Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

θρησκευτικά Στόχοι γνωστικοί (να γνωρίσουν τις αλήθειες της ορθοδοξίας μέσα από τις γραφές και την Ιερή παράδοση) δεξιοτήτων (ερευνητική διάθεση, κριτική.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "θρησκευτικά Στόχοι γνωστικοί (να γνωρίσουν τις αλήθειες της ορθοδοξίας μέσα από τις γραφές και την Ιερή παράδοση) δεξιοτήτων (ερευνητική διάθεση, κριτική."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 θρησκευτικά Στόχοι γνωστικοί (να γνωρίσουν τις αλήθειες της ορθοδοξίας μέσα από τις γραφές και την Ιερή παράδοση) δεξιοτήτων (ερευνητική διάθεση, κριτική σκέψη, επικοινωνία, συνεργασία, καλλιτεχνική έκφραση) αξιακοί ( αγάπη, διαφορετικότητα λαών, σεβασμό παράδοσης άλλων λαών, συνεργασία, κατανόηση) Αξιολόγηση Ανατροφοδότηση με σκοπό τη βελτίωση της διδασκαλίας Αξιολογείται η πρωτοβουλία των μαθητών, η συμμετοχή, η κριτική και συνθετική τους σκέψη, η σύνδεση της ύλης με βιωματικές καταστάσεις, η ερευνητική τους διάθεση Μεθοδολογία Διαλογική συζήτηση, ομαδοσυνεργατική διδασκαλία, βιωματική προσέγγιση, έρευνα των μαθητών ( παιδοκεντρικότητα)

3 ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΤΕΡΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΘΡΗΣΚΟΙ ΣΤΟΧΟΣ: Να έρθουν σε μια πρώτη γνωριμία τους Ρωμαιοκαθολικούς χριστιανούς, τους Προτεστάντες, τους Εβραίους και τους Μουσουλμάνους, να επισημάνουν βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματά τους, να κατανοήσουν χαρακτηριστικά της λατρευτικής τους ζωής και να διακρίνουν τις ομοιότητες και τις διαφορές με την Ορθοδοξία. ΕΡΕΘΙΣΜΑ: Σκοπός είναι η δημιουργία κοινού βιώματος- ετοιμότητα για μάθηση- διέγερση, ενίσχυση και αξιοποίηση εσωτερικών κινήτρων που να πηγάζουν από τα άμεσα ενδιαφέροντά τους και να έχουν σχέση με την πραγματικότητα που ζουν- σύνδεση με τη ζωή- ένταξη στην κοινωνία. Από την έννοια της πολυπολιτισμικότητας, που περιέχει και την πολυθρησκευτικότητα μπορούμε να βρούμε πολλές αφορμές για ερέθισμα. Π.χ. εργάτες Αλβανοί ( Ποιοι δουλεύουν σήμερα στα χωράφια ή στα σπίτια σαν βοηθοί) Οι αλλοδαποί θεωρούνται σε πολλές περιπτώσεις ξένη ομάδα ( γκέτο) Παραδείγματα από παιδιά της τάξης με διαφορετική καταγωγή

4 ΣΥΖΗΤΗΣΗ- ΔΙΑΛΟΓΟΣ: Ελεύθερες συζητήσεις, δημοκρατικό κλίμα, έκφραση χωρίς φόβο, ανάπτυξη κριτικής σκέψης, ενθάρρυνση δράσης, φαντασίας και στοχασμού-αμοιβαία εκτίμηση και εμπιστοσύνη-αυτονομία, ανεξαρτησία-ανάπτυξη κριτικής σκέψης- αυτόνομη ανακάλυψη της γνώσης. Τονίζουμε την πολυπολιτισμικότητα της κοινωνίας ( συνύπαρξη του διαφορετικού) και τη έλλειψη διαπολιτισμικότητας ( τονισμός κοινών σημείων) Η δομή της κοινωνίας μας αναγκάζει και βοηθά την ύπαρξη διαφορετικών ομάδων και την απομόνωση του διαφορετικού. Αιτία η ανυπαρξία πολιτισμικής επικοινωνίας ( δε γνωρίζουμε τον πολιτισμό τους) Μιλούμε για τα εμπόδια στις κοινωνικές σχέσεις- Οι αλλοδαποί τελικά προσαρμόζονται, έστω και σε δεύτερη γενιά, στο διαφορετικό τρόπο ζωής, γιατί αυτός επιβάλλεται ως συνήθεια και ανάγκη συνύπαρξης) Μιλούμε για τη διαφορετική γλώσσα- μαθαίνεται τελικά στο σχολείο Μιλούμε για τη διαφορετική Θρησκεία- ταυτίζεται ισχυρά με την παράδοση και αντιστέκεται σε κάθε είδους αλλαγή, γιαυτό και δεν αλλάζει. Ζητούμε από τους μαθητές να μας πουν ποιες άλλες θρησκείες γνωρίζουν. Τονίζουμε την περίπτωση κρατών ( Γερμανία) όπου διαφορετικοί λαοί παραμένουν ως ένας λαός με διαφορετικές θρησκείες.- Η θρησκεία δεν αποτελεί εμπόδιο στη συνύπαρξη των λαών

5 ΕΚΜΑΙΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ Σκοπός να δούμε ποιες είναι οι βασικές έννοιες της ενότητας και πώς εκφράζονται στην καθημερινότητα. Εκμαίευση για να ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των ιδίων των μαθητών. Πώς ξεχωρίζει ένας Ρωμαιοκαθολικός Χριστιανός και πώς ένας ή μία Μουσουλμάνα; (Διαφορετικός τρόπος και χρόνος γιορτών- διαφορετικό ντύσιμο). Τονισμός των εξωτερικών χαρακτηριστικών- τύπων των θρησκειών Έννοια της ΔΟΞΑΣΙΑΣ ( άποψη για την ερμηνεία του δόγματος και εκδήλωση πνευματικής εμπειρίας- τρόπος επικοινωνίας με το θεό- άμεση σχέση με την κοινωνία) Σε τι πιστεύουν οι Μουσουλμάνοι; Ποιοι είναι οι Θεοί τους; Σε τι διαφέρουν από τη δική μας Θρησκεία; ( τριαδικός Θεός- Χριστός- Μωάμεθ) Τονισμός του δόγματος ( αναλλοίωτο στοιχείο κάθε θρησκείας) Έννοια του ΔΟΓΜΑΤΟΣ Πιστεύουμε όλοι στα ίδια δόγματα; ( διαφορετικές θρησκείες) Κάποιοι πιστεύουν στα ίδια δόγματα, αλλά ανήκουν σε διαφορετικές θρησκείες. Γιατί συμβαίνει αυτό; ( διαφορετική ερμηνεία δογμάτων) Έννοια ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΙΑΣ Γνωρίζετε τι είναι οι Γιαχωβάδες; Πώς επιχειρούν να προσελκύσουν άτομα σ΄ αυτό που πιστεύουν; Έννοια της ΑΙΡΕΣΗΣ

6 ΕΞΑΚΤΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ – ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Επιχειρούμε μέσα από συζήτηση να συνδέσουμε τις παραπάνω βασικές έννοιες με άλλα γνωστικά αντικείμενα για να τονίσουμε τη σύνδεση του μαθήματος των Θρησκευτικών με πολλά άλλα μαθήματα και να αναδείξουμε τη χρησιμότητα και τη χρηστικότητά του στην κοινωνία γενικότερα. Σε ποιες ηπείρους συναντάμε τις διάφορες θρησκείες; Σε όλες τις χώρες της; Πού κυριαρχούν οι παραπάνω θρησκείες; Π.χ. Αφρική – Μουσουλμανισμός Ευρώπη- Χριστιανισμός ( ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ) Γιατί στην Αφρική συναντούμε κυρίως μουσουλμάνους, ενώ στην Ευρώπη χριστιανούς; Πώς και πότε επικράτησαν οι θρησκείες στις διάφορες περιοχές της γης; ( Κάθε λαός ακολουθεί τη δική του πορεία πίστης) ( ΙΣΤΟΡΙΑ) Η Θρησκεία επηρεάζει την εξωτερική εμφάνιση των ανθρώπων; Σε ποιες θρησκείες είναι αυτό εμφανές; Επηρεάζει η θρησκεία τις σχέσεις των ανθρώπων και σε ποιο βαθμό; ( οικογένεια- γάμος) Η νηστεία εκδηλώνεται με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις θρησκείες; ( ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ) Οι χώροι λατρείας είναι ίδιοι σε όλες τις θρησκείες; Σε ποιους χώρους λατρεύουν το θεό τους οι πιστοί κάθε θρησκείας; Περιγράψτε τους και επισημάνετε τις διαφορές τους. ( ΤΕΧΝΗ) Προσδιορίστε τους τρόπους λατρείας στις διάφορες θρησκείες. Πού πιστεύουν, πώς εκδηλώνεται η πίστη τους, ποια τα βασικά χαρακτηριστικά της κάθε θρησκείας. ( ΘΡΗΣΚΕΙΑ-ΘΡΗΣΚΕΙΟΛΟΓΙΑ)

7 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΜΑΔΩΝ- ΕΡΕΥΝΑ-ΧΩΡΙΣΜΟΣ ΣΕ ΥΠΟΘΕΜΑΤΑ- ΔΙΑΝΟΜΗ ΥΛΙΚΟΥ ΠΡΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑ: Δημοκρατικά οργανωμένο σύνολο- ανάπτυξη συνεργασίας- θετική αλληλεξάρτηση, συλλογική ευθύνη, εναλλαγή ρόλων, συλλογική εργασία- σύνθεση αντικρουόμενων απόψεων- διατύπωση ποικίλων λύσεων-σύνθεση, ανάλυση γεγονότων- ανάπτυξη ανώτερων πνευματικών λειτουργιών και χρησιμοποίηση ανώτερων λογικών επεξεργασιών- αύξηση γλωσσικής ικανότητας-απαλλαγή από εγωκεντρισμό και ανταγωνιστική διάθεση.

8 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ: Διδακτική διαδικασία με την οποία οι μαθητές μαθαίνουν να έχουν άποψη, να την υποστηρίζουν, να την εκφράζουν δημόσια και να την αναδιαμορφώνουν Αξιολόγηση γνωστικών και πολιτιστικών αποτελεσμάτων- αποτελέσματα διαθεματικότητας Αξιολογούμε τις γνώσεις που αναφέρονται στις θρησκευτικές έννοιες. Τα στοιχεία των άλλων γνωστικών αντικειμένων είναι ποιοτικά και δεν αξιολογούνται.

9 1η ΟΜΑΔΑ- ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΝΟΥΜΕ Αποσπάσματα από ιστορικά κείμενα που αναφέρονται στο Σχίσμα και στο Μεταρρύθμιση του Λούθηρου. Αποσπάσματα βιβλίων που αναφέρονται σε άλλες μονοθεϊστικές θρησκείες. Αποσπάσματα από μεταφράσεις της Παλαιάς Διαθήκης και του Κορανίου, που αναφέρονται στη δημιουργία και ύπαρξη των θρησκειών του Ιουδαϊσμού και του Μωαμεθανισμού. Στοιχεία για τις μορφές που κυριάρχησαν σ΄ αυτές τις θρησκείες. ΖΗΤΟΥΜΕ Πότε, πού, από ποιόν και πως δημιουργήθηκε ο Ιουδαϊσμός σαν θρησκεία. Πότε, που, από ποιόν και γιατί ιδρύθηκε η θρησκεία των μουσουλμάνων. γιατί έγινε το Σχίσμα; Τι ήταν η Μεταρρύθμιση, πότε, με ποια αιτία και από ποιόν κηρύχτηκε. Τι ρόλο έπαιξαν οι μονοθεϊστικές θρησκείες στην ιστορία του ανθρώπου.

10 2η ΟΜΑΔΑ- ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΔΙΝΟΥΜΕ Χάρτη της Ελλάδας Παγκόσμιο χάρτη Εγκυκλοπαιδικά στοιχεία για τη διάδοση και την εξάπλωση των θρησκειών στις διάφορες χώρες ΖΗΤΟΥΜΕ Να εντοπιστούν στο χάρτη της Ελλάδας περιοχές με έντονη παρουσία μη ορθόδοξων χριστιανικών δογμάτων και θρησκειών. Να εντοπιστούν στον παγκόσμιο χάρτη οι περιοχές, οι χώρες και οι ήπειροι που επικράτησαν οι θρησκείες και τα δόγματα του Χριστιανισμού ( Ρωμαιοκαθολικοί, Προτεστάντες και Ορθόδοξοι), του Ιουδαϊσμού και του Μωαμεθανισμού. Να εντοπιστούν στο χάρτη ελληνικές περιοχές με πολυεθνικό και πολυθρησκευτικό χαρακτήρα.

11 3η ΟΜΑΔΑ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΔΙΝΟΥΜΕ Αποσπάσματα από το Κοράνιο, την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη που αναφέρονται στον τρόπο ζωής και στις κοινωνικές συμπεριφορές των Μωαμεθανών, των Ιουδαίων και των Χριστιανών. Αποσπάσματα από εφημερίδες που αναφέρονται στις σχέσεις και την κοινωνική συμπεριφορά των πιστών των παραπάνω θρησκειών, καθώς και τον τρόπο που γιορτάζουν τις θρησκευτικές τους γιορτές. Φωτογραφίες που δείχνουν τον τρόπο ένδυσης, προσευχής και ζωής τους ΖΗΤΟΥΜΕ Να περιγραφούν οι σχέσεις ανδρών – γυναικών και παιδιών- γονιών στις χριστιανικές, εβραϊκές και μουσουλμανικές κοινωνίες. Παρατήρησε στις φωτογραφίες τον τρόπο που ντύνονται και προσεύχονται οι Μωαμεθανοί, οι Ιουδαίοι και οι Χριστιανοί και εντόπιε τις διαφορές τους Να εκτιμηθεί αν οι θρησκευτικοί \κανόνες επηρεάζουν τους ανθρώπους κατά την ένταξή τους σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία Να εντοπιστούν με βάση τα κείμενα που δόθηκαν τα κοινά σημεία των θρησκειών που αναφέρονται στην κοινωνική συμπεριφορά των πιστών τους.

12 4η ΟΜΑΔΑ- ΘΡΗΣΚΕΙΟΛΟΓΙΑ ΔΙΝΟΥΜΕ Φωτογραφίες και εικόνες των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων λατρείας κάθε θρησκείας. Φωτογραφίες ιερομένων και διδασκάλων θρησκειών μέσα και έξω από τους ναούς και τους τόπους προσευχής. Στοιχεία για του τελετουργικού της Λειτουργίας και της ομαδικής προσευχής κάθε θρησκείας και τα σκεύη και βοηθήματα που χρησιμοποιούνται. Στοιχεία για τον ρόλο, τον τρόπο συμμετοχής και συμπεριφοράς των πιστών στους τόπους λαττρείας. ΖΗΤΟΥΜΕ Να εντοπιστούν τα εξωτερικά και εσωτερικά γνωρίσματα των χώρων λατρείας της κάθε θρησκείας. Υπάρχουν ομοιότητες. Να εντοπίσετε το διάκοσμο στο εσωτερικό των ναών και να προσδιορίσετε τη σημασία των εικόνων σε κάθε θρησκεία Ποιες είναι οι βάσεις των δογμάτων και η θέση της Αγίας Γραφής στις διάφορες ομολογίες του Χριστιανισμού; Να περιγράψετε τον τρόπο με τον οποίο συμμετέχουν οι πιστοί στις θρησκευτικές τελετές της κάθε θρησκείας. Να εντοπίσετε τις σημαντικότερες διαφορές και ομοιότητες κατά την τέλεση των θρησκευτικών τελετών των διαφόρων θρησκειών.

13 5η ΟΜΑΔΑ- ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ Βίντεο με λατρευτικές εκδηλώσεις φωτογραφίες με ναούς, άμφια, σκεύη των διαφόρων θρησκειών και των χριστιανικών δογμάτων και ομολογιών. Εικόνες σημειωτικής της βυζαντινής και δυτικής μουσικής (παρτιτούρες). ΑΚΟΥΜΕ εκκλησιαστική και θρησκευτική μουσική ΖΗΤΟΥΜΕ Αφού προβληθεί το βίντεο και παρατηρηθούν οι φωτογραφίες να καταγράψούν οι διαφορές στην αρχιτεκτονική των ναών και των τόπων λατρείας μεταξύ των θρησκειών που εξετάζουμε Να περιγραφεί η τελετουργική αμφίεση των ιερωμένων των θρησκειών που εξετάζουμε Να συγκριθεί η Ανατολική με τη Δυτική θρησκευτική τέχνη Να επισημάνετε περιοχές της Ελλάδας που εμφανίζουν στοιχεία δυτικών επιρροών στη ζωγραφική και αρχιτεκτονική και να εξηγήσεις τις αιτίες. Η Βυζαντινή υμνολογία παίζει ουσιαστικό ρόλο στην εκδήλωση λατρείας της Ορθοδοξίας. Ποιος ο ρόλος της εκκλησιαστικής μουσικής σε άλλες θρησκείες και ομολογίες;

14 ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Δ΄ ΤΑΞΗΣ

15 ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΚΟΠΟΣ: Να κατανοήσουν οι μαθητές ότι η Εκκλησία είναι κέντρο σύναξης των πιστών και ότι ο Εκκλησιασμός είναι έκφραση της πίστης μας. Να καταλάβουν ποιοι συμμετέχουν σ΄ αυτόν, με ποιον τρόπο και ότι και οι ίδιοι μπορούν να πάρουν μέρος με διάφορους τρόπους. Τέλος να γνωρίσουν το λόγο ύπαρξης των μοναστηριών και των ξωκλησιών και να πληροφορηθούν στοιχεία για την ιστορία τους και τη συμβολή τους στην πολιτιστική ζωή της χώρας. ΕΡΕΘΙΣΜΑ: Σκοπός είναι η δημιουργία κοινού βιώματος- ετοιμότητα για μάθηση- διέγερση, ενίσχυση και αξιοποίηση εσωτερικών κινήτρων που να πηγάζουν από τα άμεσα ενδιαφέροντά τους και να έχουν σχέση με την πραγματικότητα που ζουν- σύνδεση με τη ζωή- ένταξη στην κοινωνία. Ανάγνωση ενός ύμνου Ανάγνωση κειμένου ( Παπαδιαμάντη) που αναφέρεται σε ξωκλήσι ή σε μοναστήρι Φωτογραφίες από τέλεση Θείας Λειτουργίας ή από ξωκλήσια και μοναστήρια Συζήτηση για τη δυσκολία του κυριακάτικου πρωινού ξυπνήματος Σύγκριση φωτογραφιών εκκλησιών και ξωκλησιών ή μοναστηριών Η Εικόνα που βρίσκεται στην αρχή του κεφαλαίου

16 ΣΥΖΗΤΗΣΗ- ΔΙΑΛΟΓΟΣ: Ελεύθερες συζητήσεις, δημοκρατικό κλίμα, έκφραση χωρίς φόβο, ανάπτυξη κριτικής σκέψης, ενθάρρυνση δράσης, φαντασίας και στοχασμού-αμοιβαία εκτίμηση και εμπιστοσύνη-αυτονομία, ανεξαρτησία-ανάπτυξη κριτικής σκέψης- αυτόνομη ανακάλυψη της γνώσης Η Εικόνα δίνει μια πολύ καλή αφορμή για τη συζήτηση. Από τη συγκέντρωση όλων των παιδιών πάνω στο καράβι βάζουμε τον προβληματισμό γιατί αυτή η συγκέντρωση και πού κατευθύνεται Μιλούμε για την κοινωνία-συναδέλφωση ( όλοι μαζί) των ανθρώπων και το κάλεσμα του Θεού ( εκκλησιασμός, κοινή προσευχή, Θ. Λειτουργία και ρόλος των διαφόρων προσώπων που παίρνουν μέρος σ΄ αυτήν) Εντοπίζουμε τις διαφορές της ενορίας από τα ξωκλήσια και τα μοναστήρια ( αρχιτεκτονική, ίδρυση, λειτουργία, ιστορία) Μιλούμε για την κοινή προσπάθεια των ανθρώπων και τον προορισμό τους Μιλούμε για την ονομασία του καραβιού και τι σχέση έχει με την πορεία Συζητούμε για τη χριστιανική κοινωνία (καθήκοντα, σχέσεις ανθρώπων, βελτίωση της κοινωνίας, δικαιοσύνη, αγάπη) Μιλούμε για τη συνεχή προσπάθεια να γινόμαστε καλύτεροι και να αποφεύγουμε τα λάθη ( μεταμόρφωση)

17 ΕΚΜΑΙΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ Σκοπός να δούμε ποιες είναι οι βασικές έννοιες της ενότητας και πως εκφράζονται στην καθημερινότητα. Εκμαίευση για να ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των ιδίων των μαθητών. 1. Γιατί εκκλησιαζόμαστε όλοι μαζί; Τι νόημα έχει η κοινή προσευχή; Γιατί η διδασκαλία στην τάξη γίνεται ομαδικά; Έννοια της συλλογικότητας, της ομαδικότητας και της κοινής προσπάθειας 2. Γιατί πηγαίνουμε στην Εκκλησία; Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στη δημιουργία μιας χριστιανικής κοινωνίας; Έννοια της μεταμόρφωσης ( ατομικής και κοινωνικής) 3. Ποια η διαφορά των ναών, των ξωκλησιών και των μοναστηριών; Χριστιανική ιστορία, πολιτισμός, παράδοση, πνευματική ζωή

18 ΕΞΑΚΤΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ – ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Επιχειρούμε μέσα από συζήτηση να συνδέσουμε τις παραπάνω βασικές έννοιες με άλλα γνωστικά αντικείμενα για να τονίσουμε τη σύνδεση του μαθήματος των Θρησκευτικών με πολλά άλλα μαθήματα και να αναδείξουμε τη χρησιμότητα και τη χρηστικότητά του στην κοινωνία γενικότερα. 1. Από πότε επικράτησε η συλλογική ζωή και προσευχή στη χριστιανική Εκκλησία (ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ) 2. Έχετε επισκεφτεί ξωκλήσια και μοναστήρια; Τι σας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση; ( ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ- ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ-ΤΕΧΝΗ) 3. Πού συναντούμε στη χώρα μας και σε άλλες χώρες γνωστά μοναστήρια; ( ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ) 4. Ποια η διαφορά ομαδικής και ατομικής προσευχής ( ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ) 5. Η γλώσσα που χρησιμοποιείται στην Εκκλησία είναι η ίδια μ΄ αυτή που μιλάμε; ( ΓΛΩΣΣΑ)

19 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΜΑΔΩΝ- ΕΡΕΥΝΑ-ΧΩΡΙΣΜΟΣ ΣΕ ΥΠΟΘΕΜΑΤΑ- ΔΙΑΝΟΜΗ ΥΛΙΚΟΥ ΠΡΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑ: Δημοκρατικά οργανωμένο σύνολο- ανάπτυξη συνεργασίας- θετική αλληλεξάρτηση, συλλογική ευθύνη, εναλλαγή ρόλων, συλλογική εργασία- σύνθεση αντικρουόμενων απόψεων- διατύπωση ποικίλων λύσεων-σύνθεση, ανάλυση γεγονότων- ανάπτυξη ανώτερων πνευματικών λειτουργιών και χρησιμοποίηση ανώτερων λογικών επεξεργασιών- αύξηση γλωσσικής ικανότητας-απαλλαγή από εγωκεντρισμό και ανταγωνιστική διάθεση.

20 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ: Διδακτική διαδικασία με την οποία οι μαθητές μαθαίνουν να έχουν άποψη, να την υποστηρίζουν, να την εκφράζουν δημόσια και να την αναδιαμορφώνουν Αξιολόγηση γνωστικών και πολιτιστικών αποτελεσμάτων- αποτελέσματα διαθεματικότητας Αξιολογούμε τις γνώσεις που αναφέρονται στις θρησκευτικές έννοιες. Τα στοιχεία των άλλων γνωστικών αντικειμένων είναι ποιοτικά και δεν αξιολογούνται.

21 ΠΡΩΤΗ ΟΜΑΔΑ Στην πρώτη ομάδα που επέλεξε να συνδέσει τις διδασκόμενες έννοιες με την εκκλησιαστική Ιστορία ΔΙΝΟΥΜΕ Αποσπάσματα από τις Πράξεις των Αποστόλων (οργάνωση χριστιανικών κοινοτήτων και κοινωνικές συνθήκες της εποχής) Αποσπάσματα από τις επιστολές του Απ. Παύλου και άλλων Αποστόλων (διασπορά των χρ. Κοινοτήτων) Φωτογραφίες και κείμενα που αναφέρονται στη κοινοβιακή ζωή των μοναχών κείμενα για την ιστορία των μοναστηριών της περιοχής ΖΗΤΟΥΜΕ Πότε και γιατί εμφανίστηκαν οι πρώτες χριστιανικές κοινότητες: ποιες ήταν οι σχέσεις μεταξύ των πρώτων χριστιανών; τι συνθήκες επικρατούσαν έξω από τις χριστιανικές κοινότητες. Γιατί με την πάροδο των χρόνων εξασθένησε ο θεσμός των χριστιανικών κοινοτήτων; Πώς είναι οργανωμένα τα μοναστήρια σήμερα; Είναι τα σημερινά κοινοβιακά μοναστήρια συνέχεια του θεσμού των χριστιανικών κοινοτήτων Να ερευνήσεις τα ιστορικά γεγονότα που συνδέονται με τα μοναστήρια της περιοχής σου

22 ΔΕΥΤΕΡΗ ΟΜΑΔΑ Στη δεύτερη ομάδα που επέλεξε να συνδέσει τις διδασκόμενες έννοιες με τον Πολιτισμό ΔΙΝΟΥΜΕ Φωτογραφίες από το ναό της ενορίας ( εσωτερικό και εξωτερικό χώρο) Φωτογραφίες από ναούς, ξωκλήσια και μοναστήρια της περιοχής Κείμενα ( πεζογραφήματα, ποιήματα) που αναφέρονται στη ζωή των μοναχών και το συναξάρι του αγίου της ενορίας Στοιχεία για την ιστορία του ναού της ενορίας και του αγίου στον οποίο είναι αφιερωμένος ΖΗΤΟΥΜΕ Να περιγραφεί ο ναός της ενορίας και να βρεθούν στοιχεία για τον βίο του αγίου στον οποίο είναι αφιερωμένος. Να εξετάσεις αν υπάρχουν τοιχογραφίες και ψηφιδωτά στο ναό της ενορίας σου, τι παριστάνουν και ποια η θέση τους; Να περιγράψεις τον τόπο και τον τρόπο που είναι κτισμένα τα μοναστήρια και τα ξωκλήσια της περιοχής σου; Γιατί αποτελούν στοιχεία πολιτισμού; Να περιγράψεις τη ζωή των μοναχών

23 ΤΡΙΤΗ ΟΜΑΔΑ Στην τρίτη ομάδα που επέλεξε να συνδέσει τις διδασκόμενες έννοιες με τη Γεωγραφία ΔΙΝΟΥΜΕ Τουριστικούς χάρτες της Ελλάδας, της Ευρώπης και παγκόσμιους. Χάρτη το Αγίου Όρους. Τοπογραφικό χάρτη της πόλης ή της ενορίας. Κείμενα ( π.χ. Παπαδιαμάντη) που περιγράφουν μοναστήρια Φωτογραφίες από τοπία με ξωκλήσια και μοναστήρια ΖΗΤΟΥΜΕ Να εντοπιστούν στους χάρτες τα μοναστήρια της περιοχής. Να προσδιοριστεί η γεωγραφική θέση του Αγίου Όρους και να καταγραφούν τα μοναστήρια του. Από τις φωτογραφίες και από προσωπικές εμπειρίες να περιγραφεί η κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα τα παλιά ξωκλήσια. Σε τι τόπους χτίζονται τα ξωκλήσια; Να βρεθεί στο χάρτη της πόλης η εκκλησία της ενορίας. Πώς ονομάζονται οι δρόμοι της ενορίας;

24 ΤΕΤΑΡΤΗ ΟΜΑΔΑ Στην τέταρτη ομάδα που επέλεξε να συνδέσει τις διδασκόμενες έννοιες με τη Γλώσσα ΔΙΝΟΥΜΕ Αποσπάσματα από ύμνους που ψάλλονται στην Εκκλησία Αποσπάσματα από την Καινή και την Παλαιά Διαθήκη ( πρωτότυπα και σε μετάφραση) Ερμηνευτικό και ετυμολογικό λεξικό ΖΗΤΟΥΜΕ Ποιες λέξεις από αυτές που αναφέρονται σε εκκλησιαστικά κείμενα, χρησιμοποιούνται ακόμα στην καθημερινή μας γλώσσα; Να βρεις κοινές λέξεις στα πρωτότυπα και στα μεταφρασμένα κείμενα Να βρεθεί η ετυμολογία των λέξεων ΕΝΟΡΙΑ- ΝΑΟΔΟΜΙΑ- ΠΡΟΝΑΟΣ- ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ- ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ- ΚΟΙΝΩΝΙΑ- ΠΡΟΣΦΟΡΑ- ΑΝΤΙΔΩΡΟ Να βρεθεί η ιστορική προέλευση της λέξης ΕΚΚΛΗΣΙΑ

25 ΠΕΜΠΤΗ ΟΜΑΔΑ Στην πέμπτη ομάδα που επέλεξε να συνδέσει τις διδασκόμενες έννοιες με τα Θρησκευτικά ή θρησκειολογία ΔΙΝΟΥΜΕ Αποσπάσματα από τη Θεία Λειτουργία Διάφορους ύμνους Περιληπτική απόδοση των κυριότερων σημείων της Θ. Λειτουργίας ΖΗΤΟΥΜΕ Να εντοπιστούν μέρη και ύμνοι της Θ. Λειτουργίας που ορίζουν κοινή προσευχή. Με ποιες εκφράσεις στους ύμνους της Θ. Λειτουργίας εκδηλώνεται η συνύπαρξη και η αγάπη των πιστών. Να περιγράψεις τα κυριότερα σημεία της Θ. Λειτουργίας και να ερευνήσεις τα σημεία που φέρνουν πιο κοντά τους συμμετέχοντες Να αναφερθούν οι ρόλοι αυτών που συμμετέχουν στη Θ. Λειτουργία


Κατέβασμα ppt "θρησκευτικά Στόχοι γνωστικοί (να γνωρίσουν τις αλήθειες της ορθοδοξίας μέσα από τις γραφές και την Ιερή παράδοση) δεξιοτήτων (ερευνητική διάθεση, κριτική."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google