Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Για δες που τα όργανα μιλούν

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Για δες που τα όργανα μιλούν"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Για δες που τα όργανα μιλούν
Παρουσίαση Οργάνων Συμφωνικής Ορχήστρας Τάξεις : Α1,Α2 γυμνασίου Μουσικού σχολείου Πατρών

2 Στάδια Εργασίας 1# Αποφασίσαμε να ζωντανέψουμε μέσα από ένα θεατρικό παιχνίδι κάποια από τα βασικά όργανα της συμφωνικής ορχήστρας Γράψαμε το σενάριο Συλλέξαμε πληροφορίες για τα όργανα Καταγράψαμε τις πληροφορίες Ζωγραφίσαμε τα όργανα στο πρόγραμμα της ζωγραφικής

3 Στάδια Εργασίας 2# Βρήκαμε και αποθηκεύσαμε από το Διαδίκτυο, ήχους από τα συγκεκριμένα όργανα Ζωγραφίσαμε σε χαρτί τα σκηνικά της παράστασης Κατασκευάσαμε τους διαλόγους των οργάνων και των ηρώων που πρωταγωνίστησαν Ηχογραφήσαμε τις φωνές των οργάνων και των ηρώων Δημιουργήσαμε με κατάλληλο πρόγραμμα το τελικό αρχείο της δουλειάς μας

4 Η Συμφωνική Ορχήστρα Η συμφωνική ορχήστρα με τη σημερινή της μορφή, άρχισε να διαμορφώνεται με τη Σχολή του Μανχάιμ και την εκτέλεση έργων σημαντικών συνθετών όπως του Χάυδν, του Μπετόβεν και του Μότσαρτ. Ο αριθμός των εκτελεστών αυξάνεται σημαντικά ενώ παράλληλα γίνεται για πρώτη φορά η ταξινόμηση των εγχόρδων σε διακριτές ομάδες (πρώτα και δεύτερα βιολιά, βιόλες, βιολοντσέλα και κοντραμπάσα)..

5 Ο Μαέστρος Maestro (/ maɪstroʊ /? Ιταλικά: [maestro]) (από το ιταλικό μαέστρο, που σημαίνει «κύριος» ή «δάσκαλος».Είναι ο τίτλος του ακραίου σεβασμού που δίνεται σε ένα αρχιμουσικό. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής μιας ορχήστρας, που επιλέγει τα έργα που θα εκτελεστούν, τα διδάσκει στους μουσικούς και τους διευθύνει την ώρα της εκτέλεσης.

6 Παρουσίαση οργάνων 1. Μπάσο Τύμπανο 2. Βιολεντσέλο 3. Άρπα
4. Κλαρινέτο 5. Κοντραμπάσο

7 Μπάσο Τύμπανο Το μπάσο τύμπανο είναι ένα μεμβρανόφωνο κρουστό όργανο με κυλινδρικό σώμα, που φέρει από μία τεντωμένη μεμβράνη σε κάθε άνοιγμα. Χρησιμοποιείται για την παραγωγή βαθύφωνων ήχων και αποτελεί βασικό μέλος των κρουστών της ορχήστρας.

8 Βιολεντσέλο Το βιολοντσέλο έχει ένα πλούσιο και δυνατό ήχο. Είναι τόσο στη μουσική δωματίου όσο και στη συμφωνική ορχήστρα. Το σκάφος του (το ξύλινο σώμα) έχει μήκος 75 εκ. ενώ οι χορδές του είναι πιο παχιές από του βιολιού και της βιόλας και χρησιμοποιείται συνήθως μαζί με το κοντραμπάσο για να παίξει τις μπάσες νότες ενός μουσικού έργου.

9 Άρπα Ο σκελετός της άρπας σχηματίζει τρίγωνο του οποίου η κατακόρυφη πλευρά χρησιμεύει για να στηρίζει τις δύο άλλες, επί των οποίων βρίσκονται τεντωμένες 46 χορδές χορδισμένες σε «ντο ύφεση». Η άρπα είναι από τα αρχαιότερα μουσικά όργανα, και εμφανίζεται με χορδές που στηρίζονται σε ελλειψοειδή σκελετό, ελεύθερο από τη μια πλευρά.

10 Κλαρινέτο Το κλαρινέτο (ή ευθύαυλος) είναι πνευστό μουσικό όργανο. Στη σημερινή του μορφή εμφανίστηκε το 19ο αιώνα. Το κλαρινέτο κατέχει σήμερα βασική θέση στη συμφωνική ορχήστρα, και ανήκει στην κατηγορία των ξύλινων πνευστών. Στην Ελλάδα, όπου επεκράτησε η ονομασία κλαρίνο, αλλά και σε πολλές χώρες των Βαλκανίων, αποτελεί ένα από τα βασικά όργανα της παραδοσιακής μουσικής

11 Κοντραμπάσο Το Κοντραμπάσο ή αλλιώς Βαθύχορδο, είναι ένα έγχορδο μουσικό όργανο που παίζεται με δοξάρι. Έχει μήκος περίπου 1.80 μέτρα και διαθέτει τέσσερις χορδές (μι, λα, ρε, σολ), όπως και τα υπόλοιπα έγχορδα της συμφωνικής ορχήστρας. Παλιότερα, ήταν τρίχορδο, ενώ σήμερα υπάρχει και σε πεντάχορδα όργανα.

12 To Σκηνικό του υπογείου

13 Δουλέψαμε Ομαδικά

14 Ζωγραφίσαμε τα σκηνικά

15 Μάθαμε το σενάριο

16 Και πάνω από όλα δουλέψαμε σκληρά

17 Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας
Παρουσίαση: Αποστολόπουλος Γ., Μαρούδα Β.


Κατέβασμα ppt "Για δες που τα όργανα μιλούν"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google