Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αθλητισμός-Πρωταθλητισμός αρνητικά και θετικά. Τι είναι ο αθλητισμός ; Ο αθλητισμός είναι η συστηματική σωματική καλλιέργεια και δράση με συγκεκριμένο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αθλητισμός-Πρωταθλητισμός αρνητικά και θετικά. Τι είναι ο αθλητισμός ; Ο αθλητισμός είναι η συστηματική σωματική καλλιέργεια και δράση με συγκεκριμένο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αθλητισμός-Πρωταθλητισμός αρνητικά και θετικά

2 Τι είναι ο αθλητισμός ; Ο αθλητισμός είναι η συστηματική σωματική καλλιέργεια και δράση με συγκεκριμένο τρόπο, ειδική μεθοδολογία και παιδαγωγική με σκοπό την ύψιστη σωματική απόδοση, ως επίδοση σε αθλητικούς αγώνες, στο αθλητικό και κοινωνικό γίγνεσθα.αθλητικούς αγώνες

3 Τι είναι ο πρωταθλητισμός; Ο αθλητισμός καλλιεργεί και βελτιώνει το σώμα και την ψυχή. Προσφέρει υγεία, ψυχαγωγία και ευτυχία. Ενδυναμώνει την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση και είναι σημαντικό όπλο κατά της κατάθλιψης. Εάν φροντίζετε να κάνετε μια συνεχή και ήπια σωματική εξάσκηση είναι αρκετό για να κερδίζετε τα πολύτιμα αγαθά που προσφέρει στον άνθρωπο ο αθλητισμός. Ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσετε να αθλείστε. Δεν χρειάζεται να είναι έντονη, κοπιαστική ή επίπονη η αθλητική σας δραστηριότητα και η οποιαδήποτε μορφή σπορ και άσκησης που κάνετε για να επωφελείστε. Διαλέγετε δραστηριότητες, ασκήσεις ή σπορ που σας αρέσουν. Να το απολαμβάνετε, να ψυχαγωγείστε, να γίνεστε ξανά παιδί και να παίζετε.

4

5 Τι προσφέρει ο αθλητισμός; Ο αθλητισμός καλλιεργεί και βελτιώνει το σώμα και την ψυχή.Προσφέρει υγεία, ψυχαγωγία και ευτυχία. Ενδυναμώνει την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση και είναι σημαντικό όπλο κατά της κατάθλιψης. Εάν φροντίζετε να κάνετε μια συνεχή και ήπια σωματική εξάσκηση είναι αρκετό για να κερδίζετε τα πολύτιμα αγαθά που προσφέρει στον άνθρωπο ο αθλητισμός. Ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσετε να αθλείστε. Δεν χρειάζεται να είναι έντονη, κοπιαστική ή επίπονη η αθλητική σας δραστηριότητα και η οποιαδήποτε μορφή σπορ και άσκησης που κάνετε για να επωφελείστε. Διαλέγετε δραστηριότητες, ασκήσεις ή σπορ που σας αρέσουν. Να το απολαμβάνετε, να ψυχαγωγείστε, να γίνεστε ξανά παιδί και να παίζετε.

6

7 Πρωταθλητισμός μια παρεξηγημένη έννοια Ο πρωταθλητισμός λοιπόν είναι μια παρεξηγημένη έννοια. Κάνω πρωταθλητισμό δεν σημαίνει βγαίνω πρώτος, αλλά δίνω τον καλύτερο εαυτό μου για να βγω πρώτος. Πρωταθλητισμός δεν σημαίνει « νίκη με κάθε τίμημα» και δεν σημαίνει σώνει και καλά «αποκλειστική απασχόληση», όπως πιθανώς πιστεύουν πολλοί. Μην φοβόσαστε λοιπόν όταν ακούτε τη λέξη «πρωταθλητισμός». Μην αφήνετε τα λίγα αρνητικά να υπερκαλύπτουν τα πολλά θετικά. Απλώς, μπροστά στη λέξη να βάζετε πάντα το επίθετο «ισορροπημένος». Η ζωή είναι γλιστερός δρόμος. Ο άκριτος πρωταθλητισμός είναι σαν ένα γρήγορο, ελαφρύ αυτοκίνητο, χωρίς καλά φρένα που ταξιδεύει σ’ αυτόν. Πάει γρήγορα, αλλά όχι με ασφάλεια. Αντίθετα, ο ισορροπημένος πρωταθλητισμός είναι σαν ένα στιβαρό αυτοκίνητο με ABS, γεμάτο αερόσακους. Μπορεί να μην κόβει συχνά πρώτο το νήμα, αλλά πάντα τερματίζει.

8

9 Θετικές συνέπειες του πρωταθλητισμού ..  Αναπτύσσουν τις σωματικές τους ικανότητες και αποκτούν καλή φυσική κατάσταση.  Μαθαίνουν ότι "τα αγαθά κόποις κτώνται". Η επιτυχία έρχεται σαν αποτέλεσμα της συστηματικής προσπάθειας.  Μαθαίνουν ότι και η ήττα και η αποτυχία είναι μέσα στο παιχνίδι. Αυτό που δεν είναι στο παιχνίδι είναι η παραίτηση.  Η διαχείριση του άγχους είναι ένα άλλο σημαντικό μάθημα. Πριν τους αγώνες ή κατά τη διάρκεια τους, το άγχος είναι πάντα παρόν και σιγά-σιγά τα παιδιά μαθαίνουν να το διαχειρίζονται.  Μαθαίνουν στην αυτοπειθαρχία που θα τους συντροφεύει σε όλη τους τη ζωή.  Μαθαίνουν να διαχειρίζονται σωστά το χρόνο τους.

10

11 ΑΡΝΗΤΙΚΑ

12 ΥΠΕΡΠΡΟΠΟΝΗΣΗ Η υπερπροπόνηση ορίζεται ως η αύξηση του όγκου προπόνησης ή/και της έντασης της άσκησης με αποτέλεσμα την χαμηλότερη αθλητική απόδοση. Η ανάκαμψη από αυτή την κατάσταση συχνά απαιτεί πολλές ημέρες ή ακόμη και εβδομάδες. Μια μικρότερη ή λιγότερο σοβαρή παραλλαγή της υπερπροπόνησης ανακτάται εύκολα μέσα σε λίγες ημέρες. Η υπερπροπόνηση είναι συνήθως το αποτέλεσμα ενός υπερβάλλοντα ζήλου στις προσπάθειές σας να βελτιωθείτε και στην αίσθηση της ανάγκης να συνεχίσετε χωρίς διακοπή. Αυτό το συναίσθημα μπορεί να προκύψει από την ιδέα ότι ο ανταγωνισμός σας είναι να προπονείστε σκληρά και ότι δεν το κάνετε. Μπορεί να προκύψει από την πεποίθηση ότι αν σταματήσετε την προπόνηση, θα χάσετε όλα τα οποία έχετε κερδίσει. Θα μπορούσε, επίσης, ενδεχομένως να προκύψει από τον εθισμό σας στην άσκηση. Ανεξάρτητα από το πώς θα φτάσετε στο σημείο υπερπροπόνησης, θα πρέπει να μάθετε πώς να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα που οδηγούν σε αυτή.

13 Τα σημάδια και συμπτώματα της υπερπροπόνησης Δεν μπορείτε να θυμηθείτε την τελευταία φορά που πήρατε μια μέρα ρεπό από το γυμναστήριο. Παρατηρείτε ότι αρρωσταίνετε πιο συχνά, και διαρκεί περισσότερο από το κανονικό για να αναρρώσετε. Οι αρθρώσεις σας πονούν, νιώθετε ένα συνεχόμενο έντονο σφίξιμο ή απλά ένα βαρετό ενοχλητικό πόνο που ποτέ δεν σταματά. Αντιμετωπίζετε δυσκολία στον ύπνο. Δεν μπορείτε να χαλαρώσετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δεν έχετε κίνητρο για να πάτε στο γυμναστήριο. Μετά βίας ολοκληρώνετε την προπόνηση σας και στην καλύτερη περίπτωση προσπαθείτε να την ολοκληρώσετε υποτονικά. Το σώμα σας έχει μια εξαντλημένη εμφάνιση και η δύναμή σας είναι αρκετά μειωμένη. Χαλαρώνετε με τη διατροφή σας και να ξεφεύγετε πιο συχνά. Αισθάνεστε συνολική κόπωση, πονοκεφάλους και είστε λίγο οξύθυμοι προς τους άλλους.

14 Αρνητικά φαίνομενα του πρωταθλητισμού - Η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και ειδικότερα του πρωταθλητισμού έχει επιφέρει σημαντικές αλλοιώσεις στο πνεύμα του συναγωνισμού και της ευγενούς άμιλλας, καθώς πλέον το οικονομικό δέλεαρ είναι τέτοιο που ωθεί πολλούς αθλητές στην υιοθέτηση αθέμιτων τακτικών προκειμένου να διασφαλίσουν τη διάκριση και τη νίκη. Παρατηρείται, έτσι, η χρήση αναβολικών ουσιών, για την επίτευξη όλο και καλύτερων επιδόσεων, ο χρηματισμός αθλητικών παραγόντων, για να αντιμετωπίσουν ευνοϊκά κάποια ομάδα, καθώς και γενικότερα φαινόμενα διαφθοράς, με στόχο πάντοτε τη μεγιστοποίηση των κερδών μιας αθλητικής ομάδας ή ενός μεμονωμένου αθλητή. - Η επιδίωξη του οικονομικού κέρδους έχει αλώσει προ πολλού ακόμη και το σημαντικότερο αθλητικό γεγονός, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που έχουν πλέον μετατραπεί σε μια πολυέξοδη εμπορική δραστηριότητα. Οι «καθαρές» επιδόσεις των αθλητών, καθώς και το πνεύμα ειρήνευσης, που συνόδευαν άλλοτε αυτούς τους αγώνες, έχουν πλέον αντικατασταθεί με ζητήματα όπως είναι τα τηλεοπτικά δικαιώματα, η διαφημιστική προβολή, τα παγκόσμια ρεκόρ -με όποιο κόστος ή τρόπο-, οι διακρατικοί ανταγωνισμοί, αλλά και τα επιμέρους πολιτικά οφέλη από την κατάλληλη εκμετάλλευση ενός τόσο διαδεδομένου και λαοφιλούς γεγονότος.

15 - Η εμπορευματοποίηση λειτούργησε τελείως αρνητικά ακόμη και σε αθλήματα που κατά παράδοση έχουν πολύ μεγάλη ανταπόκριση στους πολίτες, όπως είναι το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Οι αγώνες που κάποτε αποτελούσαν μια οικογενειακή επιλογή για ψυχαγωγία γεμάτη συγκινήσεις, έχουν τραπεί σ’ ένα πεδίο άκρατου ανταγωνισμού, όπου η διαφθορά και τα οικονομικά συμφέροντα καθοδηγούν και καθορίζουν τα αποτελέσματα και τις νίκες. - Ενώ, παράλληλα, οι φίλαθλοι που κινούνταν παλαιότερα από καθαρή αγάπη για τις αθλητικές τους ομάδες, έχουν τραπεί σε φανατισμένους οπαδούς, που σπεύδουν να εμπλακούν σε βίαιες αναμετρήσεις με τους οπαδούς της αντίπαλης ομάδας, αφαιρώντας από τις αθλητικές αυτές αναμετρήσεις κάθε ψυχαγωγικό και φίλαθλο χαρακτήρα.

16

17 Ραγδαία εξάπλωση παράνομου στοιχήματος Από τριακόσιους έως επτακόσιους κυμαίνεται ο αριθμός των αθλητικών αγώνων παγκοσμίως που θεωρούνται ύποπτοι χειραγώγησης, σε ετήσια βάση. Το εύρος των ύποπτων αγώνων επαναλαμβάνεται σε αυτά τα επίπεδα από το 2010 και μετά, σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από πηγές όπως η Interpol, η Europol, αστυνομικές και δικαστικές αρχές και από εταιρείες που παρακολουθούν «στενά» τη ροή του στοιχηματισμού. Αυτό και άλλα εντυπωσιακά στοιχεία για το στήσιμο αγώνων και τον παράνομο στοιχηματισμό περιλαμβάνονται στην έκθεση του πανεπιστημίου της Σορβόννης που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο για την Ακεραιότητα των Σπορ, ICSS, (πρόκειται για μη κερδοσκοπικό οργανισμό που έχει έδρα στην Ντόχα του Κατάρ και πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει γραφείο στην Ευρώπη), με τίτλο «Η καταπολέμηση της χειραγώγησης των αθλητικών αγώνων».

18

19 FIFA δωροδοκίες Η διοίκηση της FIFA παραδέχθηκε ότι μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας δωροδοκήθηκαν για να στηρίξουν συγκεκριμένες υποψηφιότητες για την διοργάνωση Μουντιάλ, ανάμεσά τους και το Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής το 2010.FIFA «Είναι προφανές ότι μεγάλος αριθμός μελών της Εκτελεστικής επιτροπής της FIFA “πούλησαν” τις ψήφους τους σε αρκετές περιπτώσεις», αναφέρεται στο νομικό έγγραφο που κατατέθηκε σε αμερικανικό δικαστήριο. Όπως επισημαίνεται, πρώην μέλη της επιτροπής, όπως ο Τσακ Μπλέιζερ, ο Τζακ Γουόρνερ και άλλοι έλαβαν έως και 10 εκατομμύρια δολάρια για να στηρίξουν συγκεκριμένες υποψηφιότητες για το Μουντιάλ του 2010, που κατέληξε τελικά στην Νότια Αφρική.

20 Σκάνδαλο στο τένις με στημένα παιχνίδια Έρευνα που προκαλεί σοκ από το BBC, αποκαλύπτει την ύπαρξη στοιχείων που αποδεικνύουν πως υπήρξαν στημένοι αγώνες τένις ακόμη και σε κορυφαίο επίπεδο, όπως σε Grand Slam. Σε αυτούς φέρονται να συμμετείχαν και κορυφαίοι αθλητές, που έχουν κατακτήσει μεγάλους τίτλους, και οι οποίοι εξακολουθούν να αγωνίζονται.

21

22 Σύμφωνα με τα στοιχεία, μια έρευνα που ολοκληρώθηκε το 2007 και τα αποτελέσματά της έχουν τεθεί υπόψη της παγκόσμιας ομοσπονδίας, αποδεικνύει πως δίκτυα παράνομου στοιχήματος σε Ρωσία, βόρεια Ιταλία και Σικελία πόνταραν υπέρογκα ποσά και αποκόμιζαν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη από αγώνες τένις που φέρονται να ήταν χειραγωγημένοι. Τρεις εξ αυτών των αγώνων, δε, ήταν για το φημισμένο τουρνουά Γουίμπλεντον!

23

24 Μάλιστα η έρευνα καλούσε τις αρχές να προχωρήσουν σε περαιτέρω διερεύνηση 28 αθλητών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει συνέχεια στην υπόθεση. Ονόματα δεν έγιναν γνωστά, παρά μόνο πως τους προσέγγιζαν σε μεγάλα ξενοδοχεία πριν από τουρνουά και τους πρόσφεραν 50.000 δολάρια και άνω για να χορηγήσουν αγώνες τους. Περισσότεροι από 16 τενίστες φέρονται να έχει διαπιστωθεί πως χάνουν παιχνίδια όταν υπάρχουν ύποπτα πονταρίσματα σε βάρος τους.

25

26 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ http://www.protagon.gr/epikairotita/sport/prwtathlitismos-mia-pareksigimeni-ennoia- 4860000000 http://www.protagon.gr/epikairotita/sport/prwtathlitismos-mia-pareksigimeni-ennoia- 4860000000 http://mousicschoolofkavala.weebly.com/pirhoomegataualphathetalambdaetatauiotasigma mu972sigm af.html http://mousicschoolofkavala.weebly.com/pirhoomegataualphathetalambdaetatauiotasigma mu972sigm af.html https://el.wiktionary.org/wiki/%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%BB%C E%B7%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82 https://el.wiktionary.org/wiki/%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%BB%C E%B7%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82 http://www.sunnyclub.gr/blog/%CE%B1%CE%B8%CE%BB%CE%B7%CF%84%CE%B9%CF%83 %CE%BC%CF%8C%CF%82-vs- %CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%BB%CE%B7%CF%84%CE%B9%CF%8 3%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%BF%CF%86%CE%AD%CE%BB%CE%B7- %CE%BA%CE%B1%CE%B9/ http://www.sunnyclub.gr/blog/%CE%B1%CE%B8%CE%BB%CE%B7%CF%84%CE%B9%CF%83 %CE%BC%CF%8C%CF%82-vs- %CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%BB%CE%B7%CF%84%CE%B9%CF%8 3%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%BF%CF%86%CE%AD%CE%BB%CE%B7- %CE%BA%CE%B1%CE%B9/ http://www.tovima.gr/sports/article/?aid=650977 http://www.diaitologia.gr/iperproponisi/ http://www.totalfitness.gr/2014/02/Yperproponhsh-ti-einai-poia-ta-simadia-pos- antimetopizete.html http://www.totalfitness.gr/2014/02/Yperproponhsh-ti-einai-poia-ta-simadia-pos- antimetopizete.html

27 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΞΥΔΙΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΟΛΙΤΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΙΝΑΝΑΙ ΣΑΝΤΙΚ


Κατέβασμα ppt "Αθλητισμός-Πρωταθλητισμός αρνητικά και θετικά. Τι είναι ο αθλητισμός ; Ο αθλητισμός είναι η συστηματική σωματική καλλιέργεια και δράση με συγκεκριμένο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google