Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Υπεύθυνος καθηγητής: Γεροντίδης Νίκος (ΠΕ.04 Χημικός)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Υπεύθυνος καθηγητής: Γεροντίδης Νίκος (ΠΕ.04 Χημικός)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Υπεύθυνος καθηγητής: Γεροντίδης Νίκος (ΠΕ.04 Χημικός)

2 Ιστορικά Στοιχεία Γραπτά που αναφέρονται σε εκχυλίσματα παπαρούνας με ναρκωτικές ενέργειες έχουν βρεθεί στην περιοχή των Σουμερίων στη Μέση Ανατολή και χρονολογούνται από το 4.000 π.Χ. Γραπτά που αναφέρονται σε εκχυλίσματα παπαρούνας με ναρκωτικές ενέργειες έχουν βρεθεί στην περιοχή των Σουμερίων στη Μέση Ανατολή και χρονολογούνται από το 4.000 π.Χ. Οι Αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν όπιο (πρώτη ναρκωτική ουσία)τόσο για τα ψυχαγωγικά όσο και για τα θεραπευτικά του αποτελέσματα. Οι Αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν όπιο (πρώτη ναρκωτική ουσία)τόσο για τα ψυχαγωγικά όσο και για τα θεραπευτικά του αποτελέσματα.

3 Τοξικομανία: εμφανίζεται πρώτη φορά τον 19ο αιώνα. Δηλαδή, η εγκατάσταση της εξάρτησης ως κοινωνικού φαινομένου γίνεται στη φάση του περάσματος στον καπιταλισμό.  1805: Παράγεται η μορφίνη  1839-1842: Ο πόλεμος του οπίου  1856: Παράγεται η κοκαΐνη  1898: Η γερμανική φαρμακοβιομηχανία HOECHT παράγει τη μεθαδόνη  1958-1974: Φαινόμενο τοξικομανίας στον αμερικανικό στρατό  2001: Η παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν καλύπτει το 93% της παγκόσμιας παραγωγής

4 Κοινωνικές Επιπτώσεις των Ναρκωτικών Απώλεια του νοήματος της ζωής Έλλειψη στόχων και φιλοδοξιών για μελλοντική εξέλιξη Επιβίωση εις βάρος των άλλων Ανεργία, χρέη, οικονομική κατάρρευση Διαταραγμένες οικογενειακές σχέσεις, διαζύγια Διαταραγμένες σχέσεις με γονείς και παιδιά Βίαιη συμπεριφορά

5 Εγκληματικές τάσεις Αυξημένος κίνδυνος θανάτου από καυγά Αυτοκινητιστικό δυστύχημα Υπερβολική δόση Αυτοκτονία Παρασιτικός τρόπος ζωής Προβλήματα με το νόμο  Σε μακροχρόνιο επίπεδο μπορούν να αναφερθεί ο θάνατος ως πιθανή συνέπεια ορισμένων μορφών χρήσης ναρκωτικών και η εξάπλωση των λοιμωδών νοσημάτων όπως το AIDS.

6 Συνέπειες ενδοφλεβικών ναρκωτικών  Σε ατομικό επίπεδο Αύξηση Ηπατίτιδας B + C, ενδοκαρδίτιδα, τέτανος.  Σε κοινωνικό επίπεδο Αύξηση της συνολικής δαπάνης υγείας για την αντιμετώπιση της εξάρτησης και των συνδεόμενων με αυτή προβλημάτων υγείας. Αύξηση δαπάνης για την καταπολέμηση της σχετιζόμενης με την εξάρτηση εγκληματικότητας. Αύξηση των επιδομάτων και παροχών και την απώλειαεθνικών πόρων. Ομάδα 1 : Αναστασίου Ματίνα,Αντωνέα Ελένη,Δανακούρτης Δημήτρης, Θωμά Νίκη,Καραγεώργου Λαμπρινή

7 Περιοχές παραγωγής ναρκωτικών & διακίνηση

8 Χώρες παραγωγής:  H μεγαλύτερη παραγωγή ναρκωτικών γίνεται στις χώρες του αποκαλούμενου >  Βιρμανία, Ταιλάνδη, Ιράν όπως επίσης και : Μαρόκο, Κολομβία, Βολιβία και Περού.  Μέσα στο 2003 η παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν αντιστοιχούσε με το 90% της κατανάλωσης ηρωίνης στην Ευρώπη.  Το Αφγανιστάν επίσης είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή οπίου στο κόσμο,η παραγωγή της έφτασε το 61% το 2011. Παραδόξως,η Αμβέρσα του Βελγίου είναι γεμάτη κοκαΐνη. Θεωρείται η πρωτεύουσα των ναρκωτικών της Ευρώπης. Παραπάνω και από το Άμστερνταμ. (Χαρακτηριστικά, σχεδόν το 25% της κοκαΐνης που μπάινει στη Ευρώπη από τη Νότια Αμερική,περνάει από τη χώρα του Βελγίου και ένα μεγάλο μέρος από το λιμάνι της Αμβέρσας.)

9  Άλλες χώρες προέλευσης παραγωγής επίσης είναι και η Αλβανία όπως και η Σερβία.Λόγω μικρής απόστασης είναι οι κύριοι προμηθευτές ναρκωτικών στη χώρα μας.

10 Στην Ελλάδα:  5η μεταξύ των περιοχών της χώρας με μεγαλύτερη παραγωγή χασίς η Μεσσηνία  Στη κορυφή του καταλόγου επίσης και η Κρήτη, η Ηλεία, η Αρκαδία και η Λακωνία.

11 Διακίνηση: Η μεταφορά ναρκωτικών μπορεί να γίνει με: Η μεταφορά ναρκωτικών μπορεί να γίνει με:  Κατάποση  Ζώνες, εσώρουχα  Ταινιοθήκες, βάζα, παιχνίδια κ.α

12 Ποιοι όμως αναλαμβάνουν την διακίνηση; Το γενικό πρόσταγμα στην εμπορία και στη διaκίνηση της κόκας το έχουν εγκληματικές οργανώσεις από Σερβία,Μαυροβούνιο, Βουλγαρία και τώρα τελευταία από Αλβανία. Το γενικό πρόσταγμα στην εμπορία και στη διaκίνηση της κόκας το έχουν εγκληματικές οργανώσεις από Σερβία,Μαυροβούνιο, Βουλγαρία και τώρα τελευταία από Αλβανία.

13 Βασίλεβα Νικόλ Βυθούλκα Αθηνά Ζιώγγας Άγγελος Κανάνη Παναγιώτα Κατσάλη Εύα

14 Μαλακά Ναρκωτικά ΚΑΝΝΑΒΗ ΧΑΣΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΜΑΛΑΚΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Βέρος Βασίλης Δημητρή Μαρίνα Δερμετζίδης Γιώργος Διαμαντής Μάνος Καλαποθαράκου Γεωργία

15 Κάνναβη Η κάνναβη γνωστή και ως μαριχουάνα και γκάντζα μεταξύ πολλών άλλων ονομάτων αναφέρεται σε οποιοδήποτε αριθμό παρασκευασμάτων του φυτού που προσδιορίζονται για χρήση ως ψυχοδραστικού φαρμάκου. Η κάνναβη γνωστή και ως μαριχουάνα και γκάντζα μεταξύ πολλών άλλων ονομάτων αναφέρεται σε οποιοδήποτε αριθμό παρασκευασμάτων του φυτού που προσδιορίζονται για χρήση ως ψυχοδραστικού φαρμάκου. Η κάνναβη όπως και τα περισσότερα ναρκωτικά ερεθίζουν με τα συστατικά τους μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου εστί ο εγκέφαλος δεν παράγει τα χημικά συστατικά που χρειάζεται και αδρανεί περιμένοντας πότε θα λάβει την επόμενη δόση.

16 Χασίς Με τον όρο χασίς εννοείται το συμπυκνωμένο στερεό παρασκεύασμα που προέρχεται από το φυτό Ινδική κάνναβη. Η χρήση του γίνεται με ναργιλέ, τσιγάρο αλλά και με θέρμανση σε κάποιο δοχείο και εισπνοή των ατμών. Ακόμα το χασίς μπορεί να παρασκευαστεί και σε τσάι καθώς και να χρησιμοποιηθεί ως συστατικά σε διάφορα φαγητά και γλυκά.

17 Επιπτώσεις Και Εξάρτηση Η εξάρτηση ξεκινάει όταν το άτομο αναζητά ενεργά την ουσία και την χρησιμοποιεί συστηματικά, η συστηματική χρήση μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ανοχής, δηλαδή την ανάγκη για λήψη όλο και περισσότερης ουσίας.

18 Η επιδράσεις της κάνναβης εμφανίζονται μέσα σε λίγα λεπτά από την στιγμή που αρχίζει το κάπνισμα και τα υποκειμενικά συμπτώματα φτάνουν στον μέγιστο βαθμό μετά από 30-60 λεπτά. Τα συμπτώματα από ένα τσιγάρο δεν διαρκούν πάνω από 3 ώρες. Αλλά με την συνεχή χρήση η ανάγκη για περισσότερη ουσία και πιο δυνατή μεγαλώνει.

19

20 Σκληρά Ναρκωτικά Ευγενία Καμινίδου Ευαγγελία Βουλγαράκη Κατερίνα Δαβή Θώμη Καλύβη Βαγγέλης Βυθούλκας

21 Όπιο Όπιο, κοινώς αφιόνι, ονομάζεται ο αποξηραμένος γαλακτώδης χυμός που προέρχεται από ένα είδος παπαρούνας που ονομάζεται μήκων η υπνοφόρος. Το όπιο και τα παράγωγά του αποτελούν ναρκωτικές ουσίες που πάντα προκαλούν σωματική και ψυχολογική εξάρτηση. Σκευάσματα από όπιο (αφέψημα, σκόνη, εκχύλισμα) χρησιμοποιούνται ως αντιδιαρροϊκά και παυσίπονα φάρμακα. Η παραγωγή του οπίου καθορίζεται ποσοτικώς σύμφωνα με διεθνές σχέδιο. Όπιο, κοινώς αφιόνι, ονομάζεται ο αποξηραμένος γαλακτώδης χυμός που προέρχεται από ένα είδος παπαρούνας που ονομάζεται μήκων η υπνοφόρος. Το όπιο και τα παράγωγά του αποτελούν ναρκωτικές ουσίες που πάντα προκαλούν σωματική και ψυχολογική εξάρτηση. Σκευάσματα από όπιο (αφέψημα, σκόνη, εκχύλισμα) χρησιμοποιούνται ως αντιδιαρροϊκά και παυσίπονα φάρμακα. Η παραγωγή του οπίου καθορίζεται ποσοτικώς σύμφωνα με διεθνές σχέδιο.

22 Κοκαΐνη Η κοκαΐνη (βενζοϋλομεθυλεκγονίνη) είναι ένα κρυσταλλικό αλκαλοειδές που λαμβάνεται από τα φύλλα του φυτού κόκα. Είναι ένα τονωτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος και καταπιεστικό όρεξης. Εξαιτίας του τρόπου που επηρεάζει την μεσομεταιχμιακή οδό ανταμοιβής, η κοκαΐνη είναι εθιστική. Η κοκαΐνη (βενζοϋλομεθυλεκγονίνη) είναι ένα κρυσταλλικό αλκαλοειδές που λαμβάνεται από τα φύλλα του φυτού κόκα. Είναι ένα τονωτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος και καταπιεστικό όρεξης. Εξαιτίας του τρόπου που επηρεάζει την μεσομεταιχμιακή οδό ανταμοιβής, η κοκαΐνη είναι εθιστική.

23 Βραχυπρόθεσμες Επιπτώσεις Ταχυπαλμίες, υψηλή πίεση και αυξημένη θερμοκρασία σώματος Ταχυπαλμίες, υψηλή πίεση και αυξημένη θερμοκρασία σώματος Συστολή των περιφερειακών αιμοφόρων αγγείων Συστολή των περιφερειακών αιμοφόρων αγγείων Αυξημένος ρυθμός αναπνοής Αυξημένος ρυθμός αναπνοής Διεσταλμένες κόρες των ματιών Διεσταλμένες κόρες των ματιών Υπερδιέγερση Υπερδιέγερση Παράξενη, σπασμωδική και πολλές φορές βίαιη συμπεριφορά Παράξενη, σπασμωδική και πολλές φορές βίαιη συμπεριφορά Παραισθήσεις αφής οι οποίες δημιουργούν την πλάνη ότι διάφορα ζωύφια κινούνται κάτω από το δέρμα του χρήστη Παραισθήσεις αφής οι οποίες δημιουργούν την πλάνη ότι διάφορα ζωύφια κινούνται κάτω από το δέρμα του χρήστη Εξαιρετικά έντονη ανάγκη για ναρκωτικό Εξαιρετικά έντονη ανάγκη για ναρκωτικό Υπερβολική δόση (ακόμη και για μια φορά μόνο) μπορεί να οδηγήσει σε παροξυσμούς, κρίσεις και ξαφνικό θάνατο. Υπερβολική δόση (ακόμη και για μια φορά μόνο) μπορεί να οδηγήσει σε παροξυσμούς, κρίσεις και ξαφνικό θάνατο. Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις Οι μόνιμες βλάβες στα αγγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου Οι μόνιμες βλάβες στα αγγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου η υψηλή πίεση αίματος, οδηγούν σε καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και θάνατο η υψηλή πίεση αίματος, οδηγούν σε καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και θάνατο Βλάβες στο συκώτι, στα νεφρά και στους πνεύμονες Βλάβες στο συκώτι, στα νεφρά και στους πνεύμονες Καταστροφή των ρινικών ιστών αν σνιφάρεται Καταστροφή των ρινικών ιστών αν σνιφάρεται Αναπνευστική ανεπάρκεια, αν καπνίζεται Αναπνευστική ανεπάρκεια, αν καπνίζεται Μολύνσεις και αποστήματα, αν γίνεται χρήση με ένεση Μολύνσεις και αποστήματα, αν γίνεται χρήση με ένεση Ανοχή στο ναρκωτικό και εθισμός (ακόμη και μετά από μία μόνο χρήση) Ανοχή στο ναρκωτικό και εθισμός (ακόμη και μετά από μία μόνο χρήση)

24 Μορφίνη Η μορφίνη ανήκει στην κατηγορία των οπιούχων αναλγητικών εξαρτησιογόνων ουσιών. Στην αρχική της μορφή είναι λευκή άοσμη και με πικρή γεύση. Η μορφίνη ανήκει στην κατηγορία των οπιούχων αναλγητικών εξαρτησιογόνων ουσιών. Στην αρχική της μορφή είναι λευκή άοσμη και με πικρή γεύση. Η μορφίνη δρα κυρίως στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και εκλεκτικά στα κέντρα του πόνου, του βήχα και της αναπνοής. Η διάρκεια δράσης της ουσίας στον οργανισμό είναι περίπου 8 ώρες, όπου το άτομο έχει ένα αίσθημα ευφορίας και ανακούφισης. Η μορφίνη δρα κυρίως στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και εκλεκτικά στα κέντρα του πόνου, του βήχα και της αναπνοής. Η διάρκεια δράσης της ουσίας στον οργανισμό είναι περίπου 8 ώρες, όπου το άτομο έχει ένα αίσθημα ευφορίας και ανακούφισης. Συμπτώματα: Συμπτώματα: αναπνευστική καταστολή αναπνευστική καταστολή υπνηλία υπνηλία ψυχοκινητική επιβράδυνση ψυχοκινητική επιβράδυνση κακή άρθρωση της ομιλίας κακή άρθρωση της ομιλίας μειωμένη συγκέντρωση ή μνήμη μειωμένη συγκέντρωση ή μνήμη μειωμένη κρίση. μειωμένη κρίση. απώλεια βάρους απώλεια βάρους λεύκανση της τρίχας και τριχόπτωση λεύκανση της τρίχας και τριχόπτωση Η χρήση της Μορφίνης προκαλεί ανοχή και εξάρτηση, τόσο σωματική, όσο και ψυχολογική. Επίσης, η υπερβολική δόση, αλλά και ο συνδυασμός της μορφίνης με άλλες ουσίες (όπως αλκοόλ, ηρεμιστικά, αμφεταμίνες κ.ά.), είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, καθώς μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και θάνατο

25 LSD To διαιθυλαμίδιο του λυσεργικού οξέος LSD είναι συνθετική, δραστική, παραισθησιογόνος ουσία που παράγεται από το λυσεργικό οξύ To διαιθυλαμίδιο του λυσεργικού οξέος LSD είναι συνθετική, δραστική, παραισθησιογόνος ουσία που παράγεται από το λυσεργικό οξύ Όπως όλες οι παραισθησιογόνες ουσίες, το LSD προκαλεί αποκλίσεις από τη συνήθη συμπεριφορά του χρήστη, αλλοιώνοντας την αντίληψη της πραγματικότητας, προκαλώντας οπτικές και ακουστικές αντιληπτικές διαταραχές. δεν προκαλεί εθισμό και το ενδεχόμενο αναβίωσης της εμπειρίας της χρήσης μετά τη διακοπή της Όπως όλες οι παραισθησιογόνες ουσίες, το LSD προκαλεί αποκλίσεις από τη συνήθη συμπεριφορά του χρήστη, αλλοιώνοντας την αντίληψη της πραγματικότητας, προκαλώντας οπτικές και ακουστικές αντιληπτικές διαταραχές. δεν προκαλεί εθισμό και το ενδεχόμενο αναβίωσης της εμπειρίας της χρήσης μετά τη διακοπή της Τα πρώτα συμπτώματα του LSD βιώνονται από τριάντα έως ενενήντα λεπτά μετά τη λήψη του ναρκωτικού.Οι χρήστες του LSD βιώνουν απώλεια όρεξης,αϋπνίες,ξηρότητα στόματος και ρίγη, Τα πρώτα συμπτώματα του LSD βιώνονται από τριάντα έως ενενήντα λεπτά μετά τη λήψη του ναρκωτικού.Οι χρήστες του LSD βιώνουν απώλεια όρεξης,αϋπνίες,ξηρότητα στόματος και ρίγη, Το χειρότερο είναι ότι ο χρήστης LSD δεν μπορεί να ξεχωρίσει ποιές είναι οι αισθήσεις που παράγονται από το ναρκωτικό και ποιες ανήκουν στην πραγματικότητα.Μερικοί χρήστες LSD βιώνουν έντονη μακαριότητα την οποία εκλαμβάνουν λανθασμένα ως « διαφώτιση ».Οι χρήστες LSD μπορεί να εκδηλώσουν σχετικά μακροχρόνιες ψυχώσεις ή οξεία κατάθλιψη. Το χειρότερο είναι ότι ο χρήστης LSD δεν μπορεί να ξεχωρίσει ποιές είναι οι αισθήσεις που παράγονται από το ναρκωτικό και ποιες ανήκουν στην πραγματικότητα.Μερικοί χρήστες LSD βιώνουν έντονη μακαριότητα την οποία εκλαμβάνουν λανθασμένα ως « διαφώτιση ».Οι χρήστες LSD μπορεί να εκδηλώσουν σχετικά μακροχρόνιες ψυχώσεις ή οξεία κατάθλιψη. Επειδή το LSD συσσωρεύεται στο σώμα,οι χρήστες αναπτύσσουν μια ανοχή στο ναρκωτικό.Με άλλα λόγια,μερικοί χρήστες πρέπει να το παίρνουν σε όλο και μεγαλύτερες δόσεις,το οποίο αυξάνει τις σωματικές επιπτώσεις και τον κίνδυνο μιας ψύχωσης. Επειδή το LSD συσσωρεύεται στο σώμα,οι χρήστες αναπτύσσουν μια ανοχή στο ναρκωτικό.Με άλλα λόγια,μερικοί χρήστες πρέπει να το παίρνουν σε όλο και μεγαλύτερες δόσεις,το οποίο αυξάνει τις σωματικές επιπτώσεις και τον κίνδυνο μιας ψύχωσης.

26 Βαρβιτουρικά Τα βαρβιτουρικά είναι φάρμακα τα οποία καταστέλλουν το νευρικό σύστημα, μέσω της ενίσχυσης της δράσης των υποδοχέων GABA, οι οποίοι έχουν ανασταλτική δράση. Στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν κατά κόρον ως αγχολυτικά και για την πρόκληση ύπνου ή αναισθησίας. Σε τοξικές δόσεις, τα βαρβιτουρικά μπορούν να προκαλέσουν κώμα. Επιπλέον τα βαρβιτουρικά μπορεί να προκαλέσουν εθισμό με πολύ σοβαρό σύνδρομο στέρησης μετά από απότομη διακοπή που μπορεί να οδηγήσει και στο θάνατο. Ο αριθμός των βαρβιτουρικών που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι μεγάλος και υπάρχουν διάφορα είδη βαρβιτουρικών με ποικίλες ιδιότητες. Σε περίπτωση υπερδοσολογίας, εμφανίζουν διάφορες παρενέργειες όπως: καταπληξία- σοκ ελάττωση της αρτηριακής πίεσης παράλυση του αναπνευστικού, με αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατος. επηρεάζονται τα κέντρα που ελέγχουν τη συνείδηση και τις ψυχικές λειτουργίες του ατόμου γενική αναισθησία δηλητηρίαση βαριάς μορφής,που μπορεί να επιφέρει το θάνατο δηλητηρίαση βαριάς μορφής,που μπορεί να επιφέρει το θάνατο εξασθένιση της μνήμης εξασθένιση της μνήμης

27 Αμφεταμίνη Οι αμφεταμίνες είναι ομάδα ενώσεων, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως φάρμακα, ενώ αρχικά χρησιμοποιήθηκαν σαν βοηθήματα δίαιτας για τη μείωση του σωματικού βάρους Οι αμφεταμίνες είναι ομάδα ενώσεων, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως φάρμακα, ενώ αρχικά χρησιμοποιήθηκαν σαν βοηθήματα δίαιτας για τη μείωση του σωματικού βάρους Το αμφεταμινικό παράγωγο μεθυλοφαινιδάτη χρησιμοποιείται για την συμπτωματική αντιμετώπιση του συνδρόμου μειωμένης προσοχής στα παιδιά και της ναρκοληψίας. Το αμφεταμινικό παράγωγο μεθυλοφαινιδάτη χρησιμοποιείται για την συμπτωματική αντιμετώπιση του συνδρόμου μειωμένης προσοχής στα παιδιά και της ναρκοληψίας. Οι αμφεταμίνες προκαλούν εθισμό, εξάρτηση και συμπεριφορά αναζήτησης της ουσίας. Ακόμη, μετά από χρόνια χρήση εμφανίζεται ανοχή στην ευφορική δράση της, που από τους χρήστες περιγράφεται ως "χάσιμο της μαγείας". Η αμφεταμίνη είναι μια λεπτή, υπόλευκη σκόνη που συνήθως περιέχει μόνο κατά 6 με 10% καθαρή αμφεταμίνη, ενώ το υπόλοιπο 90 % μπορεί να είναι οτιδήποτε: από μπέικιν-πάουντερ μέχρι καθαρτικό. Σήμερα είναι γνωστή στους χρήστες ως «μαύρη καλλονή». Η συστηματική χρήση των αμφεταμινών προκαλεί ανοχή, ψυχική εξάρτηση και σωματική εξάρτηση.

28 Ηρωίνη Η ηρωίνη ή διακετυλομορφίνη είναι οπιοειδές ναρκωτικό, που ανήκει στην κατηγορία των σκληρών ναρκωτικών λόγω του εξαιρετικά υψηλού σημείου εθισμού που προκαλεί ενώ είναι και κατασταλτικό. Η ηρωίνη όταν είναι καθαρή, είναι σε μορφή άσπρης σκόνης. Αλλά συναντάται πιο συχνά σε χρώμα ροζ γκρι, καφέ ή μαύρο. Γίνεται χρήση του από εκατομμύρια εθισμένων ατόμων σε όλο τον κόσμο τα οποία είναι ανίκανα να ξεπεράσουν την καταστροφική επιθυμία τους να συνεχίσουν να παίρνουν αυτό το ναρκωτικό κάθε μέρα της ζωής τους και γνωρίζοντας ότι, εάν σταματήσουν, θα αντιμετωπίσουν τον τρόμο που φέρνουν τα στερητικά συμπτώματα. Συνήθως, η ηρωίνη λαμβάνεται ενέσιμα, δημιουργώντας περαιτέρω κινδύνους για το χρήστη, ο οποίος αντιμετωπίζει τον κίνδυνο του AIDS ή άλλης μόλυνσης επιπλέον της οδύνης του εθισμού.

29 Ομάδα 5 η : Κάις Αλ-Ινσαουί Ρούλα Βαθίστα Έλενα Ζίντρο Χριστίνα Καπονικολού Γιάννης Καράμπελας Απεξάρτηση από τα ναρκωτικά

30 Οι περισσότεροι ναρκομανείς έχουν οικογένειες, φίλους, δουλειές και προσπαθούν να δείχνουν στους άλλους ότι λειτουργούν αρκετά καλά. Αλλά η χρήση, τους επηρεάζει σε όλα ή σε κάποιο κομμάτι της ζωής τους. Η οικογενειακή, η κοινωνική ή η επαγγελματική τους ζωή μπορεί να πάσχει. Παρ΄όλα αυτά ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ, Η ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ!

31 Γνωστά κέντρα απεξάρτησης στην Ελλάδα και παγκοσμίως ΟΚΑΝΑ (ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ) ΟΚΑΝΑ (ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ) ΚΕΘΕΑ (ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ) ΚΕΘΕΑ (ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ) ΟΑΣΙΣ ΟΑΣΙΣ ΑΡΩΓΗ 12+ ΑΡΩΓΗ 12+ ΑΡΩΓΗ 18+ ΑΡΩΓΗ 18+ ΝΑΡΚΩΝΟΝ (50 ΚΕΝΤΡΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ) ΝΑΡΚΩΝΟΝ (50 ΚΕΝΤΡΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ)

32 ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ Το πρώτο βήμα μιας χρονοβόρας θεραπείας του εθισμού. Στόχος: Εξάλειψη των ναρκωτικών από τον οργανισμό και η προετοιμασία για περαιτέρω αποκατάσταση. Ιμπογκαϊνη: Βουπρενομορφίνη:

33 Προγράμματα απεξάρτησης Απώτερος στόχος: Διαρκής αποχή από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Άμεσοι στόχοι: Μείωση χρήσης των εθιστικών ουσιών Μείωση χρήσης των εθιστικών ουσιών Βελτίωση της λειτουργικότητας του ατόμου Βελτίωση της λειτουργικότητας του ατόμου Την ελαχιστοποίηση των ιατρικών επιπλοκών και κοινωνικών επιπτώσεων Την ελαχιστοποίηση των ιατρικών επιπλοκών και κοινωνικών επιπτώσεων

34 1.Μεθαδόνη και λεβοαλφαακεταλμεθαδόλη (LAAM) 2. Η θεραπεία επί εξωτερικής βάσης, χωρίς χoρήγηση φαρμάκων

35 3) Οι θεραπευτικές κοινότητες 4) Minnesota model

36 ΤΕΛΟΣ Βιβλιογραφία: www.wikipedia.org Εικόνες Google


Κατέβασμα ppt "ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Υπεύθυνος καθηγητής: Γεροντίδης Νίκος (ΠΕ.04 Χημικός)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google