Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διδακτική αρχαίων ελληνικών Α΄ λυκείου από πρωτότυπο κείμενο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διδακτική αρχαίων ελληνικών Α΄ λυκείου από πρωτότυπο κείμενο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Διδακτική αρχαίων ελληνικών Α΄ λυκείου από πρωτότυπο κείμενο

2 Ειρήνη Κυπραίου - Ίνα Κοτόρι
Ειρήνη Κυπραίου - Ίνα Κοτόρι Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Κα Μαρία Ξέστερνου     Καλαμάτα 2016

3 Στοχοθεσία μαθήματος Ενίσχυση πολιτισμικής ταυτότητας του σύγχρονου μαθητή η οποία τον καθιστά ικανότερο να αντιμετωπίζει κριτικά την κοινωνική πραγματικότητα την οποία βιώνει. Μελέτη και εμβάθυνση στην αρχαία ελληνική γλώσσα ως φορέα της πνευματικής δημιουργίας.

4 Προβλεπόμενες ώρες διδασκαλίας
Για τη διδασκαλία της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας προβλέπονται 5 ώρες διδασκαλίας που κατανέμονται εβδομαδιαίως ως εξής: • 3 για τη διδασκαλία της ΑΕ γραμματείας (Ξενοφών-Θουκυδίδη) • 2 για τη διδασκαλία της ΑΕ γλώσσας.

5 Για τη διδασκαλία της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας θα χρησιμοποιηθούν
Διδακτικά εγχειρίδια Για τη διδασκαλία της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας θα χρησιμοποιηθούν α) Το Εγχειρίδιο της Α΄ λυκείου Αρχαίοι Έλληνες Ιστοριογράφοι (Ξενοφών, Θουκυδίδης) των Κ. Διαλησμά, Α.Δρουκόπουλου, Ε.Κουτρουμπέλη, Γ.Χρυσάφη. β) Το Εγχειρίδιο Γλωσσικής Διδασκαλίας της Α΄ Λυκείου των Ν. Μήτση, Ειρ. Ζαμάρου, Ι. Παπανδρέου.

6 Ειδική στοχοθεσία μαθήματος
Οι μαθητές επιδιώκεται Να εξοικειωθούν µε το αρχαιοελληνικό κείμενο Να γνωρίσουν τα βασικά στοιχεία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας τόσο στο λεξιλογικό-σηµασιολογικό Να μπορούν να ερμηνεύουν ένα αρχαίο κείμενο, αξιοποιώντας γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα.

7 Γνωστικό αντικείμενο Οι μαθητές
Να είναι σε θέση να εντοπίζουν τον χώρο, τον χρόνο, τα πρόσωπα και τα γεγονότα που αφορούν το αρχαιοελληνικό κείμενο του Ξενοφώντα και του Θουκυδίδη. Να είναι σε θέση να συγκρίνουν στοιχεία του πρωτότυπου αρχαίου κειμένου με παράλληλο λογοτεχνικό κείμενο βρίσκοντας κοινούς τόπους μεταξύ των δύο. Να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν κοινές λέξεις/φράσεις ανάμεσα σε Αρχαία και Νέα Ελληνική . Να είναι σε θέση να κάνουν συντακτική αναγνώριση πολλαπλών γραμματικών τύπων. Να καταφέρνουν να διακρίνουν τις κατηγορίες των φωνηεντόληκτων ουσιαστικών της Γ’ κλίσης, ανάλογα με τον χαρακτήρα του θέματός τους.

8 Προτεινόμενη Μεθοδολογία διδασκαλίας
Εξέταση της προηγούμενης διδακτικής ενότητας. Αναφορά στο περιεχόμενο της προηγούμενης ενότητας αφορμώντας έτσι για την εισαγωγή της επομένης ενότητας. Για την διδασκαλία της νέας διδακτικής ενότητας θα χρησιμοποιηθεί και power point με σχεδιάγραμμα βασισμένο στις λέξεις κλειδιά του μαθήματος . Ανάγνωση του κειμένου από την ίδια την εκπαιδευτικό Γίνεται μια πρώτη προσπάθεια ανίχνευσης του νοήματος του κειμένου από την ολομέλεια της τάξης.

9 Προτεινόμενη Μεθοδολογία διδασκαλίας
Μετάφραση του αποσπάσματος από την εκπαιδευτικό Έπεται ερμηνευτικός-γραμματικός-λεξιλογικός-συντακτικός σχολιασμός: στα πλαίσια του οποίου οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες και τους δίνονται φύλλα εργασίας και ένα παράλληλο λογοτεχνικό κείμενο που σχετίζεται με το αρχαίο ελληνικό απόσπασμα.

10 Προτεινόμενη Μεθοδολογία διδασκαλίας
Ομάδες Η πρώτη ομάδα Η δεύτερη ομάδα Η τρίτη ομάδα Η τέταρτη ομάδα Οι ομάδες ανακοινώνουν τις απαντήσεις τους Γίνεται συζήτηση/σχολιασμός

11 Τρόπος αξιολόγησης Ο εκπαιδευτικός συνοψίζει την διδακτική ενότητα λύνοντας τυχόν απορίες των μαθητών και κάνοντας τους ερωτήσεις κατανόησης. Ο εκπαιδευτικός θέτει στους μαθητές ασκήσεις για το σπίτι. Συγκεκριμένα: α) μετάφραση του πρωτοτύπου κειμένου που διδάχτηκε β) δύο ερμηνευτικές ερωτήσεις που μπορεί να αναφέρονται σε αξίες / προβλήματα, στη στάση / ήθος των προσώπων , στο ιστορικό/ κοινωνικό πλαίσιο της εποχής του έργου µε βάση ολόκληρο το απόσπασμα συνδυάζοντας τα ταυτόχρονα με δικά τους βιώματα.

12 ‘’Σας ευχαριστούμε θερμά για την προσοχή σας’’
‘’Σας ευχαριστούμε θερμά για την προσοχή σας’’ Ειρήνη Κυπραίου - Ίνα Κοτόρι


Κατέβασμα ppt "Διδακτική αρχαίων ελληνικών Α΄ λυκείου από πρωτότυπο κείμενο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google