Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Βιοχημικές Προσαρμογές στο μυ από την προπόνηση

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Βιοχημικές Προσαρμογές στο μυ από την προπόνηση"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Βιοχημικές Προσαρμογές στο μυ από την προπόνηση
Αερόβιες προσαρμογές Αναερόβιες προσαρμογές Προσαρμογές στο μυϊκό ιστό

2

3 Γρηγορότερη φάση σταθερότητας

4 Προσαρμογές με την Αερόβια Προπόνηση
w Αύξηση της υπομέγιστης αερόβιας αντοχής και της VO2max . w Μεταβολές στο μέγεθος των μυϊκών ινών, τροφοδοσία σε αίμα και οξυγόνο και λειτουργική απόδοση w Βελτίωση της απόδοσης ενεργειακής παραγωγής

5 Μυικές Προσαρμογές w Αύξηση του μεγέθους των ινών βραδείας σύσπασης

6 ΑΙΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΜΥΩΝ Απροπόνητος Προπονημένος

7 Μεταβολές στην δραστικότητα της SDH

8 Η Δραστηριότητα Ενζύμων στους Μυς των Κάτω Άκρων

9

10

11

12 Επιδράσεις στις Ενεργειακές Πηγές
w Οι μυς αποθηκεύουν περισσότερο γλυκογόνο και τριγλυκερίδια. w Μεγαλύτερη κινητοποίηση των ΕΛΟ και μεγαλύτερη διαθεσιμότητά τους στους μυς. w Αύξηση της ικανότητας των μυών για οξείδωση του λίπους. w Οι μυς βασίζονται περισσότερο στα λιπιδιακά αποθέματα προστατεύοντας έτσι το γλυκογόνο κατά τη διάρκεια παρατεταμένης άσκησης.

13

14 ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΠΗΛΙΚΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΡΟΒΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

15 Συνοπτικά w Η αερόβια προπόνηση επιβαρύνει περισσότερο τις ίνες βραδείας σύσπασης προκαλώντας αύξηση του μεγέθους τους. w Η αερόβια προπόνηση μπορεί να κάνει τις ίνες (FTb) να αποκτήσουν χαρακτηριστικά ινών FTa. w Ο αριθμός των τριχοειδών ανά μυϊκή ίνα αυξάνει. w Τα μυϊκά αποθέματα μυοσφαιρίνης αυξάνονται κατά περίπου 75% έως 80%.

16 Συνοπτικά w Η αερόβια προπόνηση αυξάνει τον αριθμό και το μέγεθος των μιτοχονδρίων και τη δραστηριότητα των ενζύμων τους. w Αυξάνονται τα μυϊκά αποθέματα γλυκογόνου και τριγλυκεριδίων. Αυξάνεται η διαθεσιμότητα του λίπους στον μυ και η ικανότητα λιπιδικής οξείδωσης οδηγώντας έτσι στην αυξημένη καύση λίπους για εξοικονόμηση ενέργειας κατά την άσκηση και την εξοικονόμηση περισσότερου γλυκογόνου για το τέλος της προσπάθειας.

17 ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ

18

19

20

21 Η Μέγιστη Πρόσληψη Οξυγόνου (VO2max)
Μειώνεται κατά 5-10% σε 3 εβδομάδες διακοπής της προπόνησης Μειώνεται κατά 50% σε 4-12 εβδομάδες διακοπής της προπόνησης Μειώνεται κατά 100% μέσα 10 εβδομάδες έως 8 μήνες διακοπής ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της προηγουμένης προπόνησης.

22 Αυξημένη μεταφορά ΕΛΟ στο μυϊκό κύτταρο
Βιοχημικές αλλαγές στο μυ και η επίδραση αυτών στη συγκέντρωση της γλυκόζης Αυξημένη μεταφορά ΕΛΟ στο μυϊκό κύτταρο Σύστημα μεταφοράς (κορεσμός όταν [ ] υψηλή) Αυξημένη πυκνότητα τριχοειδών αγγείων (επιβράδυνση ροής αίματος από την Κ.Μ.)

23 Βιοχημικές αλλαγές στο μυ και η επίδραση αυτών στη συγκέντρωση της γλυκόζης
Αυξημένη μεταφορά από το κυτταρόπλασμα στο εσωτερικό του μιτοχονδρίου Αυξημένη [τρανσλοκάση]

24 Βιοχημικές αλλαγές στο μυ και η επίδραση αυτών στη συγκέντρωση της γλυκόζης
Αυξημένη οξείδωση ΕΛΟ στο μιτοχόνδριο Αύξηση [κιτρικού οξέος] σημαίνει μείωση δραστηριότητας PFK (βηματοδότη της γλυκόλυσης)

25

26 Μεταβολές στο μυ που επιφέρουν αλλαγές σε συστήματα φυσιολογίας
Μειωμένη δραστηριότητα μυϊκών ατράκτων (μήκος μυός) και τενόντιων οργάνων Golgi (μυϊκή τάση) Μειωμένη δραστηριότητα νευρικών ινών τύπου ΙΙΙ και IV (μεταβολές τάσης, θερμοκρασίας, χημικών αλλαγών στο μυ) Μειωμένη συστράτευση κινητικών μονάδων για την πραγματοποίηση ενός συγκεκριμένου έργου


Κατέβασμα ppt "Βιοχημικές Προσαρμογές στο μυ από την προπόνηση"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google