Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΠΙΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ 28/04/2014.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΠΙΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ 28/04/2014."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΠΙΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ 28/04/2014

2 Επιδεσμολογια: Είναι το κεφαλαιο που ασχολειται με τις ειδικες εφαρμογες, για κάθε μορφη επιδεσμων, για να πραγματοποιηθει με επιτυχια η περιδεση σε οποιοδηποτε σημειο η περιοχη στο σωμα μας, που χρειαζεται να γινει κατι τετοιο, ανεξαρτητα της αιτιας.

3 Οι επιδεσμοι είναι κομματια από υφασμα η αλλα ευκαμπτα υλικα (δικτυωτα κ.α), τα οποια είναι ετσι κατασκευασμενα (με ειδικη υφανση και σε ειδικα μετρα και σχημα πολλες φορες), που να μπορουν να επιδεσουν η να περιδεσουν μια περιοχη του σωματος μας.

4 Με την περιδεση πετυχαινουμε: -να συγκρατησουμε σε μια περιοχη γαζες και φαρμακα -να ασκησουμε ελαφρια πιεση για να σταματησουμε μικρες αιμορραγιες -να συμπλησιασουμε τα χειλη ενός τραυματος για καλυτερη επουλωση -να περιορισουμε τις κινησεις και να ελαττωσουμε τον πονο -να καλυψουμε το τραυμα για να αποφυγουμε μολυνσεις.

5 Οι επιδεσμοι διακρινονται σε: -τριγωνικους -κυλινδρικους -διαφοροι τυποι ελαστικων επιδεσμων και συνδετηρες. Ειδικη κατηγορια αποτελουν οι γυψινοι επιδεσμοι που προοριζονται για να κατασκευασουμε ναρθηκες.

6 ΕΠΙΔΕΣΗ ΚΕΦΑΛΙΟΥ: -χρειαζονται 2 επιδεσμοι 6-8 μετρων μηκος και 4-8 εκ
ΕΠΙΔΕΣΗ ΚΕΦΑΛΙΟΥ: -χρειαζονται 2 επιδεσμοι 6-8 μετρων μηκος και 4-8 εκ. φαρδος -ο ενας καλυπτει κυκλικα το κεφαλι ενώ ο άλλος αρχιζει από τον αυχενα, κυκλικα και φτανει στο μετωπο -στο μετωπο και αυχενα οι 2 επιδεσμοι διασταυρωνονται, με τον καθετο επιδεσμο να περνα κατω από τους γυρους του κυκλικου, δηλ κατι που θυμιζει τις κινησεις <<8>>.

7 ΕΠΙΔΕΣΗ <<Η>>: -παιρνουμε ένα κομματι πανι ορθογωνιο και αφαιρουμε ένα κομματι από επανω και από κατω -σχηματιζεται ετσι ένα <<Η>> -τοποθετουμε το μεσαιο μερος στο πηγουνι και δενουμε τις 2 επανω ακρες στον αυχενα και τις 2 άλλες ,τις κατω ακρες αφου τις αναποδογυρισουμε πανω στο κεφαλι -βεβαια οι ακρες που θα δεθουν πανω στο κεφαλι πρεπει να είναι πιο μακριες απο τις άλλες.

8 ΕΠΙΔΕΣΗ ΜΥΤΗΣ: -σταθεροποιουμε έναν επιδεσμο στο ένα αυτι με τη βοηθεια μιας τρυπας που κανουμε στην ακρη του -περναμε τον επιδεσμο πανω από την μυτη και στην συνεχεια στο άλλο αυτι που μπαινει και αυτό μεσα στην τρυπα που εχει ο επιδεσμος στην άλλη πλευρα -τελος δενουμε τις ακρες στον αυχενα.

9 ΕΠΙΔΕΣΗ ΓΟΦΟΥ: -παιρνουμε 2 φορες τον επιδεσμο γυρω από τον μηρο και μετα λοξα γυρω από το υπογαστριο -παλι λοξα ξαναγυριζουμε στον μηρο και στην συνεχεια κανουμε μια στροφη στον μηρο και μια στο υπογαστριο κατά τον ιδιο τροπο.

10 ΕΠΙΔΕΣΗ ΔΑΚΤΥΛΟΥ: -αρχιζει από την βαση του δακτυλου -βαζουμε την ακρη του επιδεσμου στην βαση του δακτυλου μεχρι το νυχι και παλι κατω στη βαση από την άλλη μερια του δακτυλου -μετα τυλιγουμε το δακτυλο αρχιζοντας από την βαση μεχρις επανω και παλι κατω ως την βαση -μετα τυλιγουμε τον καρπο και ξαναγυριζουμε στη βαση του δακτυλου και συνεχιζουμε με τον ιδιο τροπο.

11 ΒΕΝΤΟΥΖΕΣ: -είναι ένα παλαιο συστημα που χρησιμευει να τραβαει στην επιφανεια το αιμα η αλλα υγρα -συνισταται στην εφαρμογη στο δερμα ενός μικρου γυαλινου βαζου -εχει σχημα ημισφαιρικο η λιγο επιμηκης -εφαρμοζεται μετα την δημιουργια κενου στο εσωτερικο καιγοντας λιγο βαμβακι

12 Δυο τροποι εφαρμογης: -ενας που πραγματοποιειται σε δερμα ακεραιο και ονομαζεται βεντουζες ξηρες -ενας άλλος με εγχαραξη του δερματος πολύ επιφανειακη και μικρων διαστασεων που ονομαζεται βεντουζες κοφτες.

13 -ο ασθενης τοποθετειται σε αντιθετη πλευρα από την ενδιαφερομενη -απολυμαινουμε το δερμα με οινοπνευμα -δημιουργουμε το κενο στο εσωτερικο κάθε βεντουζας -βαζουμε φωτια στο βαμβακι και την εφαρμοζουμε στο δερμα που θα απορροφηθει στο εσωτερικο της βεντουζας

14 -την αφηνουμε στο σωμα του ασθενη για 3-5 λεπτα περιπου και τη βγαζουμε πιεζοντας το γυρω δερμα -στο τελος κάθε εφαρμογης μενει μια κηλιδα ιοχρους που διατηρειται λιγες μερες.

15 ΑΠΟΜΥΖΗΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ -παλια μεθοδος, ονομαζεται αφαιμαξη -χρησιμοποιουνται σκωληκες (βδελλες) -εχουν χρωμα κιτρινοπρασινο , βαρος 2 γρ -ζουν στα στασιμα νερα -τις βαζουμε σε βαζο με αμμο στο κατω μερος και νερο μεχρι το ένα τριτο

16 -η βδελλα εχει μια μυζιτικη βεντουζα και ένα στομα με 3 γναθους που φερουν περιπου δοντια -στο μερος της ουρας υπαρχει μια άλλη βεντουζα που χρησιμευει αποκλειστικα στο ζωο για να προωθειται και να στηριζεται -το δηγμα του ζωου αναγνωριζεται από τη χαρακτηριστικη μορφη τριγωνικου αστερα -κάθε βδελλα αναρροφα περιπου 15 γρ. αιματος -η βδελλα επιπλεον εκκρινει μια αντιπηκτικη ουσια την ιρουδινη -όταν το ζωο τελειωσει την απομυζηση η εξοδος του αιματος μπορει να συνεχιζεται για μερικες ωρες οποτε το σταματουμε πιεζοντας το σημειο του δηγματος

17 -στην αφαιμαξη πρεπει να ξυρισουμε το υπο αφαιμαξη μερος αν χρειαστει και να το πλυνουμε με σαπουνι και νερο και τελος μονο νερο -εφαρμοζουμε μετα την βδελλα -σε μιση ωρα περιπου η βδελλα φουσκωνει από το αιμα και αποκολλαται μονη της -αν δεν αποκολλαται τοτε της κοβουμε την ουρα και την ραντιζουμε με ένα συμπυκνωμενο διαλυμα αλατος

18 -όταν η βδελλα αποκολληθει πρεπει να αφησουμε να βγει το αιμα για λιγο -μετα περιποιουμαστε το μερος με βαμμα ιωδιου με αποστειρωμενη γαζα και με πολύ βαμβακι -τελος επιδενουμε ελαφρα το σημειο.


Κατέβασμα ppt "ΕΠΙΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ 28/04/2014."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google