Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το ηλιακό σύστημα και οι πλανήτες

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το ηλιακό σύστημα και οι πλανήτες"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το ηλιακό σύστημα και οι πλανήτες
Πρωτότυπο: Nina Gosain Προσαρμογή: Μηνάς Γκίνος

2 Το ηλιακό σύστημα Ηλιακό σύστημα ονομάζουμε το Ήλιο και τους πλανήτες που περιστρέφονται (γυρίζουν) γύρω από αυτόν. Εκτός από τους πλανήτες το ηλιακό σύστημα περιλαμβάνει τους πλανήτες-νάνους, τους δορυφόρους, τους αστεροειδείς, τους κομήτες, τους μετεωρίτες, αστρική σκόνη και αέρια. Οτιδήποτε υπάρχει στο ηλιακό σύστημα γυρίζει γύρω από τον Ήλιο. Ο Ήλιος είναι το μεγαλύτερο ουράνιο σώμα στο ηλιακό σύστημα. Όσο μεγαλύτερο είναι ένα σώμα, τόσο περισσότερο τραβάει (έλκει) τα άλλα σώματα με μια δύναμη που λέγεται βαρύτητα. Η βαρύτητα λοιπόν αναγκάζει τους πλανήτες και τα άλλα ουράνια σώματα να γυρίζουν γύρω από τον Ήλιο και δεν τα αφήνει να φύγουν.

3 Οι πλανήτες είναι οχτώ:
Το ηλιακό σύστημα Οι πλανήτες είναι οχτώ: ο Ερμής η Αφροδίτη η Γη ο Άρης ο Δίας ο Κρόνος ο Ουρανός ο Ποσειδώνας Είναι πιο κοντά στον ΄Ηλιο. Αποτελούνται από πέτρες, βράχια, χώμα. Λέγονται εσωτερικοί πλανήτες. Ανάμεσά τους βρίσκεται η ζώνη των αστεροειδών. Είναι πιο μακριά από τον ΄Ηλιο. Αποτελούνται από αέρια. Λέγονται εξωτερικοί πλανήτες.

4 Οι πλανήτες είναι οχτώ:
Το ηλιακό σύστημα Οι πλανήτες είναι οχτώ: Αφροδίτη Γη Ουρανός Ποσειδώνας ΟΥΡΑΝΟΣ ΓΕΜΑΤΟΣ ΑΣΤΡΑ ΣΑΝ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΟΥ ΚΙ ΑΠΟ ΑΣΗΜΙ ΧΤΙΖΟΥΝ ΚΑΣΤΡΑ Δίας Ερμής Κρόνος Άρης

5 Ο Ήλιος Ο Ήλιος μας δεν είναι μοναδικός στο σύμπαν. Είναι ένα από τα αμέτρητα άστρα που υπάρχουν και έχει μέτριο μέγεθος. Όμως είναι το μεγαλύτερο ουράνιο σώμα στο ηλιακό μας σύστημα. Έχει περίπου 50 φορές περισσότερη μάζα από όλα τα ουράνια σώματα μαζί (πλανήτες, δορυφόρους, κομήτες, μετεωρίτες κτλ). Είναι τόσο μεγάλος που η Γη θα χωρούσε μέσα του 1 εκατομμύριο φορές! Λόγω του τεράστιου μεγέθους του έλκει (τραβάει) τα ουράνια σώματα κοντά του και τα αναγκάζει να περιφέρονται γύρω σε μια συγκεκριμένη πορεία, που ονομάζεται τροχιά.

6 Ο Ερμής Το όνομα του Ερμή στα αγγλικά είναι Mercury και προέρχεται από το όνομα που έδωσαν οι Ρωμαίοι στον Ερμή, όταν τον δανείστηκαν από του αρχαίους Έλληνες. Είναι ο κοντινότερος πλανήτης στον ήλιο. Είναι ακόμα ο μικρότερος σε μέγεθος από όλους τους πλανήτες. Η επιφάνειά του μοιάζει με της Σελήνης και είναι γεμάτη κρατήρες και χαράδρες.

7 Ερμής – Mercury 88 γήινες ημέρες περίπου 59 ημέρες περίπου
1 περιφορά γύρω από τον Ήλιο 88 γήινες ημέρες περίπου 1 περιστροφή (γύρω από τον εαυτό του) 59 ημέρες περίπου Μάζα σε σχέση με τη Γη 20 φορές μικρότερη Όγκος σε σχέση με τη Γη 20 φορές μικρότερος Απόσταση από τον Ήλιο 57 εκατομμύρια χιλιόμετρα Μέγιστη θερμοκρασία 465 ºC Ελάχιστη θερμοκρασία -184ºC Δορυφόροι

8 Η Αφροδίτη Πήρε το όνομά της από τη θεά της ομορφιάς. Στα αγγλικά λέγεται Venus, που είναι το όνομα της θεάς της ομορφιάς που είχαν οι Ρωμαίοι και ήταν παρόμοια με την Αφροδίτη. Μοιάζει πολύ με τη Γη στο μέγεθος, τα συστατικά, τη βαρύτητα και την πυκνότητα. Η επιφάνειά της έχει ηφαίστεια, βουνά και άμμο, όπως η επιφάνεια της Γης.

9 Αφροδίτη – Venus 225 ημέρες περίπου 243 ημέρες περίπου Λίγο μικρότερη
1 περιφορά γύρω από τον Ήλιο 225 ημέρες περίπου 1 περιστροφή (γύρω από τον εαυτό της) 243 ημέρες περίπου Μάζα σε σχέση με τη Γη Λίγο μικρότερη Όγκος σε σχέση με τη Γη Λίγο μικρότερος Απόσταση από τον Ήλιο 107 εκατομμύρια χιλιόμετρα Μέση θερμοκρασία 449 ºC Δορυφόροι

10 Η Γη Οι αρχαίοι Έλληνες την ονόμαζαν Γαία και πίστευαν ότι από αυτήν γεννήθηκαν τα βουνά, οι θάλασσες και τα ποτάμια και ό,τι υπάρχει στην επιφάνειά της. Είναι ο μεγαλύτερος από τους εσωτερικούς πλανήτες. Η Γη είναι το μοναδικό γνωστό ουράνιο σώμα που έχει τις κατάλληλες συνθήκες για την επιβίωση των ζωντανών οργανισμών που ζουν σε αυτήν.

11 Γη - Earth 365 ημέρες 24 ώρες 150 Εκατομμύρια χιλιόμετρα 16 ºC
1 περιφορά γύρω από τον Ήλιο 365 ημέρες 1 περιστροφή (γύρω από τον εαυτό του) 24 ώρες Απόσταση από τον Ήλιο 150 Εκατομμύρια χιλιόμετρα Μέση θερμοκρασία 16 ºC Δορυφόροι 1 (Σελήνη)

12 Ο Άρης Ο Άρης έχει τα ψηλότερα βουνά και τις βαθύτερες χαράδρες από οποιονδήποτε άλλον πλανήτη. Το όνομά του στα αγγλικά - Mars - προέρχεται από το όνομα που έδωσαν οι Ρωμαίοι στον αρχαιοελληνικό θεό του πολέμου, Άρη. Στον Άρη βρίσκεται το μεγαλύτερο ηφαίστειο του ηλιακού συστήματος, το βουνό Όλυμπος, που είναι 3 φορές ψηλότερο από το Έβερεστ. Συχνά ο Άρης αναφέρεται ως «ο κόκκινος πλανήτης», επειδή η επιφάνειά του αποτελείται από κόκκινο χώμα και βράχια.

13 Άρης – Mars 687 ημέρες 24 ώρες 10 φορές μικρότερη 7 φορές μικρότερος
1 περιφορά γύρω από τον Ήλιο 687 ημέρες 1 περιστροφή (γύρω από τον εαυτό του) 24 ώρες Μάζα σε σχέση με τη Γη 10 φορές μικρότερη Όγκος σε σχέση με τη Γη 7 φορές μικρότερος Απόσταση από τον Ήλιο 229 εκατομμύρια χιλιόμετρα Μέγιστη θερμοκρασία 36 ºC Ελάχιστη θερμοκρασία -123ºC Δορυφόροι 2

14 Ο Δίας Ο Δίας, Jupiter στα αγγλικά, είναι ο μεγαλύτερος από τους πλανήτες. Το αγγλικό όνομά του προέρχεται από τον θεό που έπλασαν οι Ρωμαίοι από τον Δία. Η ατμόσφαιρά του μαστίζεται από τεράστιες καταιγίδες. Μια από αυτές είναι τόσο μεγάλη που φαίνεται με τηλεσκόπιο από τη Γη. Είναι η «μεγάλη κόκκινη κηλίδα». Ο Δίας έχει δαχτυλίδια που όμως δύσκολα είναι ορατά. Ο Δίας, όπως και οι υπόλοιποι εξωτερικοί πλανήτες, αποτελείται από αέρια.

15 Δίας – Jupiter 1 περιφορά γύρω από τον Ήλιο 4332 ημέρες
1 περιστροφή (γύρω από τον εαυτό του) 9 ώρες 55 λεπτά Μάζα σε σχέση με τη Γη 317 μεγαλύτερη Όγκος σε σχέση με τη Γη 1348 μεγαλύτερος Απόσταση από τον Ήλιο 777 εκατομμύρια χιλιόμετρα Ελάχιστη θερμοκρασία -153ºC Δορυφόροι περισσότεροι από 60

16 Ο Κρόνος Ο Κρόνος έχει το όνομα του πατέρα του Δία και άλλων θεών του Ολύμπου. Σε πολλά πράγματα μοιάζει με τον Δία, μόνο που είναι πολύ μικρότερος. Ωστόσο, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος. Ανήκει στους εξωτερικούς-αέριους γίγαντες πλανήτες. Κάτω από τα σύννεφα που τον καλύπτουν υπάρχει ένας τεράστιος ωκεανός από αέρια που έγιναν υγρό από το πολύ κρύο. Είναι περισσότερο γνωστός για τα όμορφα δακτυλίδια του.

17 Κρόνος – Saturn 10 ημέρες περίπου 10 ώρες και 13 λεπτά
1 περιφορά γύρω από τον Ήλιο 10 ημέρες περίπου 1 περιστροφή (γύρω από τον εαυτό του) 10 ώρες και 13 λεπτά Μάζα σε σχέση με τη Γη 95 φορές μεγαλύτερη Όγκος σε σχέση με τη Γη 744 φορές μεγαλύτερος Απόσταση από τον Ήλιο 1.500 εκατ. χιλιόμετρα περίπου Μέση θερμοκρασία -184ºC Δορυφόροι 53 επίσημοι (9 υποψήφιοι)

18 Ο Ουρανός Ανήκει στους αέριους γίγαντες πλανήτες. Είναι ο μοναδικός πλανήτης που περιφέρεται και περιστρέφεται πλαγιασμένος! Μοιάζει πολύ με τον Ποσειδώνα. Ο Ουρανός έχει κι αυτός δαχτυλίδια, όχι όμως τόσο εντυπωσιακά όσο ο του Κρόνου. Είναι ο μόνος πλανήτης που πήρε το όνομά του στα αγγλικά (Uranus) από μια θεότητα της ελληνικής κι όχι της ρωμαϊκής μυθολογίας.

19 Ουρανός-Uranus 1 περιφορά γύρω από τον Ήλιο 30 ημέρες περίπου
1 περιστροφή 17 ώρες περίπου Μάζα σε σχέση με τη Γη 14 μεγαλύτερη Όγκος σε σχέση με τη Γη 67 μεγαλύτερος Απόσταση από τον Ήλιο 2.871 εκατομμύρια χιλιόμετρα Μέση θερμοκρασία -184ºC Δορυφόροι 27

20 Ο Ποσειδώνας Για πολλούς αιώνες οι άνθρωποι δεν ήξεραν ότι υπάρχει. Ανακαλύφθηκε το Είναι ο μικρότερος από τους αέριους γίγαντες και ο πιο απομακρυσμένος πλανήτης από τον ήλιο. Χαρακτηριστικό του είναι οι σφοδροί (πάρα πολύ ισχυροί) άνεμοι που πνέουν στην επιφάνειά του. Ο Ποσειδώνας έχει έξι δαχτυλίδια.

21 Ποσειδώνας-Neptune 1 περιφορά γύρω από τον Ήλιο 60 ημέρες περίπου
1 περιστροφή (γύρω από τον εαυτό του) 16 ώρες 17 λεπτά Μάζα σε σχέση με τη Γη 17 φορές μεγαλύτερη Όγκος σε σχέση με τη Γη 57 φορές μεγαλύτερος Απόσταση από τον Ήλιο 4.500 εκατομμύρια χιλ. περίπου Μέση θερμοκρασία -184ºC Δορυφόροι 13

22 Το Φεγγάρι Το Φεγγάρι ή αλλιώς Σελήνη είναι ο μοναδικός φυσικός δορυφόρος της Γης. Είναι το δεύτερο λαμπρότερο ουράνιο σώμα (μετά τον Ήλιο). Η πρώτη επίσκεψη στο Φεγγάρι έγινε το 1959 από το σοβιετικό διαστημικό όχημα Luna 2. Είναι το μοναδικό ουράνιο σώμα που έχει επισκεφτεί ο άνθρωπος. Η πρώτη επίσκεψη έγινε στις 20 Ιουλίου του 1969 με τη διαστημική αποστολή Apollo 11 της NASA. Το καλοκαίρι του 1994 το μικρό διαστημικό όχημα Clementine χαρτογράφησε με λεπτομέρεια την επιφάνεια του Φεγγαριού.

23 Οι φάσεις της Σελήνης

24 Imágenes: Photopin, Wikimedia Commons The Solar System is licensed under a Creative Commons Reconocimiento-NoComercial 4.0 Internacional License.


Κατέβασμα ppt "Το ηλιακό σύστημα και οι πλανήτες"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google