Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πρότυπο Πειραματικό Πα.Μακ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πρότυπο Πειραματικό Πα.Μακ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πρότυπο Πειραματικό Πα.Μακ.
Το ηλιακό μας σύστημα Κάλλου Στέλλα Πρότυπο Πειραματικό Πα.Μακ.

2 Τι είναι το ηλιακό σύστημα ;
Το ηλιακό σύστημα αποτελείται από τον ΄Ηλιο και όλα τα σώματα που υπόκεινται στη βαρυτική του επίδραση και περιφέρονται γύρω από αυτόν. Στο δικό μας ηλιακό σύστημα, τα αντικείμενα με τη μεγαλύτερη μάζα που περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο είναι οχτώ γνωστοί πλανήτες, των οποίων οι τροχιές είναι σχεδόν ελλειπτικές.

3 Οι τέσσερις εσώτεροι (Ερμής,Αφροδίτη,Γη,Άρης) είναι οι λεγόμενοι γήινοι πλανήτες και αποτελούνται κυρίως από πετρώματα και μέταλλα. Οι τέσσερις εξώτεροι πλανήτες ονομάζονται αέριοι γίγαντες. Από αυτούς, οι δύο μεγαλύτεροι,(Δίας,Κρόνος) αποτελούνται από υδρογόνο και ήλιο και οι άλλοι δύο,(Ουρανός, Ποσειδώνας)  από νερό,αμμωνία και μεθάνιο.

4 Ο ήλιος -Είναι μία θερμή σφαίρα αερίων, που στο εσωτερικό, γίνονται θερμοπυρηνικές αντιδράσεις με αποτέλεσμα την παραγωγή ενέργειας που φτάνει στην επιφάνεια του ήλιου ύστερα από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια και μετά από λίγα λεπτά στη γή. -Αποτελείται από 74% από υδρογόνο, 25%  ήλιο και 1% άλλα στοιχεία. -Στο κέντρο του η θερμοκρασία φθάνει τους °C

5 Ο Ερμής -είναι ο μικρότερος και πρώτος σε σειρά πλανήτης.
-έχει θερμοκρασία 370o C το πρωί και -185ο C το βράδυ. -περιστρέφεται γύρω από τον άξονά (59 γήινες ημέρες) και τον Ήλιο (88γήινες ημέρες). -αν είχε ατμόσφαιρα έχει εξατμιστεί πριν δισεκατομμύρια χρόνια γιατί η βαρύτητά του, (περίπου1/3 της γήινης) δεν κατόρθωσε να την συγκρατήσει. - έχει επιφάνεια παρόμοια με της Σελήνης και εσωτερικό παρόμοιο με της Γης.

6 Η Αφροδίτη -είναι ο δεύτερος σε σειρά πλανήτης και παρόμοιος με Γη σε μέγεθος και σύσταση. -έχει εξαιρετικά πυκνή ατμόσφαιρά και σύσταση (96,5% από CO2 3,5% άζωτο). Το βασικό συστατικό των νεφώσεων πάνω από το στρώμα CO2, είναι θειικό οξύ. -έχει θερμοκρασία 460 °C -περιστέρφεται γύρω από τον άξονά της (243 γήινες μέρες) -διαθέτει αδύναμο μαγνητικό πεδίο άρα και μη ρευστό πυρήνα.

7 Η Γή -είναι ο 3ος σε σειρά πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος και 5ος σε μέγεθος. -περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της (24 ώρες) και έχει πεπλατυσμένο σχήμα στους πόλους και εξογκωμένο στον ισημερινό. - αποτελείται από 40% σίδηρο, 28% οξυγόνο, 14,5% πυρίτιο, 8,7 % μαγνήσιο και άλλα χημικά στοιχεία σε μικρά ποσοστά ενώ η ατμόσφαιρά της αποτελείται από 78 % άζωτο, 21% οξυγόνο και 1% από άλλα αέρια. -έχει μαγνητικό πεδίο. - έχει μέση θερμοκρασία 15 °C

8 Ο Άρης -είναι ο τέταρτος σε σειρα και ο έβδομος σε μέγεθος πλανήτης.
-έχει επιφάνεια που αποτελείται κυρίως από βασάλτη και ένα μεγάλο μέρος της καλύπτεται από ψιλή σκόνη οξείδιου του σιδήρου ενώ η ατμόσφαιρά του αποτελείται από 95% CO2 2,7% άζωτο και 1,6% αργό και είναι πολύ αραιή -έχει μικρή βαρύτητα και πίεση. -πλέον δεν έχει μαγνητικό πεδίο -

9 Ο Δίας -είναι ο πέμπτος κατά σειρά και ο μεγαλύτερος σε μέγεθος και
μάζα πλανήτης. -έχει περίοδο περιφοράς 11,86 έτη γήινα χρόνια και περιστροφής 9,8 γήινες ώρες -αποτελείται από υδρογόνο και στο 1/4 της μάζας του από ήλιο. -έχει ατμόσφαιρα που περιέχει 78% υδρογόνο 11% ήλιο και 1%  αμμωνία, μεθάνιο,  νερό και άλλες ενώσεις. -στην κορυφή των νεφών έχει θερμοκρασία -140ο C. -έχει ισχυρότατο μαγνητικό δίπολο.

10 Ο Κρόνος -είναι ο έκτος σε σειρά ο δεύτερος σε μέγεθος.
-είναι ο έκτος σε σειρά ο δεύτερος σε μέγεθος. -έχει μεγάλη βαρύτητα, πίεση και θερμοκρασία. -έχει στερεό πυρήνα. -έχει μαγνητικό πεδίο. -στο πυρήνα η θερμοκρασία του φτάνει στους  °C. - έχει μαγνητικό πεδίο. -έχει περίοδο περιφοράς 30 γήινα χρόνια και περιστροφής 10 γήινες ώρες.

11 Ο Ουρανός -είναι ο έβδομος σε σειρά και ο τρίτος σε μέγεθος.
-έχει έναν πετρώδη πυρήνα, που καλύπτεται νερό και αμμωνία, που περιβάλλεται από μια ατμόσφαιρα  αποτελούμενη από υδρογόνο, ήλιο και μεθάνιο. -έχει περίοδο περιφοράς 84,01 γήινα χρόνια και περίοδο περιστροφής 17,9 γήινες ώρες. -είναι ο ψυχρότερος του ηλιακού συστήματος με θερμοκρασία ατμόσφαιρας στους -240ο C. - δεν υπάρχει σαφώς καθορισμένη στερεή επιφάνεια. -έχει μαγνητικό πεδίο

12 Ποσειδώνας -είναι ο όγδοος σε σειρά.
- έχει ατμόσφαιρα που αποτελείται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο. -στο εσωτερικό του αποτελείται κυρίως από πάγο και η θερμοκρασία στις κορυφές συννέφων πλησιάζουν τους -218 ° C. Ωστόσο, η θερμοκρασία στο κέντρο του πλανήτη είναι περίπου ° C. -έχει επιτάχυνση της βαρύτητας 13,47 m/sec2 . -έχει μαγνητικό πεδίο. -έχει περίοδο περιφοράς 248,5 έτη και περιστροφής 6,4 ημέρες

13 Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα ουράνια σώματα μέσα στο πεδίο βαρύτητας του Ήλιου...

14 Οι κυριότερες ζώνες που υπάρχουν σε αυτά τα αντικείμενα είναι η κύρια Ζώνη Αστεροειδών, μεταξύ Άρη και Δία, και τα μεταποσειδώνια αντικείμενα, που βρίσκονται πέρα από τη τροχιά του Ποσειδώνα.

15 Σε αυτές τις περιοχές βρίσκονται πέντε αντικείμενα, γνωστά ως πλανήτες νάνοι, η Δήμητρα, ο Πλούτωνας, η Χαουμέια, ο Μακεμάκε και η Έρις, και πολλά άλλα μικρότερα σώματα. Πλανήτης νάνος, είναι το ουράνιο σώμα το οποίο περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, διαθέτει αρκετή μάζα και  βαρύτητα ώστε να έχει σφαιρικό σχήμα, η ζώνη τροχιάς που διανύει δεν είναι "καθαρή" από άλλα σώματα και δεν είναι δορυφόρος  άλλου πλανήτη. Προς το παρόν υπάρχουν περίπου 40 υποψήφιοι πλανήτες νάνοι.

16 Δεν πρέπει να ξεχνάμε τους δορυφόρους που περιφέρονται…
γύρω από τους 6 στους 8 πλανήτες και… 3 στους 5 πλανήτες νάνους. Εχουν συνήθως το χαρακτηρισμό "φεγγάρια", αν και αυτός ο όρος αναφέρεται μονάχα στη Σελήνη, δορυφόρο της Γης.

17 Φεγγάρια Φυσικός δορυφόρος ή φεγγάρι ονομάζεται κάθε φυσικό ουράνιο σώμα που περιφέρεται γύρω από έναν πλανήτη ή πλανήτη νάνο ή άλλο μικρότερο ουράνιο σώμα και υπακούει στους ίδιους νόμους της ουράνιας μηχανικής που ρυθμίζουν την κίνηση των πλανητών.

18 Γη (Σελήνη) Άρης (Δείμος και Φόβος) Δίας 67 (οι μεγαλύτεροι: Γανυμήδης, Καλλιστώ, Ιώ και Ευρώπη) Κρόνος 62 (και ένα σύστημα δακτυλίων ,οι μεγαλύτεροι: Τιτάνας, Ρέα, Ιαπετός, Διώνη, Τηθύς, Εγκέλαδος  και Μίμας)

19 Ουρανός 27 (οι μεγαλύτεροι : Τιτάνια, Όμπερον, Ουμβριήλ, Άριελ 
και Μιράντα) Ποσειδώνας 13 (οι μεγαλύτεροι : Τρίτωνας, Πρωτέας και Νηρηίδα) ο πλανήτηςμ νάνος Πλούτωνας  (Χάρων, Ύδρα, Νύχτα, Κέρβερος  και Στύγα) ο πλανήτης νάνος Χαουμέια (Χιιάκα και Ναμάκα) ο πλανήτης νάνος Έρις (Δυσνομία)

20 Οι αέριοι γίγαντες διαθέτουν και δακτύλιους, οι οποίοι αποτελούνται από πάγο και σκόνη.

21 Τέλος, πέρα από αυτά τα αντικείμενα υπάρχουν οι κομήτες, οι Κένταυροι, οι μετεωρίτες και διαπλανητική σκόνη, που κινούνται ελεύθερα ανάμεσα στους πλανήτες.

22 Τέλος


Κατέβασμα ppt "Πρότυπο Πειραματικό Πα.Μακ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google