Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΡΟΛΟΙ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΡΟΛΟΙ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΡΟΛΟΙ
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΜΑΥΡΟΜΑΤΑΚΗ ΑΝΘΗ ΛΥΡΑ Ελληνογαλλική Σχολή Saint-Paul

2 Περιεχόμενα ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΗΓΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ WIKISPACES
Κάνε κλικ εδώ να δεις τι θα συμβεί ! ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΗΓΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ WIKISPACES ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΡΗ-ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ

3 What’s that ? Ορισμός Το ρολόι ή ωρολόγιο είναι ένα όργανο ένδειξης του χρόνου. Χρησιμοποιείται συνήθως για τη μέτρηση χρονικών διαστημάτων μικρότερων της ημέρας .Υπάρχουν και τα ψηφιακά ρολόγια που χρησιμοποιούν αριθμούς για να δείξουν τον χρόνο και είναι συνήθως μικρότερα και ευκολότερα τόσο για χρήση τόσο και για να τα διαβάσει κάποιος.

4 Ιστορική Εξέλιξη Οι ιστορικοί δεν γνωρίζουν ποιος ή πότε ακριβώς «επινόησε» τη συσκευή που μετρά τον χρόνο. Πιθανόν, χιλιάδες χρόνια πριν κάποιος παρατήρησε πως, όταν τοποθέτησε κατακόρυφα στο έδαφος μία ράβδο, η σκιά της εκινείτο στο έδαφος ακολουθώντας την κίνηση του Ήλιου. Το έτος 1530 π.Χ. εμφανίζονται στην Αίγυπτο οι πρώτες κλεψύδρες με νερό ή άμμο, χρήση των οποίων έκαναν και οι Βαβυλώνιοι προηγουμένως και βεβαίως οι Έλληνες μεταγενέστερα. Οι κλεψύδρες προφανώς δεν εξαρτώνται από την εμφάνιση του Ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας.

5 Το 380 π.Χ o Πλάτων κατασκεύασε με τη μορφή σύνθετης κλεψύδρας νερού ένα ωρολόγιο που μέσω πίεσης του αέρα προκαλεί συριγμό, σε καθορισμένη ώρα, δηλαδή ένα ξυπνητήρι. Παλαιότερα χρησιμοποιόντουσαν κεριά που έφεραν κλίμακα κατά ύψος, όχι μόνογια την μέτρηση του χρόνου αλλά και ως ξυπνητήρια. Το μηχανικό ρολόι έγινε πραγματικότητα χάρις στον «Μηχανισμό διαφυγής» . Το 725 μ.Χ. κατασκευάστηκε στην Κίνα το πρώτο ρολόι με μηχανισμό διαφυγής.Τα πρώτα μηχανικά ωρολόγια ήταν ογκώδεις συσκευές με μηχανισμό αντιβάρων.Η προέλευση του πλήρους μηχανικού ρολογιού είναι άγνωστη. Επίσης πιθανολογείται ότι πρώτοι το χρησιμοποίησαν μοναχοί σε μοναστήρια. Το πρώτο ηλεκτρικό ωρολόγιο μπαταρίας εφευρέθηκε το 1840.

6 Διέθετε κινητήριο μηχανισμό ελατηρίου και χρησιμοποιούσε ηλεκτρικές παλμωθήσεις για την οδήγηση των δεικτών. Η τελειοποίηση αυτού του ηλεκτρικού ρωλογίου επιτεύχθηκε το με κατάληξη το αυτοτελές ωρολόγιο μπαταρίας. Το συγχρονισμένο ηλεκτρικό ρολόι ανακαλύφθηκε το 1918 που συγχρονισμένο με την συχνότητα του ηλεκτρικού ρεύματος. Are those frames ?

7 Βασικά Μέρη-Τρόπος Λειτουργίας
Τα βασικά μέρη ενός οποιουδήποτε ρολογιού 1. Ρότορας (μόνο στα αυτόματα ρολόγια) Αυτόματη φόρτιση: με αντίβαρο ταλάντωσης και γρανάζι υποπολλαπλασιασμού. Φορτίζει αυτόματα το κύριο ελατήριο μέσω της φυσικής κίνησης του χεριού (βαρύτητα). Έχει δυνατότητα περιστροφής 360º και μπορεί να περιστρέφεται προς τη μια και τις δύο κατευθύνσεις. Στη δεύτερη περίπτωση πρέπει να υπάρχουν γρανάζια αντιστροφής της κίνησης (reverser).

8 2. Κορώνα/άξονας κουρδίσματος
Κούρδισμα: Φόρτιση του κύριου ελατηρίου από την κορώνα (και στα αυτόματα ρολόγια). 3. Κύριο ελατήριο/Βαρελάκι Παρέχει τη μηχανική ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία του ρολογιού. Αυτονομία: 42 – 220 ώρες χωρίς κούρδισμα. 4. Γρανάζωμα μετάδοσης κίνησης Μεταφέρει την ‘ελαστικότητα’ στο σύστημα διαφυγής και την κίνηση στους δείκτες (μετάδοση).

9 ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΑ Τα μηχανικά ρολόγια διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ - Ο συγκεκριμένος τύπος μηχανής θέλει καθημερινό κούρδισμα. ΑΥΤΟΜΑΤΟ - Το μόνο που χρειάζεται για να δουλεύει είναι κίνηση. Οι παραπάνω δύο τύποι μηχανών, μπορεί να μας δείχνουν μόνο την ώρα ή και την ημερομηνία ή και την ημέρα καθώς επίσης να έχουν και πιο σύνθετες λειτουργίες όπως αυτόματο ημερολόγιο, GMT, χρονογράφος, ξυπνητήρι κλπ.

10 QUARTZ Ο συγκεκριμένος τύπος μηχανής διακρίνεται στις εξής κατηγόριες: ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ – Το μόνο που χρειάζεται για να δουλεύει είναι μία μπαταρία με διάρκεια ζωής από 1 έως 3 χρόνια. KINETIC– Στο συγκεκριμένο τύπο μηχανής η μπαταρία είναι πυκνωτής στον οποίο συσσωρεύεται ενέργεια από την κίνηση του ρολογιού. Αν το φοράμε συνεχώς , ο πυκνωτής αλλάζεται από 5 έως 7 χρόνια. ECO - DRIVE / ΗΛΙΑΚΟ/ SOLAR POWER – Ο συγκεκριμένος τύπος έχει πυκνωτή ο οποίος όμως φορτίζει μέσω κυψελών από φως (λάμπας ή του ήλιου) και έχει επίσης διάρκεια ζωής 5 έως 7 χρόνια. Επίσης οι παραπάνω τύποι μηχανών μπορεί να έχουν απλή ένδειξη ώρας έως και πιο σύνθετες λειτουργίες όπως χρονόμετρο, perpetual calendar, alarm και άλλα. Αυτή η κατηγοριοποίηση έγινε με βάση την τροφοδοσία της μηχανής με ενέργεια. Υπάρχει άλλη μία κατηγορία που αφορά τον τρόπο εμφάνισης των ενδείξεων. Με βάση αυτό λοιπόν οι κατηγορίες είναι: ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΟΣ

11 𝑎 2 + 𝑏 2 = 𝑐 2 I AM COMFUSED… ΛΟΥΡΙ
Το μέσο που το ρολόι στέκεται στον καρπό μας, λέγεται λουρί ή μπρασελέ. Κατασκευάζεται από ποικιλία υλικών (δέρμα, πλαστικό, ατσάλι, τιτάνιο, κεραμικό) και σχεδιαστικά δεν υπάρχει όριο στην εμφάνιση τους. I AM COMFUSED… 𝑎 2 + 𝑏 2 = 𝑐 2

12 RIGHT LEFT RIGHT LEFT ΣΤΕΦΑΝΙ Το στεφάνι βρίσκεται στο επάνω μέρος της κάσας, περιμετρικά του κρυστάλλου. Συνήθως το υλικό κατασκευής του είναι όμοιο με αυτό της κάσας, αν και αυτό δεν είναι απαραίτητο. Επάνω στο στεφάνι μπορούν να τοποθετηθούν διάφορες ενδείξεις όπως είναι αυτή του ταχυμέτρου ή των λεπτών της ώρας. Σε κάποια ρολόγια, το στεφάνι διακοσμείται με ζιργκόν ή διάφορους πολύτιμους λίθους (μπριγιάν, ρουμπίνια κτλ.)

13 THIS IS FAKE ! ΚΑΣΑ Η κάσα είναι το κεντρικό σώμα του ρολογιού πάνω στην οποία πιάνει το λουρί ή το μπρασελέ, το κρύσταλλο, το στεφάνι και μέσα της τοποθετείται ο μηχανισμός του ρολογιού. Το υλικό κατασκευής της κάσας ποικίλει με σύνηθες υλικό το μέταλλο ή το πλαστικό. Το καπάκι της κάσας μπορεί να είναι κουμπωτό ή βιδωτό και συνήθως κατασκευάζεται από ατσάλι ή πλαστικό. Πολλές φορές στο καπάκι της κάσας είναι τοποθετημένο κρύσταλλο (κυρίως σε αυτόματους μηχανισμούς ή μηχανισμούς KINETIC) για να φαίνεται ο τρόπος λειτουργίας του μηχανισμού.

14 I DON’T LIKE MATHS ! 𝑥+𝑎 𝑛 = 𝑘=0 𝑛 𝑛 𝑘 𝑥 𝑘 𝑎 𝑛−𝑘 ΠΑΧΟΣ-ΥΨΟΣ ΚΑΣΑΣ
Το ύψος της κάσας είναι η απόσταση μεταξύ των ακραίων σημείων (πάνω – κάτω) στα οποία προσαρμόζεται το μπρασελέ ή το λουράκι. Το πάχος της κάσας (σε mm) είναι η απόσταση μεταξύ της άκρης του κρυστάλλου και του καπακιού. I DON’T LIKE MATHS ! 𝑥+𝑎 𝑛 = 𝑘=0 𝑛 𝑛 𝑘 𝑥 𝑘 𝑎 𝑛−𝑘

15 https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A1%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B9
* + * + = + - * - = + - - * + = - + Πηγές =

16 ΣΥΡΕ ΤΟ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ

17 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΎ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ


Κατέβασμα ppt "ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΡΟΛΟΙ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google