Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πότε καταφτάνει ο ρωσικός στόλος στο λιμάνι της Νάουσας της Πάρου και μέχρι πότε παραμένει; Καταφτάνει το 1770 Παραμένει 4,5 χρόνια Αποχωρεί στα τέλη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πότε καταφτάνει ο ρωσικός στόλος στο λιμάνι της Νάουσας της Πάρου και μέχρι πότε παραμένει; Καταφτάνει το 1770 Παραμένει 4,5 χρόνια Αποχωρεί στα τέλη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2

3 Πότε καταφτάνει ο ρωσικός στόλος στο λιμάνι της Νάουσας της Πάρου και μέχρι πότε παραμένει; Καταφτάνει το 1770 Παραμένει 4,5 χρόνια Αποχωρεί στα τέλη του 1774

4 Ποιοι οικισμοί –χωριά της Πάρου του 1770 αποτυπώνονται στους χάρτες; 7 οικισμοί- χωριά: Πρόδρομος Μάρμαρα Κώστος Νάουσα Παροικία Λεύκες Μάρπησα

5 Σε ποια κατάσταση βρίσκεται ο ευρύτερος ελλαδικός χώρος και ειδικότερα οι Κυκλάδες και η Πάρος όταν καταφτάνει ο ρωσικός στόλος; Ελλαδικός χώρος : Τουρκοκρατία Κυκλάδες- Πάρος : Δεν κατοικούσαν Τούρκοι στις Κυκλάδες, απλώς μία φορά το χρόνο ερχόταν ένας διοικητής στην Πάρο για να εισπράξει τους φόρους των νησιών. Επίσης έρχονταν για δικαστικές υποθέσεις.

6

7 Πώς ήταν οι ρωσοτουρκικές σχέσεις κατά την περίοδο που γίνεται η αποστολή του στόλου; Εκείνη την περίοδο υπήρχε πόλεμος ανάμεσα στην Τουρκία και την Ρωσία. Ο λόγος του πολέμου ήταν ο ανταγωνισμός μεταξύ τον δυνάμεων αυτών.

8 Ποιο σκοπό είχε η αποστολή του ρωσικού στόλου τη δεδομένη χρονική περίοδο; Οι Ρώσοι ήθελαν να έχουν ένα ναυτικό κράτος στο Αιγαίο για να ελέγχουν την Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να έχουν τη ναυτική κυριαρχία και να μπορούν να επιτίθενται από βορρά και νότο στην οθωμανική αυτοκρατορία.

9

10 Ποια ήταν η εξωτερική πολιτική της Μεγάλης Αικατερίνης την περίοδο των ορλωφικών και πώς την υπηρετούσε η παρουσία του ρωσικού στόλου στο Αιγαίο; Η Ρωσία βρισκόταν σε πόλεμο με την Τουρκία και ήθελε να την χτυπήσει από ένα δεύτερο μέτωπο. Η Ρωσία ήθελε να περνά και να πλέει ελεύθερα στη Μεσόγειο μέσω των στενών του Εύξεινου Πόντου. Επιπλέον οι Ρώσοι ήθελαν να δημιουργήσουν μια ρωσική ηγεμονία στο Αιγαίο.

11 Η Μεγάλη Αικατερίνη, τσαρίνα της Ρωσίας 1762-1796

12 Γιατί επιλέχθηκε η Πάρος και ειδικά η Νάουσα, ως βάση για τη δράση του ρωσικού στόλου; Η Πάρος ήταν στο κέντρο των Κυκλάδων Είχε πολλά λιμάνια. Τα λιμάνια της Πάρου και συγκεκριμένα της Νάουσας ήταν πολύ κλειστά και ασφαλή. Τα νερά, συγκεκριμένα στο λιμάνι της Νάουσας, ήταν βαθιά και διευκόλυναν την πρόσβαση των ρωσικών πλοίων. Ειδικά το λιμάνι της Νάουσας μπορούσε εύκολα να οχυρωθεί και να προστατευτεί. Υπήρχε εύκολη και άφθονη παροχή νερού.

13 Ποια διαδρομή ακολούθησε ο ρωσικός στόλος και ποιοι διευκόλυναν το απίστευτο για τα δεδομένα της εποχής εγχείρημα; Ο Ρωσικός στόλος ξεκίνησε από την Κρονστάνδη το 1770 και έφτασε στην Πάρο το 1772 ολοκληρώνοντας το ταξίδι σε 17 μήνες. Το απίστευτο για τα δεδομένα της εποχής εγχείρημα, διευκόλυναν οι Άγγλοι αφού είχαν ναυτική εμπειρία. Εξασφάλισαν στον ρωσικό στόλο το απαραίτητο υλικό (πολεμοφόδια, στολές κλπ). Επίσης ήταν πλοηγοί στο ταξίδι του στόλου.

14 Ποια ήταν συγκεκριμένα η συμβολή των Άγγλων στην υλοποίηση του εγχειρήματος των Ρώσων και πώς ερμηνεύεται διπλωματικά σε σχέση με τους συσχετισμούς δυνάμεων της εποχής; Η συμβολή των Άγγλων στην υλοποίηση του εγχειρήματος των Ρώσων ήταν η εξής: Α) Τους έδωσαν αξιωματικούς και ναύτες με μεγάλη ναυτική εμπειρία. Ακόμη τους έδωσαν εξοπλισμό και κανόνια. Β) Οι Άγγλοι βοήθησαν τους Ρώσους γιατί είχαν μεγάλο ανταγωνισμό με την Γαλλία. Οι Ρώσοι με την βοήθεια των Άγγλων είχαν αναπτύξει το εμπόριο τους.

15 Ποιος ήταν ο αριθμός των πλοίων και των πληρωμάτων που κατέφτασαν στη Νάουσα; Κατέφτασαν στην Νάουσα:  18.000 άνδρες  100 πλοία  800 ναύτες πλήρωμα.

16 Συμμετείχαν ελληνικά πλοία και Έλληνες καπετάνιοι στον ρωσικό στόλο; Οι Έλληνες με την προοπτική να απελευθερωθούν από τον Τουρκικό ζυγό συμμετείχαν στον Ρωσικό στόλο. Η Ρωσία ήταν μια χριστιανική δύναμη που έδινε αυτή την ευκαιρία απελευθέρωσης στους Έλληνες. Συγκεκριμένα, συμμετείχε κυμαινόμενος αριθμός ελληνικών σκαφών με ντόπιους καπετάνιους.

17

18 Ποιος ήταν ο αρχηγός του ρωσικού στόλου, ποιο ήταν το όραμά του και ποια ιδέα είχε για την αντιμετώπιση των τεραστίων εξόδων της αποστολής; Αρχικά αρχηγοί ήταν οι πρίγκιπες Ορλώφ. Στη συνέχεια υπήρξαν και άλλοι αξιωματούχοι όπως ο Γκρέικ. Αξίζει να σημειωθεί πως κάποια στιγμή διοικητής ήταν ένας Έλληνας ο Μυκονιάτης Αντώνης Ψαρός. Τέλος, έμεινε μόνο ο ναύαρχος Σπυριδώφ. Ο Σπυριδώφ είχε σκοπό να πουλήσει την Πάρο για να καλύψει τα έξοδα της ρωσικής αποστολής αλλά τελικά δεν κατάφερε να υλοποιήσει το όραμα του.

19

20 Ποιος ήταν ο τρόπος διοίκησης και ποια η μορφή της Ρωσικής Ηγεμονίας των νησιών που οργάνωσαν οι Ρώσοι; Η Ρωσική Ηγεμονία ήταν σχετικά αυτοδιοικούμενη. Κάθε νησί έστελνε αντιπροσώπους. Ηγέτης ήταν Μυκονιάτης Αντώνης Ψαρός. Επομένως, τα νησιά ήταν αυτοδιοικούμενα άλλα υπό τον έλεγχο των Ρώσων, μέσω του καγκελάριου.

21 Ποια νησιά περιελάμβανε η ρωσική κατοχή; Τα νησιά που περιλάμβανε η ρωσική κατοχή ήταν όλα τα νησιά των Κυκλάδων και του Αιγαίου.

22 Πώς αντιμετώπισαν οι Παριανοί την άφιξη και εγκατάσταση του ρωσικού στόλου; Να λάβετε υπόψη σας και τον τρόπο διοίκησής τους από τους Τούρκους ως εκείνη τη στιγμή. Η στάση των Παριανών στην άφιξη και στην εγκατάσταση του ρωσικού στόλου ήταν επιφυλακτική. Άλλωστε η οθωμανική διοίκηση ως τότε ήταν χαλαρή, καθώς Τούρκοι δεν υπήρχαν στο νησί. Μία φορά τον χρόνο οι Τούρκοι εισέπρατταν τον φόρο. Τώρα ανησυχούσαν γιατί θα είχαν άλλη διοίκηση και τους τρόμαζε ο όγκος του στόλου και των στρατιωτών. Πώς θα τρέφονταν όλοι αυτοί οι άνθρωποι;

23 Πώς αισθάνθηκαν οι Παριανοί όταν έφυγαν οι Ρώσοι από το νησί και γιατί; Oι Παριανοί αισθάνθηκαν μεγάλη ανακούφιση όταν έφυγαν οι Ρώσοι, γιατί κατά την διάρκεια της παραμονής των Ρώσων, πλήρωναν παραπάνω φόρους, έπρεπε να εξασφαλίσουν τη διατροφή όλων αυτών και συχνά τους επέβαλαν διάφορες αγγαρείες.

24 Τι ζήτησε ο Έλληνας απεσταλμένος από τη Μεγάλη Αικατερίνη όταν πήγε στην Πετρούπολη μετά το τέλος της Ρωσικής Ηγεμονίας; Πέτυχε τον στόχο του; Ο Έλληνας απεσταλμένος ζητώντας αποζημίωση από την μεγάλη Αικατερίνη για όσα υπέστησαν οι Έλληνες κατά της Ρωσικής Ηγεμονίας, το μόνο που κατάφερε ήταν να εισπράξει τα έξοδα της επιστροφής του!!

25 Ποια εμπλοκή έχει ο Παριανός Νικόλας Μαυρογένης (Φαναριώτης και ηγεμόνας της Μολδοβλαχίας) στα γεγονότα; Ο Ηγεμόνας της Μολδοβλαχίας, Νικόλαος Μαυρογένης μεσολάβησε στην Υψηλή Πύλη, δηλαδή τον Σουλτάνο, για να μην υπάρξουν αντίποινα στους Παριανούς που συμμετείχαν με τη θέλησή τους στη Ρωσική Ηγεμονία του Αιγαίου.

26

27 Πώς οργανώθηκε το ναυτικό λιμάνι και ποιες εγκαταστάσεις έγιναν στη Νάουσα; Οι εγκαταστάσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν η ανέργεση νοσοκομείου για τις ανάγκες του πολέμου και τις συχνές ασθένειες των Ρώσων που οφείλονταν στις κλιματικές και υγειονομικές συνθήκες του νησιού. Έκτος από το «Ναυτικό Νοσοκομείο», λειτούργησε και κινητό νοσοκομείο πάνω σε ένα πλοίο. Επίσης κατασκευάστηκαν δύο υδραγωγεία στη Νάουσα.

28

29 Πού οφείλονταν οι συχνές ασθένειες των Ρώσων, κατά την παραμονή τους στο νησί; Οφείλονταν σ τη μόλυνση των φυσικών υδάτων (οι Ρώσοι εκμεταλλεύονταν την πηγή των υδάτων στο λιμάνι ). Σε αυτό συνέβαλε η καταστροφή του συστήματος της αποχέτευσης του οικισμού, η οποία προκάλεσε αρκετούς θανάτους από επιδημίες στα πληρώματα των Ρώσων. Οφείλονταν επίσης και στην ύπαρξη κακών συνθηκών υγιεινής.

30 Ποιοι σχεδίασαν τους χάρτες ; Γιατί τους το ανέθεσε η ρωσική χαρτογραφική υπηρεσία; Πώς αξιολογείτε το έργο αυτό σε σχέση με τα μέσα που είχαν στη διάθεσή τους οι χαρτογράφοι της εποχής; Οι χάρτες σχεδιαστήκαν από ειδικούς απεσταλμένους της ρώσικης χαρτογραφικής υπηρεσίας καθώς και από καπετάνιους των ρωσικών πλοίων. Τους ανατέθηκε το έργο αυτό για να γίνεται πιο εύκολη για τον ρωσικό στόλο η προσέλευση στα λιμάνια, πράγμα απαραίτητο για μια ναυτική ηγεμονία (στόχος Μεγάλης Αικατερίνης να ελέγξει το Αιγαίο ). Το έργο φαίνεται πολύ δύσκολο καθώς τα μέσα χαρτογράφησης τότε ήταν ελάχιστα. Οι χάρτες όμως είναι εξαιρετικοί, με φοβερή ακρίβεια.

31

32 Ποιοι συνεργάστηκαν για την δημιουργία του εκθεσιακού χώρου στον Άη Γιάννη και ποια ήταν τα βήματα που ακολουθήθηκαν ως την υλοποίησή του; Το ίδρυμα Νιάρχου έδωσε τη χρηματοδότηση για τη δημιουργία του μουσείου. Οι χάρτες (αντίγραφα) δόθηκαν από το μουσείο της Μόσχας.

33 Τηρουμένων των αναλογιών, θα μπορούσαμε να έχουμε μια αντίστοιχη προβολή-ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στο Μαράθι; Χρειάζεται συνεργασία και προσπάθεια τόσο από την τοπική κοινωνία και τον Δήμο, όσο και από την πολιτεία! Το έργο βέβαια συντήρησης και ανάδειξης των λατομείων και του ευρύτερου χώρου στο Μαράθι είναι τεράστιο αλλά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια καθώς και η συνδρομή ειδικών Ελλήνων και ξένων.


Κατέβασμα ppt "Πότε καταφτάνει ο ρωσικός στόλος στο λιμάνι της Νάουσας της Πάρου και μέχρι πότε παραμένει; Καταφτάνει το 1770 Παραμένει 4,5 χρόνια Αποχωρεί στα τέλη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google