Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ Ε.Ε.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ Ε.Ε."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ Ε.Ε.

2 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ρόλος: Άμεσα εκλεγόμενο σώμα της Ε.Ε. με νομοθετική, εποπτική και δημοσιονομική αρμοδιότητα Μέλη: 751 βουλευτές (Μέλη Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) Πρόεδρος: Μάρτιν Σουλτζ Έτος ίδρυσης: 1952, ως Κοινή Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, 1962 ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρώτες άμεσες εκλογές το 1979 Τόπος: Στρασβούργο (Γαλλία), Βρυξέλλες (Βέλγιο), Λουξεμβούργο

3

4 Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ρόλος: καθορίζει τις γενικές πολιτικές κατευθύνσεις και προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μέλη: οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Πρόεδρος: Ντόναλντ Τουσκ Έτος ίδρυσης: 1974 (ανεπίσημο φόρουμ), 1992 (επίσημο καθεστώς), 2009 (επίσημο θεσμικό όργανο της Ε.Ε.) Τόπος: Βρυξέλλες (Βέλγιο)

5

6 Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ρόλος: η φωνή των κρατών μελών της Ε.Ε. θεσπίζει τη νομοθεσία της Ε.Ε. και συντονίζει τις πολιτικές της Μέλη: υπουργοί από κάθε χώρα της Ε.Ε., ανάλογα με τον προς συζήτηση τομέα πολιτικής Πρόεδρος: κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ασκεί εκ περιτροπής την προεδρία για έξι μήνες Έτος ίδρυσης: το 1958 (ως Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας) Τόπος: Βρυξέλλες (Βέλγιο)

7

8 Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ρόλος: προάγει το γενικό συμφέρον της Ε.Ε. προτείνοντας και επιβάλλοντας νομοθεσία, καθώς και εφαρμόζοντας πολιτικές και τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Μέλη: ομάδα ή «Σώμα» επιτρόπων, 1 από κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε. Πρόεδρος: Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ Έτος ίδρυσης: 1958 Τόπος: Βρυξέλλες (Βέλγιο)

9

10 Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ρόλος: μεριμνά για την ομοιόμορφη ερμηνεία και εφαρμογή του δικαίου της Ε.Ε. σε όλα τα κράτη μέλη· εξασφαλίζει ότι τα κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. συμμορφώνονται με το δίκαιο της Ε.Ε. Μέλη: Δικαστήριο: 1 δικαστής από κάθε χώρα της ΕΕ, συν 11 γενικοί εισαγγελείς Γενικό Δικαστήριο: 1 δικαστής από κάθε κράτος μέλος Δικαστήριο Δημόσιας Διοίκησης: 7 δικαστές Έτος ίδρυσης: 1952 Τόπος: Λουξεμβούργο Σημαντική αναφορά πρέπει να γίνει και στον πρώτο Έλληνα δικαστή του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου, τον κύριο Σκουρή Βασίλειο.

11

12 Βασίλειος Σκουρής Ο Βασίλης Σκουρής υπηρέτησε στο συγκεκριμένο αξίωμα, το υψηλότερο το οποίο κατείχε ποτέ Έλληνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από τις 7 Οκτωβρίου 2003 και αποχώρησε μετά από 12 χρόνια γεμάτα επιτυχίες.

13

14

15

16

17

18

19

20 Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής
Ρόλος: Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής διερευνά καταγγελίες κατά οργάνων, υπηρεσιών και οργανισμών της Ε.Ε. Διαμεσολαβητής: Έμιλυ Ο Ράιλι Έτος ίδρυσης: 1995 Τόπος: Στρασβούργο (Γαλλία) Αξιότιμος προκάτοχος αυτής της θέσης είναι ο κύριος Διαμαντούρος Νικηφόρος

21 Emily O’Reilly & Νικηφόρος Διαμαντούρος

22 Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων
Ρόλος: Διασφαλίζει ότι κατά την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, τα όργανα και οι οργανισμοί της Ε.Ε. σέβονται το δικαίωμα των πολιτών για προστασία της ιδιωτικής ζωής Έτος ίδρυσης: 2004 Τόπος: Βρυξέλλες (Βέλγιο)

23

24

25

26 Ευρωπαϊκή Σχολή Δημόσιας Διοίκησης
Έτος ίδρυσης: Άρχισε να λειτουργεί στις 10 Φεβρουαρίου 2005 Ρόλος: Αποστολή της είναι η παροχή κατάρτισης σε μέλη του προσωπικού της Ε.Ε. επί μιας σειράς εξειδικευμένων θεμάτων.

27

28


Κατέβασμα ppt "ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ Ε.Ε."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google