Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

2 ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Πλήρης αναφορά Βιβλιογραφίας θα αναρτηθεί με την ολοκλήρωση των σημειώσεων.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "2 ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Πλήρης αναφορά Βιβλιογραφίας θα αναρτηθεί με την ολοκλήρωση των σημειώσεων."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 2 ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Πλήρης αναφορά Βιβλιογραφίας θα αναρτηθεί με την ολοκλήρωση των σημειώσεων.

2 ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ

3 Διεθνές Σύστημα Μονάδων ( S.I. )
Το 1960 η 11η Γενική Συνέλευση Μέτρων και Σταθμών υιοθέτησε την ονομασία Système International d‘Unités ( Διεθνές Σύστημα Μονάδων,  ή  S I ) για το διεθνώς χρησιμοποιούμενο σύστημα μονάδων μέτρησης και καθόρισε μεταξύ άλλων, τις βασικές μονάδες του, τις παράγωγες μονάδες και τους κανόνες για τη χρήση των προθεμάτων των μονάδων.

4 Έτσι, οι 7 βασικές μονάδες μέτρησης του συστήματος SI, οι οποίες κατόπιν σύμβασης θεωρούνται διαστατικά ανεξάρτητες είναι : το μέτρο ( m ) - μήκος το χιλιόγραμμο ( kg ) - μάζα το δευτερόλεπτο ( s ) - χρόνος το αμπέρ   ( A ) - ηλεκτ. ρεύμα το κέλβιν ( K ) - θερμοκρασία η καντέλα ( cd ) - φωτεινότητα το  μολ     ( mol ) - ποσότητα ύλης

5 Παράγωγες μονάδες θεωρούνται αυτές που προκύπτουν από τις σχέσεις μεταξύ των βασικών μονάδων.
Το SI δεν είναι ένα στατικό σύστημα, αλλά εξελίσσεται ώστε να ανταποκρίνεται στις εκάστοτε παγκόσμιες μετρητικές απαιτήσεις και ανάγκες.

6

7 ΠΡΟΘΕΜΑΤΑ ΜΟΝΑΔΩΝ

8 ΟΡΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ

9 ΔΥΝΑΜΗ

10

11

12

13 Στην ΜΗΧΑΝΙΚΗ δύναμη είναι η αιτία που προκαλεί κάθε μεταβολή της κίνησης ή της γεωμετρίας των σωμάτων.

14 Δυνάμεις ασκούνται τόσο στην κατάσταση της ηρεμίας των σωμάτων, όπως επίσης και στην κατάσταση της κίνησης.

15 Με βάση το Διεθνές Σύστημα SI την Δύναμη την ορίζουμε από τον Δεύτερο νόμο κίνησης του Νεύτωνα και μετριέται σε Νewton (Νιούτον). Από τον Νόμο Κίνησης ορίζεται Ν = Kg.m/sec2

16 Ένα σώμα μπορεί να δεχθεί ταυτόχρονα πολλές δυνάμεις το αποτέλεσμα των οποίων θα είναι η ΣΥΝΙΣΤΑΜΕΝΗ αυτών. Όταν οι δυνάμεις αυτές εξουδετερώνονται μεταξύ τους τότε λέγεται ότι το σώμα βρίσκεται σε κατάσταση ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ.

17

18

19

20 ΠΙΕΣΗ

21

22 Στη Φυσική ως πίεση χαρακτηρίζεται η δύναμη που ασκείται στη μονάδα της επιφάνειας ενός υλικού και ορίζεται ως το πηλίκο της ασκούμενης δύναμης που δρα σε μια επιφάνεια δια του εμβαδού της επιφάνειας αυτής. F P = A

23

24 Η Πίεση εξαρτάται από το μέγεθος της ασκούμενης δύναμης και από το εμβαδό της επιφάνειας στην οποία και ασκείται. Όσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια τόσο μικρότερη γίνεται η πίεση.

25 Ένα ρευστό υλικό ( υγρό ή αέριο ) ασκεί πίεση στο δοχείο που το περιέχει καθώς και στα αντικείμενα που βυθίζονται μέσα σε αυτό. Για παράδειγμα, όσο ένα κολυμβητής - δύτης κατεβαίνει σε βάθος τόσο μεγαλύτερη είναι η πίεση που δέχεται από το υπερκείμενο βάρος του νερού. ΠΗΓΗ : el.wikipedia.org

26 Η Πίεση συμβολίζεται δια του λατινικού γράμματος Ρ και είναι :
Η Πίεση συμβολίζεται δια του λατινικού γράμματος Ρ και είναι : P=F/S  όπου F = δύναμη και S = επιφάνεια ( π.χ Πίεση Ρ 15 BAR = 15kg/cm2 ) .

27 Διακρίνεται σε στατική πίεση, που προκαλείται από μια σταθερή δύναμη (π.χ. η πίεση που ασκείται στο έδαφος από το βάρος ενός σώματος ή εκείνης των ηρεμούντων ρευστών) και σε δυναμική πίεση που προκαλείται από δυνάμεις ένεκα κρούσεων κινούμενων σωματιδίων (π.χ. πίεση περιεχομένου αερίου σε τοιχώματα δοχείου ή από σύγκρουση κινούμενων μορίων του αερίου).

28 Εξ αυτών χαρακτηρίζονται και οι επιμέρους πιέσεις όπως:
Υδροστατική πίεση ή Αεροστατική πίεση ή πίεση ρευστών. Ατμοσφαιρική πίεση Υδροδυναμική πίεση Ωσμωτική πίεση* *H ωσμωτική πίεση είναι μία προσθετική ιδιότητα των διαλυμάτων, η οποία παρατηρείται μόνο κάτω από ορισμένες συνθήκες. Για να εκδηλωθεί, δηλαδή, απαιτείται μια ημιπερατή μεμβράνη, φυσική ή συνθετική, που επιτρέπει κάποιες ουσίες να περνούν και κάποιες όχι (δρα δηλαδή σαν ένα είδος μοριακού κόσκινου). ΠΗΓΗ :

29

30

31

32 ΑΕΡΟΣΤΑΤΙΚΗ ΠΙΕΣΗ

33 ΟΓΚΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΓΚΟΣ

34 Όγκος ενός σώματος είναι ο χώρος που καταλαμβάνει.

35

36

37 ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΓΚΟΣ

38 Από τη Φυσική είναι γνωστό ότι το ειδικό βάρος ενός αερίου λέγεται το βάρος που έχει η μονάδα του όγκου του. Ενώ ειδικός όγκος ενός αερίου λέγεται το αντίθετο, δηλαδή ο όγκος που καταλαμβάνει η μονάδα του βάρους αυτού. ειδικός όγκος ενός αερίου στο μετρικό σύστημα είναι ο όγκος σε m3 που καταλαμβάνει 1 kg βάρους του. ΠΗΓΗ : el.wikipedia.org

39 Θερμοκρασία Θερμότητα Θερμική ενέργεια Εσωτερική ενέργεια

40 Θερμοκρασία ονομάζουμε αυτό που μετράμε με τα θερμόμετρα.
Θερμότητα : ονομάζουμε την ενέργεια που μεταφέρεται από ένα θερμότερο σε ένα ψυχρότερο σώμα, εξαιτίας της διαφοράς θερμοκρασίας τους.

41 Η θερμότητα μεταφέρεται :
με επαφή των σωμάτων, με ρεύματα μεταφοράς σωματιδίων, και με ακτινοβολία.

42 - Θερμική ενέργεια ονομάζουμε την κινητική ενέργεια των μικροσκοπικών σωματιδίων από τα οποία αποτελείται το σώμα.

43 Εσωτερική ενέργεια : ονομάζουμε το άθροισμα των ενεργειών των σωματιδίων που το απαρτίζουν ως αποτέλεσμα της σχετικής τους κίνησης ως προς το κέντρο μάζας του σώματος και των αλληλεπιδράσεων μεταξύ τους.

44 Σημείωση : Σε ένα ιδανικό αέριο ( και όχι σε ένα πραγματικό ) αποδεικνύεται πειραματικά ότι αποτελεί συνάρτηση μόνο της θερμοκρασίας.

45 Σύστημα : λέγεται γενικά ένα σύνολο αντικειμένων που συνδέονται μεταξύ τους με κάποιες συγκεκριμένες σχέσεις.

46 Λέγεται μια περιοχή του χώρου, αυθαίρετα καθορισμένη, που περιέχει ένα ή περισσότερα σώματα στα οποία ενδεχομένως ασκούνται φυσικές επιδράσεις οπότε αυτά εκτελούν φυσικά φαινόμενα.

47 Παραδείγματα : ένα άτομο που περιλαμβάνει πρωτόνια, νετρόνια και ηλεκτρόνια. ένα κύτταρο που περιλαμβάνει πυρήνα και άλλα οργανίδια (μιτοχόνδρια, χλωροπλάστες κ.α). μία σχολική αίθουσα που περιλαμβάνει μαθητές, καθηγητή και διάφορα ανόργανα αντικείμενα, (πίνακας, θρανία κ.α.).

48 ένα λεωφορείο που περιλαμβάνει επιβάτες, οδηγό, καθίσματα κ.α.
π.χ. μία λίμνη που περιλαμβάνει νερό, ψάρια κ.α. μία πόλη που περιλαμβάνει ανθρώπους οικίες, εργοστάσια κ.α. ένας πλανήτης που περιλαμβάνει ζωντανούς και μη οργανισμούς ένας γαλαξίας που περιλαμβάνει αστέρες (ήλιους), πλανήτες, δορυφόρους κ.α.

49 ΚΛΕΙΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ : Λέγεται το σύστημα που δεν επηρεάζεται ( είναι απομονωμένο ) από το Περιβάλλον. Όλες οι εξωτερικές επιδράσεις (τόσο οι μηχανικές όσο και οι μη μηχανικές) που ασκούνται στα σώματα που περιέχει είναι μηδενικές.

50 Για την καλύτερη κατανόηση του ορισμού μπορούμε να παραλληλίσουμε το κλειστό σύστημα με ένα εμπορικό κατάστημα το οποίο παραμένει εκτός λειτουργίας σε όλη την διάρκεια του έτους και επομένως καμία εμπορική ή άλλη οικονομική πράξη δεν γίνεται σε αυτό.

51 ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ : Λέγεται το σύστημα που επηρεάζεται απρόβλεπτα από το περιβάλλον. Διάφορες εξωτερικές επιδράσεις (τόσο μηχανικές όσο και μη μηχανικές) ασκούνται στα σώματα που περιέχει.

52 Για την καλύτερη κατανόηση του ορισμού μπορούμε να παραλληλίσουμε το ανοικτό σύστημα με ένα εμπορικό κατάστημα το οποίο λειτουργεί σε όλη την διάρκεια του έτους και σε αυτό γίνονται όχι μόνον εμπορικές συναλλαγές (δηλ. πωλήσεις προϊόντων) αλλά και άλλες οικονομικές πράξεις (δηλ. αναπροσαρμογές ενοικίου, επισκευές κτιρίου, κλοπές, καταστροφές από πλημμύρες κ.α.).

53 ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ : Λέγεται το σύστημα που επηρεάζεται προβλέψιμα από το περιβάλλον. Μόνον μηχανικές εξωτερικές επιδράσεις ασκούνται στα σώματα που περιέχει.

54 Για την καλύτερη κατανόηση του ορισμού μπορούμε να παραλληλίσουμε το συντηρητικό σύστημα με ένα εμπορικό κατάστημα το οποίο λειτουργεί σε όλη την διάρκεια του έτους και σε αυτό γίνονται μόνον εμπορικές συναλλαγές (δηλ. πωλήσεις προϊόντων) και όχι άλλες οικονομικές πράξεις.

55


Κατέβασμα ppt "2 ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Πλήρης αναφορά Βιβλιογραφίας θα αναρτηθεί με την ολοκλήρωση των σημειώσεων."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google