Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Déjà vu(προμνησία) Presque vu (Tip of the tongue)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Déjà vu(προμνησία) Presque vu (Tip of the tongue)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Déjà vu(προμνησία) Presque vu (Tip of the tongue)
Γιάννης Δεδούσης Τάσος Αντωνιάδης Χρήστος Γιαμαλής Χαράλαμπος Γεωργόπουλος

2 Deja vu Όλοι έχουμε βρεθεί σε μία κατάσταση η οποία μας φαίνεται γνώριμη ή νιώθουμε ότι την έχουμε ξαναζήσει. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως déjà vu ή προμνησία στα Ελληνικά. Ο όρος προμνησία περιγράφει την αίσθηση ότι κάποιος έχει δει ή βιώσει ξανά στο παρελθόν μία κατάσταση. Συχνότερα χρησιμοποιείται ο όρος déjà vu που στη γαλλική γλώσσα σημαίνει "ήδη ιδωμένο".

3 Déjà vu Το φαινόμενο είναι αρκετά συχνό και επίσημες έρευνες έχουν δείξει ότι περισσότερο από το 70% των ανθρώπων το έχουν βιώσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Υπάρχουν αναφορές σε εμπειρίες προμνησίας στη λογοτεχνία του παρελθόντος, γεγονός που αποδεικνύει ότι το φαινόμενο δεν είναι νέο.

4 Déjà vu  Η εξήγηση που δίνεται είναι ότι πιθανότατα πρόκειται για μία ανωμαλία της μνήμης. Συγκεκριμένα ο εγκέφαλος εσφαλμένα "πιστεύει" ότι έχει καταγεγραμμένη μία εμπειρία, ενώ δεν την έχει. Η εξήγηση αυτή στηρίζεται από το γεγονός ότι μπορεί μεν το άτομο να πιστεύει ότι η εμπειρία του έχει ξανασυμβεί, αλλά δεν είναι σε θέση να ανακαλέσει τη χρονική στιγμή ή τις συνθήκες.

5 Déjà vu Συγκεκριμένα, ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαθέτει διάφορα σημεία επεξεργασίας των οπτικών πληροφοριών, κάποιο όπου επεξεργάζονται την πληροφορία συνειδητά και κάποια ασυνείδητα. Η πληροφορία για να φτάσει στον οπτικό φλοιό όπου επεξεργάζεται συνειδητά περνάει από πολλά σημεία όπως η αμυγδαλή, γεγονός που προκαλεί την καθυστέρηση της. Έτσι η πληροφορία έχει ήδη επεξεργαστεί ασυνείδητα και έχει δημιουργηθεί μια ανάμνηση(είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ανάμνηση είναι μία σειρά από νευρικές ώσεις μεταξύ κάποιων νευρώνων του εγκεφάλου).

6 Déjà vu Τη στιγμή ωστόσο που η πληροφορία θα φτάσει στον οπτικό φλοιό θα ενεργοποιηθεί η ήδη υπάρχουσα ανάμνηση και θα αντικαταστήσει την πληροφορία που μόλις έφτασε και που δεν έχει επεξεργαστεί πλήρως ακόμα.

7 Déjà vu Έρευνες έχουν δείξει συσχέτιση της προμνησίας με διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια και η επιληψία. Οι σχέσεις αυτές σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες υπονοούν ότι το φαινόμενο είναι μία νευρολογική διαταραχή στα ηλεκτρικά φορτία του εγκεφάλου, τα οποία δεν περνούν ομαλά από ένα σημείο του εγκεφάλου στο άλλο λόγω ζημίας σε αυτόν, φαινόμενο που συνδέεται στενά με τις παραπάνω ασθένειες. Η διαταραχή αυτή φυσικά δεν είναι απαραίτητο να είναι σοβαρή αφού είναι αρκετά συνηθισμένη και καθημερινή σε πολλούς υγιείς ανθρώπους.

8 Presque vu Παρακολουθείς με την οικογένεια σου μια σειρά και ξαφνικά μπαίνει στην σκηνή ένας ηθοποιός ο οποίος σου φαίνεται πολύ γνώριμος αλλά για κάποιο λόγο δεν μπορείς να θυμηθείς με τίποτα το όνομα του. Όπως το προηγούμενο φαινόμενο έτσι και αυτό είναι ένα φαινόμενο που οφείλεται, κατά βάση, σε κάποια εγκεφαλική λειτουργία. Γνωστό ως presque vu ανήκει στην οικογένεια των «vu» και μεταφράζεται στα αγγλικά ως «tip of the tongue» ή στην άκρη της γλώσσας.

9 Presque vu Το presque vu εμφανίζεται σε ενήλικες, μεσήλικες και ηλικιωμένους αλλά δεν γνωρίζουμε για την παιδική ηλικία, διότι το φαινόμενο δεν έχει ερευνηθεί σε αυτή την ηλικία. Ακόμα εμφανίζεται σε ανθρώπους ανεξάρτητα από το φύλο ή το επίπεδο μόρφωσης.

10 Presque vu Μία εξήγηση για την ύπαρξη του φαινομένου είναι η υπόθεση του φραγμού. Σε περιπτώσεις που το άτομο καλείται να ανακαλέσει μια λέξη μία λέξη ο εγκέφαλος αυτόματα μπλοκάρει τις λέξεις που σχετίζονται με το θέμα της λέξης-στόχου. Παρόλα αυτά στις λέξεις που έχουν αποκλειστεί μπορεί να περιέχεται και η ίδια η λέξη-στόχος.

11 Presque vu Η υπόθεση αύτη θα εξηγούσε γιατί το presque vu είναι ένα μεταδοτικό φαινόμενο το οποίο μπορούν να βιώσουν άτομα, κοντινά στο άτομο που το βίωσε αρχικά. Ακόμα θα εξηγούσε γιατί μπορεί κάποιος να ανακαλέσει την λέξη-στόχο αφού αλλάξει το θέμα στο οποίο είναι επικεντρωμένος.

12 Presque vu- Déjà vu Παρά το γεγονός ότι η επιστήμη έχει ασχοληθεί αρκετά με αυτά τα φαινόμενα υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος για την πλήρη κατανόηση τους, κάτι που αν επιτευχθεί θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου.

13 πηγεσ Https://en.wikipedia.org/wiki/Jamais_vu


Κατέβασμα ppt "Déjà vu(προμνησία) Presque vu (Tip of the tongue)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google