Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ Λ.Ε.Α.Δ ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΜΟΡΦΟΥΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΥΡΟΣ 2011.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ Λ.Ε.Α.Δ ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΜΟΡΦΟΥΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΥΡΟΣ 2011."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ Λ.Ε.Α.Δ ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΜΟΡΦΟΥΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΥΡΟΣ 2011

2 ΚΡΙΣΙΜΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ O ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. O ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ( διαφορά εσόδων – εξόδων προϋπολογισμού χωρίς τους τόκους). Η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ( διαφορά εσόδων – εξόδων προϋπολογισμού χωρίς τους τόκους). Το όφελος που θα προκύψει από την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου ώστε να αποπληρωθούν παλαιά ομόλογα. Το όφελος που θα προκύψει από την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου ώστε να αποπληρωθούν παλαιά ομόλογα. Το επιτόκιο με το οποίο θα δανείζεται η Ελλάδα από τους εταίρους και τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης. Το επιτόκιο με το οποίο θα δανείζεται η Ελλάδα από τους εταίρους και τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης.

3 ΒΑΣΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ Οι εταίροι αναλαμβάνουν μεγαλύτερο μέρος του χρέους με Διακρατικά Δάνεια η Ευρωομόλογα, η χώρα εξασφαλίζει χαμηλό επιτόκιο χρηματοδότησης και καταφέρνει να καταστήσει το χρέος της βιώσιμο. Οι εταίροι αναλαμβάνουν μεγαλύτερο μέρος του χρέους με Διακρατικά Δάνεια η Ευρωομόλογα, η χώρα εξασφαλίζει χαμηλό επιτόκιο χρηματοδότησης και καταφέρνει να καταστήσει το χρέος της βιώσιμο. Η χώρα εξασφαλίζει χαμηλό επιτόκιο χρηματοδότησης αλλά προχωρά σε περιορισμένη αναδιάρθρωση (επιμήκυνση δανείων και μικρού ύψους Haircut). Η χώρα εξασφαλίζει χαμηλό επιτόκιο χρηματοδότησης αλλά προχωρά σε περιορισμένη αναδιάρθρωση (επιμήκυνση δανείων και μικρού ύψους Haircut). Το πρόγραμμα αποτυγχάνει και η χώρα προχωρά σε Haircut μεγάλου ύψους ( λιγότερο πιθανό ). Το πρόγραμμα αποτυγχάνει και η χώρα προχωρά σε Haircut μεγάλου ύψους ( λιγότερο πιθανό ).

4 ΣΕΝΑΡΙΟ 1. ΠΛΗΡΩΣ ΒΙΩΣΙΜΟ ΧΡΕΟΣ Ανάκαμψη της οικονομίας. Ανάκαμψη της οικονομίας. Σταδιακή μείωση της ανεργίας. Σταδιακή μείωση της ανεργίας. Άνοδος των τιμών των μετοχών και των ομολόγων. Άνοδος των τιμών των μετοχών και των ομολόγων. Σταδιακή επάνοδος της χώρας στις αγορές. Σταδιακή επάνοδος της χώρας στις αγορές.

5 ΣΕΝΑΡΙΟ 2. ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ Η ανάκαμψη της οικονομίας αργή και αβέβαιη. Η ανάκαμψη της οικονομίας αργή και αβέβαιη. Κίνδυνος να αποκλειστεί η χώρα για περισσότερα χρόνια από τις αγορές. Κίνδυνος να αποκλειστεί η χώρα για περισσότερα χρόνια από τις αγορές. Οι Ελληνικές Τράπεζες θα χρειαστούν αυξήσεις κεφαλαίου. Οι Ελληνικές Τράπεζες θα χρειαστούν αυξήσεις κεφαλαίου. Τα Ασφαλιστικά ταμεία θα χρειαστούν νέους πόρους. Τα Ασφαλιστικά ταμεία θα χρειαστούν νέους πόρους. Οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων θα επηρεαστούν ανάλογα με το ύψος του Haircut. Οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων θα επηρεαστούν ανάλογα με το ύψος του Haircut.

6 ΣΕΝΑΡΙΟ 3. HAIRCUT ΜΕΓΑΛΟΥ ΥΨΟΥΣ Χρεοκοπία τραπεζών και κρατικοποίηση τους. Χρεοκοπία τραπεζών και κρατικοποίηση τους. Αρνητικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ και την απασχόληση. Αρνητικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ και την απασχόληση. Δραστική περικοπή μισθών και συντάξεων, επειδή η χώρα εξακολουθεί να έχει ελλείμματα ενώ η πτώση του ΑΕΠ θα μειώσει τα φορολογικά έσοδα. Δραστική περικοπή μισθών και συντάξεων, επειδή η χώρα εξακολουθεί να έχει ελλείμματα ενώ η πτώση του ΑΕΠ θα μειώσει τα φορολογικά έσοδα. Αποκλεισμός της χώρας από τις αγορές. Αποκλεισμός της χώρας από τις αγορές. Έντονα καθοδική πορεία τιμών μετοχών και ομολόγων. Έντονα καθοδική πορεία τιμών μετοχών και ομολόγων.

7 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ Λ.Ε.Α.Δ. ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ Προσδιορισμός του ύψους των εισφορών των μελών. Προσδιορισμός του ύψους των εισφορών των μελών. Καθορισμός των μελλοντικών υποχρεώσεων προς τα μέλη βάσει των αναλογιστικών μελετών. Καθορισμός των μελλοντικών υποχρεώσεων προς τα μέλη βάσει των αναλογιστικών μελετών. Προσδιορισμός μέσω του καταστατικού των επενδύσεων, (μετοχές, ομόλογα, μετρητά) οι οποίες επιτρέπονται. Προσδιορισμός μέσω του καταστατικού των επενδύσεων, (μετοχές, ομόλογα, μετρητά) οι οποίες επιτρέπονται. Στόχος ο περιορισμός του ρίσκου ώστε να αποφεύγονται ανεπιτυχείς επενδύσεις οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση εισφορών ή πρόωρη ρευστοποίηση επενδύσεων, επειδή δεν επαρκούν τα διαθέσιμα για την κάλυψη των υποχρεώσεων προς τα μέλη. Στόχος ο περιορισμός του ρίσκου ώστε να αποφεύγονται ανεπιτυχείς επενδύσεις οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση εισφορών ή πρόωρη ρευστοποίηση επενδύσεων, επειδή δεν επαρκούν τα διαθέσιμα για την κάλυψη των υποχρεώσεων προς τα μέλη.

8 ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ Επιλογή Επενδυτικών Συμβούλων οι οποίοι θα συνδράμουν τις Λ.Ε.Α.Δ στην ποσοστιαία κατανομή των επενδύσεων τους. Επιλογή Επενδυτικών Συμβούλων οι οποίοι θα συνδράμουν τις Λ.Ε.Α.Δ στην ποσοστιαία κατανομή των επενδύσεων τους. Ελληνικές αξίες (Μετοχές, Ομόλογα). Ελληνικές αξίες (Μετοχές, Ομόλογα). Διεθνείς Επενδύσεις (Μετοχές, ομόλογα εμπορεύματα κ.λ.π). Διεθνείς Επενδύσεις (Μετοχές, ομόλογα εμπορεύματα κ.λ.π). Καθορισμός Δεικτών ( benchmark Index) για την μέτρηση τις απόδοσης μιας επένδυσης ( π.χ ο ΓΔ του Χρηματιστηρίου για τις ελληνικές μετοχές). Καθορισμός Δεικτών ( benchmark Index) για την μέτρηση τις απόδοσης μιας επένδυσης ( π.χ ο ΓΔ του Χρηματιστηρίου για τις ελληνικές μετοχές).

9 ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΡΕΥΣΤΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ Οι καταθέσεις στις Ελληνικές Τράπεζες είναι ασφαλείς. Οι καταθέσεις στις Ελληνικές Τράπεζες είναι ασφαλείς. Απαιτείται υπευθυνότητα των πολιτών για την σταθερότητα του συστήματος. Απαιτείται υπευθυνότητα των πολιτών για την σταθερότητα του συστήματος. Οι προθεσμιακές καταθέσεις εξασφαλίζουν ικανοποιητικές αποδόσεις. Οι προθεσμιακές καταθέσεις εξασφαλίζουν ικανοποιητικές αποδόσεις.

10 ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΠΟΡΕΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΠΟΡΕΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ

11 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ Μετοχές με Υψηλή Μερισματική Απόδοση (ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ). Μετοχές με Υψηλή Μερισματική Απόδοση (ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ). Εταιρείες με διεθνή Παρουσία ( ΕΕΕΚ, ΤΙΤΑΝ,). Εταιρείες με διεθνή Παρουσία ( ΕΕΕΚ, ΤΙΤΑΝ,). Εταιρείες προς ιδιωτικοποίηση ( ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ). Εταιρείες προς ιδιωτικοποίηση ( ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ). Επιφυλακτικοί για τον τραπεζικό τομέα λόγω των ιδιαίτερων προκλήσεων, όπως Επισφαλή Δάνεια, Ομόλογα, Αυξήσεις Κεφαλαίου. Επιφυλακτικοί για τον τραπεζικό τομέα λόγω των ιδιαίτερων προκλήσεων, όπως Επισφαλή Δάνεια, Ομόλογα, Αυξήσεις Κεφαλαίου.

12 ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ ΟΜΟΛΟΓΑ 1-2 έτη Υψηλές Αποδόσεις 25%-35% Υψηλές Αποδόσεις 25%-35% Τιμές 65%-75% της ονομαστικής αξίας του ομολόγου. Τιμές 65%-75% της ονομαστικής αξίας του ομολόγου. Οι λήξεις τους, είναι εντός του δεύτερου πακέτου στήριξης και πριν την λειτουργία του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης (ESM), που προβλέπει μελέτη για την βιωσιμότητα του Ελληνικού Χρέους. Οι λήξεις τους, είναι εντός του δεύτερου πακέτου στήριξης και πριν την λειτουργία του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης (ESM), που προβλέπει μελέτη για την βιωσιμότητα του Ελληνικού Χρέους. Οι τιμές τους, δεν έχουν αποτιμήσει πλήρως μια υποχρεωτική επιμήκυνση ή ένα ξαφνικό κούρεμα. Οι τιμές τους, δεν έχουν αποτιμήσει πλήρως μια υποχρεωτική επιμήκυνση ή ένα ξαφνικό κούρεμα. Περιορισμένη Εμπορευσιμότητα και έντονη μεταβλητότητα τιμών. Περιορισμένη Εμπορευσιμότητα και έντονη μεταβλητότητα τιμών.

13 ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΟΜΟΛΟΓΑ 7-30 ΕΤΗ Υψηλές Αποδόσεις 11%-17% (ανάλογα με την διάρκεια). Υψηλές Αποδόσεις 11%-17% (ανάλογα με την διάρκεια). Τιμές 40%-55% της ονομαστικής αξίας του ομολόγου. Τιμές 40%-55% της ονομαστικής αξίας του ομολόγου. Οι λήξεις τους είναι εκτός του δεύτερου πακέτου στήριξης και επομένως οι κάτοχοι τους εξαρτώνται από την πορεία της οικονομίας. Οι λήξεις τους είναι εκτός του δεύτερου πακέτου στήριξης και επομένως οι κάτοχοι τους εξαρτώνται από την πορεία της οικονομίας. Οι τιμές τους σε μεγάλο βαθμό έχουν ενσωματώσει μια υποχρεωτική επιμήκυνση ή ένα ξαφνικό κούρεμα. Οι τιμές τους σε μεγάλο βαθμό έχουν ενσωματώσει μια υποχρεωτική επιμήκυνση ή ένα ξαφνικό κούρεμα. Περιορισμένη Εμπορευσιμότητα και έντονη μεταβλητότητα τιμών. Περιορισμένη Εμπορευσιμότητα και έντονη μεταβλητότητα τιμών.

14 ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ελεύθερη ροή κεφαλαίων. Ελεύθερη ροή κεφαλαίων. Χρήματα νομίμως αποκτηθέντα αφού μπορούν να ελεγχθούν με βάση τις διατάξεις του πόθεν έσχες. Χρήματα νομίμως αποκτηθέντα αφού μπορούν να ελεγχθούν με βάση τις διατάξεις του πόθεν έσχες. Απόδοση του φόρου των τόκων στην αρμόδια Δ.Ο.Υ εντός μηνός. Απόδοση του φόρου των τόκων στην αρμόδια Δ.Ο.Υ εντός μηνός.

15 ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ – ΟΜΟΛΟΓΑ Οι προθεσμιακές καταθέσεις έχουν πολύ χαμηλά επιτόκια. Οι προθεσμιακές καταθέσεις έχουν πολύ χαμηλά επιτόκια. Βραχυχρόνια ομόλογα (1-2 έτη) αποδόσεις κάτω του 1%. Βραχυχρόνια ομόλογα (1-2 έτη) αποδόσεις κάτω του 1%. Μακροχρόνια ομόλογα (10ετή ) αποδόσεις περίπου στο 3% -3,5%. Μακροχρόνια ομόλογα (10ετή ) αποδόσεις περίπου στο 3% -3,5%. Οι ανωτέρω αποδόσεις αφορούν τις χώρες, Γερμανία, Γαλλία και ΗΠΑ

16 ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΓΡΑΦΗΜΑ DOW JONES

17 ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΓΡΑΦΗΜΑ DAX 30

18 ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Υψηλές δυνατότητες διαφοροποίησης. Υψηλές δυνατότητες διαφοροποίησης. Μεγάλη ρευστότητα. Μεγάλη ρευστότητα. Πολλές εταιρείες έχουν ικανοποιητικές μερισματικές αποδόσεις. Πολλές εταιρείες έχουν ικανοποιητικές μερισματικές αποδόσεις. Περιορισμός του Ελληνικού ρίσκου. Περιορισμός του Ελληνικού ρίσκου.

19 ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Απαιτείται εξειδικευμένη γνώση. Απαιτείται εξειδικευμένη γνώση. Βασικοί δείκτες βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και άρα είναι ευάλωτοι στην επιβράδυνση της οικονομίας. Βασικοί δείκτες βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και άρα είναι ευάλωτοι στην επιβράδυνση της οικονομίας. Μικρές προσδοκώμενες αποδόσεις. Μικρές προσδοκώμενες αποδόσεις. Συναλλαγματικός κίνδυνος, για επενδύσεις εκτός ζώνης ευρώ. Συναλλαγματικός κίνδυνος, για επενδύσεις εκτός ζώνης ευρώ.

20 ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ - ΧΡΥΣΟΣ Μεγάλη άνοδος τιμών στο πρόσφατο παρελθόν. Μεγάλη άνοδος τιμών στο πρόσφατο παρελθόν. Έντονες κερδοσκοπικές κινήσεις με μεγάλη μεταβλητότητα τιμών. Έντονες κερδοσκοπικές κινήσεις με μεγάλη μεταβλητότητα τιμών. Απαιτείται εξειδικευμένη γνώση και αυξημένη εγρήγορση σε τέτοιου είδους επενδύσεις. Απαιτείται εξειδικευμένη γνώση και αυξημένη εγρήγορση σε τέτοιου είδους επενδύσεις. Δεν υπάρχουν περιοδικές καταβολές χρημάτων, όπως στις μετοχές και τα ομόλογα, μέσω των μερισμάτων και των τόκων. Δεν υπάρχουν περιοδικές καταβολές χρημάτων, όπως στις μετοχές και τα ομόλογα, μέσω των μερισμάτων και των τόκων. Συναλλαγματικός κίνδυνος αφού οι τιμές είναι σε δολάρια. Συναλλαγματικός κίνδυνος αφού οι τιμές είναι σε δολάρια.


Κατέβασμα ppt "ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ Λ.Ε.Α.Δ ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΜΟΡΦΟΥΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΥΡΟΣ 2011."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google