Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πώς επηρέασε η εξέλιξη του αθλητισμού τη σύγχρονη μορφή του.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πώς επηρέασε η εξέλιξη του αθλητισμού τη σύγχρονη μορφή του."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πώς επηρέασε η εξέλιξη του αθλητισμού τη σύγχρονη μορφή του.
Αθλητισμός: ιδεώδες ή επιχείρηση Πώς επηρέασε η εξέλιξη του αθλητισμού τη σύγχρονη μορφή του. Αλεξανδρούπολη Σχολικό έτος

2 Υπεύθυνες Καθηγήτριες: κα Πινακίδου Παναγιώτα
ΑΤΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ: Αγιανιάν Χρήστος Αντανιάν Νίκος Αργυρίου Δημήτρης Γεωργίου Δήμητρα Γούδα Κυριακή Γρηγόρενα Ροδούλα Μπίκος Μάριος Υπεύθυνες Καθηγήτριες: κα Αγγέλου Βάσω κα Πινακίδου Παναγιώτα

3 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ Η εξέλιξη του αθλητισμού έχει επηρεάσει κατά πολύ την σύγχρονη μορφή του. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι τα έπαθλα είναι πλέον χρηματικά και όχι συμβολικά όπως στην αρχαιότητα καθώς και από το ότι τα κίνητρα των αθλητών είναι διαφορετικά από αυτά του παρελθόντος. Με τη πάροδο των χρόνων και με τη βοήθεια της επιστημονικής και τεχνολογικής εξέλιξης, πλέον παρατηρούνται όλο και μεγαλύτερες επιδόσεις από τους σημερινούς αθλητές. Το σύστημα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο αν θα οδηγήσει τους αθλητές στη χρήση παράνομων ουσιών ή όχι. Έτσι, η χρήση αναβολικών αλλά και συμπληρωμάτων διατροφής είναι πολύ συχνή σήμερα και επηρεάζει αισθητά τις επιδόσεις των αθλητών. Αυτό συμβαίνει γιατί στις μέρες μας οι αθλητές δεν έχουν ως σκοπό της άθλησης την απόκτηση εξουσίας αλλά τη διάκριση. Εκτός από τα αναβολικά και τα συμπληρώματα βοηθούν επίσης οι ομάδες και ο εξοπλισμός. Ιδιαίτερα ο εξοπλισμός χρησιμοποιείται από όλα τα αθλητικά. Συγκεκριμένα σε κάποια αθλήματα (ορειβασία, ιστιοπλοΐα, κολύμβηση) ο εξοπλισμός παίζει πρωταρχικό ρόλο. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τον αθλητισμό είναι οι φίλαθλοι και η διαιτησία. Πιο συγκεκριμένα οι φίλαθλοι/οπαδοί βοηθούν οικονομικά τους συλλόγους ενώ οι διαιτητές καθορίζουν την εξέλιξη του αγώνα.

4 ΣΤΟΧΟΙ Να μάθουμε για το σύγχρονο αθλητισμό και την ιστορία του.
Να καταλάβουμε τη σημασία των υποδομών και των υπόλοιπων παραγόντων.

5 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένας τομέας που βρίσκεται σε υποανάπτυξη στην Ελλάδα είναι ο αθλητισμός. Έτσι και με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες το καλοκαίρι του εργαστήκαμε σαν ομάδα πάνω στο θέμα: «αθλητισμός: ιδεώδες ή επιχείρηση;» Εμείς ασχοληθήκαμε με τον αθλητισμό και αν έχει αλλαξει η μορφή του με την πάροδο των χρόνων.

6 αθλητισμος Ο αθλητισμός είναι η συστηματική σωματική καλλιέργεια και δράση με συγκεκριμένο τρόπο, ειδική μεθοδολογία και παιδαγωγική με σκοπό την ύψιστη σωματική απόδοση, ως επίδοση σε αθλητικούς αγώνες, στο αθλητικό και κοινωνικό γίγνεσθαι . Παράλληλα ο αθλητισμός είναι ένας κοινωνικός θεσμός ο οποίος αντικατοπτρίζει τη δεδομένη κοινωνία και τον πολιτισμό της.

7 κινητρα Ο λόγος που κάνει κάποιος μια συγκεκριμένη ενέργεια/ό,τι, ως σκοπός ή ως τελικό αίτιο, παρακινεί κάποιον. σε μια ενέργεια

8 ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ Η χρήση από τον αθλητή ή/και η χορήγηση σε αυτόν προς χρήση από άλλο άτομο, ουσιών που είναι ξένες προς τις μεταβολικές διεργασίες του ανθρωπίνου οργανισμού, ή/και φυσιολογικών ουσιών σε μεγαλύτερη ποσότητα ή ασυνήθεις οδούς εφαρμογής, ή/και την χρήση ορμονών κι άλλων παρόμοιας δράσης προϊόντων ή/και άλλων μέσων, με σκοπό την τεχνητή και παράνομη βελτίωση των επιδόσεων.

9 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Τα προϊόντα που περιέχουν συμπυκνωμένα ένα ή περισσότερα θρεπτικά συστατικά των οποίων ο προορισμός είναι να συμπληρώνουν το ημερήσιο διαιτολόγιο του ανθρώπου όταν η διατροφή του δεν είναι ισορροπημένη και δεν ανήκουν στην κατηγορία των κοινών τροφών. Δεν είναι φάρμακα σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί φαρμάκων, ούτε προϊόντα ειδικής διατροφής.

10 ΙΣΤΟΡΙΑ Στην αρχαιότητα οι αθλητές είχαν ως κίνητρο την εύνοια των θεών και την προβολή διαχρονικών αξιών όπως η ευγενής άμιλλα και το πνεύμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Τα κίνητρα αυτά έχουν διαφοροποιηθεί στις μέρες μας καθώς η κοινωνία υπόσχεται μεγάλα χρηματικά έπαθλα στους αθλητές που διακρίνονται. Αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό καθώς οι αθλητές θυσιάζουν δυνάμεις, χρήματα και χρόνο. Παράλληλα με το πέρασμα του χρόνου, εξελίχθηκε ραγδαία τόσο η επιστήμη όσο και η τεχνολογία με αποτέλεσμα οι αθλητικές επιδόσεις να εξαρτώνται όλο και λιγότερο από την «ποιότητα» του αθλητή και περισσότερο από τους προπονητές, τις ομάδες υποστήριξης, τους διατροφολόγους, τους φυσιοθεραπευτές, τους γυμναστές και γενικότερα τους επιστήμονες κάθε είδους. Ακόμα, το σύγχρονο φαινόμενο της χρήσης και κατάχρησης απαγορευμένων ουσιών μπορεί πολλές φορές να βοηθήσει στην επίτευξη μιας καλύτερης επίδοσης εκθέτοντας όμως τους αθλητές σε κίνδυνο και καταργώντας τις αξίες του υγιή αθλητισμού.

11 ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΕΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
Θα λέγαμε πως η άθληση συμβάλλει στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων και επομένως στη δημιουργία μιας υγιούς κοινωνίας. Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι τις περισσότερες φορές να ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δοσμένο από τους προπονητές. Οι υψηλές επιδόσεις που απαιτεί ο σύγχρονος αθλητισμός οδηγεί τους αθλητές στη χρήση παράνομων ουσιών. Ωστόσο αυτή δεν εγγυάται την διάκρισή τους

12 ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΕΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
Η διαιτησία είναι μεροληπτική ιδιαίτερα στα ομαδικά αθλήματα. Στην αρχαιότητα οι διαιτητές οι οποίοι έκριναν μεροληπτικά και γινόταν αντιληπτοί τιμωρούνταν.

13 ΥΠΟΔΟΜΕΣ Οι υποδομές και ο εξοπλισμός παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στον αθλητισμό. Αντίθετα στην αρχαιότητα υπήρχε λιγοστός εξοπλισμός.

14 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του αθλητισμού στην αρχαιότητα και στην σημερινή εποχή. Τα κίνητρα καθώς και τα έπαθλα έχουν διαφοροποιηθεί. Επίσης στις μέρες μας οι ομάδες υποστήριξης αποτελούνται από περισσότερα άτομα, ενώ οι περισσότεροι μεροληπτικοί διαιτητές μένουν ατιμώρητοι. Επιπρόσθετα οι υποδομές έχουν αναπτυχθεί προς το καλύτερο και ο εξοπλισμός έχει αυξηθεί. Βλέπουμε λοιπόν ότι με το πέρασμα των χρόνων ο αθλητισμός εξαρτάται όλο και λιγότερο από τους αθλητές.


Κατέβασμα ppt "Πώς επηρέασε η εξέλιξη του αθλητισμού τη σύγχρονη μορφή του."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google