζας: pellets (συσσωματώματα) τα οποία προκύπτουν από τη μηχανική συμπίεση πριονιδιού, χωρίς την προσθήκη χημικών ή συγκολλητικών ουσιών

26

27 Πλεονεκτήματα 1.Η καύση της βιομάζας έχει μηδενικό ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα (CO2) δεν συνεισφέρει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου 2.Η μηδαμινή ύπαρξη του θείου στη βιομάζα συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό των εκπομπών του διοξειδίου του θείου (SO2) που είναι υπεύθυνο για την όξινη βροχή. 3.Εφόσον η βιομάζα είναι εγχώρια πηγή ενέργειας, η αξιοποίησή της σε ενέργεια συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενα καύσιμα και βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου, στην εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού και στην εξοικονόμηση του συναλλάγματος. 4.Η ενεργειακή αξιοποίηση της βιομάζας σε μια περιοχή, αυξάνει την απασχόληση στις αγροτικές περιοχές με τη χρήση εναλλακτικών καλλιεργειών (διάφορα είδη ελαιοκράμβης, σόργο, καλάμι, κενάφ) ελαιοκράμβηςσόργοκαλάμικενάφ ελαιοκράμβηςσόργοκαλάμικενάφ

28 Πυρηνόξυλο Το πυρηνόξυλο, ένα παραπροϊόν της επεξεργασίας της ελιάς, είναι φιλικό προς το περιβάλλον και μπορεί να αντικαταστήσει σε πολλές περιπτώσεις τη χρήση του πετρελαίου. Η χρήση του είναι εύκολη και η τιμή του ιδιαίτερα ελκυστική σε σχέση με την ενεργειακή του αξία. Το πυρηνόξυλο, ένα παραπροϊόν της επεξεργασίας της ελιάς, είναι φιλικό προς το περιβάλλον και μπορεί να αντικαταστήσει σε πολλές περιπτώσεις τη χρήση του πετρελαίου. Η χρήση του είναι εύκολη και η τιμή του ιδιαίτερα ελκυστική σε σχέση με την ενεργειακή του αξία. Το πυρηνόξυλο παράγεται απο τα ελαιοτριβεία και για να χρησιμοποιηθεί ξηραίνεται είτε σε μεγάλα περιστρεφόμενα ξηραντήρια των πυρηνελαιουργείων, είτε σε μικρή κλίμακα από το ίδιο το ελαιοτριβείο με Ξηραντήρια βιομάζας που εξασφαλίζουν την ιδανική ξήρανσή του προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο. Το πυρηνόξυλο παράγεται απο τα ελαιοτριβεία και για να χρησιμοποιηθεί ξηραίνεται είτε σε μεγάλα περιστρεφόμενα ξηραντήρια των πυρηνελαιουργείων, είτε σε μικρή κλίμακα από το ίδιο το ελαιοτριβείο με Ξηραντήρια βιομάζας που εξασφαλίζουν την ιδανική ξήρανσή του προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο.Ξηραντήρια βιομάζαςΞηραντήρια βιομάζας

29

30 ΗΛΙΑΚΟΣ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ Χ. ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ Χ. ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ Κ. ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Α. ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.

31 Ηλιακή ενέργεια Ηλιακή ενέργεια Η ηλιακή ενέργεια είναι η ενέργεια που προέρχεται από τον ήλιο με την μορφή ακτινοβολίας και είναι μια μορφή ανανεώσιμης πηγής ενέργειας. Η ακτινοβολία του ήλιου: μας δίνει φως μας δίνει φως θερμαίνει τα αντικείμενα στα οποία προσπίπτει θερμαίνει τα αντικείμενα στα οποία προσπίπτει αλλάζει τις ιδιότητες των ημιαγωγών παράγοντας ηλεκτρικό ρεύμα αλλάζει τις ιδιότητες των ημιαγωγών παράγοντας ηλεκτρικό ρεύμα Συνεπώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε την ηλιακή ακτινοβολία για ενεργειακούς σκοπούς και συγκεκριμένα: για να πάρουμε θερμότητα από τον ήλιο για να πάρουμε θερμότητα από τον ήλιο για να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο για να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο

32 10 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 1.Αξιοπιστία2.Αποκέντρωση 3. Αυτονομία 4.Ανάπτυξη 5.θέσεις εργασίας 6.Ευκολία 7.Εξοικονόμηση χρημάτων 8.Εξοικονόμηση Ενέργειας 9.Προστασία περιβάλλοντος 10.Κλιματικές αλλαγές

33 Ηλιακoi θερμοσίφωνες Το κυριότερο μέρος ενός ηλιακού θερμοσίφωνα είναι οι ηλιακοί συλλέκτες (ή καθρέπτες), που είναι η επιφάνεια συλλογής της ηλιακής ακτινοβολίας. Αυτή αποτελείται από τέσσερα μέρη: Την πλάκα συλλογής της ακτινοβολίας Την πλάκα συλλογής της ακτινοβολίας Τους σωλήνες ροής του νερού Τους σωλήνες ροής του νερούσωλήνες Την κάλυψη (κρύσταλλο) της πλάκας απορρόφησης και Την κάλυψη (κρύσταλλο) της πλάκας απορρόφησης καικρύσταλλο Το θερμικά μονωμένο πλαίσιο πάνω στο οποίο στερεώνονται τα εξαρτήματα. Το θερμικά μονωμένο πλαίσιο πάνω στο οποίο στερεώνονται τα εξαρτήματα.θερμικάμονωμένοθερμικάμονωμένο

34 ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΜΑΔΑΣ ΚΟΛΙΤΣΙΔΑΣ ΝΙΚΟΣ ΚΟΛΙΤΣΙΔΑΣ ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΕΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΡΤΣΑΚΛΕΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΤΣΑΚΛΕΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

35 Φωτοβολταϊκά Με τον γενικό όρο φωτοβολταϊκά χαρακτηρίζονται οι βιομηχανικές διατάξεις μετατροπής της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική. Στην ουσία πρόκειται για ηλεκτρογενήτριες που συγκροτούνται από πολλά φωτοβολταϊκά στοιχεία σε επίπεδη διάταξη που έχουν ως βάση λειτουργίας το φωτοβολταϊκό φαινόμενο. Τα φωτοβολταϊκά ανήκουν στη κατηγορία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Με τον γενικό όρο φωτοβολταϊκά χαρακτηρίζονται οι βιομηχανικές διατάξεις μετατροπής της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική. Στην ουσία πρόκειται για ηλεκτρογενήτριες που συγκροτούνται από πολλά φωτοβολταϊκά στοιχεία σε επίπεδη διάταξη που έχουν ως βάση λειτουργίας το φωτοβολταϊκό φαινόμενο. Τα φωτοβολταϊκά ανήκουν στη κατηγορία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).ηλιακής ενέργειας ηλεκτρική Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειαςηλιακής ενέργειας ηλεκτρική Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

36 Τα φωτοβολταϊκά χρησιμοποιούνται συχνά σε συστοιχίες για την παραγωγή ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα. Σε τέτοια μορφή χρησιμοποιούνται για να δίνουν ενέργεια σε δορυφόρους, διαστημόπλοια, αλλά και σε απλούστερες εφαρμογές, όπως για την ενεργειοδότηση απομακρυσμένων τηλεφώνων εκτάκτου ανάγκης σε εθνικές οδούς, σε σπίτια κλπ. Τα φωτοβολταϊκά χρησιμοποιούνται συχνά σε συστοιχίες για την παραγωγή ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα. Σε τέτοια μορφή χρησιμοποιούνται για να δίνουν ενέργεια σε δορυφόρους, διαστημόπλοια, αλλά και σε απλούστερες εφαρμογές, όπως για την ενεργειοδότηση απομακρυσμένων τηλεφώνων εκτάκτου ανάγκης σε εθνικές οδούς, σε σπίτια κλπ.δορυφόρους Σε πολλές χώρες έχουν ξεκινήσει προγράμματα επιδότησης των επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά, τα οποία παράγουν ηλεκτρική ενέργεια που μεταπωλείται και εισάγεται στα δημόσια δίκτυα μεταφοράς. Τα προγράμματα αυτά έχουν στόχο τη διαφοροποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τη σταδιακή απεξάρτησή της από το πετρέλαιο. Σε πολλές χώρες έχουν ξεκινήσει προγράμματα επιδότησης των επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά, τα οποία παράγουν ηλεκτρική ενέργεια που μεταπωλείται και εισάγεται στα δημόσια δίκτυα μεταφοράς. Τα προγράμματα αυτά έχουν στόχο τη διαφοροποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τη σταδιακή απεξάρτησή της από το πετρέλαιο.ηλεκτρική ενέργεια πετρέλαιοηλεκτρική ενέργεια πετρέλαιο

37

38 Γενικά αιολική ενέργεια ονομάζεται η ενέργεια που παράγεται από την εκμετάλλευση του πνέοντος ανέμου. Η ενέργεια αυτή χαρακτηρίζεται "ήπια μορφή ενέργειας" και περιλαμβάνεται στις "καθαρές" πηγές, όπως συνηθίζονται να λέγονται οι πηγές ενέργειας που δεν εκπέμπουν ή δεν προκαλούν ρύπους. Γενικά αιολική ενέργεια ονομάζεται η ενέργεια που παράγεται από την εκμετάλλευση του πνέοντος ανέμου. Η ενέργεια αυτή χαρακτηρίζεται "ήπια μορφή ενέργειας" και περιλαμβάνεται στις "καθαρές" πηγές, όπως συνηθίζονται να λέγονται οι πηγές ενέργειας που δεν εκπέμπουν ή δεν προκαλούν ρύπους.ενέργειαανέμουήπια μορφή ενέργειαςρύπουςενέργειαανέμουήπια μορφή ενέργειαςρύπους Η αιολική ενέργεια αποτελεί σήμερα μια ελκυστική λύση στο πρόβλημα της ηλεκτροπαραγωγής. Το «καύσιμο» είναι άφθονο, αποκεντρωμένο και δωρεάν. Δεν εκλύονται αέρια θερμοκηπίου και άλλοι ρύποι, και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι μικρές σε σύγκριση με τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής από συμβατικά καύσιμα. Επίσης, τα οικονομικά οφέλη μιας περιοχής από την ανάπτυξη της αιολικής βιομηχανίας είναι αξιοσημείωτα. Η αιολική ενέργεια αποτελεί σήμερα μια ελκυστική λύση στο πρόβλημα της ηλεκτροπαραγωγής. Το «καύσιμο» είναι άφθονο, αποκεντρωμένο και δωρεάν. Δεν εκλύονται αέρια θερμοκηπίου και άλλοι ρύποι, και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι μικρές σε σύγκριση με τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής από συμβατικά καύσιμα. Επίσης, τα οικονομικά οφέλη μιας περιοχής από την ανάπτυξη της αιολικής βιομηχανίας είναι αξιοσημείωτα.αέρια θερμοκηπίουεργοστάσια ηλεκτροπαραγωγήςαέρια θερμοκηπίουεργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής Αιολική ενέργεια

39 Μελετητές συστημάτων εξοικονόμησης νερού Σημαντικές ευκαιρίες απασχόλησης ανοίγονται και στο σχεδιασμό συστημάτων εξοικονόμησης νερού σε γεωργία, βιομηχανίες, ξενοδοχεία και επαγγελματικές δραστηριότητες, όπου η εξοικονόμηση νερού μπορεί να έχει και σημαντικά οικονομικά, επιπρόσθετα των περιβαλλοντικών, οφέλη. Σημαντικές ευκαιρίες απασχόλησης ανοίγονται και στο σχεδιασμό συστημάτων εξοικονόμησης νερού σε γεωργία, βιομηχανίες, ξενοδοχεία και επαγγελματικές δραστηριότητες, όπου η εξοικονόμηση νερού μπορεί να έχει και σημαντικά οικονομικά, επιπρόσθετα των περιβαλλοντικών, οφέλη. για το σπίτι (βρύσες εξοικονόμησης νερού, εξαρτήματα επιβράδυνσης ή μείωσης ροής, καζανάκια μειωμένης ή διπλής ροής, συστήματα ανακύκλωσης- επαναχρησιμοποίησης νερού και συλλογής βρόχινου νερού). για το σπίτι (βρύσες εξοικονόμησης νερού, εξαρτήματα επιβράδυνσης ή μείωσης ροής, καζανάκια μειωμένης ή διπλής ροής, συστήματα ανακύκλωσης- επαναχρησιμοποίησης νερού και συλλογής βρόχινου νερού). για τη βιομηχανία (καινοτόμα συστήματα ψύξης, επαναχρησιμοποίησης νερού, βιολογικών καθαρισμών). για τη βιομηχανία (καινοτόμα συστήματα ψύξης, επαναχρησιμοποίησης νερού, βιολογικών καθαρισμών). για τη γεωργία (αρδευτικά συστήματα εξοικονόμησης νερού). για τη γεωργία (αρδευτικά συστήματα εξοικονόμησης νερού).

40 ΟΝOΜΑΤΑ ΟΜΑΔΑΣ Παπαχρόνης Γιώργος Βαρουξής Νίκος Καφαντάρης Φώτης

41 Αυτόνομες οικιακές ανεμογεννήτριες Αυτόνομες οικιακές ανεμογεννήτριες Οι αυτόνομες μικρές ανεμογεννήτριες, λοιπόν, μπορούν να εγκατασταθούν: - Σε απομονωμένα σπίτια όπου δεν υπάρχει σύνδεση με το δίκτυο - Σε απομονωμένα σπίτια όπου δεν υπάρχει σύνδεση με το δίκτυο - Σε μικρές βιομηχανίες - Σε μικρές βιομηχανίες - Σε αγροκτήματα - Σε αγροκτήματα - Για άντληση νερού - Για άντληση νερού - Για αφαλάτωση νερού - Για αφαλάτωση νερού - Για κάλυψη ενεργειακών αναγκών σε περιοχές με μικρό αριθμό κατοίκων - Για κάλυψη ενεργειακών αναγκών σε περιοχές με μικρό αριθμό κατοίκων - Σε τηλεπικοινωνιακές εγκαταστάσεις - Σε τηλεπικοινωνιακές εγκαταστάσεις

42 Ενεργειακή σήμανση συσκευών Η ενεργειακή σήμανση καθιερώθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε διάφορες κατηγορίες οικιακών συσκευών, όπως: Ψυγεία, καταψύκτες και συνδυασμοί τους Πλυντήρια ρούχων Στεγνωτήρια ρούχων Συνδυασμένα πλυντήρια-στεγνωτήρια ρούχων Πλυντήρια πιάτων Ηλεκτρικοί λαμπτήρες Ηλεκτρικοί φούρνοι (υποχρεωτική εφαρμογή από 01.07.2003) Κλιματιστικές συσκευές (υποχρεωτική εφαρμογή από το 2004) Ψυγεία, καταψύκτες και συνδυασμοί τους Πλυντήρια ρούχων Στεγνωτήρια ρούχων Συνδυασμένα πλυντήρια-στεγνωτήρια ρούχων Πλυντήρια πιάτων Ηλεκτρικοί λαμπτήρες Ηλεκτρικοί φούρνοι (υποχρεωτική εφαρμογή από 01.07.2003) Κλιματιστικές συσκευές (υποχρεωτική εφαρμογή από το 2004) Στόχος της ενεργειακής σήμανσης είναι να δοθεί στους καταναλωτές η δυνατότητα να λαμβάνουν υπόψη και την παράμετρο ενέργεια στην τελική επιλογή της ηλεκτρικής συσκευής, παρέχοντάς τους πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας της συγκεκριμένης ηλεκτρικής συσκευής.

43 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΤΙΚΕΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ

44 Εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους τα ελληνικά κτήρια είναι ιδιαιτέρως ενεργοβόρα είναι η παλαιότητά τους και η μη ενσωμάτωση σύγχρονης τεχνολογίας σε αυτά, λόγω έλλειψης σχετικής νομοθεσίας τα τελευταία 30 χρόνια. Περισσότερα από αυτά τα κτήρια αντιμετωπίζουν θέματα όπως: μερική ή παντελή έλλειψη θερμομόνωσης, παλαιάς τεχνολογίας κουφώματα (πλαίσια/μονοί υαλοπίνακες), ελλιπή ηλιοπροστασία των νότιων και δυτικών όψεών τους, μη επαρκή αξιοποίηση του υψηλού ηλιακού δυναμικού της χώρας, ανεπαρκή συντήρηση των συστημάτων θέρμανσης/κλιματισμού με αποτέλεσμα χαμηλή απόδοση. μερική ή παντελή έλλειψη θερμομόνωσης, παλαιάς τεχνολογίας κουφώματα (πλαίσια/μονοί υαλοπίνακες), ελλιπή ηλιοπροστασία των νότιων και δυτικών όψεών τους, μη επαρκή αξιοποίηση του υψηλού ηλιακού δυναμικού της χώρας, ανεπαρκή συντήρηση των συστημάτων θέρμανσης/κλιματισμού με αποτέλεσμα χαμηλή απόδοση.

45 Τι είναι το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον»; Το Πρόγραμμα σχεδιάστηκε με γνώμονα την εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό κτιριακό τομέα και απευθύνεται σε ιδιοκτήτες των οποίων τα σπίτια έχουν χαμηλή ενεργειακή κατηγορία. To "Εξοικονόμηση κατ' Οίκον" παρέχει οικονομικά κίνητρα στους ωφελούμενους για να πραγματοποιήσουν τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις που βελτιώνουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους: τοποθέτηση θερμομόνωσης τοποθέτηση θερμομόνωσης αντικατάσταση κουφωμάτων αντικατάσταση κουφωμάτων αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης

46 Ποιες κατοικίες μπορούν να χρηματοδοτηθούν; Δυνατότητα χρηματοδότησης παρέχεται στις κατοικίες, που πληρούν τα εξής βασικά κριτήρια: Δυνατότητα χρηματοδότησης παρέχεται στις κατοικίες, που πληρούν τα εξής βασικά κριτήρια: βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης χαμηλότερη ή ίση των 2.100€/τ.μ. βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης χαμηλότερη ή ίση των 2.100€/τ.μ. βρίσκονται σε ενεργειακή κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ. βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) βρίσκονται σε ενεργειακή κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ. βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) δεν έχουν κριθεί κατεδαφιστέες δεν έχουν κριθεί κατεδαφιστέες

47 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

48

49

50

51

52

53

54

55

56

57

58


Κατέβασμα ppt "ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ 1ο ΕΠΑΛ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google