Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΝΙΓΜΟΣ & ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΝΙΓΜΟΣ & ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΝΙΓΜΟΣ & ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
Έφη Λιακοπούλου ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ 2013

2 ΟΡΙΣΜΟΣ Πνιγμός είναι μια μορφή ασφυξίας που οφείλεται σε μηχανική απόφραξη της αναπνευστικής οδού.

3 Τα συνηθέστερα αιτία πνιγμού
νερό τροφές ξένα σώματα

4 Κλινικές εκδηλώσεις πνιγμών
Πνιγμός ολική απόφραξη αναπνευστικού συστήματος μερική απόφραξη αναπνευστικού συστήματος Συμπτώματα Το άτομο φέρνει τα χεριά του στο λαιμό και δεν μπορεί να μιλήσει. Το χρώμα του δέρματος γίνεται μπλε. Απώλεια αισθήσεων. Απώλεια σφυγμού σε μεγάλα αγγεία (π.χ. καρωτίδες). Ανακοπή λειτουργίας καρδιάς και θάνατος. Η καρδιά απουσία Ο2 λειτουργεί μόνο 4 min. Ο εγκέφαλος απουσία Ο2 για περισσότερο από 3-5 min παθαίνει μόνιμη, μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη.

5 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΠΝΙΓΜΟΣ ΑΠΟ ΝΕΡΟ (ΠΑΙΔΙΑ-ΕΝΗΛΙΚΕΣ)
Απομακρύνουμε το άτομο από το νερό το ταχύτερο δυνατό. Η απομάκρυνση γίνεται με το κεφάλι του ατόμου έξω από το νερό. Αφαιρούμε από το στόμα του ατόμου την άμμο ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο. Σε περίπτωση που υπάρχει αναπνοή και καρδιακή λειτουργία τοποθετούμε το άτομο σε θέση ανάνηψης και το ενθαρρύνουμε να αποβάλλει το νερό με βήχα και πλήξεις στη πλάτη.

6 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΠΝΙΓΜΟΣ ΑΠΟ ΝΕΡΟ(ΠΑΙΔΙΑ-ΕΝΗΛΙΚΕΣ)
Χειρισμός HEIMLICH Σε όρθια θέση:Στρεφόμαστε πίσω από το θύμα και φέρνουμε τα χέρια μας γύρω από τη μέση και κάτω από το διαφραμα πιέζοντας με δύναμη να βγει το νερό. Σε ύπτια θέση: Ξαπλώνουμε το θύμα σε πρηνή θέση, αν είναι εφικτό σε κατηφορικό σημείο με το κεφάλι χαμηλότερα και πιέζουμε δυνατά και συντονισμένα πίσω και κάτω από τη πλάτη για να βγει το νερό. Σε περίπτωση όπου έχουμε πλήρη απουσία αναπνοής και απουσία σφυγμών τότε αρχίζουμε την καρδιοαναπνευστικη αναζωογόνηση.

7 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΞΕΝΑ ΣΩΜΑΤΑ (ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ)
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΞΕΝΑ ΣΩΜΑΤΑ (ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ) Όταν υπάρχει αναπνοή και σφυγμός προτρέπουμε το άτομο να βήχει, έτσι ώστε να αποβάλλει το σώμα, που έχει αποφράξει τις αεροφόρους οδούς.

8 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΞΕΝΑ ΣΩΜΑΤΑ (ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ)
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΞΕΝΑ ΣΩΜΑΤΑ (ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ) Στη περίπτωση που δεν έχουμε επιθυμητό αποτέλεσμα και δείχνει με τα χεριά του ότι πνίγεται, τότε ενεργούμε ως εξής: στεκόμαστε πίσω από το πάσχοντα που βρίσκεται σε όρθια θέση. με το ένα χέρι στηρίζουμε το στερνό του και με το άλλο τον αναγκάζουμε να σκύψει προς τα εμπρός έτσι ώστε το κεφάλι του να είναι χαμηλότερα από το στήθος του. με τη βάση της παλάμης μας, του δίνουμε 4 χτυπήματα αρκετά δυνατά και γρήγορα στη ράχη, ανάμεσα στις πλάτες έτσι ώστε να πεταχτεί το ξένο σώμα προς τα έξω.

9 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΞΕΝΑ ΣΩΜΑΤΑ (ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ)
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΞΕΝΑ ΣΩΜΑΤΑ (ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ) Χειρισμός Heimlich σε όρθια θέση. Στεκόμαστε πίσω από τον ασθενή και τυλίγουμε τα χέρια μας γύρω από τη μέση του. Κάνουμε το ένα χέρι μας γροθιά, με τον αντίχειρα να ακουμπά τον ασθενή, στην περιοχή μεταξύ κοιλιάς και στέρνου. Πιάνουμε τη γροθιά μας με το άλλο χέρι και δίνουμε 4 γρήγορα και βίαια χτυπήματα-ωθήσεις προς τα μέσα και προς τα άνω. Προσέχουμε η δύναμη των χτυπημάτων να είναι ανάλογη με το βάρος και την ηλικία του πάσχοντα.

10 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΞΕΝΑ ΣΩΜΑΤΑ (ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ)
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΞΕΝΑ ΣΩΜΑΤΑ (ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ) Χειρισμός Heimlich σε ύπτια θέση. Γονατίζουμε πάνω από το άτομο και τοποθετούμε τις παλάμες μας, τη μια πάνω στην άλλη, στην περιοχή μεταξύ κοιλιάς και στερνού του ατόμου. Εφαρμόζουμε πάλι 4 βίαια χτυπήματα-ωθήσεις προς τα μέσα και άνω πιέζοντας τη κοιλιά του πάσχοντα.

11 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΞΕΝΑ ΣΩΜΑΤΑ (ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ)
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΞΕΝΑ ΣΩΜΑΤΑ (ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ) Χειρισμός Heimlich στον εαυτό μας. Στηρίζουμε το κάτω μέρος του στέρνου μας, στην πλάτη μιας καρέκλας ή σε τοίχο και εκτελούμε μόνοι μας στον εαυτό μας τα χτυπήματα - ωθήσεις με τη γροθιά μας.

12 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΞΕΝΑ ΣΩΜΑΤΑ (ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ)
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΞΕΝΑ ΣΩΜΑΤΑ (ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ) Στη περίπτωση όπου ο χειρισμός Heimilch δεν είναι εφικτός λόγω πλήρης απουσίας αναπνοής και σφυγμών τότε εφαρμόζουμε ΚΑΡΠΑ.

13 Ημερίδα Α Βοηθειών - Καλάβρυτα 2013
Πνιγμός Ημερίδα Α Βοηθειών - Καλάβρυτα 2013

14 ΚΑΡΠΑ Το πρώτο βήμα απαιτεί την εφαρμογή του ABC
A (Airway)Την ύπαρξη ανοιχτών αεροφόρων οδών B (Breath) Επαρκή αναπνοή C (Circulation) Ικανοποιητική κυκλοφορία

15 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΞΕΝΑ ΣΩΜΑΤΑ ΚΑΡΠΑ
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΞΕΝΑ ΣΩΜΑΤΑ ΚΑΡΠΑ Για να εφαρμόσουμε την τεχνητή αναπνοή πρέπει να εξασφαλίσουμε ανοιχτές τις αεροφόρους οδούς A (Airway) γίνεται με την έκταση της κεφαλής και την ανύψωση του πιγουνιού. B (Breath) τεχνητή αναπνοή. Εισαγωγή αέρα στους πνεύμονες για την αποκατάσταση της αναπνοής (φιλί ζωής). C (Circulation). Εξωτερικές μαλάξεις και ρυθμικές πιέσεις πάνω στο κατώτερο τμήμα του στέρνου.

16 ΚΑΡΠΑ Το set είναι 30 συμπιέσεις - 2 αναπνοές

17 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ


Κατέβασμα ppt "ΠΝΙΓΜΟΣ & ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google