Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Συστήματα Υποστήριξης Οργανισμών και Ομάδων. Κατηγορίες DSS DSS για επαναλαμβανόμενες αποφάσεις. Ad hoc DSS για αποφάσεις που μπορεί να μην επαναληφθούν.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Συστήματα Υποστήριξης Οργανισμών και Ομάδων. Κατηγορίες DSS DSS για επαναλαμβανόμενες αποφάσεις. Ad hoc DSS για αποφάσεις που μπορεί να μην επαναληφθούν."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Συστήματα Υποστήριξης Οργανισμών και Ομάδων

2 Κατηγορίες DSS DSS για επαναλαμβανόμενες αποφάσεις. Ad hoc DSS για αποφάσεις που μπορεί να μην επαναληφθούν στο μέλλον (π.χ. Συγχώνευση). DSS για συγκεκριμένο πρόβλημα ή συγκεκριμένο οργανισμό. DSS που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περισσότερους οργανισμούς.

3 Κατηγορίες DSS Προσωπικά DSS (Personal DSS. DSS υποστήριξης ομάδων και Κατανενημένα DSS (Group DSS - GDSS, Distributed DSS - DDSS). DSS υποστήριξης οργανισμών (Organisational DSS - ODSS).

4 DSS Υποστήριξης Οργανισμών Η ιδέα ανάπτυξης DSS για την υποστήριξη οργανισμών άρχισε να αναπτύσσεται από τα τέλη της δεκαετίας του 1980.

5 DSS Υποστήριξης Οργανισμών Ορισμός Ι Ένα ODSS είναι ο συνδυασμός τεχνολογιών ηλεκτρονικών υπολογιστών και πληροφορικής που στόχο έχει να συντονίσει τη λήψη αποφάσεων καταλλήλως στα τμήματα και τα επίπεδα ιεραρχίας στις επιχειρήσεις έτσι ώστε οι αποφάσεις να συνγκλίνουν με τους επιχειρηματικούς στόχους και την κοινά αποδεκτή από τη διοίκηση της επιχείρησης άποψη του περιβάλλοντος.

6 DSS Υποστήριξης Οργανισμών Ορισμός ΙΙ Ένα ODSS μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα ή ομάδες σε περισσότερες από μία θέσης εργασίας για τη λήψη αποφάσεων αλληλοσυνδεόμενες αλλά αυτόνομες, χρησιμοποιώντας κοινά εργαλεία ανάλυσης.

7 Αρχιτεκτονική ενός ODSS

8 Δεδομένα Από το περιβάλλον......και την Επιχείρηση Άλλα ΠΣ Data ManagementModel Management Knowledge Management Dialog Management Interface Case Management

9 Αρχιτεκτονική ODSS σημεία προσοχής... Case Management (Μελέτη Σεναρίων) Δυνατότητες επικοινωνίας μεταξύ των συμμετεχόντων στη λήψη της / των αποφάσεων.

10 Παράδειγμα Το ODSS του Υπουργικού Συμβουλίου της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης

11 Το Υπουργικό Συμβούλιο της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης Είναι το υψηλότερο όργανο λήψης αποφάσεων στην Αίγυπτο. Ο πρωθυπουργός ηγείται. Αποτελείται από 32 υπουργεία. Υπεύθυνο για την ανάπτυξη πολιτικών σε οικονομικά, κοινωνικά θέματα και ανάπτυξης υποδομών.

12 Το Υπουργικό Συμβούλιο της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης Πρέπει να συνεργάζεται με το κοινοβούλιο και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες.

13 Το ODSS του Υπουργικού Συμβουλίου της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης Αναπτύχθηκε το 1985 και μέχρι το 1989 είχε 200 εργαζόμενους. Περιέχει Δεκάδες μικρότερα DSS για συγκεκριμένα προβλήματα (Φορολογία, Διαχείριση Εξωτερικού Χρέους).

14 Συστήματα Υποστήριξης Λήψης Αποφάσεων Ομάδων

15 Λήψη Αποφάσεων από Ομάδες Πλέονεκτήματα Οι ομάδες κατανοούν ένα Πρόβλημα - Λάθος καλύτερα. Οι ομάδες έχουν περισσότερη γνώση. Τα μέλη υποστηρίζουν την υλοποίηση των αποφάσεων. Ισοροπία ως αναφορά στην αποδοχή κινδύνου.

16 Λήψη Αποφάσεων από Ομάδες Προβλήματα Πίεση για “συμμόρφωση” αποφάσεων. Χρονοβόρα διαδικασία. Έλλειψη συγχρονισμού των εργασιών της ομάδας. Άγονος χρόνος … περιμένοντας, συζητώντας, κλπ.

17 Μέθοδος Delphi

18 Συστήματα GDSS: Ορισμός Ι Ένα GDSS αποτελείται από υλικό, λογισμικό, και διαδικασίες με σκοπό την υποστήριξη ομάδων που εμπλέκονται σε συναντήσεις για την λήψη αποφάσεων.

19 Συστήματα GDSS: Ορισμός ΙΙ Ένα GDSS είναι ένα αλληλεπιδρόν ΠΣ το οποίο διευκολύνει την επίλυση μη- δομημένων προβλημάτων από ομάδα(ες) ατόμων επιφορτισμένων με τη λήψη αποφάσεων.

20 Το Δωμάτιο Λήψης Αποφάσεων και ο Διευθύνων (facilitator) την Συνάντηση για τη λήψη των αποφάσεων. Μορφή Δωματίου, Καθήκοντα του facilitator. Προβλήματα –Υποδομής, –Επένδυσης, –Εκπαίδευσης.

21 Η Διάσταση του... Χρόνουκαι τουΤόπου Ίδιος Τόπος/Χρόνος, Ίδιος Τόπος αλλά όχι Χρόνος, κλπ.

22 Συστήματα GDSS Ιδιαίτερη σημασία έχει η δυνατότητα τους να υποστηρίζουν την –Δημιουργία νέων Ιδεών. –Ελευθερία έκφρασης. –Επίλυση / Διακανονισμός Αντιθέσεων και Αντικρουόμενων απόψεων.

23 Κατανεμημένα DSS (DDSS) Ανάγκη υποστήριξης ευέλικτων ομάδων λήψης αποφάσεων. Ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων της υποδομής των GDSS. Πιο δημοφιλή από τα GDSS.

24 Τεχνολογίες DDSS Conferencing Services –Tele- Video Conferencing Idea Generation Systems Negotiation Systems e-Mail

25 Σύγκριση απλών DSS και GDSS

26 ΚριτήριοΑπλό DSSGDSS ΣκοπόςΥποστηρίζει ΆτομοΕπιχείρηση ΚατασκευήΧρήστης/ΟμάδαΙΤ Ομάδα ΕστιάζειΣτόχους ατόμουΔιαδικασίες λήψης απόφασης από την ομάδα

27 Παράδειγμα GDSS: Louisville City GDSS

28 Louisville City GDSS Στόχος Συντονισμός Αποφάσεων και Δημιουργία Κοινής Αντίληψης των Αποφάσεων σχετικά με προβλήματα - ευκαιρίες της πόλης.

29 Louisville City GDSS Για την λήψη αποφάσεων και την Αντιπρόσωποι από –Γειτονιές. –Δημόσιες, Ιδιωτικές Επιχειρήσεις. –Πανεπιστήμια και Εκπαιδευτικά Κέντρα διαφόρων βαθμίδων.


Κατέβασμα ppt "Συστήματα Υποστήριξης Οργανισμών και Ομάδων. Κατηγορίες DSS DSS για επαναλαμβανόμενες αποφάσεις. Ad hoc DSS για αποφάσεις που μπορεί να μην επαναληφθούν."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google