Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΚΙΑΣΚΟΠΙΑ Η φωτεινή δέσμη μπορεί να έχει κυκλική διατομή ( Spot retinoscope ) ή ταινιοειδή (Streak retinoscope)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΚΙΑΣΚΟΠΙΑ Η φωτεινή δέσμη μπορεί να έχει κυκλική διατομή ( Spot retinoscope ) ή ταινιοειδή (Streak retinoscope)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΚΙΑΣΚΟΠΙΑ Η φωτεινή δέσμη μπορεί να έχει κυκλική διατομή ( Spot retinoscope ) ή ταινιοειδή (Streak retinoscope)

2 Σύστημα φωτισμού Η θέση της πηγής σε σχέση με την εστιακή απόσταση του φακού καθορίζουν τον τύπο των εξερχόμενων ακτινών.

3 Εξουδετέρωση Με τη σκιασκοπία επιδιώκουμε να βρούμε το διορθωτικό φακό, που τοποθετούμενος μπροστά από το εξεταζόμενο μάτι, καταργεί κάθε κίνηση της αντανάκλασης.

4 Α. Ομόρροπη κίνηση Β. Αντίρροπη κίνηση Αν η κίνηση της αντανάκλασης είναι ομόρροπη, τοποθετούμε θετικά σφαιρώματα μέχρι να φτάσουμε σε ουδέτερο σημείο ενώ αν η κίνηση της αντανάκλασης είναι αντίρροπη, τοποθετούμε αρνητικά σφαιρώματα μέχρι να φτάσουμε σε ουδέτερο σημείο.

5 Oυδέτερο σημείο Στο ουδέτερο σημείο η αντανάκλαση είναι τόσο μεγάλη και κινείται τόσο γρήγορα ώστε δύσκολα μπορεί να αναλυθεί γι’ αυτό συχνά η ουδέτερη ζώνη περιορίζεται ανάμεσα σε δύο δοκιμαστικούς φακούς, μεταξύ της τελευταίας ομόρροπης και της πρώτης αντίρροπης πχ. +1.50 Ds - +2.00 Ds τότε ουδέτερο σημείο +1.75 Ds.

6 Η εξέταση γίνεται χωριστά για κάθε μεσημβρινό. Ο εξεταζόμενος μεσημβρινός καθορίζεται από το επίπεδο στο οποίο κινείται η δέσμη. Αν η αμετρωπία είναι σφαιρική όλοι οι μεσημβρινοί εξουδετερώνονται με το ίδιο σφαίρωμα. Αν υπάρχει αστιγματισμός, θα χρειαστούν διαφορετικά.

7 Απόσταση εργασίας στη σκιασκοπία ονομάζουμε την απόσταση του σκιασκοπίου από το εξεταζόμενο μάτι. Η συνήθης απόσταση εργασίας είναι 50cm, 66cm και 100cm Τα 66 cm έχουν διοπτρικό ισοδύναμο 1.50 Ds, τα 50 cm έχουν διοπτρικό ισοδύναμο 2.00 Ds, ενώ τα 25 cm έχουν διοπτρικό ισοδύναμο 4.00 Ds. Αυτό το σφάλμα πρέπει να αφαιρεθεί από το τελικό σκιασκοπικό εύρημα για να βρούμε την τελική συνταγή, πχ. Τελική Συνταγή = Σκιασκοπικό εύρημα - Διοπτρικό ισοδύναμο απόστασης εργασίας Σκιασκοπικό εύρημα = +1.50 Ds Διοπτρικό ισοδύναμο απόστασης εργασίας = 1/ 0.50 m = +2.00 Ds Τελική Συνταγή = +1.50Ds – (+2.00 Ds) = - 0.50 Ds

8 ΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΗΣ Η κατεύθυνση της κίνησης Το εύρος Η φωτεινότητα, και Η ταχύτητα

9 Κατεύθυνση της κίνησης ομόρροπη, ή αντίρροπη με τη φορά της περιστροφής του σκιασκοπίου και εξαρτάται από τρεις παράγοντες: Α) τη διαθλαστική κατάσταση του εξεταζόμενου ματιού, Β) τη φύση της προσπίπτουσας ακτινοβολίας (αν δηλαδή η δέσμη είναι συγκλίνουσα ή αποκλίνουσα) και Γ) την απόσταση του σκιασκοπίου από το εξεταζόμενο μάτι.

10 Εύρος της αντανάκλασης Όταν η απόσταση που μας χωρίζει από το σημείο εξουδετέρωσης είναι πάνω από 3.00D το εύρος της αντανάκλασης είναι μεγάλο και αυξάνεται λίγο όταν η απόσταση αυτή μεγαλώνει. Αντίθετα, όταν κατά τη διαδικασία της εξουδετέρωσης πλησιάζουμε προς το ουδέτερο σημείο, το εύρος μειώνεται τόσο πιο γρήγορα όσο πιο κοντά στο ουδέτερο σημείο είμαστε.

11 ΑΔΡΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΜΕΤΡΩΠΙΑΣ Α. Υψηλή υπερμετρωπία Β. Χαμηλή υπερμετρωπία Α. Υψηλή μυωπία Β. Χαμηλή μυωπία

12 Ταχύτητα της αντανάκλασης. Στις μεγάλες αμετρωπίες η ταχύτητα της αντανάκλασης είναι μικρή, αργή ενώ στις μικρές αμετρωπίες η ταχύτητα είναι μεγάλη.

13 Στον προσδιορισμό του άξονα του αστιγματισμού μας βοηθούν τρία κυρίως φαινόμενα: Α) Η διακοπή (σπάσιμο δέσμης) της συνέχειας μεταξύ φωτεινής ταινίας και αντανάκλασης, Β) Το εύρος της αντανάκλασης, και Γ) Η λοξή κίνηση της αντανάκλασης.

14 Λοξή κίνηση αντανάκλασης Κίνηση σε λοξό άξονα ένδειξη ύπαρξης αστιγματισμού

15 Ακρίβεια στον άξονα

16 Σφαιρική Εκτροπή λόγω διασταλμένης κόρης


Κατέβασμα ppt "ΣΚΙΑΣΚΟΠΙΑ Η φωτεινή δέσμη μπορεί να έχει κυκλική διατομή ( Spot retinoscope ) ή ταινιοειδή (Streak retinoscope)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google