Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΟΝΟΜΑ: ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΑΜΠΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΟΝΟΜΑ: ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΑΜΠΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΟΝΟΜΑ: ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΑΜΠΑ

2 ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ Ο κόσμος είναι γεμάτος θορύβους.
Όλοι οι θόρυβοι είναι διαφορετικοί μεταξύ τους. Άλλοι είναι ψηλότεροι και άλλοι χαμηλότεροι. Άλλοι είναι μακρύτεροι σε διάρκεια και άλλοι συντομότεροι. π.χ η διαφορά ανάμεσα σε ένα αυτοκίνητο που περνά και σε ένα χτύπημα στην πόρτα. Τέλος είναι δυνατότεροι ή σιγανότεροι σε δυναμική ή ένταση.

3 Ο ήχος γίνεται Μουσική Οι προϊστορικοί άνθρωποι ανακαλύπτουν τους διάφορους θορύβους μέσα από τα εργαλεία από πέτρα, ξύλο ή κόκαλο που έφτιαχναν.

4 Άρχισαν να χρησιμοποιούν τους θορύβους των εργαλείων τους για να κάνουν μουσική την ώρα της δουλείας τους. Καθώς οι αιώνες περνούν επεξεργάζονται τα εργαλεία τους με διαφορετικούς τρόπους, έτσι που να βγάζουν θορύβους ιδιαίτερα ευχάριστους.

5 Από το τόξο στην άρπα Όταν οι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν τόξα και βέλη, ανακάλυψαν, ίσως, ότι η χορδή του τόξου άφηνε ένα ήχο. Αν το τόξο ήταν τεντωμένο και σφικτό, ο ήχος αυτός ήταν ψηλότερος σε ύψος. Ένα χαλαρό τόξο έβγαζε ήχο χαμηλότερο- βαθύτερο.

6 Το επόμενο βήμα ήταν να βάλουν στο τόξο τους περισσότερες από μια χορδή.
Ο ήχος όμως ήταν αδύνατος . Τότε οι άνθρωποι ανακάλυψαν πως αν τοποθετούσαν στη βάση του τόξου ένα κούφιο κομμάτι ξύλο αυτό θα λειτουργούσε σαν ηχείο και ο ήχος θα δυνάμωνε. Σήμερα το ηχείο αποτελεί μέρος σχεδόν όλων των οργάνων που έχουν χορδές, των εγχόρδων, όπως τα λέμε.

7 Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Μπορείς να φανταστείς έναν κόσμο δίχως μουσική;
Όπου και να πάμε, συναντάμε τη μουσική: στα μαγαζιά, στις καφετερίες, στις εκκλησίες ( βυζαντινή μουσική) , στα αυτοκίνητα, στις αίθουσες αναμονής και οπουδήποτε μπορούμε να μεταφέρουμε τα ραδιόφωνα και τα c.d. playerς.

8 ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΑ Σε πολλά μέρη της Αφρικής και της Ανατολής, οι άνθρωποι πιστεύουν πως η μουσική έχει μαγικές δυνάμεις για να γιατρεύει αρρώστιες . Οι άνθρωποι νιώθουν ένα είδος συγκίνησης όταν τραγουδούν ή χορεύουν μαζί. Η μουσική βοηθά και τις θρησκευτικές λειτουργίες να είναι επιβλητικές ή πανηγυρικές. Τέλος βοηθά τους ανθρώπους να νιώθουν πιο άνετα στις διασκεδάσεις.

9 ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΠΛΗΚΤΡΟΦΟΡΑ
Το πιάνο είναι ένα από τα κυριότερα πληκτροφόρα όργανα. Πήρε την ονομασία του επειδή μπορούσε να παίζει και σιγά ( πιάνο σημαίνει στα ιταλικά << σιγά>>. Τα πρώτα πιάνα λέγονταν φόρτε – πιάνο, δηλαδή δυνατά – σιγά και εφευρέθηκαν γύρω στα 1700. Οι χορδές του πιάνου χτυπιούνται κάθε μια από ένα μαλακό σφυράκι σκεπασμένο με τσόχα που ξαναπέφτει προς τα πίσω μόλις χτυπηθεί η χορδή. Τα σύγχρονα πιάνα είναι πολύ δυνατά, έχουν μέχρι και τρεις χορδές για κάθε νότα.

10 ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΠΙΑΝΟ
Ο Φρεντερίκ Σοπέν και ο Φραντς Λιστ είναι δύο ιδιαίτερα φημισμένοι συνθέτες μουσικής για πιάνο του 19ου αιώνα.

11 Άλλοι συνθέτες που έγραψαν μουσική για πιάνο είναι:
Ο Μπετόβεν Ο Μόζαρτ Ο Μπαχ

12 ΑΣ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ
ΑΣ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ

13 ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ
ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΓΧΟΡΔΑ ΞΥΛΙΝΑ ΠΝΕΥΣΤΑ ΧΑΛΚΙΝΑ ΠΝΕΥΣΤΑ ΚΡΟΥΣΤΑ

14 ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΕΓΧΟΡΔΑ ΟΡΓΑΝΑ
ΒΙΟΛΑ – ο ήχος της είναι λίγο χαμηλότερος από του βιολιού. ΒΙΟΛΙ – το μικρότερο από τα 4 είδη εγχόρδων. ΒΙΟΛΟΝΤΣΕΛΟ – ο ήχος του είναι χαμηλός και είναι όργανο αρκετά μεγάλο. ΚΟΝΤΡΑΜΠΑΣΟ – Το πιο μεγάλο σε μέγεθος όργανο με πολύ χαμηλό ήχο.

15 Να και τα χαρακτηριστικά τους:
Έχουν όλα τέσσερις χορδές Είναι κατασκευασμένα από ξύλο και έχουν ηχείο. Χρησιμοποιούν όλα το δοξάρι το οποίο είναι κατασκευασμένο από τρίχες αλόγου. Έχουν γέφυρα όπου περνούν οι τέσσερις χορδές

16 ΞΥΛΙΝΑ ΠΝΕΥΣΤΑ Το πιο συνηθισμένο υλικό για τα όργανα αυτά είναι το ξύλο. Ο ήχος παράγεται με το φύσημα στο ειδικό στόμιο και αφού κλείσουμε τις τρυπίτσες . Όργανα αυτής της ομάδας είναι: φλάουτο, όμποε, κλαρινέτο, φαγκότο

17 ΧΑΛΚΙΝΑ ΠΝΕΥΣΤΑ Τα χάλκινα είναι πνευστά όργανα φτιαγμένα από μέταλλο.
ΧΑΛΚΙΝΑ ΠΝΕΥΣΤΑ Τα χάλκινα είναι πνευστά όργανα φτιαγμένα από μέταλλο. Η διαφορά ανάμεσα στα χάλκινα και στα ξύλινα πνευστά είναι το επιστόμιο, δηλαδή το μέρος όπου ο εκτελεστής ακουμπά τα χείλη του για να παίξει. Ο ήχος τους είναι δυνατός και διαπεραστικός. Όργανα αυτής της ομάδας είναι: Τρομπόνι τρομπέτα κόρνο τούμπα

18 ΚΡΟΥΣΤΑ Είναι τα όργανα που παράγουν ήχο με το κτύπημα.
Άλλα παίζουν πολλές νότες και άλλα μόνο μια. Κάποια κρουστά έχουν την ιδιότητα να αλλάζουν νότα με τη βοήθεια ενός κλειδιού που έχουν. Όργανα αυτής της ομάδας είναι: Τύμπανο, κύμβαλα , ταμπούρο, γκρανκάσα, τρίγωνο, ξυλόφωνο, μεταλλόφωνο, καμπάνες, κ.ά.

19 Να και η ορχήστρα μας συμπληρωμένη

20 Μια ορχήστρα σήμερα … Οι σημερινή ορχήστρα είναι μια ομάδα 60 περίπου εκτελεστών ενώ πριν 100 χρόνια ο αριθμός αυτός ήταν πολύ μικρότερος. Η κύρια ομάδα οργάνων της ορχήστρας είναι τα έγχορδα που κάθονται δεξιά, αριστερά και μπροστά από τον μαέστρο. Τα ξύλινα πνευστά θα τα δούμε στο κέντρο της ορχήστρας, πίσω από τις βιόλες. Πιο πίσω από τα ξύλινα πνευστά θα δούμε τους μουσικούς με τα χάλκινα πνευστά. Στο βάθος της ορχήστρας, πίσω από τα χάλκινα πνευστά θα δούμε τους μουσικούς των κρουστών οργάνων να παίρνουν τις θέσεις τους.


Κατέβασμα ppt "ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΟΝΟΜΑ: ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΑΜΠΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google