Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ Αιμορραγία ονομάζεται η διαφυγή αίματος από τις αρτηρίες, τα τριχοειδή αγγεία ή τις φλέβες. Είναι αποτέλεσμα, δηλαδή.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ Αιμορραγία ονομάζεται η διαφυγή αίματος από τις αρτηρίες, τα τριχοειδή αγγεία ή τις φλέβες. Είναι αποτέλεσμα, δηλαδή."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2

3 ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ

4 Αιμορραγία ονομάζεται η διαφυγή αίματος από τις αρτηρίες, τα τριχοειδή αγγεία ή τις φλέβες. Είναι αποτέλεσμα, δηλαδή της ρήξης των αιμοσφαιρικών αγγείων η οποία προκαλείται από κακώσεις ή ορισμένα νοσήματα.. Η εξωτερική αιμορραγία παρατηρείται σε ένα τραύμα. Συνήθως η αιμορραγία σταματάει μέσα σε 6-10 λεπτά καθώς ο οργανισμός έχει πολλούς εσωτερικούς αμυντικούς μηχανισμούς, οι οποίοι την καταστέλλουν. Το γεγονός ότι η αιμορραγία μπορεί να συνεχιστεί και να έχουμε ταχεία απώλεια αίματος, μπορεί να επιφέρει ακόμη και θάνατ ο

5 Η εξωτερική αιμορραγία μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο με την εφαρμογή πίεσης πάνω στο τραύμα, καθώς έτσι σταματά η ροή του αίματος και επιτυγχάνεται η φυσιολογική πήξη.  Φορέστε γάντια και πιέστε το σημείο που αιμορραγεί για 5-10 λεπτά, με τα δάχτυλα ή την παλάμη σας (άμεση πίεση)  Εφαρμόστε γάζες ή καθαρό ύφασμα πάνω στο τραύμα και δέστε με επίδεσμο. Εάν ο επίδεσμος ματώσει τοποθετείστε επιπλέον γάζες και συνεχίστε να δένετε με τον επίδεσμο χωρίς να αφαιρέσετε τις πρώτες γάζες.  Καλέστε ασθενοφόρο και φροντίστε για άμεση μεταφορά αν έχει χαθεί πολύ αίμα.

6 Ο όρος shock περιγράφει μια κατάσταση κατάρρευσης του καρδιοαναπνευστικού συστήματος και επιβράδυνση της ροής του αίματος. Έτσι πολλά ζωτικά όργανα όπως ο νωτιαίος μυελός, η καρδιά και ο εγκέφαλος δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς την συνεχή ροή του αίματος. 1.Βλάβες στην καρδιά που την καταστούν ανίκανη να λειτουργεί ως αντλία. 2. Ανεπαρκής όγκος αίματος για εξίδρωση λόγω της συνεχούς απώλειας αίματος. 3. Διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και ανεπάρκεια του αίματος να προκαλέσει εξίδρωση.

7  Υποογκαιμικό shock( απώλεια αίματος)  Μεταβολικό shock( απώλεια υγρών του σώματος)  Νευρογενές shock( απώλεια ελέγχου του νευρικού συστήματος στο αγγειακό σύστημα)  Ψυχογενές shock( κοινώς λιποθυμία)  Καρδιογενές shock( ανεπαρκής λειτουργία της καρδιάς)  Σηπτικό shock(λοίμωξη και βλάβη αιμοφόρων αγγείων) ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ SHOCK Αδύναμος σφυγμός Ακανόνιστη εισπνοή Απώλεια συνείδησης Ναυτία ή έμετος Υπερβολική εφίδρωση Ωχρότητα και μελάνιασμα των άκρων

8  Διατηρούμε ανοιχτή την αναπνευστική οδό και δίνουμε οξυγόνο αν χρειαστεί  Πιέζουμε τα σημεία στα οποία έχει προκληθεί η αιμορραγία  Σηκώνουμε τα πόδια, περίπου, 30 εκατοστά  Χειριζόμαστε τον ασθενή χωρίς βιαστικές ή απότομες κινήσεις.  Φροντίζουμε να διατηρήσουμε ζεστό τον ασθενή( κουβέρτες)  Κρατούμε τον τραυματία σε θέση ύπτια( ανάσκελα) σε άλλες περιπτώσεις( σοβαρή καρδιακή προσβολή, νόσος των πνευμόνων) τον τοποθετούμε σε ημικαθιστή θέση  Μετράμε τον σφυγμό κάθε 5 λεπτά ελέγχοντας τα άλλα ζωτικά σημεία  Δεν δίνουμε στο θύμα να φάει ή να πιει τίποτα  Όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους καταστάσεις πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, καλούμε ασθενοφόρο ή γιατρό και μετά ξεκινάμε τις απαραίτητες βοήθειες στο θύμα και δεν το αφήνουμε ούτε λεπτό μόνο του.

9 Η ρινορραγία ή αλλιώς επίσταξη αν και είναι ένα άκρως συνηθισμένο περιστατικό μπορεί να αποβεί μοιραίο καθώς το ποσό του αίματος που χάνεται μπορεί να οδηγήσει το άτομο σε αιμορραγικό σοκ. Τοποθέτηση πάγου επάνω στην περιοχή της μύτης. Τοποθέτηση του ατόμου που έχει ρινορραγία σε καθιστή θέση με κλίση του κεφαλιού προς τα μπροστά για την αποφυγή του κίνδυνου εισροής αίματος. Ηρεμία του ασθενή γιατί λόγω της ανησυχίας είναι δυνατό να ανέβει η πίεση και να χειροτερέψει η επίσταξη.

10  Αλλεργική ρινίτιδα  Άμεσος τραυματισμός της μύτης  Βαρύτραυμα  Ενσφηνωμένο αντικείμενο στη μύτη  Επαναλαμβανόμενο φτάρνισμα  Λήψη μεγάλης δόσης αντισηπτικών φαρμάκων  Λοίμωξη ανώτερου αναπνευστικού  Πολύ δυνατό φύσημα της μύτης  Υπερβολική χρήση αποσυμφορητικών ρινικών σπρέι  Χειρουργείο σε πρόσωπο ή μύτη ( ρινοπλαστική )  Χρήση χημικών ερεθιστικών ( χημικά ερεθιστικά )


Κατέβασμα ppt "ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ Αιμορραγία ονομάζεται η διαφυγή αίματος από τις αρτηρίες, τα τριχοειδή αγγεία ή τις φλέβες. Είναι αποτέλεσμα, δηλαδή."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google