Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εφαρμοσμένη Γεωφυσική Γεωφυσικές Μέθοδοι στο πλαίσιο της Γεωτεχνικής Έρευνας για έργα Πολιτικού Μηχανικού Οι γεωφυσικές τεχνικές διακρίνονται σε: Α. Παθητικές.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εφαρμοσμένη Γεωφυσική Γεωφυσικές Μέθοδοι στο πλαίσιο της Γεωτεχνικής Έρευνας για έργα Πολιτικού Μηχανικού Οι γεωφυσικές τεχνικές διακρίνονται σε: Α. Παθητικές."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εφαρμοσμένη Γεωφυσική Γεωφυσικές Μέθοδοι στο πλαίσιο της Γεωτεχνικής Έρευνας για έργα Πολιτικού Μηχανικού Οι γεωφυσικές τεχνικές διακρίνονται σε: Α. Παθητικές οι οποίες μελετούν φυσικά πεδία, τα οποία υπάρχουν στην γη, όπως είναι: Το πεδίο βαρύτητας της Γης Το μαγνητικό πεδίο της Γης Τα σεισμικά κύματα των σεισμών Β. Ενεργητικές οι οποίες μελετούν τεχνητά πεδία, που εμείς δημιουργούμε στην επιφάνεια της γης, όπως είναι: Τα σεισμικά κύματα που παράγονται από εκρήξεις ή ειδικά όργανα Το ηλεκτρικό πεδίο που δημιουργούμε με εισαγ. ηλεκτρικού ρεύματος στη Γη Το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που δημιουργ. στην επιφάνεια της Γης

2 Πλεονεκτήματα των Γεωφυσικών Μεθόδων Μη καταστρεπτικές & μη οχλούσες: Ιδανικές σε κατοικημένες περιοχές, αρχαιολ. χώρους, εντός γεωτρήσεων Αποδοτικές: Προβαίνουν στην αξιολόγηση μεγάλων εκτάσεων του υπεδάφους γρήγορα Ευελιξία – Ικανότητα: Παρέχουν την δυνατότητα συνδυασμένης εφαρμογής τους για σύνθετα προβλήματα σε πολύπλοκες γεωλογ. συνθήκες, όταν μια μέθοδος δίνει ανεπαρκή ή διφορούμενα αποτελέσματα. Οικονομικό όφελος: Η γεωφυσική δεν απαιτεί εκσκαφές ή άλλου είδους απευθείας πρόσβαση στο υπέδαφος. Αυτό σημαίνει ότι τεράστιοι όγκοι γεωλογ. χώρου μπορούν διερευνηθούν και αξιολογηθούν με σημαντικά μικρότερο κόστος σε σχέση με π.χ. διενέργεια γεωτρήσεων για την ίδια ποσότητα & ποιότητα πληροφοριών…

3

4 : βασικές μέθοδοι στη Γεωτεχνική Έρευνα

5

6 Οι κυριότερες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται σήμερα στην Έρευνα στο πλαίσιο της Γεωτεχνικής Μηχανικής είναι: Ηλεκτρικές: βασική η Μέθοδος της Ηλεκτρικής ειδικής αντίστασης (επιφαν. Εδάφους) Σεισμικές: βασικές α) η Μέθοδος της Σεισμικής διάθλασης (επιφ. Εδάφους) & β) οι Cross Hole, Down Hole (εντός μίας & δύο, αντίστοιχα, γεωτρήσεων) Ηλεκτρομγνητικές: βασική η Μέθοδος χρήσης Γεωραντάρ (GPR) (επιφαν. Εδάφους)

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19


Κατέβασμα ppt "Εφαρμοσμένη Γεωφυσική Γεωφυσικές Μέθοδοι στο πλαίσιο της Γεωτεχνικής Έρευνας για έργα Πολιτικού Μηχανικού Οι γεωφυσικές τεχνικές διακρίνονται σε: Α. Παθητικές."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google