Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Παναγιώτης Γ. Μουσταΐρας Δρ Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Παναγιώτης Γ. Μουσταΐρας Δρ Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Παναγιώτης Γ. Μουσταΐρας Δρ Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης
ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΠΠΑΙΚ ΑΡΓΟΥΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Σχέδιο έρευνας (πληθυσμός, δείγμα, είδη δειγμάτων, μέγεθος δείγματος). Μεταβλητές και μέτρηση. Έλεγχος αξιοπιστίας και εγκυρότητας της έρευνας Παναγιώτης Γ. Μουσταΐρας Δρ Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης

2 ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ Βασικοί Όροι
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ   Βασικοί Όροι Πληθυσμός: Το σύνολο των στοιχείων. Δείγμα: Μια ομάδα του πληθυσμού. Παράμετρος: Τιμή που περιγράφει συνοπτικά μια μεταβλητή του πληθυσμού. Στατιστικό: Τιμή που περιγράφει συνοπτικά μια μεταβλητή του δείγματος.

3 ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ Βασικοί Όροι
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ   Βασικοί Όροι Σταθερή: Ένα χαρακτηριστικό που έχει την ίδια τιμή για όλο τον πληθυσμό. Μεταβλητή: Ένα χαρακτηριστικά που παίρνει διαφορετικές τιμές στον πληθυσμό. Εξαρτημένη Μεταβλητή: Η μεταβλητή που σε μια δεδομένη σχέση εξαρτάται (επηρεάζεται) από μια άλλη μεταβλητή. Ανεξάρτητη Μεταβλητή : Η μεταβλητή που σε μια δεδομένη σχέση δεν εξαρτάται από άλλη μεταβλητή (συνήθως επηρεάζει μιαν άλλη μεταβλητή).

4 ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ - ΔΕΙΓΜΑ Στην ερευνητική μεθοδολογία, το ευρύτερο σύνολο των ομοειδών περιπτώσεων, στο οποίο ενδιαφερόμαστε να γενικευθούν τα εμπειρικά μας ευρήματα, λέγεται πληθυσμός.

5 ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ - ΔΕΙΓΜΑ Το κλασματικό μέρος, το οποίο μελετάμε στην πράξη και, με βάση το οποίο θα διαπιστώσουμε συμπεράσματα για τον πληθυσμό, λέγεται δείγμα.

6 ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ - ΔΕΙΓΜΑ Η διαδικασία με την οποία από τον πληθυσμό επιλέγουμε ένα δείγμα λέγεται δειγματοληψία.

7 ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ Είναι σαφές ότι, εφόσον χρησιμοποιείται μόνον ένα κλασματικό μέρος του πληθυσμού, οι γενικεύσεις – εκτιμήσεις που κάνουμε για ολόκληρο τον πληθυσμό γίνονται κατά προσέγγιση.

8 ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ Για να είναι τα συμπεράσματά μας για τον πληθυσμό έγκυρα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι το χρησιμοποιούμενο δείγμα να είναι «μικρογραφία», δηλαδή να είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα.

9 ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ Βασική απαίτηση σε κάθε δειγματοληπτική έρευνα είναι η γενίκευση ευρημάτων να γίνεται σε εκείνα τα ευρύτερα σύνολα, τα οποία έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με το δείγμα. Η απαίτηση αυτή είναι η λεγόμενη εξωτερική εγκυρότητα της έρευνας.

10 Ας δούμε με το παρακάτω παράδειγμα, ποια είναι τα συνήθη στάδια που ακολουθεί η δειγματοληψία.
α. Ο πληθυσμός στον οποίο θέλουμε να γενικεύσουμε τα εμπειρικά μας ευρήματα, ο λεγόμενος «πληθυσμός-στόχος», είναι ας πούμε «όλοι Έλληνες δάσκαλοι» β. Εξασφαλίζουμε από την αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠ.Ε.Π.Θ. έναν κατάλογο με τα στοιχεία των δασκάλων. Οι δάσκαλοι που αναφέρονται στον κατάλογο αυτόν είναι ο «στατιστικός πληθυσμός» της έρευνας.

11 Με τη μέθοδο της τυχαίας δειγματοληψίας, επιλέγουμε από τον κατάλογο των υπηρετούμενων δασκάλων εκπαιδευτικούς. Αυτό το δείγμα είναι το «προσκαλούμενο» δείγμα.

12 Σε καθένα από τα μέλη του δείγματος στέλνουμε ένα ερωτηματολόγιο για το ερευνώμενο θέμα και τους ζητάμε να το συμπληρώσουν και να μας το επιστρέψουν. Ας πούμε μας επιστρέφονται 710 ερωτηματολόγια. Οι 710, λοιπόν, οι δάσκαλοι είναι τι «συμμετέχον» στην έρευνα δείγμα.

13 Από τα 710 ερωτηματολόγια, διαπιστώνουμε ότι τα 603 είναι επαρκώς συμπληρωμένα και μόνον αυτά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στη στατιστική ανάλυση. Οι 603 αυτοί εκπαιδευτικοί αποτελούν το «προμηθεύον τα δεδομένα» δείγμα.

14 Τους αρχικούς εκπαιδευτικούς του προσκαλούμενου δείγματος καθώς και τους τελικούς 603 του προμηθεύοντος τα δεδομένα δείγματος μπορούμε να τους κατηγοριοποιήσουμε με βάση κάποιες μεταβλητές που σχετίζονται στενά με το ερευνώμενο θέμα (π.χ. με βάση το φύλο, τα χρόνια υπηρεσίας).

15 Η σύγκριση των κατανομών των δύο δειγμάτων θα μας δείξει ποιος είναι ο υπεύθυνος παράγοντας για τη διαρροή αυτή. (π.χ. μπορεί η διαρροή οφείλεται κυρίως στους παλιούς εκπαιδευτικούς).

16 Eιδη Δειγματων ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ
ο σκοπός κάθε έρευνας είναι να περιγράψει τον πληθυσμό Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνουν γενικεύσεις από το δείγμα στον πληθυσμό, είναι το δείγμα να είναι αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού

17 Υπάρχουν δύο γενικές κατηγορίες δειγματοληψίας:
Η Δειγματοληψία Πιθανοτήτων και η Δειγματοληψία μη Πιθανοτήτων. Η πρώτη είναι με μεγάλη διαφορά η καλύτερη, γιατί όχι μόνο καταλήγει σε αντιπροσωπευτικά δείγματα αλλά και γιατί επιτρέπει τη χρήση των νόμων των πιθανοτήτων για την επαγωγή από το δείγμα στον πληθυσμό.

18 Η δεύτερη κατηγορία καταλήγει σε δείγματα που δεν είναι αντιπροσωπευτικά του πληθυσμού και δεν επιτρέπουν γενίκευση στον πληθυσμό βάση των νόμων των πιθανοτήτων.

19 Δειγματοληψία Πιθανοτήτων
1.1. Απλή τυχαία κάθε στοιχείο του πληθυσμού έχει την ίδια πιθανότητας να συμπεριληφθεί στο δείγμα με οποιοδήποτε άλλο. Για παράδειγμα εάν από έναν πληθυσμό 100 φοιτητών Πανεπιστημίου που παρακολουθούν ένα συγκεκριμένο μάθημα, επιλέξουμε έναν φοιτητή τυχαία η πιθανότητά του να επιλεχθεί είναι 1/100.

20 εφαρμόζεται συνήθως σε μικρούς πληθυσμούς για τους οποίους υπάρχει πλήρης κατάλογος των μονάδων.
χρησιμοποιούμε πίνακες τυχαίων αριθμών.

21 1.2. Συστηματική. Η συστηματική δειγματοληψία εφαρμόζεται όταν ο κατάλογος είναι πολύ μεγάλος και το επιθυμητό μέγεθος του δείγματος επίσης μεγάλο

22 1.3. Κατά στρώματα. χωρίζουμε τα στοιχεία του πληθυσμού που είναι καταχωρημένα και αριθμημένα σε δύο ή περισσότερες ομοιογενείς ομάδες που ονομάζονται στρώματα, έτσι κάθε στοιχείο να ανήκει σε μια μόνο ομάδα. Η διαστρωμάτωση του πληθυσμού γίνεται με βάση ορισμένες μεταβλητές (όπως το φύλο, το επάγγελμα, η ηλικία, τα έτη σπουδών, ο τόπος κατοικίας) που σχετίζονται άμεσα με τη μεταβλητή που είναι το θέμα της μελέτης.

23 Η διαδικασία αυτή εξασφαλίζει για το δείγμα τις αναλογίες κατά μεταβλητή που υπάρχουν στον πληθυσμό.
Εάν αντίθετα επιλέγουμε το δείγμα με την απλή τυχαία δειγματοληψία από το σύνολο του πληθυσμού χωρίς τη στρωματοποίηση οι αναλογίες αυτές δεν θα εξασφαλίζονται.

24 1.4. Κατά δεσμίδες ή στάδια (Cluster);
χρησιμοποιείται κυρίως για να μειωθεί το κόστος της έρευνας Ο πληθυσμός χωρίζεται σε φυσικές ομάδες όπως πανεπιστημιακά τμήματα, φοιτητικές εστίες ή γεωγραφικές περιοχές και οικοδομικά τετράγωνα. είναι μέθοδος που εφαρμόζεται σε έρευνες με μεγάλους πληθυσμούς όπως σε μια πόλη ή σε μια χώρα όπου είναι αδύνατον να υπάρχει κατάλογος όλου του πληθυσμού

25 Βασίζεται σε όλα τα στάδια στην επιλογή υποομάδων και όχι ατόμων, εκτός από το τελευταίο στάδιο που επιλέγονται τα άτομα. Ανάλογα με τον αριθμό των σταδίων που απαιτούνται (σχολείο, τάξεις, κατευθύνσεις, μαθητές) η μέθοδος παίρνει την ονομασία ενός, δύο ή πολλαπλών σταδίων.

26 Παράδειγμα από τη διατριβή

27 Δειγματοληψία μη πιθανοτήτων
Το μειονέκτημα των μη τυχαίων μεθόδων δειγματοληψίας είναι ότι δε γνωρίζουμε ποια είναι η πιθανότητα επιλογής ενός ατόμου και συνεπώς δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι το δείγμα είναι αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού. Για το λόγο αυτό ο ερευνητής δεν μπορεί να γενικεύσει τα αποτελέσματα πέρα από το δείγμα

28 Σε πολλές περιπτώσεις όμως οι μέθοδοι αυτές είναι οι πιο κατάλληλες οι πιο πρακτικές ή ο μόνος τρόπος επιλογής. Αυτό συμβαίνει όταν για παράδειγμα η έρευνα βρίσκεται σε αρχικά στάδια και ο ερευνητής ενδιαφέρεται να προσδιορίσει καλύτερα το πρόβλημα και δεν είναι σημαντικό αν τα αποτελέσματα είναι γενικεύσιμα προς το πληθυσμό. (πιλοτική έρευνα)

29 Δειγματοληψία Ευκολίας.
ο ερευνητής επιλέγει άτομα που είναι πλησιέστερα διαθέσιμα Δειγματοληψία Σκοπιμότητας. Δειγματοληψία Χιονόμπαλας (Snowball). Δειγματοληψία Αναλογίας (Quota).

30 ΜεγεθοΣ ΔειγματοΣ Το μέγεθος του δείγματος εξαρτάται κάθε φορά από το στόχο της μελέτης και τη φύση του υπό διερεύνηση πληθυσμού.   «πόσο μικρότερο θα μπορούσε να είναι το μέγεθος του δείγματος, για να μπορέσω να φέρω σε πέρας την έρευνά μου, εξασφαλίζοντάς της ικανοποιητική εγκυρότητα;»

31 ΜεγεθοΣ Δειγματος «πόσο μεγάλο πρέπει να είναι το μέγεθος του δείγματος για να είναι αντιπροσωπευτικό;»

32 Με την προϋπόθεση ότι έχει χρησιμοποιηθεί κατάλληλη δειγματοληπτική τεχνική και ότι η δειγματοληψία αλλά και η όλη διαδικασία της έρευνας έχει γίνει σωστά, ο καθορισμός του μεγέθους του δείγματος παίζει σημαντικό ρόλο για την επαγωγή από το δείγμα στον πληθυσμό.

33 το μέγεθος του δείγματος πρέπει να είναι το μεγαλύτερο που μας επιτρέπουν ο χρόνος, ο τόπος και οι πόροι της έρευνας.

34 Μεταβλητές και σταθερές
Χαρακτηριστικά που έχουν την ίδια τιμή για όλα τα μέλη του πληθυσμού λέγονται σταθερές. Χαρακτηριστικά που παίρνουν διαφορετικές τιμές για διαφορετικά μέλη του πληθυσμού λέγονται μεταβλητές.

35 Για παράδειγμα αν ο πληθυσμός αποτελείται από όλες τις γυναίκες της Ελλάδας, το φύλο είναι σταθερή, ενώ το ύψος, το χρώμα μαλλιών, η εκπαίδευση κλπ είναι μεταβλητές.

36 ΜΕΤΡΗΣΗ Μέτρηση (measurement) είναι η διαδικασία "πρόσαψης" αριθμών (ή ονομασιών-labels) σε πρόσωπα, αντικείμενα ή γεγονότα σύμφωνα με κάποια προκαθορισμένα κριτήρια

37 ΜΕΤΡΗΣΗ Οι ομάδες κριτηρίων που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση ενός ή περισσοτέρων χαρακτηριστικών είναι γνωστές ως όργανα μέτρησης. Η μεζούρα του ράφτη είναι ένα όργανο μέτρησης όπως είναι και ένα σωστά φτιαγμένο ερωτηματολόγιο.

38 Κριτήρια Ποιότητας της Μέτρησης
Τα όργανα μέτρησης και, φυσικά, η μέτρηση πρέπει να χαρακτηρίζονται από δύο σπουδαίες ιδιότητες: εγκυρότητα και αξιοπιστία. Ένα όργανο θεωρείται έγκυρο όταν πράγματι μετρά αυτό που πρέπει να μετρά και αξιόπιστο όταν παράγει τα ίδια αποτελέσματα μετρώντας το ίδιο πράγμα επανειλημμένα.

39 Για παράδειγμα, μια ζυγαριά, που, ζυγίζοντας το ίδιο αντικείμενο δύο φορές, δείχνει διαφορετικό βάρος, είναι έγκυρο αλλά αναξιόπιστο όργανο μέτρησης. Μια άλλη αξιόπιστη ζυγαριά δεν έχει εγκυρότητα αν χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση μήκους, ύψους, θερμοκρασίας κτλ.

40 Μπορεί, βέβαια, κάποιος να αναρωτηθεί: "Ποιος είναι αυτός που θα χρησιμοποιήσει ζυγαριά για τη μέτρηση ύψους;". Κανένας, ίσως. Αλλά στην εκπαίδευση και στις κοινωνικές επιστήμες οι μετρήσεις δεν είναι πάντα τόσο ξεκάθαρες.

41 Για παράδειγμα, αν θέλομε να μετρήσομε την προσπάθεια που καταβάλλουν οι μαθητές για τα μαθήματα τους και χρησιμοποιήσομε πόσες ώρες διαβάζουν ή γράφουν κάθε μέρα, μπορεί η μέτρηση να μην έχει εγκυρότητα, γιατί δε λαμβάνει υπ' όψη την προσπάθεια που καταβάλλουν οι μαθητές στο σχολείο

42 Εκτός αυτού, οι ώρες που διαβάζει ένας μαθητής δείχνουν μόνο την ποσότητα αλλά όχι την ποιότητα της προσπάθειας. Δυστυχώς, δεν είναι σίγουρο ότι κάποιος που διαβάζει τρεις ώρες καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια από κάποιον που διαβάζει δύο ώρες

43 Συμπερασματικά, η εγκυρότητα και η αξιοπιστία ενός οργάνου είναι σοβαρά και ρεαλιστικά προβλήματα στην κοινωνική/εκπαιδευτική έρευνα. Η πιο σίγουρη και ίσως η πιο ανώδυνη είναι να χρησιμοποιήσομε όργανα που υπάρχουν και έχουν χρησιμοποιηθεί σε αναγνωρισμένες έρευνες.

44 Κλίμακες Μέτρησης Υπάρχουν τέσσερις κλίμακες ή επίπεδα μέτρησης (measurement scales ή measurement levels): Ονομαστικές (Nominal), Τακτικές (Ordinal), (Ισο) Διαστημικές (Interval) και Αναλογικές (Ratio).

45 Οι τέσσερις αυτές κλίμακες χαρακτηρίζονται από μια ιεραρχική σχέση: οι τακτικές είναι και ονομαστικές, οι ισοδιαστημικές είναι και τακτικές, και οι αναλογικές είναι και ισοδιαστημικές.

46 ονομαστικές Οι ονομαστικές κλίμακες αντιπροσωπεύουν το χαμηλότερο επίπεδο μέτρησης και απλά ταξινομούν τα δεδομένα σε κατηγορίες Μερικές μεταβλητές, όπως το φύλο, η θρησκεία, η οικογενειακή κατάσταση κτλ., μπορούν να μετρηθούν μόνο σ' αυτό το επίπεδο μέτρησης.

47 τακτικές Οι τακτικές κλίμακες ταξινομούν και αυτές τα δεδομένα αλλά επί πλέον καθορίζουν και μια σειρά (τάξη) μεταξύ των κατηγοριών. Οι σχολικοί βαθμοί καταμετρημένοι ως "άριστα", "λίαν καλώς", και "καλώς" αποτελούν ένα παράδειγμα τακτικής κλίμακας

48 ισοδιαστημικές Οι ισοδιαστημικές, όπως και οι τακτικές, ταξινομούν και ιεραρχούν κατηγορίες αλλά το διάστημα μεταξύ δύο διαδοχικών σημείων μιας ισοδιαστημικής κλίμακας είναι ίσο με το διάστημα μεταξύ οποιωνδήποτε άλλων δύο διαδοχικών σημείων της κλίμακας

49 ισοδιαστημικές Το πηλίκο ευφυΐας, και η θερμοκρασία (σε βαθμούς Κελσίου) αποτελούν παραδείγματα ισοδιαστημικής κλίμακα

50 αναλογικές Οι αναλογικές κλίμακες είναι ισοδιαστημικές κλίμακες με τη διαφορά ότι έχουν απόλυτο μηδέν. "Απόλυτο μηδέν" υπάρχει όταν η τιμή μηδέν (0) σημαίνει την παντελή έλλειψη ή απουσία αυτού που μετρείται.

51 αναλογικές Ο χρόνος (σε ώρες) και το βάρος (σε κιλά) είναι αναλογικές μεταβλητές γιατί η τιμή 0 δείχνει τη παντελή έλλειψη χρόνου ή βάρους. Σε αντίθεση, η τιμή 0 στο πηλίκο ευφυΐας η στη θερμοκρασία δε σημαίνει την απουσία τους.

52 Πρέπει να τονιστεί ότι το αν η τιμή 0 περιλαμβάνεται στα δεδομένα που αναλύομε ή όχι είναι άσχετο με το επίπεδο μέτρησης. Για παράδειγμα, το "βάρος ενηλίκων" είναι αναλογική μεταβλητή αν και δεν πρόκειται ποτέ να πάρει την τιμή 0. Το καθοριστικό κριτήριο είναι τι σημαίνει το 0 και όχι αν υπάρχει στα δεδομένα.

53 Αναλογίες μεταξύ τιμών έχουν έννοια μόνο σε αναλογικές μεταβλητές.

54 Για παράδειγμα, το να πει κανείς ότι κάποιος με δείκτη ευφυΐας 100 είναι διπλάσια έξυπνος από κάποιον άλλο με δείκτη ευφυΐας 50 είναι λανθασμένο γιατί το 0 στο δείκτη ευφυΐας είναι "αυθαίρετο" και δε σημαίνει παντελή έλλειψη ευφυΐας.

55 Ένας άλλος όρος που χρησιμοποιείται συλλογικά για τις μεταβλητές ισοδιαστημικού και αναλογικού επιπέδου είναι "ποσοτικές" σε αντίθεση με τις μεταβλητές ονομαστικού και τακτικού επιπέδου που συλλογικά ονομάζονται "ποιοτικές".

56 η ίδια μεταβλητή μπορεί να μετρηθεί σε διάφορα επίπεδα.

57 Για παράδειγμα, η εκπαίδευση (εκπαιδευτικό επίτευγμα) είναι τακτική μεταβλητή, αν μετρηθεί ως "στοιχειώδης-μέση-ανωτέρα-ανωτάτη", αλλά είναι αναλογική αν μετρηθεί ως "έτη σπουδών".

58 Συνεχείς και Ασυνεχείς Μεταβλητές
Όλες οι ποιοτικές μεταβλητές είναι ασυνεχείς, δηλ. μπορούν να πάρουν μόνο ένα ορισμένο αριθμό τιμών, που αντιστοιχούν στις κατηγορίες των μεταβλητών. Π.χ. ο τόπος κατοικίας μπορεί να είναι είτε αστική είτε αγροτική περιοχή, δηλαδή υπάρχει διακοπή ανάμεσα στις δύο κατηγορίες της μεταβλητής.

59 Οι ποσοτικές (δηλ., οι ισοδιαστημικές και αναλογικές) μεταβλητές διακρίνονται σε δύο διαφορετικά είδη: συνεχείς και ασυνεχείς. Συνεχείς είναι οι μεταβλητές των οποίων ο πιθανός αριθμός τιμών σε ένα δεδομένο διάστημα είναι άπειρος.

60 Για παράδειγμα, ο χρόνος που αφιερώνουν οι μαθητές (τριες) στο διάβασμα είναι μια συνεχής μεταβλητή
Μια μαθήτρια μπορεί να αφιερώνει δύο ώρες, δέκα λεπτά, είκοσι δευτερόλεπτα κτλ. ή 3, ώρες

61 Αντίθετα, οι επισκέψεις στο μουσείο είναι ασυνεχής μεταβλητή γιατί οι κατηγορίες της μπορούν να πάρουν έναν ορισμένο αριθμό τιμών. Κάποιος μπορεί να επισκεφθεί το μουσείο 1, 2, 3, 4 ή 5 φορές αλλά όχι 1,2 ή 1,23456 φορές.

62 ΑΣΚΗΣΕΙΣ Ποια είναι η κλίμακα μέτρησης στις παρακάτω μεταβλητές:
Εκπαίδευση (μετρημένη σε χρόνια) Εκπαίδευση (στοιχειώδης, μέση, ανωτέρα) Νομός καταγωγής (Αργολίδος, Αττικής κλπ) Θρήσκευμα Μέγεθος οικογένειας (αριθμός μελών) Ηλικία κατά τον πρώτο γάμο Εισόδημα (μετρημένο σε χαμηλό, μέσο και υψηλό) Εισόδημα (μετρημένο σε ευρώ) Τόπος κατοικίας (αστική, αγροτική περιοχή

63 Γράψε τον τύπο (συνεχής, ασυνεχής) για τις μεταβλητές
Δείκτης ευφυΐας Διάλεκτος (νησιώτικη κρητική κλπ) Μέγεθος οικογένειας (αριθμός μελών) Ηλικία κατά τον πρώτο γάμο Αριθμός διαδηλώσεων κατά της κυβερνητικής πολιτικής

64 Η Μικρόπολη είχε σαραντάρηδες (άρρενες 40 ετών) και η κοινωνιολόγος Ζ ήθελε να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο ψηφίζουν. Αλλά ως συνήθως η Ζήτα δεν είχε ούτε χρήματα ούτε χρόνο να μελετήσει τη συμπεριφορά όλων των σαραντάρηδων της Μικρόπολης και γι αυτό διάλεξε τυχαία, 200 σαραντάρηδες και έστειλε τη βοηθό της να συλλέξει τις κατάλληλες πληροφορίες μόνο από αυτούς. Για κάθε σαραντάρη η βοηθός συνέλλεξε πληροφορίες για τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

65 Ποιο κόμμα ψήφισε ο καθένας τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.
Το μηνιαίο εισόδημα Ηλικία Εκπαίδευση Φύλο Ποιο κόμμα ψήφιζε ή ψηφίζει ο πατέρας του

66 Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις:
Ποιος είναι ο πληθυσμός της μελέτης της Ζ Ποια από τα χαρακτηριστικά για τα οποία συλλέχτηκαν πληροφορίες είναι μεταβλητές και ποια σταθερές; Νομίζεις ότι ο βοηθός συνέλεξε πληροφορίες που είναι άχρηστες; Αν όχι δικαιολόγησε την απάντησή σου. Αν ναι, εξήγησε ποιες είναι αυτές οι πληροφορίες και γιατί είναι άχρηστες;

67 Ένα διαγώνισμα μετρά τη γνώση σας για τις ερευνητικές μεθόδους
Ένα διαγώνισμα μετρά τη γνώση σας για τις ερευνητικές μεθόδους. Ο βαθμός που μπορείτε να πάρετε κυμαίνετε μεταξύ 0 και 10. Τι είδους κλίμακα χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της γνώσης σας; α. τακτική β. αναλογική γ. (ισο)διαστημική δ. ονομαστική

68 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ


Κατέβασμα ppt "Παναγιώτης Γ. Μουσταΐρας Δρ Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google