Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εξάρτηση από Παροτρύνσεις Κωνσταντία Μηλίδη Ειδικός Παιδαγωγός για παιδιά με αυτισμό Western Autistic School Μελβούρνη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εξάρτηση από Παροτρύνσεις Κωνσταντία Μηλίδη Ειδικός Παιδαγωγός για παιδιά με αυτισμό Western Autistic School Μελβούρνη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εξάρτηση από Παροτρύνσεις Κωνσταντία Μηλίδη Ειδικός Παιδαγωγός για παιδιά με αυτισμό Western Autistic School Μελβούρνη Dinamilides@gmail.comDinamilides@gmail.com

2 Ο σκοπός μας ως εκπαιδευτικοί Σκοπός μας είναι να εξοπλίσουμε τους μαθητές μας με τις δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να βελτιώσουν τη συμμετοχή τους στην οικογενειακή ζωή τους, την κοινωνική ζωή τους και σε διάφορα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα.

3 Οι τρόποι που μαθαίνουν τα παιδιά με αυτισμό Είναι οπτικοί μαθητές Είναι μαθητές του χειροπιαστού Έχουν έλλειψη γενίκευσης Μαθαίνουν από ρουτίνες Είναι άκαμπτοι – έλλειψη ελαστικότητας Οι σκέψεις τους είναι μόνο κυριολεκτικές Έχουν ανάγκη από επανάληψη και πρακτική Είναι εγωκεντρικοί Στηρίζονται/εξαρτούνται από παροτρύνσεις – δεν παρουσιάζουν πολλές πρωτοβουλίες

4 Οι δυσκολίες όταν βρεθούν σε κάτι διαφορετικό ή κάτι νέο Ο αυτισμός μπορεί να κάνει ένα άτομο να φαίνεται πεισματάρης ή ότι δεν θέλει να δοκιμάσει κάτι νέο. Ωστόσο, η αντίσταση στην αλλαγή μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος του ατόμου να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση. Οι αλλαγές στο περιβάλλον δημιουργούν σύγχιση και τρόμο σε ένα άτομο που έχει πρόβλημα στην επεξεργασία πληροφοριών, μέσα από τις διάφορες αισθήσεις μας: την όραση, την ακοή, την αφή, την όσφρηση και τη γεύση.

5 Παροτρύνσεις Παροτρύνσεις είναι ενέργειες, από μια εκπαιδευτικό, έναν εκπαιδευτή ή ένα φροντιστή, που συνοδεύουν μια εντολή και κάνουν την επιθυμητή ανταπόκριση πιο πιθανή να συμβεί.

6 Οι παροτρύνσεις μπορούν να είναι: Διακριτικές (π.χ. Κοιτάζουμε το κουτί με τα χαρτομάτηλα για να ενθαρρύνουμε ένα μαθητή να φυσήξει τη μύτη του) Παρεμβατικές (π.χ. φυσική καθοδήγηση ενός παιδιού κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας)

7 Τύποι παροτρύνσεων Φυσική: καθοδηγούμε σωματικά τον μαθητή να εκτελέσει μια δεξιότητα Λεκτική: λεκτικές νύξεις που δίνουν πληροφορίες για να βοηθήσουν τον μαθητή να ανταποκριθεί σωστά Μοντέλο: Όταν ένας εκπαιδευτικός ή συνεργάτης καταδεικνύει την επιθυμητή δεξιότητα Χειρονομιακή: Χρησιμοποιώντας χειρονομίες, όπως το να δείχνουμε, για να καθοδηγήσουμε τον μαθητή προς τη σωστή απάντηση Οπτική: Οπτικό υλικό, όπως εικόνες, σύμβολα και κείμενα που μπορούν να βοηθήσουν έναν μαθητή να ανταποκριθεί σωστά Χωροταξική: Η τοποθέτηση υλικών σε μια θέση ή σειρά που να διασφαλίζει την επιτυχή ολοκλήρωση μιας δραστηριότητας (Alberto & Troutman, 2003)

8 Όταν οι άνθρωποι έχουν πρόβλημα να συλλογιστούν, ή να πάρουν αποφάσεις είναι πολύ δελεαστικό να βασίζονται σε συνήθειές τους. Τα άτομα με αυτισμό συχνά παρουσιάζουν την τάση να ακολουθήσουν μια ρουτίνα. Οι ρουτίνες μπορεί να γίνουν τόσο σημαντικές για το άτομο που αυτός ή αυτή δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τα γνωστά σήματα ή οδηγίες που χρησιμοποιούνται από ένα γονέα ή δάσκαλο. Μερικές φορές ένα άτομο με αυτισμό δεν θα δράσει ανεξάρτητα και θα χρειαστεί οδηγίες όπως "σήκω" "κάθισε" "φάε το πρωινό σου". Αυτή η συμπεριφορά ονομάζεται άμεση εξάρτηση από παρότρυνση, επειδή το πρόσωπο εξαρτάται από προτροπές για να κάνει απλά και οικεία πράγματα. Τα παιδιά με αυτισμό μπορεί να γίνουν εξαρτημένα από παροτρύνσεις που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας ή της θεραπείας. Οι παροτρύνσεις πρέπει να εξασθενίζονται από τη διδασκαλία καθώς τα παιδιά αποκτούν τη στοχευμένη, έτσι ώστε να αποφύγουμε την άμεση εξάρτηση από την παρότρυνση.

9 «Κόλλησα την εργασία του στο πίσω μέρος του κουτιού των φλέηκς» Υπόδειξη Υπόδειξη είναι κάτι που προκαλεί ανταπόκριση. Οι υποδείξεις μπορεί να είναι περιβαλλοντικές ή κοινωνικές. Μπορεί να είναι φυσιολογικές ή τεχνητές.

10 Υποδείξεις Φυσική Περιβαλλοντική Υπόδειξη Μια φυσική περιβαλλοντική υπόδειξη είναι κάτι στο φυσικό περιβάλλον που πυροδοτεί μία αντίδραση. Αυτές οι υποδείξεις είναι οπτικά ακουστικά, απτικά ή άλλα αισθητήρια γεγονότα που σηματοδοτούν μια αντίδραση. Για παράδειγμα, ένα κράσπεδο στο τέλος του δρόμου πυροδοτεί μία αντίδραση για να σταματήσουμε πριν διασταυρώσουμε. Φυσική Κοινωνική Υπόδειξη Μια φυσική κοινωνική υπόδειξη είναι κάτι που ένα πρόσωπο λέει ή κάνει και προκαλεί την απάντηση. Οι λέξεις, οι χειρονομίες, τα αγγίγματα και οι εκφράσεις του προσώπου που συμβαίνουν στις φυσικές αλληλεπιδράσεις και προκαλούν τις απαντήσεις. Τεχνητή Περιβαλλοντική Υπόδειξη Μια τεχνητή περιβαλλοντική υπόδειξη είναι κάτι που προστίθεται στο φυσικό περιβάλλον για να βοηθήσει ένα παιδί στην παρακολούθηση των σχετικών πληροφοριών και στην κατανόηση του νοήματος της φυσικής κατάστασης. Τεχνητή Κοινωνική Υπόδειξη Μια τεχνητή κοινωνική υπόδειξη είναι κάθε προσαρμογή που ένα άτομο κάνει (με λόγια ή πράξεις) για να αυξήσει την κοινωνική προσοχή και κατανόηση των κοινωνικών εννοιών.

11 Δραστηριότητα– video 1 Ο Ναμ φτάνει στο σχολείο Προσδιορίστε ποιους τύπους παροτρύνσεων ή υποδείξεων μπορείτε να δείτε σε αυτό το βίντεο που υποστηρίζουν τον Νάμ για την εκτέλεση της συνηθισμένης πρωινής ρουτίνας του. Δείτε το βίντεο: Ο Νάμ φθάνει στο σχολείο

12 Πώς μπορούμε να ανακαλύψουμε ότι ένα παιδί ή τα παιδιά είναι εξαρτώμενα από παροτρύνσεις; Ανάλογίσου πώς ήταν μέχρι τώρα η διδασκαλία σου ως άτομο. Αναλογιστείτε πώς ήταν η διδασκαλία σας ως μια ομάδα. Τραβήξτε βίντεο μερικές δραστηριότητες. Βάλτε διαφορετικούς εκπαιδευτικούς στην ομάδα να δίνουν οδηγίες για διαφορετικές καταστάσεις. Βάλτε διαφορετικούς εκπαιδευτικούς στην ομάδα να διδάξουν μια ικανότητα, ώστε τα παιδιά να μάθουν να ανταποκρίνονται σε διαφορετικούς εκπαιδευτικούς. Διδάξτε δεξιότητες σε διαφορετικές καταστάσεις ή περιβάλλοντα.

13 Ομάδα Κάνουμε υποθέσεις για το λόγο της συμπεριφοράς που εξαρτάται από παροτρύνσεις Ο σκοπός και το νόημα αναπτύσσεται από: -Πληροφορίες από πού αρχίζει το παιδί (baseline)(τι, πώς, πού, γιατί). Δηλαδή, πράγματα που προκαλούν τη συμπεριφορά, ο χώρος, οι άνθρωποι, ο χρόνος, η δραστηριότητα (χρησιμοποιήστε τη φόρμα για καταγραφή στοιχείων για το πού αρχίζει το παιδί/ baseline) Τεκμηρίωση Προσδιορίστε τα οφέλη για να βοηθήσετε/μείωσετε την εξάρτηση από τις παροτρύνσεις, στη μάθηση του παιδιού Αξιολόγηση των βασικών πληροφοριών (baseline) / Διαδικασία επανεξέτασης Απόφαση (είναι αυτή η συμπεριφορά ένα πρόβλημα - εξαρτάται από τις παροτρύνσεις) Συναίνεση της ομάδας (απόφαση και προσέγγιση)

14 Εξετάστε αυτό αν/όταν αποφασίζετε να παροτρύνετε... Αξιολογείστε/ συγκεντρώστε πληροφορίες για να προσδιορίσετε τις υπάρχουσες ικανότητες του μαθητή. Ο τύπος της παρότρυνσης που χρησιμοποιούμε θα εξαρτηθεί από την ικανότητα που διδάσκουμε στον μαθητή. Όλες οι παροτρύνσεις πρέπει να σβήσουν με την πάροδο του χρόνου ή όταν ο μαθητής σημειώνει επιτυχία για να προλάβει την εξάρτηση από την παρότρυνση. Εάν οι παροτρύνσεις σβήσουν πολύ γρήγορα, μπορούν να γίνουν λάθη από το παιδί που εκπαιδεύουμε. Οι λεκτικές παροτρύνσεις (verbal) μπορεί να είναι οι πιο δύσκολες να αποτραβήξουμε.

15 Σημαντικά σημεία που πρέπει να εξετάσει η ομάδα: Όλα τα μέλη της ομάδας παρουσιάζουν τη δική τους άποψη Κατανοήστε τις απόψεις των άλλων που εμπλέκονται Αποσαφηνίστε ζητημάτα που προκαλούν ανησυχία Αναπτύξτε διάφορες επιλογές Eξετάσεστε εναλλακτικές λύσεις Καταγράψτε τους λόγους γιατί ο μαθητής θα πρέπει να το κάνει αυτό: να εξαρτηθεί από τις παροτρύνσεις Καταγράψτε προτεραιότητες: επιλέξτε μια κατάσταση κάθε φορά για να εργαστείτε με παροτρύνσεις Ξεκινήστε με ένα ιδιαίτερα κίνητρο για την πρώτη απόπειρα, η οποία περιλαμβάνει κάτι που το παιδί δεν θα ήθελε να χάσει π.χ. φαγητό, πηγαίνετε έξω για ένα παιχνίδι, υπολογιστή Είναι σημαντικό να είμαστε συνεπείς και σταθεροί Γράψτε μια λίστα με τις στρατηγικές που θα χρησιμοποιήσετε ως ομάδα Διαβάστε τις μία-μία και βεβαιωθείτε ότι ο καθένας στην ομάδα είναι ξεκάθαρος στο τι πρέπει να κάνει.

16 Βάλτε τις στρατηγικές σας σε ένα μέρος όπου όλα τα μέλη της ομάδας μπορούν να έχουν πρόσβαση και να να τα βλέπουν (θυμηθείτε, μερικά άτομα χρειάζονται οπτική υποστήριξη για να θυμούνται τι να κάνουν) Αναθεωρείστε τις στρατηγικές (εβδομαδιαία ή νωρίτερα, αν χρειαστεί) Αφήστε λίγο χρόνο για να χρησιμοποιήσετε την ίδια στρατηγική, ώστε ο μαθητής εξοικειώνεται με την κατάσταση, τις προσδοκίες. Δοκιμάστε με μια ποικιλία από ενήλικες για να βεβαιωθείτε ότι το παιδί δεν ανταποκρίνεται μόνο σε έναν ενήλικα Προσκαλέστε άλλους διαμεσολαβητές για να παρακολουθήσουν και να κάνουν προτάσεις, αν χρειαστεί. Π.χ. μέλη των συνεδριάσεων, ανώτερους εκπαιδευτικούς Συμβιβαστείτε με την ομάδα σας (ο σκοπός δεν είναι ποιανού γνώμη θα κερδίσει)

17 Είναι αναγκαία η σταθερότητα και η ακολουθία Συνεχίστε να διδάσκετε νέες δεξιότητες Αναλογιστείτε σχετικά με την τεχνική του προσωπικού στυλ διδασκαλίας σας και του τρόπου που διαχειρίζεστε τη μέθοδο σας Θεωρείστε ηθικά και νομικά ζητήματα Συνέπειες π.χ. μη δίνετε συνέπειες που δεν μπορείτε ακολουθήσετε μετά Θυμηθείτε ότι είναι εντάξει αν δεν τα καταφέρετε σωστά από την πρώτη φορά Κανένα πρόσωπο δεν έχει όλες τις απαντήσεις Μην στοχεύσετε να κάνετε το παιδί εντελώς ανεξάρτητο Στοχεύτε για συνοχή Η συντήρηση είναι σημαντική και διαρκή μια ζωή Ο στόχος σας να είναι σαφής και καθορισμένος – μην εκτρέπετε την προσοχή σας Αποφεύγετε να περιμένετε πολλή ώρα για ανταπόκριση. Μην επαναλαμβάνετε συνεχώς οδηγίες, δώστε χρόνο στο μαθητή για να ανταποκριθεί

18 Να θυμάστε: Κανόνες για Παροτρύνσεις Δείτε το μαθητή σας ως ένα άτομο και αξιολογήστε την ανάγκη του για παροτρύνσεις. Κάθε μαθητής μπορεί να απαιτεί διαφορετική στήριξη για να ολοκληρωθεί μια εργασία και μερικοί μπορεί να μην χρειαστούν καμία βοήθεια. Να θυμάστε ότι μερικές φορές κάνουμε υπερβολική χρήση παροτρύνσεων στην καθημερινή διδασκαλία μας, χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Να είστε προσεχτικοί με άθελες ή περιττές παροτρύνσεις και να αποφεύγετε τη χρήση τους. Προσοχή, ένα άτομο μόνο να δίνει οδηγίες/ παροτρύνσεις. Και είναι ο ρόλος αυτού του ατόμου να ακολουθήσει κατευθείαν από την αρχή μέχρι το τέλος με αυτό το παιδί (εκτός αν το άτομο ζητήσει βοήθεια.) Να είστε σταθεροί. Σε σχέση που ένα παιδί είναι εξαρτώμενο από παροτρύνσεις, συζητήστε τις πιθανές αιτίες και τις περιπτώσεις μέσα στην ομάδα σας. Στη συνέχεια, αποφασίστε ως ομάδα, για ένα στρατηγικό σχέδιο. Είναι σημαντικό ο καθένας να ασχολείται με την περίπτωση με τον ίδιο τρόπο ακολουθώντας τις ίδιες στρατηγικές.

19 Να θυμάστε ότι επιτρέπουμε διαφορετικό χρόνο επεξεργασίας για κάθε παιδί. Αυτό μπορεί να ποικίλει σε μεγάλο βαθμό. Δώστε την οδηγία και, στη συνέχεια, περιμένετε. Χρησιμοποιήστε σαφή, ακριβή γλώσσα και να αποφεύγετε την επανάληψη της οδηγίας ξανά και ξανά. Δώστε στο παιδί την ευκαιρία να ολοκληρώσει μια εργασία ανεξάρτητα. Αν η παρότρυνση είναι απαραίτητη, αρχίστε με την χαμηλώτερη ιεραρχία παρότρυνσης. (Αναφερθείτε στην λίστα με την ιεραρχία των παροτρύνσεων.) Επαναλάβετε δραστηριότητες για να μπορέσει ο μαθητής να εξοικειωθεί περισσότερο με τη δραστηριότητα/την προσδοκία και να γίνει πιο ανεξάρτητος. Καθώς συμβαίνει αυτό, ο εκπαιδευτικός θα είναι σε θέση να αρχίσει την ελάττωση της παρότρυνσης.

20 Σταδιακή εξάλειψη της παρότρυνσης Η σταδιακή εξάλειψη των παροτρύσεων με την πάροδο του χρόνου, γίνεται μέχρι να μην είναι πλέον αναγκαία η παρότρυνση για να πάρουμε μια σωστή ανταπόκριση. Όταν μειώνετε τη βοήθεια να το κάνετε σταδιακά και να επιβραβεύετε βελτιώσεις στις δεξιότητες καθώς εμφανίζονται.

21 Σταδιακή εξάλειψη 1.Εάν χρησιμοποιείτε εικόνες ξεκινήστε με ένα μεγαλύτερο μέγεθος (π.χ. 2 ίντσες), μετά να μειώσετε το μέγεθος των φωτογραφιών. 2.Αυξήστε την απόσταση μεταξύ του εκπαιδευτικού και του μαθητή. 3.Ψιθυρίστε την παρότρυνσή σας αντί να τη λέτε φωναχτά. 4.Παρότρυνση με καθυστέρηση, π.χ. κρατήστε το κουτάλι και πέστε "κουτάλι", τη δεύτερη φορά παύση για μισό δευτερόλεπτο πριν από την παρότρυνση. Βαθμιαία αυξήστε την καθυστέρηση. 5.Τοποθετήστε τον εαυτό σας δίπλα ή πίσω από το μαθητή για να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των άθελων παροτρύνσεων. 6.Να εξασθενίσετε τη φυσική σας παρουσία. Σταθερή σκίαση και περιττή υποστήριξη μπορούν να επηρεάσουν δυσμενώς τις ικανότητες των μαθητών να λειτουργήσουν ανεξάρτητα. 7.Περιμένετε πέντε μέχρι δέκα δευτερόλεπτα μετά την οδηγία ή πριν από οποιαδήποτε άμεση παρότρυνση (εκτός εάν το παιδί αρχίζει να εκτελεί μια ενέργεια η οποία είναι σαφώς εκτός θέματος). 8.Δώστε την ελάχιστη καθοδήγηση καθώς ενθαρρύνετε το παιδί να ολοκληρώσει ένα μεγάλο μέρος της δραστηριότητας όσο το δυνατόν μπορεί χωρίς φυσική βοήθεια.

22 Σταδιακή εξάλειψη της παρότρυνσης

23 Οι παροτρύνσεις μπορούν να ταξινομηθούν σε μέγιστα παρεμβατικές και σε ελάχιστα παρεμβατικές:

24 Φυσικές παροτρύνσεις Φυσικές παροτρύνσεις χρησιμοποιούνται για να καθοδηγήσουν τους μαθητές σε ενέργειες για την ολοκλήρωση μιας δραστηριότητας. Δείτε το βίντεο: Αλυσιδωτό πλύσιμο χεριών

25 Ιεραρχία των Παροτρύνσεων Ελάχιστη προς Μέγιστη 1.Ανεξάρτητη - φυσική υπόδειξη ή ερέθισμα (το κουδούνι χτυπά για να υποδείξει το διάλειμμα) 2.Χειρονομιακή παρότρυνση - μια χειρονομία ή επίδειξη που παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη φύση της απαιτούμενης απόκρισης (κούνημα κεφαλής για να δείξουμε άρνηση). 3.Έμμεση λεκτική παρότρυνση - η χρήση των λέξεων για να δείξει ότι κάποια συμπεριφορά πρέπει να συμβεί (πού πρέπει να πας μετά;) 4.Άμεση λεκτική παρότρυνση - δηλώνει σαφώς την αναγκαία συμπεριφορά (λεκτική ή με ένα εναλλακτικό τρόπο επικοινωνίας). 5.Μοντέλο - μια οπτική ή σωματική επίδειξη που δείχνει τη σωστή συμπλήρωση της δραστηριότητας ή της εργασίας και ενθαρρύνει τη μίμηση. 6.Ελάχιστη φυσική παρότρυνση - ελαφριά σωματική επαφή για να καθοδηγήσει ένα μαθητή προς μια συμπεριφορά. 7.Μερική φυσική παρότρυνση - ο δάσκαλος αρχίζει φυσικά τον μαθητή στην επιθυμητή συμπεριφορά, αλλά απελευθερώνει το μαθητή για να ολοκληρώσει τη συμπεριφορά. 8.Πλήρης φυσική παρότρυνση – παίρνουμε τον μαθητή και τον πάμε μέσα από τη σωστή συμπλήρωση της δραστηριότητας ή εργασίας.

26 Δραστηριότητα – Βίντεο 2 Ο Νάμ κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού A.Τι είδους παροτρύνσεις θα χρησιμοποιήσετε για να ενθαρρύνετε τον Νάμ να ολοκληρώσει την ρουτίνα τού μεσημεριανού του; B.Πώς θα εξαλλείψετε σταδιακά αυτές τις παροτρύνσεις για να αυξήσετε την ανεξαρτησία του;

27 Δραστηριότητα Σκεφτείτε ένα μαθητή στην τάξη σας, ο οποίος βασίζεται σε παροτρύνσεις. Ποια είναι η επίπτωση των παροτρύνσεων στη μάθηση του / της; Γράψτε μία παρότρυνση που χρησιμοποιείτε στην καθημερινή διδασκαλία σας για να υποστήριξετε τον μαθητή σας. Ποιες στρατηγικές χρησιμοποιήσατε για να ελαττώσετε σταδιακά αυτές τις παροτρύνσεις;

28 Δραστηριότητα Βίντεο μαθητή Blagoj με παρότρυνση Μάθημα: Μουσική – Τουαλέτα - Γεύμα Περιβαλλοντικές Υποδείξεις (φυσικές ή τεχνητές) Κοινωνικές Υποδείξεις (φυσικές ή τεχνητές) Παροτρύνσεις Βίντεο μέρος ΙΙ: Ελάχιστη Παρότρυνση Δραστηριότητα 1. Γράψτε μερικές παροτρύνσεις και υποδείξεις που βλέπετε σ’ αυτό το βίντεο. 2. Προτείνετε μερικές στρατηγικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ελαττώσετε την εξάρτηση του μαθητή από τις παροτρύνσεις.

29 Δραστηριότητα Βίντεο μαθητή Blagoj χωρίς παρότρυνση Μάθημα: Μουσική – Τουαλέτα - Γεύμα Γράψτε στρατηγικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ελαττώσετε την εξάρτηση του μαθητή από τις παροτρύνσεις

30 Στρατηγικές που χρησιμοποιήθηκαν για να ελαττώσουμε την εξάρτηση του μαθητή Blagoj από τις παροτρύνσεις Παρακολούθηση της συμπεριφοράς Διαπίστωση του κατώτερου ορίου ικανοτήτων Συνεδριάσεις της ομάδας Επικέντρωση σε συγκεκριμένες ώρες για να τον διδάξουμε τη ρουτίνα του φαγητού και της τουαλέτας (όχι όλη τη μέρα) Χρήση κινήτρων για να τον βοηθήσουμε να ελαττώσει την εξάρτηση από παροτρύνσεις (ώρα του φαγητού) Κάναμε γενική διδασκαλία σε όλη την τάξη Αγνόηση Σταθερές στρατηγικές ανάμεσα στην ομάδα Συμβιβασμοί (του επιτρέψαμε να φάει το φαγητό του όταν πάει έξω στην αυλή, για να μην μείνει νηστικός) Ελαττώσαμε τις διασπάσεις της προσοχής των μαθητών στην τάξη π.χ. τα παιχνίδια Φωτογραφία της τουαλέτας στην πόρτα Επανάληψη της γενικής διδασκαλίας (υπόδειξη) Σχόλιο σχετικό με τα άλλα παιδιά που τρώνε το φαγητό τους (υπόδειξη) Δείχνουμε χωρίς να κοιτάμε στα μάτια Ατομικό μινι-πίνακας με εικόνες (schedule) Ελαττώσαμε τη διαδρομή που έπρεπε να πάει μέχρι το διάδρομο, βάζοντας το κουτί με το φαγητό του μέσα στην τάξη κοντά στην είσοδο

31 Στρατηγικές που χρησιμοποιήθηκαν για να ελαττώσουμε την εξάρτηση του μαθητή Blagoj από τις παροτρύνσεις Ο εκπαιδευτικός ανοίγει την τσάντα του μαθητή για να σιγουρευεί ότι το παιδί βλέπει το φαγητό του πριν προχωρήσει Απαλό «σπρώξιμο» χωρίς να τον κοιτάξουμε στα μάτια Βάζουμε το φάκελο με τα PECS (Σύστημα Επικοινωνίας Μέσω Ανταλλαγής Εικόνων) στο θρανίο του όπου θα καθίσει Βάζουμε τις φωτογραφίες της τροφής που προτιμά στο εξώφυλλο του φακέλου του PECS Κάναμε γενικά σχόλια στους άλλους μαθητές, π.χ. «ώρα για φαγητό» και «Τρως το φαγητό σου Ντάνιελ» [άλλος μαθητής αυτός] Χρησιμοποιήσαμε άλλους μαθητές ως μοντέλα Φτιάξαμε το περιβάλλον ως μια υπόδειξη (βάλαμε καρέκλες γύρω από το τραπέζι) Ο εκπαιδευτικός έκανε χρήση αυστηρής και σταθερής φωνής όταν έδινε οδηγίες στον μαθητή – αποτέλεσμα (ο μαθητής συγχίστηκε, φοβήθηκε, αγχώθηκε, έκλαιγε) Χρήση διαφορετικών εκπαιδευτικών για να του δώσου οδηγίες Πολύ παίνεμα όταν κατόρθωσε τις προσδοκίες μας Χρήση ενός εξωτερικού προσώπου για να παρακολουθήσει την συμπεριφορά

32 Παροτρύνσεις στη ζωή μας Ποιες παροτρύνσεις / υποδείξεις χρησιμοποιήτε στην προσωπική σας ζωή για να "ενθαρρύνετε" / ωθήσετε" τα μέλη της οικογένειάς σας να σας κάνουν μια δουλειά; “Καλή επιτυχία!”


Κατέβασμα ppt "Εξάρτηση από Παροτρύνσεις Κωνσταντία Μηλίδη Ειδικός Παιδαγωγός για παιδιά με αυτισμό Western Autistic School Μελβούρνη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google