Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ.  Ο εθισμός είναι μια πολύπλοκη αρρώστια με παθολογικά και ψυχολογικά συμπτώματα, που δεν επηρεάζει μόνο τον άρρωστο,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ.  Ο εθισμός είναι μια πολύπλοκη αρρώστια με παθολογικά και ψυχολογικά συμπτώματα, που δεν επηρεάζει μόνο τον άρρωστο,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

2  Ο εθισμός είναι μια πολύπλοκη αρρώστια με παθολογικά και ψυχολογικά συμπτώματα, που δεν επηρεάζει μόνο τον άρρωστο, αλλά και την οικογένεια του, τους φίλους του καθώς και τον κοινωνικό του περίγυρο.

3

4

5  Όταν εισπνέουμε τον καπνό, η νικοτίνη απορροφάται ταχύτατα και μεταφέρεται στην καρδιά και στον εγκέφαλο. Η ουσία αυτή οδηγεί τον οργανισμό να εκκρίνει δύο ουσίες, την αδρεναλίνη και την ντοπαμίνη, που αυξάνουν τον μεταβολισμό του σώματος, δημιουργώντας ένα αίσθημα ευχαρίστησης και διέγερσης. Σιγά - σιγά ο εγκέφαλος προσαρμόζεται στην παρουσία της νικοτίνης και εάν σταματήσει να υπάρχει στο αίμα, τότε δημιουργείται αίσθηση κόπωσης, εκνευρισμού και μελαγχολίας, μειωμένης συγκέντρωσης κ. ά. Έτσι αναζητούμε συνεχώς να καπνίσουμε τσιγάρο. Η κατάσταση δεν σταματάει εκεί. Ο οργανισμός προσαρμόζεται σιγά - σιγά στα επίπεδα της νικοτίνης και αναζητάει όλο και μεγαλύτερες ποσότητες

6 Οι 30 δηλητηριώδεις ουσίες από τις οποίες αποτελείται το τσιγάρο είναι η ακετόνη, το οξικό οξύ, η αμμωνία, το αρσενικό, βενζόλιο, κάδμιο, μονοξείδιο του άνθρακα, τετραχλωράνθρακα, DDT, υδρογονάνθρακες, υδροκυάνιο, μόλυβδος, μεθανόλη, ισοκυανικό μεθύλιο, νικοτίνη, νιτρικό οξύ, πολώνιο, πίσσα, τολουόλιο.

7

8

9  Οι κυριότερες συνέπειες του καπνίσ µ ατος στην υγεία : To κάπνισ µ α αποτελεί τον πιο ση µ αντικό, αναστρέψι µ ο παράγοντα θανάτου στην Ευρώπη. Το κάπνισ µ α από µ όνο του είναι δυνατό να προκαλέσει περισσότερους θανάτους απ ’ ότι το σύνολο των παρακάτω : AIDS, κατάχρηση αλκοόλ, οδικά ατυχή µ ατα, χρήση παράνο µ ων ουσιών, αυτοκτονίες. Καρκίνος - του πνεύ µ ονα - στό µ ατος, λάρυγγα, οισοφάγου, του τραχήλου της µ ήτρας - της ουροδόχου κύστης - του παγκρέατος Χρόνια αποφρακτική πνευ µ ονική νόσος (COPD) Στεφανιαία νόσος Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια Περιφερική αγγειακή νόσος Επιπλοκές κατά την εγκυ µ οσύνη και τον τοκετό Άλλες συνέπειες του καπνίσ µ ατος : Επιδείνωση υπάρχουσας ασθένειας π. χ. άσθ µ α Έλκη, νόσος του Crohn Ανδρική ανικανότητα, ανω µ αλίες στην ποιότητα του σπέρ µ ατος, πρόωρη ε µµ ηνόπαυση Ρυτίδες προσώπου, γκρίζα µ αλλιά, απώλεια µ αλλιών Το κάπνισ µ α συσχετίζεται µ ε αυξη µ ένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

10 . Η έκταση του προβλή µ ατος : Το 42% των ενηλίκων της Ε. Ε. είναι καπνιστές. Υπολογίζεται ότι 1,26 δις άνθρωποι καπνίζουν. Το 2030 το νού µ ερο θα φτάσει στο 1,6 δις. Το 2030 µ όνο το 15% των καπνιστών θα ζει στις ανεπτυγ µ ένες χώρες. Το πρόβλη µ α στην Ελλάδα : Το 1991 η Ελλάδα ήταν πρώτη στην η µ ερήσια κατά κεφαλή κατανάλωση τσιγάρων µ ε 7,8 ενώ οι ΗΠΑ είναι στο 5,6. Ήταν πρώτη µ αζί µ ε τη Βουλγαρία, Πολωνία και Κίνα, όσον αφορά το ποσοστό καπνιστών στις ηλικίες 15-30. Ο ρυθ µ ός αύξησης του καπνίσ µ ατος στον γυναικείο πληθυσ µ ό είναι υψηλός (2,2% ετησίως στην πενταετία ‘86-90). · Το 10% των παιδιών της 5 ης και 6 ης ∆ η µ οτικού έχουν ε µ πειρία καπνίσ µ ατος. · Το 13% των εφήβων, ( Γυ µ νάσιο & Λύκειο ), είναι τακτικοί καπνιστές, το 23,1% έχει δοκι µ άσει και το 6,7% καπνίζει περιστασιακά. · Η µ έση ηλικία έναρξης του καπνίσ µ ατος είναι τα 13,9 έτη, 6 µ ήνες νωρίτερα από τα παιδιά στις ΗΠΑ, µ ε τα αγόρια να πειρα µ ατίζονται λίγο νωρίτερα.

11

12

13

14 Οποιαδήποτε ουσία σε υγρή μορφή, σε σκόνη, σε ταμπλέτα, σε φυτική σύσταση, σε σπρέι, που επιδρά στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και αλλάζει την αντίληψη, το συναίσθημα, τη διάθεση, τη συμπεριφορά, τον τρόπο λειτουργίας του σώματος του ατόμου που τα χρησιμοποιεί, κατηγοριοποιείται με τον όρο « ναρκωτικό ».

15  Τα ναρκωτικά ανάλογα με το είδος τους, επηρεάζουν τόσο το σώμα όσο και τον ψυχισμό του ανθρώπου και μπορούν να προκαλέσουν σωματική ή / και ψυχική εξάρτηση.

16  Ο όρος « ναρκωτικά » δεν περιλαμβάνει μόνο τις παράνομες ουσίες, όπως το χασίς, την ηρωίνη, την κοκαΐνη, το χάπι « έκσταση ». Περιλαμβάνει και ουσίες που η χρήση τους είναι νόμιμη. Η χρήση του αλκοόλ και του καπνού είναι απολύτως νόμιμη ( για τους ενήλικες ) και ενταγμένη στην κοινωνική ζωή, η κατάχρησή τους, όμως, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή εξάρτηση και προβλήματα υγείας.

17  Στην Οδύσσεια επίσης ο Όμηρος μιλά για ένα αρκετά μυστηριώδες φυτό, το « νηπενθές ». Όποιος έπινε από αυτό θα περνούσε τη μέρα του ευτυχής. Οι Ευρωπαίοι, οι Αιγύπτιοι και οι ανατολικοί λαοί δέχονταν τα θαυματουργά ερεθίσματα και τη φθοροποιό δράση των ναρκωτικών έστω κι αν αγνοούσαν τη διασπαστική τους ικανότητα. Ο όρος ναρκωτικό πιστεύεται ότι προτάθηκε από τον Γαληνό για να περιγράψει δραστικές ουσίες που μουδιάζουν ή νεκρώνουν, προκαλώντας απώλεια αισθήσεων ή παράλυση. Ο όρος νάρκωση χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τον Ιπποκράτη για τη διαδικασία ή την κατάσταση της έλλειψης αισθήσεων. Ο Γαληνός ανέφερε τη ρίζα μανδραγόρα, τους σπόρους του φυτού altercus και το χυμό παπαρούνας ( όπιο ) σαν βασικά παραδείγματα.  Επειδή ο όρος χρησιμοποιείται συχνά με ευρύτερη έννοια, ανακριβώς και εκτός ιατρικού περιεχομένου, οι περισσότεροι επαγγελματίες του ιατρικού χώρου προτιμούν τον πιο ακριβή όρο « οπιοειδή », ο οποίος αναφέρεται σε φυσικές, ημι - συνθετικές και συνθετικές ουσίες οι οποίες συμπεριφέρονται φαρμακολογικά όπως η μορφίνη, το κύριο ενεργό συστατικό του φυσικού οπίου.

18  Κάποιοι άνθρωποι κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών από συνήθεια και αυτό γίνεται ολοένα και πιο συχνό. Όσο περνάει όμως ο καιρός ο χρήστης χρειάζεται μεγαλύτερες δόσεις για να μπορέσει να έχει το αποτέλεσμα που επιθυμεί. Όσο αυξάνεται η χρήση γίνεται σχεδόν ακατόρθωτο να μπορέσει να λειτουργήσει χωρίς την ουσία. Σταματώντας την ουσία μπορεί να νιώσει σωματική αδυναμία ( στερητικό σύνδρομο ).

19  Η οξεία δηλητηρίαση απ ' τα ναρκωτικά είναι μια απ ' τις συνηθισμένες αιτίες θανάτου των τοξικομανών. Η ανάγκη που δημιουργούν πολλά απ ' αυτά ( κύρια τα οπιούχα, οι αμφεταμίνες, η κοκαΐνη, τα βαρβιτουρικά ) για λήψη μεγαλύτερης δόσης, λόγω εθισμού, μπορεί να σταθεί μοιραία για τη ζωή του χρήστη. Επειδή σ ' αυτές τις περιπτώσεις ο τοξικομανής έχει ανάγκη να αυξάνει συνεχώς τη δόση του, φτάνει κάποτε στην υπερδόση ( overdose ), που, ενώ είναι απαραίτητη για τις επιθυμητές εκδηλώσεις, εντούτοις είναι τοξική πια δόση για τον οργανισμό. ' Έτσι μπορεί να προκύψει δηλητηρίαση, με ποικίλα συμπτώματα, που τελικά οδηγεί σε παράλυση της αναπνοής και της κυκλοφορίας και στο θάνατο.

20

21

22  http://www.agws.com.au/Drug/Docs/G3.pdf http://www.agws.com.au/Drug/Docs/G3.pdf  http://www.iatropedia.gr/articles/read/6578 http://www.iatropedia.gr/articles/read/6578  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CF%83 %CE%B9%CE%B3%CE%AC%CF%81%CE%BF http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CF%83 %CE%B9%CE%B3%CE%AC%CF%81%CE%BF  http://www.nosmoke.gr/smokingandconsequenc es/smokesubstances.html http://www.nosmoke.gr/smokingandconsequenc es/smokesubstances.html  http://www.kethea.gr/FAQ/tabid/72/language/ el-GR/Default.aspx?QuestionID=2&AFMID=524 http://www.kethea.gr/FAQ/tabid/72/language/ el-GR/Default.aspx?QuestionID=2&AFMID=524  http://dailyarticle.gr/2013/12/07/12-narkotika- tou-arxaiou-kosmou/ http://dailyarticle.gr/2013/12/07/12-narkotika- tou-arxaiou-kosmou/


Κατέβασμα ppt "ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ.  Ο εθισμός είναι μια πολύπλοκη αρρώστια με παθολογικά και ψυχολογικά συμπτώματα, που δεν επηρεάζει μόνο τον άρρωστο,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google