Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας. Πρώτα απ' όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές για την πρόσκληση που μου απηύθυναν. Είναι πολύ μεγάλη χαρά να.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας. Πρώτα απ' όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές για την πρόσκληση που μου απηύθυναν. Είναι πολύ μεγάλη χαρά να."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας. Πρώτα απ' όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές για την πρόσκληση που μου απηύθυναν. Είναι πολύ μεγάλη χαρά να βρίσκομαι εδώ, είναι η πρώτη μου φορά που βρίσκομαι στην Ελλάδα. Επιτρέψτε μου να πω λίγα λόγια για την πρωϊνή συνεδρία διότι στην πρωϊνή συνεδρία μας δείξατε μια φωτογραφία. Μια φωτογραφία η οποία βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα και των γερμανικών εφημερίδων, μια φωτογραφία που μας σόκαρε. Θυμάμαι επίσης άλλες φωτογραφίες στο παρελθόν, που άλλαξαν τον κόσμο. Το ίδιο θα μπορούσε να ισχύσει και γι' αυτήν την φωτογραφία. Στο παρελθόν παρόμοιες φωτογραφίες συνέβαλλαν σε πολύ σημαντικές αλλαγές και μάλιστα οδήγησαν και στη λήξη πολέμων. Ελπίζω να συμβεί κάτι παρόμοιο και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Και εγώ ως πολίτης της Ευρώπης πιστεύω ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος. Ένα πρόβλημα το οποίο αποτελεί ταυτόχρονα μια τεράστια πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και πιστεύω ότι το πρόβλημα αυτό μπορεί να επιλυθεί μόνο με την αλληλεγγύη, μόνο με τη συνεργασία. Δεν είναι δυνατόν να δοθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα σε εθνικό επίπεδο αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

3 H ABDA Η "ΑΒDA" είναι μια οργάνωση η οποία μετράει ως μέλη της 62.000 φαρμακοποιούς. Μέλη της "AΒDA" είναι 17 Επιμελητήρια Φαρμακοποιών και 17 Σύλλογοι Φαρμακοποιών. Τα Επιμελητήρια Φαρμακοποιών είναι μέλη με τη σειρά τους του Ομοσπονδιακού Επιμελητηρίου Φαρμακοποιών και οι Σύλλογοι Φαρμακοποιών είναι μέλη του Γερμανικού Συλλόγου Φαρμακοποιών

4 . Εν συντομία, ποιες είναι οι βασικές αρμοδιότητες της "ABDA". H "ΑBDA" προσφέρει τη βάση για μια εντατική ανταλλαγή ιδεών μεταξύ των μελών τους. Προσφέρει επίσης συμβουλές στα μέλη της σχετικά με τις διαδικασίες που διέπουν τον φαρμακευτικό τομέα. Επίσης διαπραγματεύεται ζητήματα εθνικής σημασίας με όλους τους θεσμούς, τις αρχές, τους οργανισμούς, ζητήματα που άπτονται βεβαίως και της φαρμακευτικής διανομής.

5 Ας περάσουμε όμως τώρα στο φαρμακευτικό σύστημα στη Γερμανία. Στη Γερμανία έχουμε την ελευθερία εγκατάστασης, "freedom of establishment", που σημαίνει ότι δεν υπάρχουνε γεωγραφικά ή δημογραφικά κριτήρια για την εγκατάσταση ενός φαρμακείου. Υπάρχουν όμως κάποια κριτήρια για την ιδιοκτησία του φαρμακείου. Ο ιδιοκτήτης ενός φαρμακείου πρέπει να είναι φαρμακοποιός. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν ένα τρίτο μέρος να έχει την ιδιοκτησία ενός φαρμακείου. Η ιδιοκτησία πολλαπλών φαρμακείων απαγορεύεται στη Γερμανία. Συνεπώς δεν υπάρχουν αλυσίδες φαρμακείων. Εντούτοις ένας φαρμακοποιός μπορεί πέρα του κεντρικού, εντός εισαγωγικών φαρμακείου να λειτουργεί μέχρι και 3 παραρτήματα, τα οποία πρέπει να βρίσκονται κοντά στο κεντρικό φαρμακείο. Κάθε ένα από αυτά τα παραρτήματα θα πρέπει να απασχολεί έναν φαρμακοποιό ο οποίος και είναι ο υπεύθυνος λειτουργίας του φαρμακείου..

6 Τα φαρμακεία στην Γερμανία Για να σας δώσω κάποια δεδομένα. Το 2014 είχαμε 4.172 παραρτήματα και βεβαίως καταλαβαίνετε ότι το αριθμός των κεντρικών φαρμακείων είναι πολύ μεγαλύτερος. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν - και να σας δώσω πιο συγκεκριμένα δεδομένα. Έχουμε στη Γερμανία 20.441 φαρμακεία τα οποία απασχολούνε άνω των 152.000 υπαλλήλων.

7 Οι κατηγορίες Τα φαρμακεία χωρίζονται σε 3 κατηγορίες, οι κατηγορίες τα οποία χορηγούνε μόνο συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα φαρμακεία τα οποία έχουν την αποκλειστικότητα διάθεσης συγκεκριμένων φαρμάκων και τα φαρμακεία τα οποία μπορούν να πωλούν φάρμακα τα οποία πωλούνται βεβαίως και εκτός αυτών.

8 Όγκοι πωλήσεων Και βλέπετε στη διαφάνεια τις κατηγορίες αυτές. Πρώτη κατηγορία πού όπως σας είπα αφορά φάρμακα που απαιτούν συνταγή, δεύτερη κατηγορία είναι φάρμακα τα οποία δεν απαιτούν συνταγή αλλά τα οποία μπορούνε να διατεθούν μόνο μέσα στα φαρμακεία και υπάρχουνε και τα άλλα, τα γενικότερα, εντός εισαγωγικών, φάρμακα, τα οποία μπορεί να βρει κανείς και εκτός φαρμακείων. Και εδώ βλέπουμε τις συνολικές πωλήσεις του 2014. Μόνο συνταγογραφούμενα φάρμακα 53,4% των πωλήσεων, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα 46,6% των συνολικών πωλήσεων και βλέπετε εδώ με σκούρο πράσινο χρώμα, με πιο ανοιχτό πράσινο χρώμα τις 3 κατηγορίες τις οποία προανέφερα.

9 Τα πλεονεκτήματα της πώλησης από Φαρμακεία Υπάρχουνε πολλά πλεονεκτήματα που αφορούν τη δεύτερη κατηγορία, δηλαδή τα φάρμακα τα οποία μπορούν να διαθέτουν μόνο οι φαρμακοποιοί. Αυτά είναι, πρώτα απ' όλα μπορούνε οι φαρμακοποιοί να διαθέσουνε αυτά τα φάρμακα με πολύ πιο γρήγορο τρόπο, πιο αποτελεσματικά, να παρέχουν όλες τις απαιτούμενες συμβουλές στον ασθενή και να απαντούν τυχόν ερωτήσεις.

10 Οι αμοιβές Τώρα κάποια στοιχεία για την αμοιβή των φαρμακοποιών. Η αμοιβή για τα φαρμακεία ρυθμίζεται από το Διάταγμα για την φαρμακευτική τιμή. Τα υποχρεωτικά συστήματα ασφάλειας, υγείας χαίρουν μιας έκπτωσης του 1,77 ευρώ, αν το φαρμακείο αποζημιώνεται εντός 10 ημερών μετά από την τιμολόγηση. Εδώ στο τρίτο σημείο βλέπουμε τις φαρμακευτικές πωλήσεις για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Βλέπετε τα αποτελέσματα. Βλέπετε παραδείγματος χάρη ότι υπάρχει ένα στοιχείο που αφορά ένα ποσό της τάξεως του 6,58%, 6,58 ευρώ σταθερό ποσό το οποίο φτάνει στο φαρμακείο 0,16 ευρώ τα οποία δίνονται για νυχτερινή εξυπηρέτηση καθώς και για εξυπηρέτηση σε έκτακτη ανάγκη.

11 Διανυκτερεύσεις Αυτή η νυχτερινή εξυπηρέτηση ουσιαστικά διασφαλίζει την εξυπηρέτηση του κοινού 24 ώρες το 24ωρο. Επίσης τα φαρμακεία στις αγροτικές περιοχές μπορούνε να προσφέρουνε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον πληθυσμό σε συγκεκριμένες περιοχές και επίσης τα φαρμακεία μπορούν να χρεώνουνε έως και 2,5 ευρώ για χρήση αυτής της νυχτερινής εξυπηρέτησης, είδος εξυπηρέτησης έκτακτης ανάγκης, την λεγόμενη, η νυχτερινή εξυπηρέτηση είναι η επονομαζόμενη διανυκτέρευση, η εφημερία.

12 Ο νέος Νόμος Από την 1η Αυγούστου 2013 έχουμε επίσης και το Νόμο ο οποίος διέπει την νυχτερινή εξυπηρέτηση, καθώς και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Τα φαρμακεία λαμβάνουν για κάθε συσκευασία συνταγογραφούμενου φαρμάκου μια έξτρα πληρωμή της τάξεως των 16 λεπτών και αυτά τα 16 λεπτά δίνονται, όπως σας είπα γι' αυτήν την εξυπηρέτηση έκτακτης ανάγκης. Τα ταμεία διαχειρίζονται όλους τους οικονομικούς πόρους. Αυτό σημαίνει ότι τα Επιμελητήρια των φαρμακοποιών αναφέρουνε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στα ταμεία αυτά, προκειμένου να λάβουνε την επιδότηση. Τα ταμεία, όπως σας είπα, στη συνέχεια προβαίνουν στην πληρωμή στα εκάστοτε φαρμακεία. Το 2014 τα φαρμακεία έλαβαν κατά μέσο όρο.. 66 ευρώ για κάθε υπηρεσία έκτακτης ανάγκης που παρείχαν.

13 Το Φαρμακείο μέχρι το 2030 Και τώρα επιτρέψτε μου, στο τελευταίο μέρος της παρουσίασης μου να σας δώσω κάποιες πληροφορίες που αφορούν το όραμα μας για τις υπηρεσίες των φαρμακείων έως το 2030. Ήταν Οκτώβριος του 2014 όταν η συντριπτική πλειονότητα των φαρμακοποιών υιοθέτησε την πολιτική για το όραμα μας για το μέλλον και αυτό το όραμα είναι ένα όραμα που ευελπιστούμε να υλοποιηθεί έως το 2030. Αυτό το όραμα είναι αποτέλεσμα συζητήσεων και διαβουλεύσεων στις οποίες συμμετείχανε χιλιάδες φαρμακοποιών οι οποίοι απαντήσανε σε ερωτηματολόγια, συμμετείχαν σε ομάδες εργασίας, παραβρέθηκαν σε σχετικά συνέδρια και συνέβαλλαν σε όλες τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν προκειμένου να διατυπωθεί αυτό το όραμα.

14 Οι προκλήσεις των Συστημάτων Υγείας Το γερμανικό σύστημα υγείας αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις. Μια από αυτές τις προκλήσεις είναι η γήρανση του πληθυσμού, η ηλικιακή δομή της κοινωνίας, η αλλαγή του τρόπου ζωής, η αυξανόμενη αστικοποίηση και αυτό βεβαίως συνδυάζεται και με άλλες πολύ μεγάλες προκλήσεις σας, όπως είναι η έλλειψη επαγγελματιών υγείας. Ταυτόχρονα η συνεχής ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας αποτελεί μια πολύ σημαντική πρόκληση. Τα συστήματα υγείας γενικά, τα ανεξάρτητα φαρμακεία, ως μέρη αυτών πρέπει να προσαρμοστούν σ' αυτές τις αλλαγές και να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις. Η προσαρμογή σ' αυτές τις αλλαγές προϋποθέτει την ενίσχυση του ρόλου των ανεξάρτητων φαρμακείων εντός του συστήματος υγείας.

15 Η Χάρτα των Φαρμακείων Αυτή η χάρτα που συντάξαμε για τα φαρμακεία έως το 2030 περιγράφει ρητά ποιες θα είναι η υπηρεσίες που θα μπορούν να προσφέρουν τα φαρμακεία έως το 2030 και πως μπορεί να διασφαλιστεί η καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού. Για να γίνει αυτό θα πρέπει τα φαρμακεία να υπογραμμίσουν τον ρόλο τους ως επαγγελματίες στον τομέα της υγείας. Θα πρέπει επίσης να υπογραμμιστούν οι οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα φαρμακεία και να δοθούν λύσεις. Ο απώτερος στόχος μας είναι να διατηρήσουμε βεβαίως τη σωστή χρήση φαρμάκων και προκειμένου να γίνει αυτή, να επιτευχθεί αυτό, προτείνουμε και είμαστε υπέρ της ανάπτυξης ενός συστήματος ελέγχου της συστηματικής χρήσης φαρμάκων. Ένα σύστημα στο οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν φαρμακοποιοί και άλλοι επαγγελματίες της υγείας, οι οποίοι σε συνεργασία θα μπορούν να εγγυηθούνε τη σωστή χρήση φαρμάκων και έτσι να εγγυηθούν και την καλή ποιότητα των υπηρεσιών και την καλή υγεία των πολιτών.

16 Τα βασικά σημεία Υπάρχουν τρία βασικά σημεία τα οποία θα ήθελα να αναφέρω 1)Ανάγκη να ορίσουμε αυτό το σύστημα διαχείρισης συστηματικής χρήσης φαρμάκων. 2) Να προσαρμόσουμε τις δομές προκειμένου έτσι να πετύχουμε ένα ολοκληρωμένο υψηλής ποιότητας και αποδοτικό σύστημα υγείας, που θα βασίζεται στη σωστή χρήση φαρμάκων αλλά και στη σωστή διάθεση των φαρμάκων αυτών. 3)Να ορίσουμε ποια είναι τα προσόντα τα οποία θα πρέπει να έχουνε όσοι εμπλέκονται στον φαρμακευτικό τομέα.

17 Η διαχείριση των φαρμάκων Αλλά ας περάσουμε τώρα στη διαχείριση χρήσης φαρμάκων η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των ασθενών. Η χρήση φαρμάκων είναι ένα θέμα το οποίο είναι αντικείμενο συνεχούς ανάλυσης, δεδομένου ότι μόνο μέσω της συνεχούς ανάλυσης όλων των χρήσεων φαρμάκων μπορούμε να διασφαλίσουμε την υγεία των ασθενών. Ο στόχος είναι να αποτρέψουμε, να αποφύγουμε αν θέλετε και να εντοπίζουμε εγκαίρως προβλήματα τα οποία απορρέουν από την υπέρμετρη χρήση φαρμάκων ή από την λανθασμένη χρήση φαρμάκων. Τα ανεξάρτητα φαρμακεία ως σύμβουλοι των ασθενών μπορούν να μας βοηθήσουν ως προς αυτόν τον στόχο..

18 Για μια ποιοτική διάθεση φαρμάκων Για μια ολοκληρωμένη υψηλής ποιότητας και αποδοτική διάθεση φαρμάκων είναι πολύ σημαντικό να προηγηθεί μια ενεργή συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων μερών, να διασφαλιστεί η δομική ασφάλεια του δικτύου διανομής, να καταλάβουμε ποιες είναι οι παρενέργειες μη ύπαρξης ενός τέτοιου δικτύου διανομής και τέλος, να υπάρξει μια ενεργή συμμετοχή σε όλες τις προσπάθειες που γίνονται προκειμένου να καταπολεμηθούν τα επονομαζόμενα ψευδεπίγραφα φάρμακα, προκειμένου αυτά να μειωθούν ή τυχόν να εκλείψουν

19 Τα προσόντα των Φαρμακοποιών Όσον αφορά τα προσόντα. Ποιες είναι οι βασικές δεξιότητες και προσόντα που θα πρέπει να έχουνε όσοι εργάζονται σε ανεξάρτητα φαρμακεία. Πρώτα απ' όλα υψηλή ποιότητα εκπαίδευσης προσωπικού, συνεχής κατάρτιση και ενημέρωση, καθώς και ανάπτυξη ενός επαγγελματικού πλαισίου που θα αφορά τα προσόντα αυτά και με τα οποία θα πρέπει να συμμορφώνονται όλοι όσοι εργάζονται στον τομέα υγείας και στον φαρμακευτικό τομέα, πιο συγκεκριμένα, στη Γερμανία..

20 Η φωτογραφία του φαρμακοποιού Και εδώ βλέπετε μια φωτογραφία που, είναι μια φωτογραφία από την εκστρατεία μας, είναι μια φωτογραφία την οποία μπορεί να δει κανείς σε πολλούς δρόμους της Γερμανίας. Χρησιμοποιήσαμε αυτήν την φωτογραφία προκειμένου να δείξουμε στους πολίτες της χώρας μας πως είναι ένας επαγγελματίας φαρμακοποιός


Κατέβασμα ppt "Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας. Πρώτα απ' όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές για την πρόσκληση που μου απηύθυναν. Είναι πολύ μεγάλη χαρά να."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google