Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εισαγωγή Στην Τεχνολογία Πολυμέσων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εισαγωγή Στην Τεχνολογία Πολυμέσων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εισαγωγή Στην Τεχνολογία Πολυμέσων
Σύμπα Παρασκευή

2 Τι είναι το Photoshop To photoshop είναι το πιο δημοφιλές πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας. Υποστηρίζεται απο διάφορα λειτουργικά συστήματα όπως τοMac, τα Windows, το Unix κτλ Τί μπορείτε να κάνετε με το Photoshop? Όπως και όλα τα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας , το photoshp σας δίνει τη δυνατότητα να αλλάξετε μία εικόνα με ποικίλους τρόπους. Είτε αλλάζοντας τα χρώματα της, το φωτισμό, το μέγεθος,την κλιμακα, τον προσανατολισμό της ή ακόμη δημιουργώντας ένα κολάζ απο πολλές διαφορετικές εικόνες ή και τμήματα εικόνων. Επίσης, μπορείτε να αλλάξετε τον συμπίεση μιας εικόνας αλλάζοντας τον τύπο της, την ανάλυσή της κτλ Τέλος, με το Photoshop έχετε τη δυνατότητα να δημιουργήσετε μια δική σας εικόνα απο την αρχή καθώς επίσης και να δημιουργήσετε μία αφισσα ή ένα web layout. Πρέπει να θυμόσαστε ότι το photoshop αποθοεύει τις πληροφορίες σχετικά με τις εικόνες που αποθηκέυουμε δημιουργούμε σε μοφή μαθηματικών σχέσεων. Έτσι, όταν σχεδιάζουμε κάτι αυτό απαρτίζεται απο συνεχόμενες μικρές τελείες -που ονομάζονται pixels-και ούσες η μία κοντ΄΄α στην άλλη μας δίνουν της αίσθηση μιας εικόνας. Όταν λοιπόν μεγαλώσουμε μια εικόνα αυτή η πληροφορία θα αλοιωθεί .

3 Το περιβάλλον του Photoshop

4 Περιγραφή των κύριων μελών του περιβάλλοντος του Photoshop
Toolbox: Η εργαλειοθήκη. Εδώ υπάρχουν τα βασικά εργαλεία επεξεργασίας μιας εικόνας. Options Bar: Οι ιδιότητες του επιλεχθέντος εργαλείου. Menu Bar: Το κεντρικό μενού του Photoshop Image Window: Σε αυτήν την περιοχή εμφανίζονται οι εικόνες προς επεξεργασία. Floating Palettes: Διάφορες παλέττες που υπάρχουν κατ’ επιλογή και ανάλογα με τις ανάγκες του project. Οι default παλέττες είναι οι εξής: navigator, info, histogram, color, swatches, styles, history, actions, layers, channels, paths. Οσες απο τις παλέττες δεν επιθυμούμε να φαίνονται τις κλείνουμε απο το κουμπί απενεργοποίησης, και όσες δεν υπάχουν και θέλουμε να φαίνονται τις ενεργοποιούμε απο το window->επιλογή παλέττας.

5 Περιγραφη των επιμέρους μελών του photoshop - Toolbox
Το κύριο μενού του Photoshop λειτουργεί όπως και στα υπόλοιπα προγράμματα(πχ word). Επίσης, με όμοιο τρόπο λειτουργούν και οι συντομεύσεις, για παράδειγμα πατώντας alt+F μπορείτε να έχετε πρόβαση στο File.

6 Περιγραφη των επιμέρους μελών του Photoshop – Image Window
Κουμπιά ελέγχου παραθύρου Τίτλος εργασίας Zoom Mode Περιοχή εμφάνισης και επεξεργασίας εικόνας

7 Η περιοχή εμφάνισης και επεξεργασίας εικόνας είναι η περιοχή η οποί αποτελει τον καμβά σας.
Επίσης το Photoshop σας δίνει τη δνατότητα να ανοίγετε περισσότερα απο ένα παράθυρα επεξεργασίας εικόνας(File- New) και έτσι μπορείτε να πάρετε κομμάτια απο τα υπόλοιπα αρχεία ή ακόμη και να τα επεξεργαστείτε στην δική τους περιοχή και μετά να τα χρησιμοποιήσετε στην αρχική σας εικόνα. Μπορείτε να μεγαλώσετε το παράθυρο επεξεργασίας εικόνας πηγαίνοντας στο κύριο μενού και επιλέγοντας Image – Image Size.

8 Image Properties Πόσα pixels κατά πλάτος Πόσα pixels κατά ύψος Μέγεθος του document κατά πλάτος Constraint Proportions Μέγεθος του document κατά πλάτος Ανάλυση Προσπαθήστε να μεγαλώσετε, να μικρύνετε και να δημιουργήσετε ένα νέο παράθυρο επεξεργασίας εικόνας.

9 Για να ανοίξουμε ένα Image window και να ξεκινήσουμε την εργασία μας ακολουθούμε τα εξής βήματα: Απο το κύριο μενού επιλέγουμε File->New Στο παράθυρο διαλόγου που ανοίγει δίνουμε το όνομα της εργασίας μας καθώς και το ύψος, πλατος και ανάλυση της εικόνας αναλογα με το που προορίζεται η εργασία μας. Για παράδειγμα, όταν θέλουμε να φτιάξουμε το Layout μιας ιστοσελίδας συνήθως χρησιμοποιούμε τις τιμές width=1024, height=768

10 Περιγραφή των επιμέρους μελών του Photoshop - Toolbox
To Toolbox περιέχει μια λίστα απο εργαλεία τα οποί α μας βοηθούν να επιλέξουμε μια περιοχή, να χρωματίσουμε αντικείμενα, να πλοηγηθούμε στον ΄χώρο επεξεργασίας της εικόνας κτλ. Για να επιλέξετε ένα εργαλείο, απλά κάντε κλικ επάνω του.

11 Ανάλυση των εργαλείων του Toolbox
Για παράδειγμα το εργαλείο Rectangular Marquee Tool, μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε μια περιοχή σε σχήμα ορθογωνίου. Με το eliptical Marquee Tool επιλέγουμε μια περιοχή σε σχήμα έλλειψης. Με το Single Row Marquee Tool επιλέγουμε μια γραμμή απο Pixels και με το Single Row Marquee Tool επιλέγουμε μία στήλη απο Pixels.

12 Ανάλυση των εργαλείων του Toolbox
Με το move tool, μπορούμε να μετακινήσουμε μία επιλεγμένη περιοχή Με το lasso tool, μπορούμε να επιλέξουμε μια περιοχή αορίστου σχήματος. Με το Polygonal lasso tool, μπορούμε να επιλέξουμε μια περιοχή σχηματίζοντας μια σειρά απο ευθείες. Με το Magnetic lasso tool, μπορούμε να επιλέξουμε μια περιοχή ομοίων χρωμάτων κάνοντας. Για παράδειγμα αν κάνουμε μια περιήγηση γύρω απο μία φιγούρα και κρατώντας το Magnetic lasso tool, θα επιλέγει τη ροή που δίνετε με το ποντίκι προσκολλώντας στις περιοχές που έχουν όμοια χρώματα .

13 Ανάλυση των εργαλείων του Toolbox
Με το magig wand tool, επίλέγουμε μια περιοχή ομοίων χρωμάτων κάνοντας απλά ένα κλικ στην περιοχή που μας ενδιαφέρει. Με το crop tool, μπορούμε να επιλέξουμε μια περιοχή και να την κόψουμε. Με το slice tool μπορουμε να επιλέξουμε και να οριοθετήσουμε κάποιες περιοχές όταν θέλουμε να τις χρησιμοποιήσουμε για την δημιουγία ενός site Με το spot healing brush tool, μπορούμε να διορθώσουμε μια περιοχή χρησιμοποιώντας δείγματα απο το περιφέρεια της συγκεκριμένης περιοχής. Με το healing brush tool, μπορούμε επίσης να διορθώσουμε κάποιες περιοχές, αλλά το δείγμα που θα χρησιμοποιηθεί το καθορίζουμε εμείς κρατώντας πατημένο το alt.

14 Ανάλυση των εργαλείων του Toolbox
Με το patch tool, μπορούμε επίσης να διορθώσουμε ένα προβληματικό μέρος της εικόνας μας, επιλέγοντας την προβληματική περιοχή και μεταφεροντάς την σε μία «μη προβληματική»περιοχή στην οποία θέλουμε να μοιάσει. Με το red eye tool, μπορούμε να αφαιρέσουμε το κόκκινο χρώμα των ματιών που προκύπτει σε φωτογραφίες στις οποίες έχει χρησιμοποιηθεί flash. Με το brush tool μπορούμε να ζωγραφίσουμε σαν να χρησιμοποιούμε πινέλο, ενώ με το Pencil tool μπορούμε επίσης να ζωγραφίσουμε αλλά πιο λεπτεπίλεπτες γραμμές. Με το color replacement tool, μπορούμε να αλλάξουμε το χρώμα μιας περιοχής χωρίς να χαθούν οι σκιάσεις και οι υπόλοιπες λεπτομέριες.

15 Ανάλυση των εργαλείων του Toolbox
Με το clone stamp tool, μπορούμε να κλωνοποιήσουμε μια περιοχή και να τη μεταφέρουμε σε άλλες περιοχές που επιθυμούμε να έχουν το ίδιο Pattern. Με το pattern stamp tool, μπορούμε να ζωγραφίσουμε μια περιοχή χρησιμοποιώντας ένα απο τα δείγματα που υπάρχουν στην βιβλιοθήκη των patterns. Μπορούμε ακόμη να δημιουργήσουμε ένα δικό μας pattern(πχ ένα μοτίβο ξύλου), και να εμπλουτίσουμε τη βιβλιοθήκη των Patterns. Με το History brush tool, μπορούμε να επαναφέρουμε περιοχές στην αρχική τους μορφή. Με το art history brush, μπορούμε να εφαρμόσουμε ένα στυλ στις περιοχές που επιλέγονται με το πινέλο.

16 Ανάλυση των εργαλείων του Toolbox
Το eraser tool, είναι η ψηφιακή μας γόμα η οποί μας δίνει τη δυνατότητα να σβήνουμε περιοχές που δεν επιθυμούμε να φαίνονται. Με το background eraser tool, μπορούμε να σβήσουμε περιοχές που βρίσκονται στο Background, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούμε στο συγκεκριμένο Layer. Με το Magic eraser tool, μπορούμε να σβήσουμε περιοχές με το ίδιο χώμα με ένα απλό κλικ. Με το Gradient tool, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα εφέ σταδιακής εξασθένισης σε μια περιοχή. Με το Paint bucket tool, μπορούμε έχοντας επιλέξει ,μια περιοχή να την βάψουμε με ένα χρώμα το οποίο έχουμε επιλέξει.

17 Ανάλυση των εργαλείων του Toolbox
Με το Blur tool, μπορούμε να θολώσουμε μια περιοχή. Με το sharpen tool, επιτυγχάνουμε το αντίθετο αποτέλεσμα απο το blur Tool, δηλ, «καθαρίζουμε» και αναδεικνύουμε τα επιλεγμένα Pixels. Με το smudge tool, μπορούμε να «μουντζουρώσουμε» μια περιοχή

18 Ανάλυση των εργαλείων του Toolbox
Με το dodge tool, μπορούμε να «λευκάνουμε» μια περιοχή και να την κάνουμε να φαίνεται πιο λαμπερή.(πχ τα δόντια κάποιου) Με το Burn tool, μπορούμε να σκουρύνουμε κάποιες περιοχές Με το sponge tool, μπορούμε να περάσουμε πάνω απο κάποιες περιοχές και να τους φτιάξουμε το contrast.

19 Ανάλυση των εργαλείων του Toolbox
Με το horizontal tool, μπορούμε να γράψουμε ένα κείμενο σε οριζόντια φορά. Με το vertical tool, μπορούμε να γράψουμε ένα κείμενο σε κάθετη φορά Με το horizontal type mask tool, μπορούμε να γράψουμε ένα κείμενο σε οριζόντια φορά και να του προσδώσουμε ιδιότητες μάσκας. Με το vertical type mask tool, μπορούμε να γράψουμε ένα κείμενο σε κάθετη φορά και να του προσδώσουμε ιδιότητες μάσκας.

20 Ανάλυση των εργαλείων του Toolbox
Με το Pen tool, ζωγραφίζοντας κάποιες γραμμές δημιουργείται αυτόματα το γέμισμα της περιοχής την οποία σχηματίζουμε. Με το Freeform pen tool και τις λοιπές επιλογές μπορούμε να διαχειριστούμε τους κόμβους που δημιουργούνται. Με αυτά τα εργαλεία μπορούμε να δημιουργήσουμε τα βασικά σχήματα που φαίνονται στη λίστα

21 Ανάλυση των εργαλείων του Toolbox
Με το eyedropper tool και το color sampler tool μπορούμε να επιλέξουμε ένα χρώμα από την εικόνα μας. Με το Measure tool, μπορούμε να μετρήσουμε αποστάσεις στην εικόνα μας. Με το Hand tool, μπορούμε να περιηγηθούμε στην εικόνα που επεξεργαζόμαστε και με το Zoom tool Μπορούμε να κάνουμε zoom σε μια περιοχή

22 Όταν επιλέξετε κάποιο εργαλείο, ακριβώς κάτω απο το κεντρικό μενού θα εμφανιστούν οι ιδιότητες του συγκεκριμένου εργαλείου. Για παράδειγμα στην πιο κάτω εικόνα έχουμε επιλέξει το Brush Tool και στον κόκκινο κύκλο φαίνονται οι ιδιότητες του συγκεκριμένου εργαλείου όπως το είδος του πινέλου, το μέγεθος του πινέλου, η διαφάνεια κτλ. Ιδιότητες εργαλείου Επιλεχθέν εργαλείο

23 Floating Palettes Floating Palettes, είναι κάποια πτυσσόμενα παράθυρα τα οποία μπορούμε να εμφανίσουμε ή να κρύψουμε ανάλογα με τις ανάγκες της εργασίας μας. Όταν δεν επιθυμούμε να φαίνεται κάποιο απο αυτά τα παράθυρα, απλώς το κλείνουμε πατώντας το button Αν πάλι κλείσουμε κάποιο απο τα floating palettes κατά λάθος μπορούμε να το ανοίξουμε ξανά κάνοντας τα εξής βήματα: Πηγαίνουμε στο κύριο μενού και επιλέγουμε το Window. Από τη λίστα που προκύπτει επιλέγουμε όποιο από τα πτυσσόμενα παράθυρα επιθυμούμε να εμφανιστεί. Οι default παλέττες είναι οι εξής: navigator, info, histogram, color, swatches, styles, history, actions, layers, channels, και paths.

24 Floating Palettes Navigator Αυτή η παλέττα μας βοηθάει στο να πλοηγηθούμε μέσα στην εργασία μας και να κάνουμε zoom in περιοχές που απαιτείται λεπτομέρεια ή zoom out για να δούμε ολοκληρωμλενο το αποτέλεσμα. Info Στο tab info βλέπουμε πηροφορίες σχετικά με την εργασία μας που αφορούν στο χρώμα, στις συντεταγμένες του ποντικιού ανά πάσα στιγμή, στις διαστάσεις μιας περιοχής και στο μέγεθος του αρχείου. Histogram Στο tab Histogram μπορούμε να δούμε την κατανομή και την ισοροπία των pixels της εικόνας.

25 Floating Palettes Color
Η παλέτα color μας δείχνει τις RGB τιμές του χρώματος το οποίο είναι επιλεγμένο τη συγκεκριμένη στιγμή. Στο διπλανο παράθυρο το χρωμα που έχει επιλεχθεί έχει τις εξής τιμές: Red=0,Green =173, Blue=239 Swatches Εκτός από τη βασική παλέτα του toolbox από όπου από όπου μπορούμε να επιλέξουμε ένα χρώμα, υπάρχει και η παλέτα swatches. H παλέτα swatches αποτελείται από μικρά τετράγωνα με χρώματα τα οποία ονομάζονται swatches. Τα swatches μας δίνουν τη δυνατότητα να επιλέγουμε κάποια βασικά χρώματα τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιείτε χωρίς να ανησυχείτε για τις ακριβείς τιμές. Η παλέτα styles σας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιείτε κάποια standar styles

26 Για παράδειγμα στην παρακάτω φωτογραφία άν επιλέξουμε το στυλ puzzle image προκύπτει μια νέα φωτογραφία με μορφή Puzzle

27 Floating Palettes Η παλέτα history μας δείχνει τις ενέργειες που έχουν γίνει έως τώρα, αν λοιπόν έχουμε κάνει κάποιο λάθος μπορούμε να ανατρέξουμε στην παλέτα History και να αναιρέσουμε την συγκεκριμένη ενέργεια κάνοντας απλώς κλικ μια γραμμή πάνω από αυτή που θέλουμε να αναιρέσουμε. Για παράδειγμα, αν δεν θέλουμε να εφαρμοστεί το rasterize layer απλώς κάνουμε κλικ στην αμέσως προηγούμενη γραμμή δηλ, στο type tool και έτσι βρισκόμαστε στο σημείο που είχαμε γράψει το κείμενο. Η παλέτα actions σας δίνει τη δυνατότητα να καταγράψετε μια σειρά από κινήσεις ώστε αν χρειαστεί να επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία απλώς να πατήσετε play και η τα βήματα που ακολουθήσατε προηγουμένως για μια φωτογραφία θα εκτελεστούν αυτόματα. Για παράδειγμα, αν θέλετε να φτιάξετε ένα slideshow από 100 φωτογραφίες για ένα site και οι φωτογραφίες που θα χρησιμοποιηθούν να είναι του ίδιου μεγέθους και της ίδιας ανάλυσης, μπορείτε να καταγράψετε όλα τα βήματα αυτής της διαδικασίας σε μία φωτογραφία και στη συνέχεια με το actions να επαναλάβετε την ίδια διαδικασία απλώς με το πάτημα του Play.

28 Floating Palettes Η παλέτα Layers είναι η βασικότερη παλέτα. Σε αυτήν την παλέτα απεικονίζονται τα Layers της εργασίας σας, δηλ τα «στρώματα» από τα οποία αποτελείται η εργασία σας. Χρυσός κανόνας για όλους τους designers είναι ο εξής: «ότι καινούριο δημιουργούμε το τοποθετούμε σε δικό του Layer!». Αυτό γίνεται διότι μας δίνεται η δυνατότητα να διαχειριζόμαστε το κάθε αντικείμενο ξεχωριστά χωρίς να επηρεάζουμε τα άλλα αντικείμενα. Έτσι λοιπόν εάν θελήσετε να αλλάξετε το Opacity μιας από τις φωτογραφίες της αφίσας σας, επιλέγετε το συγκεκριμένο Layer και το εφαρμόζεται εκεί χωρίς να επηρεαστούν οι υπόλοιπες φωτογραφίες. Κάθε καινούριο Layer που δημιουργείτε τοποθετείται πάνω πάνω στη στοίβα με τα Layers και έτσι κρύβει ότι υπάρχει από κάτω. Φανταστείτε τα layers σαν μία στοίβα από διαφάνειες η μία τοποθετημένη πάνω στην άλλη. Αν λοιπόν έχω το φόντο στο 2ο layer και τον τίτλο στο πρώτο θα μπορώ να βλέπω ότι δεν επικαλύπτεται από τα γράμματα του τίτλου, ενώ αν τα τοποθετήσω ανάποδα δεν θα μπορώ να δω τον τίτλο. Σε κάθε περίπτωση όμως μπορούμε να αλλάξουμε την σειρά των Layers κάνοντας drag and drop στη θέση που επιθυμούμε.

29 Floating Palettes Στυλ Διαφάνεια: πόσο τις 100 βλέπουμε την εικόνα
Διαφάνεια: Η διαφορά στο Opacity και στ fill είναι οτι το opacity εξασθενεί και το Layer και το στυλ(αν έχουμε επιλέξει κάποιο). Ενώ το fill δεν εξασθενεί το στυλ που έχει εφαρμοστεί σε μια εικόνα Tο εικονίδιο με το μάτι σας επιτρέπει να κρύψετε κάποιο από τα Layers, χωρίς να διαγραφεί τίποτα, απλώς κάνοντας κλικ πάνω του. Εδώ μπορείτε να «πετάξετε» όποιο Layer σας είναι άχρηστο με drag n drop. Ποτέ μην αφήνετε Layers τα οποία δεν χρειάζεστε ακόμη και αν δεν φαίνονται, αυξάνουν το μέγεθος του αρχείου Συνδέει δυο Layers Δημιουργεί blending options layer Δημιουργία νέου layer Δημιουργεί ένα layer μάσκας Δημιουργία φακέλου στον οποίο αποθηκεύουμε Layers. Βοηθά στην οργάνωση των Layers. Δημιουργεί νέο adjustment ή fill layer


Κατέβασμα ppt "Εισαγωγή Στην Τεχνολογία Πολυμέσων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google