Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οργανολογία ΙΙ Μάθημα V. Νυσσόμενα έγχορδα ΙΙ. Λαούτο Ανήκει στο γένος των λαούτων και είναι αχλαδόσχημο. Ο βραχίονάς του φέρει τάστα και η κεφαλή που.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οργανολογία ΙΙ Μάθημα V. Νυσσόμενα έγχορδα ΙΙ. Λαούτο Ανήκει στο γένος των λαούτων και είναι αχλαδόσχημο. Ο βραχίονάς του φέρει τάστα και η κεφαλή που."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οργανολογία ΙΙ Μάθημα V. Νυσσόμενα έγχορδα ΙΙ

2 Λαούτο Ανήκει στο γένος των λαούτων και είναι αχλαδόσχημο. Ο βραχίονάς του φέρει τάστα και η κεφαλή που βρίσκονται τα κλειδιά σχηματίζει γωνία προς αυτόν. Κατά τον 16 ο αιώνα είχε 11 χορδές. Πέντε διπλές και μία μονή. (σολ-ντο-φα-λα-ρε-σολ μονή ή έναν τόνο ψηλότερα). Ο ήχος παράγεται με άμεσο χτύπημα (με τα δάχτυλα)

3 Ιστορία του Λαούτου Όργανα αυτού του τύπου ήταν γνωστά κατά την 2 η χιλιετία π. Χ στη Μεσοποταμία και την Αίγυπτο. Τα έφεραν στην Ευρώπη κατά τον μεσαίωνα οι Άραβες. Το όνομά του προέρχεται από το Αραβικό al’ ud που σημαίνει ξύλο.

4 Ιστορία του Λαούτου Τα πρώτα ευρωπαϊκά λαούτα παίζονταν με πλήκτρο και είχαν 4 μονές χορδές (κατά τον 14 ο αιώνα έγιναν διπλές). Ο 16 ος αιώνας θεωρείται ο χρυσός αιώνας του λαούτου. Κατασκευάζονται λαούτα με περισσότερες μπάσες χορδές για τις ανάγκες του μπάσο κοντίνουο. Έτσι προκύπτουν νέα είδη τα αρχιλαούτα: Θεόρβη, κιταρόνε που έχουν χορδές εκτός ταστιέρας (ισοκράτες). Από τον 17 ο αιώνα χάνει την δημοτικότητά του.

5 Η κιθάρα Ανήκει στο γένος του λαούτου και είναι οκτώσχημη. Ο ήχος παράγεται με άμεσο τσίμπημα των χορδών. Ο βραχίονας φέρει τάστα. Έχει 6 χορδές (μι-λα-ρε-σολ-σι-μι). Έχει έκταση, σχεδόν, τέσσερις οκτάβες και οι νότες της ηχούν μία οκτάβα χαμηλότερα από εκεί που γράφεται.

6 Ιστορία της κιθάρας Δεν έχει σχέση με την αρχαία ελληνική που ήταν ένας τύπος λύρας. Ήρθε από τους Άραβες στην Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα. Λόγω ευκολίας η κιθάρα χρησιμοποιούταν κυρίως στην λαϊκή μουσική σε αντίθεση με το λαούτο. Η δημοτικότητα της κιθάρας δεν έσβησε ποτέ. Η ισπανική κιθάρα με 5 χορδές είναι ο πρόγονος της σύγχρονης. (Η έκτη χορδή προστέθηκε τον 18 ο αιώνα). Δεν είναι όργανο της συμφωνικής ορχήστρας, ωστόσο συμμετέχει σε έργα του 20 ου αιώνα.

7 Μαντολίνο Ανήκει στο γένος του λαούτου και είναι αχλαδόσχημο. Έχει περίπου 3 οκτάβες έκταση και χορδίζεται σε πέμπτες (σολ-ρε-λα-μι). Έχει βραχίονα που φέρει τάστα. Ο ήχος παράγεται με πλήκτρο.

8 Ιστορία του Μαντολίνου Προέρχεται από την μαντόρα ή μαντόλα (είδος λαούτου). Ο όρος εμφανίζεται το 1600 στην Ιταλία για να χαρακτηρίσει την μικρή μαντόρα. Πήρε την τελική του μορφή τον 18 ο αιώνα


Κατέβασμα ppt "Οργανολογία ΙΙ Μάθημα V. Νυσσόμενα έγχορδα ΙΙ. Λαούτο Ανήκει στο γένος των λαούτων και είναι αχλαδόσχημο. Ο βραχίονάς του φέρει τάστα και η κεφαλή που."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google