Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

3ο ΓΕΛ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ Α3 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Π. Φραγκουλίδου Θέμα ερευνητικής εργασίας «Θέματα εφαρμοσμένης ηθικής στο πεδίο της Φροντίδας-Υγείας»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "3ο ΓΕΛ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ Α3 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Π. Φραγκουλίδου Θέμα ερευνητικής εργασίας «Θέματα εφαρμοσμένης ηθικής στο πεδίο της Φροντίδας-Υγείας»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 3ο ΓΕΛ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ Α3 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Π. Φραγκουλίδου Θέμα ερευνητικής εργασίας «Θέματα εφαρμοσμένης ηθικής στο πεδίο της Φροντίδας-Υγείας» Θέμα ομάδας : « Η δυνατότητα επιλογής γενετικών χαρακτηριστικών, η τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης και τα ηθικά διλλήματα που ανακύπτουν » Εργασία των μαθητών : Χρήστου, Νατάσσας, Ελευθερίας, Μαριλένας ΓΛΥΦΑΔΑ 2015-2016

2 Σκοπός Σκοπός της παρουσίασης είναι να αναλύσουμε το θέμα της άμβλωσης και να αναδείξει τα ηθικά διλλήματα που προκύπτουν από την πρόωρη εκβολή του εμβρύου

3 Εισαγωγή Στις μέρες μας ολοένα και περισσότερο τα ζευγάρια επιλέγουν με την βοήθεια της βιοτεχνολογίας, που στηρίζεται στη γενετική μηχανική, ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά των παιδιών τους. Μερικές φορές όμως η γέννηση ενός παιδιού είναι ανεπιθύμητη, γιατί υπάρχουν πολλοί λόγοι που ένα ζευγάρι θέλει να καταφύγει σε ιατρικές μεθόδους για την διακοπή της κύησης, δηλαδή την άμβλωση. Στην εποχή μας, συχνά ζητείται η γνώμη της επιστήμης για τα ζητήματα αυτά. Το κύριο όμως ερώτημα που ανακύπτει είναι αν: «το έμβρυο είναι ανθρώπινη ζωή ή όχι». Από την απάντηση αυτή απορρέει η ηθική στάση για τις αμβλώσεις.

4 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Εγκυμοσύνη είναι η διαδικασία κατά την οποία μία γυναίκα φέρει ένα γονιμοποιημένο ωάριο, το οποίο αναπτύσσεται κι εξελίσσεται μέσα της και διαρκεί μέχρι και τη γέννηση του βρέφους. Ο ιατρικός όρος για την κυοφορούσα γυναίκα είναι "έγκυος" και για το μωρό πριν τη γέννησή του "έμβρυο". Μία φυσιολογική εγκυμοσύνη διαρκεί περίπου 40 εβδομάδες από τον τελευταίο γυναικείο κύκλο (ή 38 εβδομάδες μετά τη γονιμοποίηση του ωαρίου). Η εγκυμοσύνη είναι για μία γυναίκα ίσως η σημαντικότερη και ομορφότερη περίοδος της ζωής της και μία εκπληκτική εμπειρία.

5 ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΕΝΕΤΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ Τη δυνατότητα διενέργειας διαγνωστικών εξετάσεων στο έμβρυο από τα πρώτα στάδια της ανάπτυξής του προσφέρει η πρόοδος της εξωσωματικής, της βιοϊατρικής και της γενετικής τεχνολογίας. Από τις εξετάσεις αυτές είμαστε πλέον σε θέση να γνωρίζουμε µε ακρίβεια πολλά χαρακτηριστικά της φυσιολογίας του νέου οργανισμού και μάλιστα στοιχεία της γενετικής του σύστασης. Έτσι, μπορούμε να διαπιστώσουμε γενετικά αίτια για την εκδήλωση πολλών σοβαρών παθήσεων πριν την σύλληψη και την έναρξη της εγκυμοσύνης.

6 ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ Η διακοπή κύησης γίνεται με δύο μεθόδους : Με χειρουργική επέμβαση Η επέμβαση είναι σύντομη και η γυναίκα επιστρέφει στο σπίτι της μέσα σε λίγες ώρες. Με φαρμακευτική αγωγή Γίνεται με φάρμακα (ένα χάπι ή σειρά από χάπια) και το ποσοστό επιτυχίας της κυμαίνεται μεταξύ 75-95%, ανάλογα με το στάδιο της κύησης και τα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν.

7 Η ΕΦΗΒΙΚΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Η εφηβική εγκυμοσύνη αποτελεί παγκοσμίως ένα ιατρικό και κοινωνικό ζήτημα με πολλές επιπτώσεις και προεκτάσεις τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές και κοινωνικές. Σύμφωνα με στοιχεία μελετών που διεξήχθησαν στην Ελλάδα το 2001, βρέθηκε ότι μία στις δέκα γυναίκες ηλικίας 16-24 ετών είχε μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη που κατέληξε σε άμβλωση. Περίπου 1 στους 3 με 4 έφηβους είναι ήδη σεξουαλικά ενεργός. Είναι επίσης δυσάρεστο το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς δεν χρησιμοποιεί καμία ή χρησιμοποιεί αναποτελεσματικές μεθόδους αντισύλληψης. Στην Ελλάδα η διακοπή της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης μέχρι την 12η εβδομάδα κυήσεως, νομοθετικά καταχωρημένη σήμερα, απαιτεί για τη συναινούσα έφηβη γραπτή συγκατάθεση ενός από τους δύο γονείς ή του ατόμου που την επιμελείται.

8 ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΨΗ Η Εκκλησία αντιμετωπίζουσα το θέμα και λαμβάνοντας υπόψη τα αναπάντεχα υψηλά ποσοστά φυγοτεκνίας και ολιγοτεκνίας, δεν αναγνωρίζει σε κανένα το δικαίωμα να αφαιρεί ζωή, γεγονός που πηγάζει από την αγάπη που δίδαξε ο Χριστός και που διέπει κάθε πτυχή της χριστιανικής πίστης. O μόνος που χαρίζει τη ζωή και μπορεί να αποφασίζει για το θάνατο είναι ο ίδιος ο Θεός. Γι αυτό και η μητρότητα είναι μια ευλογία ώστε η κλήση του Δημιουργού Θεού στους ανθρώπους: «αυξάνεσθε και πληθύνεσθε» να γίνει πραγματικότητα. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι και άλλες θρησκείες ή δόγματα τάσσονται με την άποψη της χριστιανικής πίστης όπως ο μωαμεθανισμός και Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

9 ΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΨΗ Ας λάβουμε κατ’ αρχήν υπόψη μας ότι ο υπέρτατος και θεμελιώδης νόμος του Κράτους είναι το Σύνταγμα. Άλλωστε και στο άρθρο 5 ρητά πλέον και πιο συγκεκριμένα ορίζεται ότι αποστολή της Πολιτείας είναι η προστασία της ζωής και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του ατόμου. Επομένως το έμβρυο ως ιδιαίτερη ψυχοσωματική ύπαρξη έχει τα ίδια δικαιώματα για τη ζωή και πρέπει να τυγχάνει του ίδιου σεβασμού, όπως και οποιοσδήποτε άλλος άνθρωπος, αφού η ιατρική επιστήμη διακηρύσσει ότι η αρχή του ανθρώπινου όντως ανάγεται στη στιγμή της σύλληψης (γονιμοποίησης). Επομένως, το έμβρυο θα έπρεπε να απολαμβάνει κάθε δικαίωμα που αναγνωρίζεται σε κάθε Έλληνα πολίτη.

10 ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΠΟΨΗ Η Ελλάδα που όχι μόνο δεν αυξάνει σε ικανοποιητικό βαθμό τον πληθυσμό της, αλλά και ο πληθυσμός αυτός κυριολεκτικά «γερνά», αφού ο αριθμός των ηλικιωμένων συνεχώς αυξάνεται ενώ των νέων μειώνεται. O δημογραφικός αυτός μαρασμός έχει σοβαρές συνέπειες, Είναι γεγονός πως οι εκτρώσεις αυτές καθαυτές δεν αποτελούν κύρια αιτία του δημογραφικού προβλήματος, μια και ο αριθμός τους είναι σχετικά μικρός αναφορικά με το συνολικό αριθμό θανάτων. Παρόλα αυτά, απαιτείται μια συνολική αναθεώρηση των απόψεων περί οικογενειακού προγραμματισμού, η οποία θα μειώσει τις εκτρώσεις.

11 ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΜΒΛΩΣΗ Μια γυναίκα λέει: 'Θυμάμαι τα στρογγυλά φώτα από πάνω μου, τη φωνή του γιατρού που έλεγε 'ανάπνεε αργά'… το σβήσιμο των αισθήσεων… και τη φρίκη στην ψυχή μου όταν ξανάνοιξα τα μάτια. Ο Θεός να με συγχωρέσει! Δεν θα το ξανακάνω ποτέ πια, ποτέ! Βλέπω τα παιδάκια κι έχω μια μόνιμη πίκρα στην καρδιά μου… Τώρα, βέβαια, βλέπω την κόρη μου και τη χαίρομαι, αλλά δεν μπορώ να ξεχάσω ούτε λεπτό εκείνη την 'εμπειρία'… δηλαδή την ψυχή που σκότωσα… Πώς θα ήταν αν ζούσε τώρα; Θα ήταν αγόρι ή κορίτσι; Θα μου έμοιαζε; Ερωτηματικά ατελείωτα'.

12 ΗΘΙΚΑ ΔΙΛΛΗΜΑΤΑ Εφόσον ο φόνος ορίζεται ως “αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής” και το έμβρυο είναι μια ανθρώπινη ζωή, άρα η έκτρωση ισοδυναμεί με φόνο; Έχει δικαίωμα στην επιλογή της άμβλωση η/ο έφηβη/ος; Έχει υποχρέωση να προστατέψει την ανθρώπινη ζωή; Ποιός τελικά αποφασίζει;

13 ΕΠΙΛΟΓΟΣ Στην παρουσίαση αυτή μελετήσαμε ένα από τα δυσκολότερα θέματα της εποχής μας,την άμβλωση σε γυναίκες και σε έφηβες.Από την έρευνα ανέκυψαν πολλά ηθικά διλλήματα τα οποία διερευνά η θεολογία, η νομική και η ιατρική, καταλήγοντας ότι η άμβλωση είναι μια επώδυνη και δύσκολη χειρουργική επέμβαση η οποία μετέπειτα προκαλεί στις γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας όχι μόνο προβλήματα υγείας αλλά και ψυχολογικές διαταραχές.

14 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ : Αντώνιου Κακουλάκη. Στο:http://www.mitera.gr/default.asp?langID=1&pageID=125&siteID=1&entryID=11 (προσπελάστηκε στις 28/3/15) ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ : Μαρίας Παπαδοδημητράκης. Στο : http://www.vita.gr/ygeia/article/10048/ti-kserw- gia-th-diakoph-ths-kyhshs/ (προσπελάστηκε στις 25/1/15 ) ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΕΝΕΤΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ : Γεωργίου Ε. Ξυδιά. Στο : http://www.onmed.gr/ygeia/item/310529- ugii-mora-me-tin-proeµfuteutiki-genetiki-diagnosi (προσπελάστηκε στις 20/3/2014 ) ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΜΒΛΩΣΗ :Ειρήνης Λεβεντάκη. Στο : http://www.mama365.gr/167/amvlosh-10-gynaikes-afhgoyntai.html#sthash.57YtpgyH.dpuf (προσπελάστηκε στις 15 Φεβ 2012) ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΚΤΡΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ : http://www.pelop.gr/?page=article&srv=24&DocID=221073 (προσπελάστηκε στις 18/03/2015 ) Έκτρωση: «Το αμάρτημα της μητρός μου». Στο :http://www.xfe.gr/index.php/2014-03-08-12-14-50/298-2014- 01-03-11-37-52 (προσπελάστηκε στις 8/3/2014 ) Ηθικά διλλήματα : Κωνσταντίνου Δωρ. Μουρατίδου. Στο : http://www.impantokratoros.gr/amvloseis- mouratidhs-konstantinos.el.aspx ( προσπελάστηκε στις 23/1/2012 ) Διακοπή κύησης και προβλήματα που ανακύπτουν : Παπαϊωάννου Φωτεινή, Σάπκα Μυρσίνη. Στο : http://hypatia.teiath.gr/xmlui/handle/11400/442?locale-attribute=en ( προσπελάστηκε στις 3 /7 - 3 /9 /2012 )


Κατέβασμα ppt "3ο ΓΕΛ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ Α3 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Π. Φραγκουλίδου Θέμα ερευνητικής εργασίας «Θέματα εφαρμοσμένης ηθικής στο πεδίο της Φροντίδας-Υγείας»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google