Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΙΑΠΝΟΗ Ο όρος διαπνοή αναφέρεται στην απώλεια νερού από ένα φυτό λόγω εξάτμισής του από τα στόματα των φύλλων. Η απώλεια αυτή αναπληρώνεται από το νερό.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΙΑΠΝΟΗ Ο όρος διαπνοή αναφέρεται στην απώλεια νερού από ένα φυτό λόγω εξάτμισής του από τα στόματα των φύλλων. Η απώλεια αυτή αναπληρώνεται από το νερό."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΙΑΠΝΟΗ Ο όρος διαπνοή αναφέρεται στην απώλεια νερού από ένα φυτό λόγω εξάτμισής του από τα στόματα των φύλλων. Η απώλεια αυτή αναπληρώνεται από το νερό του εδάφους που εισέρχεται στις ρίζες του φυτού και ανέρχεται μέσω του βλαστού του. Η παραπάνω διαδικασία δημιουργεί στο εσωτερικό του φυτού μια συνεχή στήλη νερού η οποία ονομάζεται ρεύμα διαπνοής. Πειραματικά έχει βρεθεί ότι το 99% του προσλαμβανόμενου νερού από ένα χερσαίο φυτό επιστρέφει στην ατμόσφαιρα με τη διαπνοή. Το 90% τουλάχιστον της παραπάνω απώλειας νερού οφείλεται στη στοματική διαπνοή. Όταν τα στόματα είναι ανοιχτά, η άμεση επικοινωνία των αναπνευστικών κοιλοτήτων με τον ατμοσφαιρικό αέρα συμβάλλει στην απώλεια υδρατμών. Μεγάλη επιφάνεια φύλλων αντιστοιχεί σε μεγάλη διαπνοή. Tο 60% περίπου του εδαφικού νερού αποδίδεται στην ατμόσφαιρα με τη διαπνοή των φυτών.

2 Ο ρυθμός διαπνοής ενός φυτού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως:
η θερμοκρασία, η υγρασία και ο άνεμος. Τα φυτά ελέγχουν το ρυθμό διαπνοής με το άνοιγμα και κλείσιμο των στομάτων των φύλλων τους. Τα φυτά που ζουν σε ξηρές περιοχές με πολλούς ανέμους έχουν συχνά πολύ μικρά φύλλα ή φύλλα που καλύπτονται από τριχίδια, για να μειώσουν τις απώλειες σε νερό.

3 Προστασία του φύλλου Η εξάτμιση νερού από την επιφάνεια των φύλλων συνοδεύεται από απώλειες θερμότητας. Συνεπώς η διαπνοή επιφέρει ελάττωση της θερμοκρασίας των φύλλων. Μετρώντας τη θερμοκρασία των φύλλων κατά τη διάρκεια μιας ζεστής ημέρας, διαπιστώνουμε χαμηλότερες θερμοκρασίες από αυτές της ατμόσφαιρας. Η διαπνοή δηλαδή προστατεύει το φύλλο από την υπερθέρμανση.

4 ΔΙΑΠΝΟΗ

5 ΔΙΑΠΝΟΗ Triticum aestivum (σιτάρι) 95
ΦΥΤΙΚΟ ΕΙΔΟΣ ΑΠΩΛΕΙΑ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΛΙΤΡΑ ΛΟΓΩ ΔΙΑΠΝΟΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΙΑΣ ΒΛΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ Triticum aestivum (σιτάρι) 95 Lycopersicon esculentum (ντομάτα) 125 Zea mays (καλαμπόκι) 206

6 ΑΝΑΠΝΟΗ Τα φυτά όπως κι οι υπόλοιποι οργανισμοί χρειάζονται ενέργεια για να ζήσουν. Την ενέργεια αυτή την προμηθεύονται από την τροφή τους μέσα από τη διαδικασία της αναπνοής. Η αναπνοή ή κυτταρική αναπνοή είναι μια αλληλουχία χημικών αντιδράσεων που εξελίσσονται στα κύτταρα. Με την καύση της τροφής με το οξυγόνο απελευθερώνεται διοξείδιο του άνθρακα, νερό και ενέργεια. Μέσα από τη λειτουργία της αναπνοής τα φυτά καίνε κυρίως γλυκόζη, ένα είδος σακχάρου. Τα φυτά αναπνέουν όλο το εικοσιτετράωρο, στις φωτεινές όμως ώρες της ημέρας, όταν φωτοσυνθέτουν, απελευθερώνουν πολύ περισσότερο οξυγόνο από όσο χρησιμοποιούν κατά την αναπνοή.

7 C6H12O6+6O2 -------6CO2+6H2O+2870 KJ
ΑΝΑΠΝΟΗ C6H12O6+6O CO2+6H2O+2870 KJ

8 Κατά την αναπνοή οργανικές ενώσεις, όπως η γλυκόζη, διασπώνται απελευθερώνοντας ενέργεια


Κατέβασμα ppt "ΔΙΑΠΝΟΗ Ο όρος διαπνοή αναφέρεται στην απώλεια νερού από ένα φυτό λόγω εξάτμισής του από τα στόματα των φύλλων. Η απώλεια αυτή αναπληρώνεται από το νερό."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google